Lagtingets beslut 65/2023

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 65/2023

 

Datum

Ärende

 

2023-06-07

TMK 3/2022-2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om ändring av landskapslagen om lagtingsledamöternas arvoden och kostnadsersättningar

 

 

 

 

    I enlighet med lagtingets beslut ändras 1 § 1 mom., 2 §, 4 § 1 mom. och 6 § 2 mom. landskapslagen (25/2015) om lagtingsledamöternas arvoden och kostnadsersättningar, som följer:

 

1 §

Arvodeskommissionen

     Lagtinget tillsätter för en mandattid om fyra år en arvodeskommission i enlighet med bestämmelserna om val av flera personer i lagtingets arbetsordning, efter förslag från talmanskonferensen. Arvodeskommissionen fastställer lagtings- och landskapsregeringsledamöternas arvoden, tilläggsarvoden, kostnadsersättningar och andra förmåner samt beslutar om den ersättning för representationskostnader som kan tillkomma talmannen och lantrådet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

2 §

Arvoden till ledamöterna

     Till en ledamot i lagtinget och landskapsregeringen betalas ett arvode av sådan storlek att uppdraget som ledamot kan skötas på ett behörigt sätt.

 

 

4 §

Tiden för vilken arvode utgår

     Arvode till lagtingsledamöterna utgår från och med den dag lagtinget sammankommer första gången efter val. Till en lagtingsledamot som inträder i lagtinget efter denna dag utgår arvodet från och med den dag lagtingsledamoten, efter att för talmannen ha uppvisat en granskad fullmakt, berättigats att inta sin plats i lagtinget. Arvode utgår till och med den dag uppdraget som lagtingsledamot upphör på grund av att valperioden avslutats, uppdraget som ersättare upphör, en lagtingsledamot avlider eller av lagtinget befriats från eller förklarats förlustig sitt uppdrag. Om ett arvode har betalats i förskott får det inte återkrävas om uppdraget som lagtingsledamot upphör mitt under valperioden. Arvode till en ledamot i landskapsregeringen utgår för den tid som uppdraget i landskapsregeringen varar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

6 §

Förlust av arvode

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Till en lagtingsledamot betalas inte lagtingsarvode för den tid han eller hon är förhindrad att delta i lagtingets arbete i enlighet med 10 § lagtingsordningen (2011:97) för Åland.

 

__________________

 

Denna lag träder i kraft den

 

 

    

 

 

     Mariehamn den 7 juni 2023

 

 

 

Bert Häggblom 

talman

 

 

Katrin Sjögren 

vicetalman

 

 

Roger Nordlund

vicetalman