Lagtingets beslut 42/2007

Lagtingsår: 2006-2007
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 42/2007

 

Datum

Ärende

 

2007-05-23

FR 17/2006-2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om finansiering av landsbygdsnäringar

 

    

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 kap.
Allmänna bestämmelser

 

1 §

Syfte

     I enlighet med bestämmelserna i denna lag kan landskapsregeringen bevilja ekonomiskt stöd i syfte att utveckla landsbygden. Sådant stöd skall vara avsett att främja mångsidig och bärkraftig näringsverksamhet, ett hållbart nyttjande av jord- och skogsbruksmark eller ett bärkraftigt lantbruk.

 

2 §

Tillämpningsområde

     Denna lag tillämpas på landskapets nationella och med EU-medel medfinansierade stödsystem inom ramarna för Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik. Vid förvaltning av EU-medel iakttas vad som bestäms därom i den Europeiska gemenskapens vid varje tidpunkt gällande bestämmelser om stöd för landsbygdsutveckling.

 

3 §

Definitioner

     Vid tillämpningen av denna lag är innebörden av följande termer och begrepp denna:

     1) Jordbruk är i landskapet bedriven odling av åkergrödor, växthusproduktion, trädgårdsodling, odling av grönsaker på friland, odling av frukt och bär, djurhållning, biodling samt annan produktionsverksamhet av produkter som anges i bilaga I till fördraget om upprättande av Europeiska gemenskapen.

     2) Jordbrukare är den som aktivt i förvärvssyfte bedriver jordbruk i landskapet.

     3) Lantbruk är jord- och skogsbruk som bedrivs i förvärvssyfte samt i företaget bedriven kompletterande näringsverksamhet. Ett lantbruks driftsenhet kan bestå av en eller flera lägenheter eller lägenhetsdelar som har samma ägare eller legotagare.

     4) Landsbygdsföretag är andra företag än lantbruk.

     5) Stöd är ett ekonomiskt bistånd från landskapet och den Europeiska gemenskapen, som har fastställts på grund av viss produktion eller åtgärd.

     6) Stödmottagare är fysiska eller juridiska personer. Särskilda bestämmelser om stödmottagare för åtgärder ägnade att förbättra miljön och landsbygden finns i 2 kapitlet.

     7) Landsbygdsutvecklingsförordningen är EG-förordningen (EG) nr 1698/2005 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU).

 

4 §

Stöd

     Stöd kan beviljas för åtgärder ägnade att utveckla landsbygden i enlighet med ett av gemenskapen godkänt landsbygdsutvecklingsprogram, som avses i avdelning IV i landsbygdsutvecklingsförordningen.

     Utöver vad som avses i 1 mom. kan stöd beviljas såsom räntestöd eller annat nationellt stöd i enlighet med landskapsregeringens beslut därom.

 

5 §

Gårdsbrukskommissionen

     Landskapsregeringen tillsätter en gårdsbrukskommission för två år i sänder. Kommissionen består av fem ledamöter och två suppleanter. Gårdsbrukskommissionen är rådgivande till landskapsregeringen när det gäller beslut avseende stöd enligt artikel 26 i landsbygdsutvecklingsförordningen. Gårdsbrukskommissionen bistår även landskapsregeringen vid utvecklande av stödsystemen och ger förslag till förbättring av stödsystem. Medlemmarna i kommissionen omfattas av tystnadsplikten i tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland.

 

2 kap.

Stöd för att förbättra miljön och landsbygden

 

6 §

Allmänt

     I detta kapitel finns särskilda bestämmelser om stöd för åtgärder ägnade att förbättra miljön och landsbygden som avses i artikel 36 i landsbygdsutvecklingsförordningen, vilka ingår i ett av EG-kommissionens för landskapet gällande landsbygdsutvecklingsprogram.

 

7 §

Definitioner

     Vid tillämpningen av bestämmelserna i detta kapitel är innebörden av följande termer och begrepp denna:

     1) Miljöstöd är stöd för miljövänligt jordbruk enligt artikel 36 punkt a iv i landsbygdsutvecklingsförordningen. Miljöstöd kan beviljas som ett basstöd för obligatoriska och frivilliga åtgärder samt utöver detta som ett specialstöd.

     2) Kompensationsbidrag är stöd för jordbrukare i områden som inte är bergsområden men där det finns andra svårigheter, enligt artikel 36 punkt a ii i landsbygdsutvecklingsförordningen.

     3) Gårdsbruksenhet är en sådan produktionsenhet som en jordbrukare leder och som används för bedrivande av jordbruk samt bildas av en eller flera fastigheter eller delar av fastigheter eller av en eller flera produktionsbyggnader jämte mark. En gårdsbruksenhet skall dessutom vara funktionellt och ekonomiskt självständig samt förvaltas som en helhet på grund av ägande eller arrende.

     4) Makar är personer som har ingått äktenskap med varandra och i 7 § 3 mom. inkomstskattelagen (FFS 1535/1992) avsedda personer som lever under äktenskapsliknande förhållanden.

     5) Tvärvillkor är gällande villkor enligt artiklarna 4 och 5 i rådets förordning (EG) nr 1782/2003 om upprättande av gemensamma bestämmelser för system för direktstöd inom den gemensamma jordbrukspolitiken och om upprättande av vissa stödsystem för jordbrukare och om ändring av förordningarna (EEG) nr 2019/93, (EG) nr 1452/2001, (EG) nr 1453/2001, (EG) nr 1454/2001, (EG) nr 1868/94, (EG) nr 1251/1999, (EG) nr 1254/1999, (EG) nr 1673/2000, (EEG) nr 2358/71 och (EG) nr 2529/2001.

     6) Tillämpningsförordningen är Europeiska gemenskapens förordning (EG) 1974/2006 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning EG nr 1698/2005 om stöd för landsbygdutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU).

     7) Kontrollförordningen är Europeiska gemenskapens förordning (EG) 1975/2006 om tillämpningsföreskrifter för förordning EG nr 1698/2005 i fråga om kontroller och tvärvillkor i samband med stöd för landsbygdsutveckling.

     8) Ansökan är en ansökan om miljöstödets basstöd, kompensationsbidrag, miljöstödets nationella tilläggsdel eller en ansökan om kompensationsbidragets nationella tilläggsdel, oavsett om stöd söks på samma blankett, samt en ansökan om miljöstödets specialstöd.

 

8 §

Stödmottagare

     Stöd kan beviljas jordbrukare som besitter en gårdsbruksenhet i landskapet, har sin hemkommun och stadigvarande bostad i landskapet och som är

     1) en fysisk person,

     2) en juridisk person i form av en sammanslutning, ett dödsbo, ett öppet bolag, ett kommanditbolag, ett aktiebolag eller ett andelslag som består av fysiska personer och bedriver jordbruk, förutsatt att bolagsmännen i det öppna bolaget, de ansvariga bolagsmännen i kommanditbolaget eller medlemmarna i andelslaget genom att själva delta i arbetet bedriver jordbruk; i fråga om ett aktiebolag förutsätts att över hälften av aktiebolagets röstetal direkt innehas av personer som genom att själva delta i arbetet bedriver jordbruk samt jordbrukare som är

     3) en kommun, landskapet, staten, en församling, en stiftelse, en registrerad förening, en lantbruksskola eller en försöksstation.

 

9 §

Allmänna förutsättningar och villkor för beviljande av stöd

     För beviljande av miljöstöd eller kompensationsbidrag förutsätts att jordbrukaren för en viss tid förbinder sig att på sin gårdsbruksenhet iaktta de villkor som uppställs för stödet. För beviljande av stöd förutsätts dessutom att jordbrukaren iakttar tvärvillkor.

     Miljöstöd för jordbruket kan beviljas jordbrukare som förbinder sig att genomföra basstödets obligatoriska åtgärder. Stöd kan dessutom beviljas för basstödets frivilliga åtgärder. Specialstöd kan beviljas jordbrukare som genom avtal förbinder sig att iaktta stödvillkoren på sin gårdsbruksenhet.

     För beviljande av stöd för icke-produktiva investeringar förutsätts att området sköts i minst fem år efter att projektet har slutförts på ett sådant sätt att ingen ny igenväxning sker. Dessutom förutsätts för beviljande av stöd att stödvillkoren iakttas inom det område som stödet gäller.

     För beviljande av miljöstödets nationella tilläggsdel förutsätts att jordbrukaren följer de villkor som ställs för miljöstödets basstöd. För beviljande av kompensationsbidragets nationella tilläggsdel förutsätts att jordbrukaren följer de villkor som ställs för kompensationsbidraget. Jordbrukaren skall även uppfylla de allmänna villkoren beträffande ålder, beviljande av stöd och ingående av förbindelse. På de nationella tilläggsdelarna tillämpas samma sänknings- och tillsynspåföljder som på kompensationsbidraget och miljöstödet.

     Landskapsregeringen beslutar om

     1) förbindelse- eller avtalsperiodens längd,

     2) frånträdande från förbindelser eller avtal,

     3) ändring, förfall och överföring på en annan jordbrukare av förbindelser eller avtal inom de gränser som anges i landsbygdsutvecklingsförordningen, tillämpningsförordningen och kontrollförordningen,

     4) närmare bestämmelser om de bas- och tilläggsåtgärder som införs inom miljöstödet för jordbruket och om de allmänna villkoren för dem,

     5) allmänna villkor för kompensationsbidrag, miljöstödets bas och specialstöd och stöd för icke-produktiva investeringar som införs samt om de allmänna förutsättningarna för beviljandet av dem,

     6) det tekniska genomförandet på jordbrukarens gårdsbruksenhet av de praktiska åtgärder som ingår i obligatoriska och frivilliga åtgärder inom miljöstödet,

     7) det tekniska genomförandet på avtalsområdet av de praktiska åtgärder som ingår i olika avtal om specialstöd,

     8) det tekniska genomförandet i praktiken när det gäller investeringar som omfattas av stöd för icke-produktiva investeringar samt om

     9) grunderna för fastställande och beviljande av miljöstödets och kompensationsbidragets nationella tilläggsdelar, tilläggsdelarnas storlek och ingående av förbindelse för tilläggsdelarna.

 

10 §

Förutsättningar som gäller stödberättigande areal och antal djur

     Kompensationsbidrag kan beviljas till jordbrukare som besitter minst 3 hektar åkermark och till jordbrukare som utöver det håller ett tillräckligt antal betande djur på minst 2 hektar stödberättigad naturbetesmark. Jordbrukare som saknar åkermark måste dock hålla ett tillräckligt antal betande djur på minst 5 hektar stödberättigad naturbetesmark.

     Miljöstödets basstöd kan beviljas till jordbrukare som under hela förbindelseperioden oavbrutet besitter minst 3 hektar stödberättigad åkermark eller som odlar trädgårdsväxter på minst 0,5 hektar.

     För ingående av avtal om specialstöd för odling på känsliga områden, användning av stallgödsel, prioriterade naturbeten, riktade insatser på naturbeten, hävd av löväng och extra breda skyddszoner förutsätts att den areal som omfattas av avtalet är minst 0,5 hektar. För ingående av avtal om specialstöd för bevarande av ursprungsraser förutsätts att avtal ingås för minst fyra stödberättigade djur.

     För ingående av avtal om ekologisk produktion förutsätts att avtalet omfattar minst hälften av gårdsbruksenhetens åkerareal. Odlas grönsaker, frukt och bär eller matpotatis kan avtal ingås för en mindre andel av gårdsbruksenhetens areal. Avtalsarealen måste dock vara minst 0,5 hektar. Specialstöd för ekologisk husdjursproduktion kan beviljas en jordbrukare som på sin gårdsbruksenhet och i sin besittning under hela avtalsperioden har husdjur till ett antal som motsvarar minst 1 djurenhet per hektar och som omfattas av ekologisk djuruppfödning enligt rådets förordning (EEG) nr 2092/91 om ekologisk produktion av jordbruksprodukter och uppgifter därom på jordbruksprodukter och livsmedel.

 

11 §

Förutsättningar som gäller stödtagarens ålder

     För avgivande av förbindelse eller ingående av avtal förutsätts att den fysiska person som är sökande eller att hans eller hennes make är minst 18 år och högst 65 år den 31 december året innan förbindelse- och avtalsperioden börjar. För beviljande av stöd för icke-produktiva investeringar förutsätts att sökanden eller att hans eller hennes make är minst 18 år och högst 65 år den 31 december året innan stödet söks.

     En person som inte har fyllt 18 år kan erhålla stödet endast om denne har ingått äktenskap eller idkar jordbruk i egenskap av samägare tillsammans med sina föräldrar eller någondera av dem eller om det finns andra särskilda skäl att bevilja stöd.

     Om jordbruk bedrivs av flera jordbrukare eller i form av en sammanslutning, förutsätts för beviljande av stöd att minst en jordbrukare, en medlem i sammanslutningen, en delägare eller en bolagsman uppfyller ålderskravet. Ålderskravet gäller inte offentligrättsliga samfund, föreningar, stiftelser eller skollägenheter.

 

12 §

Ansökan om stöd

     Ansökan om stöd skall lämnas skriftligen till landskapsregeringen. En ansökan eller någon annan handling i anslutning till ansökan om stöd som har lämnats in per post anses ha lämnats in i tid, om den har poststämplats som riktad till Ålands landskapsregering senast den sista dagen av den utsatta ansökningstiden. Den som ansöker om stöd skall till landskapsregeringen lämna korrekta och tillräckliga uppgifter om förutsättningarna för beviljande och utbetalning av stöd.

 

13 §

Förutsättningar för utbetalning av stöd

     Utbetalning av kompensationsbidrag och miljöstöd förutsätter att stödtagaren årligen lämnar in en skriftlig ansökan om utbetalning.

     Utbetalning av stöd för icke-produktiva investeringar förutsätter att sökanden lämnar in en ansökan om utbetalning med uppgifter om de faktiska kostnaderna för investeringen. Stöd betalas högst för den andel av de godtagbara kostnaderna enligt ansökan om utbetalning som motsvarar det beviljade stödbeloppet.

     För utbetalning av stöd förutsätts att det stödbelopp som utbetalas för förbindelse-, avtals- eller stödåret är minst 100 euro per stödtagare och per varje enskilt stöd. Om utbetalningen gäller miljöstödets eller kompensationsbidragets nationella tilläggsdelar som beviljas på basen av en förbindelse som ingåtts före år 2007 förutsätts att stödbeloppet är minst 84 euro.

 

14 §

Sänkning av stöd och avslag på ansökan om stöd

     Stöd beviljas inte om sökanden har vidtagit sådana åtgärder för ändring av besittning av den stödberättigande markarealen eller motsvarande vars uppenbara avsikt är att på ett konstgjort sätt uppfylla de allmänna villkoren för stödets beviljande eller att annars på ett konstgjort sätt undvika att iaktta förutsättningarna för stödets beviljande. En förbindelse eller ett avtal behöver inte godkännas, om sökanden mitt under förbindelse- eller avtalsperioden har frånträtt en motsvarande förbindelse eller ett motsvarande avtal och om det inte har gått två år sedan förbindelsen eller avtalet upphörde att gälla.

     Stödet kan sänkas eller behöver inte betalas ut, om detta förutsätts i Europeiska gemenskapens lagstiftning eller om stödtagaren inte har iakttagit de stödvillkor som grundar sig på förbindelsen eller avtalet. Det belopp med vilket stödet minskas påverkas av allvaret hos, omfattningen av, uppsåtligheten hos och varaktigheten för försummelsen av stödvillkoren.

 

3 kap.
Kontroll, rättelse m.m.

 

15 §

Anmälningsskyldighet

     En stödmottagare eller dennes rättsinnehavare skall utan dröjsmål och senast inom tio arbetsdagar underrätta landskapsregeringen om sådana förändringar i förhållandena som gäller stödmottagaren, förbindelsen eller avtalet, gårdsbruksenheten, husdjursproduktionen, produktionsdjuren eller den understödda verksamheten vilka kan påverka stödbeloppet eller medföra att stödet skall återkrävas eller dras in.

 

16 §

Förvaring av handlingar

     En stödmottagare skall förvara handlingar, anteckningar och intyg som gäller villkoren för stöd enligt denna lag i minst tre år efter det att förbindelse- och avtalsperioden upphörde. Sådana handlingar som avser stöd till icke-produktiva investeringar skall förvaras i tre år efter den sista utbetalningsdagen.

 

17 §

Inspektionsrätt

     Landskapsregeringen har rätt att utföra inspektioner hos stödmottagaren för att utreda förutsättningarna för att bevilja och utbetala stöd samt för att se om villkoren för att bevilja och betala stöd har iakttagits. Stödmottagaren vid en sådan inspektion är skyldig att bistå landskapets tjänsteman samt att utan rätt till ersättning på tjänstemannens begäran framlägga alla behövliga räkenskapshandlingar och andra behövliga handlingar. Med handlingar avses också sådana behövliga uppgifter som har framställts eller lagrats med hjälp av automatisk databehandling eller på motsvarande sätt. I den omfattning som tillsynsuppgiften förutsätter kan en inspektion avse stödmottagarens husdjursbyggnader, odlingar, produktions- och förädlingsanläggningar, lager samt försäljnings- och marknadsföringsutrymmen.

     En inspektion kan i den omfattning som tillsynsuppdraget kräver gälla byggnader, lokaler, omständigheter, informationssystem och handlingar som är betydelsefulla med hänsyn till den åtgärd som stöds och användningen av stödet. Inspektion får dock inte utföras i lokaler och utrymmen som till skydd för privatlivet omfattas av hemfrid.

     Bestämmelserna om inspektion för de ändamål som avses i 1 mom. avser även

     1) inspektörer som för ändamålet är utsedda av en EU-institution,

     2) attesterande organ, som avses i 5 § republikens presidents förordning (2006:110) om skötseln av de uppgifter i landskapet Åland som hör till det utbetalande organet för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) samt

     3) oavhängiga revisionssamfund som utför inspektioner i enlighet med landskapsregeringens beslut.

 

18 §

Utlämnande och hemlighållande av uppgifter

     På utlämnande och hemlighållande av uppgifter tillämpas landskapslagen (1977:72) om allmänna handlingars offentlighet, om inte annat följer av denna lag. Utan hinder av bestämmelserna om tystnadsplikt har dock landskapsregeringen rätt att till jord- och skogsbruksministeriet lämna sekretessbelagda uppgifter för vidarebefordran till vederbörande institution inom den Europeiska gemenskapen, om det behövs för tillsynen och uppföljningen av att gemenskapens bestämmelser har iakttagits vid Europeiska unionens medfinansiering.

 

19 §

Tilläggsbetalning

     En tilläggsbetalning skall utan särskild ansökan göras till den som har fått ett lägre stödbelopp än denne borde ha fått, om detta skett på grund av uppenbara skrivfel, räknefel eller andra motsvarande fel vid landskapsregeringens handläggning. Om en tilläggsbetalning understiger 3 euro ger det ingen anledning till åtgärd.

 

20 §

Rättelseyrkande

     En sakägare som är missnöjd med ett beslut om stöd som landskapsregeringen har fattat kan inom 21 dagar, räknat från beslutsdagen, skriftligen begära rättelse hos landskapsregeringen. I rättelseyrkandet, som läggs till grund för landskapsregeringens prövning, skall anges vilket beslut som önskas rättat och de omständigheter som rättelseyrkandet grundar sig på. Ett rättelseyrkande skall behandlas utan dröjsmål.

 

21 §

Rättelse

     Landskapsregeringen har rätt att korrigera uppenbara skriv- eller räknefel eller andra jämförbara klara fel i sitt beslut.

     Om stöd har utbetalats till ett för stort belopp eller grundlöst kan landskapsregeringen besluta att återbetalningsskyldighet skall föreligga till den del det utbetalade beloppet överstigit vad som borde ha utbetalts.

 

22 §

Besvär

     Besvär över lagligheten av landskapsregeringens beslut enligt denna lag med anledning av ett rättelseyrkande får anföras hos högsta förvaltningsdomstolen.

 

23 §

Återkrav av stöd hos stödmottagaren

     Bestämmelser om återkrav finns i landskapslagen (1988:50) om lån, räntestöd och understöd ur landskapets medel samt om landskapsgaranti samt i artikel 73 i EG-förordningen (EG) nr 796/2004 om närmare föreskrifter för tillämpningen av de tvärvillkor, den modulering och det integrerade administrations- och kontrollsystem som föreskrivs i rådets förordning (EG) nr 1782/2003 om upprättande av gemensamma bestämmelser för system för direktstöd inom den gemensamma jordbrukspolitiken och om upprättande av vissa stödsystem för jordbrukare.

     Återkrav av stöd som har utbetalats med stöd av denna lag eller med stöd av denna lag utfärdade gällande bestämmelser får verkställas i den ordning som gäller för indrivning av skatter i lagen om indrivning av skatter och avgifter i utsökningsväg (FFS 367/1961). Återkrav kan även verkställas genom att vid utbetalning av senare beviljat stöd avdras ett belopp som skall återkrävas, om det stöd som skall återkrävas utbetalats för en åtgärd inom samma stödordning eller inom samma projekt.

     Om en i 2 mom. avsedd fordran understiger 3 euro ger det ingen anledning till åtgärd. Om en sådan fordran uppgår till 3 euro eller högst till 100 euro per stödmottagare och bidragsperiod samt per stödansökan kan landskapsregeringen besluta att en utbetalning inte skall återkrävas.

 

24 §

Ränta och dröjsmålsränta på återbetalningspliktigt stöd

     Landskapsregeringen kan bestämma att den som skall återbetala stödbelopp skall betala en årlig ränta på det återkrävda beloppet enligt 3 § räntelagen (FFS 633/1982). Vid dröjsmål med återbetalning kan landskapsregeringen besluta att dröjsmålsränta skall betalas enligt 4 § räntelagen.

     Ingen ränta uppbärs på belopp som återkrävs till följd av att landskapsregeringen har gjort en felaktig utbetalning, om inte omständigheterna är sådana att det är rimligt att anta att stödmottagaren har upptäckt felet.

 

4 kap.
Särskilda bestämmelser

 

25 §

Brott mot den gemensamma jordbrukspolitiken

     Den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet

     1) försummar sin plikt att bistå vid kontroll eller att ge sådana upplysningar som kontrollen förutsätter,

     2) försummar att lämna uppgifter eller lämnar oriktiga uppgifter eller som

     3) på annat sätt bryter mot bestämmelser om den gemensamma jordbrukspolitiken, skall för brott mot den gemensamma jordbrukspolitiken dömas till böter.

 

26 §

Närmare bestämmelser

     Landskapsregeringen kan inom landskapets behörighet besluta om stöd som avses i denna lag. Om inte ärendet hör till området för lag kan landskapsregeringen därvid i enlighet med Europeiska gemenskapens förordningar besluta om närmare villkor eller uppgifter som rör

     1) stödmottagare, exempelvis avseende ålder, utbildning, inkomster, samverkansföretags sammansättning och berörd fastighet,

     2) rapportering och genomförandet av projekt eller åtgärd, exempelvis avseende den tid inom vilken ett projekt skall påbörjas och avslutas,

     3) räntestöd, lån, räntebindning och amortering,

     4) utbetalning eller verkställande av beviljat stöd,

     5) bestämmelser vid överföring av stöd till annan stödmottagare,

     6) ansökan och ansökningsförfarande, exempelvis om ansökningsblanketter, innehåll samt handlingar och utredningar som skall fogas till ansökan och hur dessa skall uppgöras, ansökningstid samt mottagning och handläggning av ansökan,

     7) sådan förbindelse eller avtal som ligger till grund för beviljande av stöd för att förbättra miljön och landsbygden,

     8) stödberättigande djurenheter och åkerarealer och andra arealer samt om andra stödberättigande åtgärder,

     9) godtagbara kostnader för projekt eller åtgärder som stöds, stödnivå samt högsta och lägsta totalinvesteringar,

     10) grunder som används vid beräkning av den nedre stödgränsen vid utbetalning av stöd för att förbättra miljön och landsbygden samt om

     11) grunder för sänkning och förvägran av stöd för att förbättra miljön och landsbygden samt det belopp med vilket stödet minskas i den omfattning som förutsätts i landsbygdsutvecklingsförordningen och kontrollförordningen.

 

27 §

Ikraftträdande och övergångsbestämmelser

     Denna lag träder i kraft den   .

     Genom denna lag upphävs landskapslagen (2003:65) om finansiering av landsbygdsnäringar, varvid stöd som före denna lags ikraftträdande sökts enligt nämnda lag skall prövas och avgöras enligt den.

     Landskapsförordningen (2000:17) om jordbrukets miljöstöd och kompensationsbidrag och landskapsförordningen (2001:45) om startstöd till unga jordbrukare som utfärdats med stöd av 8 § landskapslagen (1995:55) om verkställighet av den gemensamma jordbrukspolitiken inom EG skall fortsätta att gälla tills annorlunda beslutas med stöd av denna lag.

     För stöd som avses i 2 kapitlet denna lag vilka när denna lag träder i kraft är anhängiga med stöd av landskapslagen (2003:65) om finansiering av landsbygdsnäringar skall bestämmelserna i landskapslagen om finansiering av landsbygdsnäringar tillämpas på ärenden som gäller beviljande, utbetalning, övervakning och återkrav av samt sökande av ändring i fråga om stöd som medfinansieras av Europeiska gemenskapen.  Vid behandling av ärenden som gäller beviljande, utbetalning, övervakning och återkrav av stöd skall dock förfarandet enligt denna lag tillämpas, om inte något annat följer av Europeiska gemenskapens lagstiftning.

__________________

 

 

 

     Mariehamn den 23 maj 2007

 

 

 

Barbro Sundback

talman

 

 

Viveka Eriksson

vicetalman

 

 

Johan Ehn

vicetalman