Lagtingets beslut 39/2016

Lagtingsår: 2015-2016
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

 

Ålands lagting

BESLUT LTB 39/2016

 

Datum

Ärende

 

2016-11-09

LF 21/2015-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om tillämpning på Åland av lagen om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar

 

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 §

Lagens tillämpningsområde

     Lagen om överensstämmelse med kraven för utrustning och säkerhetssystem som är avsedda för användning i explosionsfarliga omgivningar ( / ), nedan kallad ATEX-lagen, ska tillämpas på Åland med de avvikelser som anges i denna lag.

     Ändringar i ATEX-lagen ska tillämpas på Åland från det att de träder i kraft i riket om inte annat följer av denna lag.

 

2 §

Avvikelser från tillämpning av bestämmelser i ATEX-lagen

     På Åland gäller följande avvikelser från bestämmelserna i ATEX-lagen:

     1) Den information som enligt 14 § 3 mom. och 15 § 2 mom. i ATEX-lagen ska lämnas till Säkerhets- och kemikalieverket, ska på Åland lämnas till landskapsregeringen, till den del det är fråga om landskapets lagstiftningsbehörighet.

     2) Landskapsregeringen kan inom landskapets behörighet i enskilda fall meddela föreskrifter i enlighet med vad som föreskrivs i 19 § 2 mom. i ATEX-lagen.

     3) Bestämmelsen i 25 § i ATEX-lagen ska inte tillämpas på Åland till den del det är fråga om landskapets lagstiftningsbehörighet.

 

3 §

Hänvisning i rikslag

     Hänvisningar i ATEX-lagen till bestämmelser i rikslagstiftningen ska inom landskapets behörighet på Åland avse motsvarande bestämmelser i landskapslagstiftningen.

 

 4 §

Språkkrav

     EU-försäkran om överensstämmelse eller försäkran om överensstämmelse ska på Åland vara avfattad åtminstone på svenska.

     Märkningarna, säkerhetsinformationen och bruksanvisningarna ska på Åland finnas åtminstone på svenska. Importörens skyldighet som följer av 14 § 2 mom. 6 punkten i ATEX-lagen respektive distributörens skyldighet som följer av 15 § 1 mom. 3 punkten i ATEX-lagen, innebär på Åland en skyldighet att säkerställa respektive kontrollera att den dokumentation som enligt nämnda paragrafer ska åtfölja produkten, är avfattad åtminstone på svenska.

     Den information och dokumentation som enligt 20 § i ATEX-lagen ska lämnas till tillsynsmyndigheterna, ska på Åland vara avfattad åtminstone på svenska.

 

5 §

Landskapsförordning

     Landskapsregeringen kan inom landskapets behörighet genom landskapsförordning besluta att författningar som utfärdats med stöd av ATEX-lagen ska tillämpas på Åland oförändrade eller med de ändringar landskapsregeringen föreskriver.

 

6 §

Straffbestämmelse

     Vid tillämpning av straffbestämmelsen i 24 § 1 mom. 9 och 11 punkten i ATEX-lagen ska skyldigheten att underrätta Säkerhets- och kemikalieverket om fara, gälla gentemot landskapsregeringen, till den del det är fråga om landskapets lagstiftningsbehörighet.

     För det fall att informationsskyldigheten enligt 1 mom. överförs till en riksmyndighet genom en överenskommelseförordning, ska informationsskyldigheten gälla gentemot den riksmyndighet som enligt överenskommelseförordningen utövar tillsynen.

 

7 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den

 

8 §

Övergångsbestämmelser

     Produkter som har släppts ut på marknaden före ikraftträdandet av denna lag, vilkas överensstämmelse med kraven har verifierats i enlighet med de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet, får hållas tillgängliga på marknaden efter ikraftträdandet av denna lag. De intyg om överensstämmelse som hänför sig till dessa produkter förblir i kraft.

 

__________________

 

    

 

 

     Mariehamn den 9 november 2016

 

 

 

Johan Ehn

talman

 

 

Veronica Thörnroos 

vicetalman

 

 

Viveka Eriksson 

vicetalman