Lagtingets beslut 49/2024

Lagtingsår: 2023-2024
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 49/2024

 

Datum

Ärende

 

2024-12-11

LF 22/2023-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillgängliga digitala tjänster

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 2 § 3 punkten och rubriken till 2 kap. landskapslagen (2019:7) om digitala tjänster samt

     fogas till lagens 2 § nya 10–13 punkter, ett nytt 1a kap. och nya 3a–c §§ som följer:

 

 

2 §

Definitioner

     I denna lag avses med

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     3) myndighet de myndigheter som avses i 4 § i offentlighetslagen (2021:79) för Åland, inkluderande Ålands polismyndighet,

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     10) digital tjänst en webbplats eller mobilapplikation samt funktioner i anslutning till dem,

     11) identifieringstjänst en tjänst för identifiering av användare av digitala tjänster genom identifieringsverktyg,

     12) identifieringsverktyg ett sådant medel för elektronisk identifiering som avses i artikel 3.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden och om upphävande av direktiv 1999/93/EG (förordningen om elektronisk identifiering), och

     13) stark autentisering identifiering av en person, av en juridisk person eller av en fysisk person som företräder en juridisk person och verifiering av identifikatorns autenticitet och riktighet genom tillämpning av en elektronisk metod som motsvarar tillitsnivån väsentlig enligt artikel 8.2 a eller tillitsnivån hög enligt artikel 8.2 c i förordningen om elektronisk identifiering.

 

1a kap.
Allmänna digitala tjänster

 

3a §

Planering och underhåll av digitala tjänster

     Myndigheterna ska planera och underhålla sina digitala tjänster på ett sådant sätt att tjänsternas informationssäkerhet och dataskydd säkerställs och så att det säkerställs att tjänsterna är lätta att hitta och använda. Dessutom ska myndigheterna se till att deras digitala tjänster är interoperabla med den programvara och de kommunikationsförbindelser som används allmänt.

     Myndigheterna ska se till att de digitala tjänster som de ansvarar för och de andra elektroniska dataöverföringsmetoder som de använder också finns tillgängliga vid andra tider än under myndigheternas servicepunkters öppettider. Avbrott i de digitala tjänsterna och i andra elektroniska dataöverföringsmetoder ska förläggas till tidpunkter då de används i ringa omfattning. Allmänheten ska på lämpligt sätt informeras om avbrotten i förväg. Myndigheterna ska vid avbrott offentliggöra anvisningar om hur var och en kan få sina ärenden skötta på ett alternativt sätt.

     Myndigheterna ska säkerställa att deras digitala tjänster är tillräckligt interoperabla med den offentliga förvaltningens gemensamma informations- och kommunikationstekniska tjänster och med andra myndigheters digitala tjänster.

 

3b §

Tillhandahållande av digitala tjänster

     Myndigheterna ska ge alla en möjlighet att med hjälp av digitala tjänster eller andra elektroniska dataöverföringsmetoder sända elektroniska meddelanden och handlingar som hänför sig till deras behov att uträtta ärenden. Myndigheterna ska ge alla en möjlighet att i sina ärenden för mottagande av elektroniska meddelanden och handlingar från en myndighet använda en meddelandeförmedlingstjänst eller någon annan tillräckligt informationssäker elektronisk dataöverföringsmetod, om myndigheten kan sända meddelandet eller handlingen i elektronisk form.

     Myndigheterna ska i sina digitala tjänster ge tydlig information om hur var och en elektroniskt kan sköta sina ärenden hos myndigheterna. Myndigheterna ska i sina digitala tjänster offentliggöra kontaktuppgifter av vilka det framgår var allmänheten har möjlighet att få råd i användningen av en myndighets digitala tjänster.

     En myndighet kan temporärt begränsa användningen av en digital tjänst till vissa användargrupper eller till ett visst område, om det är nödvändigt för att utveckla eller kontrollera tjänsten.

 

3c §

Elektronisk identifiering av tjänsteanvändare

     Myndigheterna kan kräva elektronisk identifiering av en användare av digitala tjänster om det behövs för att säkerställa användarens åtkomsträttigheter i anslutning till en tjänst eller dess innehåll eller på grund av rättsverkningarna av en åtgärd som utförs i tjänsten.

     Om det är möjligt att ta del av och hantera sekretessbelagda uppgifter i en digital tjänst ska användaren identifieras med hjälp av en identifieringstjänst med stark autentisering, eller av vägande och motiverade skäl med hjälp av någon annan motsvarande informationssäker identifieringstjänst.

 

 

2 kap.
Digitala tjänsters tillgänglighet

 

__________________

 

Denna lag träder i kraft den

     En myndighet ska försätta sin verksamhet i överensstämmelse med 3a och 3b §§ inom 24 månader efter det att lagen har trätt i kraft.

 

__________________

 

 

 

     Mariehamn den 11 december 2024

 

 

 

Jörgen Pettersson 

talman

 

 

Marcus Måtar 

vicetalman

 

 

Pernilla Söderlud

vicetalman