Lagtingets beslut 93/2023

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 93/2023

 

Datum

Ärende

 

2023-09-20

LF 38/2022-2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon

 

     I enlighet med lagtingets beslut fogas till landskapslag (1993:19) om besiktning och registrering av fordon en ny 40a § som följer:

 

40a §

Användning av fordon hyrda utan förare för godstrafik på väg

     Innehavaren av ett trafiktillstånd för godstrafik får använda ett hyrt motordrivet fordon registrerat i ett annat EU- eller EES-land för godstransporter under högst 30 dagar i följd under ett kalenderår utan att registrera fordonet på Åland. Innan ett sådant fordon används ska innehavaren av trafiktillståndet göra en skriftlig anmälan om fordonet till Fordonsmyndigheten. Anmälan ska innehålla uppgift om fordonets registreringsnummer och hyresavtalets längd. Utöver det ska ett utländskt registreringsbevis och handlingar som styrker att fordonet uppfyller motsvarande krav som ställs på fordon registrerade i fordonsregistret ges in. Uppgifterna ska införas i fordonsregistret. Efter 30 dagars användning måste fordonet registreras på Åland eller lämna landskapet.

     Antalet sådana utlandsregistrerade fordon får inte överstiga 25 procent av företagets motorfordonspark registrerad för tillståndspliktig godstrafik. Om beräkningen medför att antalet fordon behöver avrundas uppåt till närmaste heltal får gränsen på 25 procent överstigas. Består tillståndshavarens motorfordonspark av två eller tre fordon får dock ett utlandsregistrerat fordon användas.

     När fordonet används ska fordonets registreringsbevis, elektronisk eller i pappersform, hyresavtalet eller en bestyrkta kopia av det samt, om föraren inte är tillståndshavaren, dennes anställningsavtal eller en bestyrkt kopia av det kunna visas upp.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

__________________

 

 

    

 

 

     Mariehamn den 20 september 2023

 

 

 

Bert Häggblom 

talman

 

 

Katrin Sjögren 

vicetalman

 

 

Roger Nordlund

vicetalman