Lagtingets beslut 38/2016

Lagtingsår: 2015-2016
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 38/2016

 

Datum

Ärende

 

2016-11-09

LF 18/2015-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om ändring av landskapslagen om skydd för kulturhistoriskt värdefulla föremål

 

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     upphävs 1b § landskapslagen (1986:58) om skydd för kulturhistoriskt värdefulla föremål sådan den lyder i landskapslagen 1995/26,

     ändras 1 §, 1a § 1 och 3 mom., 9 och 10 §§, av dessa lagrum 1 §, 1a § 1 och 3 mom. och 10 § sådana de lyder i landskapslagen 1993/13,

     fogas till 3 § ett nytt 3 mom. och till 6 § ett nytt 3 mom. samt till lagen nya 8a–8c §§ samt

     ersätts i lagen ordet ”landskapsstyrelsen” i olika böjningsformer med ordet ”landskapsregeringen” i motsvarande former som följer:

 

1 §

     I denna lag finns bestämmelser om utförsel av vissa kulturhistoriskt värdefulla föremål (kulturföremål). Lagen har till ändamål att genom begränsning av utförseln av kulturföremål från landskapet skydda det åländska kulturarvet.

     Lagen innehåller även bestämmelser om skyddet av det nationella finländska kulturarvet och om återlämnandet av olagligt bortförda kulturföremål.

     Utöver vad som föreskrivs i denna lag finns det bestämmelser om export av kulturföremål till länder utanför Europeiska unionen i rådets förordning (EG) nr 116/2009 om export av kulturföremål.

 

1a §

     Bestämmelserna i denna lag om utförsel av kulturföremål tillämpas även på utförsel till utlandet av de föremål som avses i 3 § lagen om begränsning av utförseln av kulturföremål ( / ). Denna lag tillämpas inte på föremål som avses i 2 § 2 mom. och 4 § lagen om begränsning av utförseln av kulturföremål och som är undantagna från krav på utförseltillstånd.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Utan hinder av vad i denna lag sägs behöver tillstånd inte sökas för utförsel av föremål som avses i 1 mom., om i 9 § lagen om begränsning av utförseln av kulturföremål nämnt tillstånd beviljats för utförsel av föremålet.

 

3 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Ålands landskapsregering utfärdar även exporttillstånd för kulturföremål enligt rådets förordning om export av kulturföremål.

 

6 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Om det för utförseln av ett föremål samtidigt krävs ansökan om exporttillstånd enligt rådets förordning om export av kulturföremål och ansökan om tillstånd enligt denna lag, ska ansökan göras enligt rådets förordning.

 

 

 

8a §

     Lagen om återlämnande av kulturföremål som olagligt förts bort från territoriet för en medlemsstat i Europeiska unionen (FFS 1292/2015), nedan kallad rikslagen, ska tillämpas på Åland med de avvikelser som anges i 8b §.

     Ändringar i rikslagen ska tillämpas på Åland från den dag de träder i kraft i riket.

 

8b §

     De förvaltningsuppgifter som enligt 3 § i rikslagen ankommer på en central myndighet ska på Åland skötas av landskapsregeringen, till den del förvaltningen hänför sig till uppgifter inom landskapets lagstiftningsbehörighet. Landskapsregeringens förvaltningsuppgifter gäller återlämnandet av olagligt bortförda kulturföremål som finns i landskapet eller som olagligt förts ut ur landskapet.

 

8c §

     Utan hinder av vad i denna lag sägs krävs inte tillstånd från landskapsregeringen för utförsel av kulturföremål om behörig domstol beslutat om återlämnande av kulturföremål som olagligt förts bort den 1 januari 1995 eller senare från ett land som ingår i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

 

9 §

     Ändring i landskapsregeringens beslut om avslag på ansökan om tillstånd till utförsel får, såvitt gäller beslutets laglighet, sökas genom besvär hos högsta förvaltningsdomstolen med iakttagande av vad i förvaltningsprocesslagen (FFS 586/1996) är föreskrivet.

 

10 §

     Den som i strid med denna lag utför eller försöker utföra kulturföremål för vilket krävs tillstånd till utförsel ska för olovlig utförsel av kulturföremål eller för försök därtill dömas till böter.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

     Ansökningar om tillstånd för utförsel av kulturföremål som är anhängiga när lagen träder i kraft slutbehandlas enligt de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet.

 

    

 

 

     Mariehamn den 9 november 2016

 

 

 

Johan Ehn

talman

 

Veronica Thörnroos

vicetalman

 

 

Viveka Eriksson 

vicetalman