Landskapsregeringens svar ef 12/2007-2008

Lagtingsår: 2007-2008
Typ av dokument: Landskapsregeringens svar

Ladda ner Word-dokument

 

 

Ålands landskapsregering

SVAR PÅ ENKEL FRÅGA

Avdelning

Datum

 

Social- och miljöavdelningen

03-10-2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Svar på enkel fråga

Läkartjänster på norra Åland

·      Enkel fråga nr 12/2007-2008

 

 

Ålands hälso- och sjukvård innehar det operativa ansvaret för att se till att befintliga tjänster är besatta med kompetenta tjänsteinnehavare.

Landskapsregeringen konstaterar att det finns problem på Åland men också i vår omgivning att rekrytera läkare.

 

Situationen är följande. Tjänsterna har under en längre tid inte varit besatta, vilket  har konsekvenser för hur hemsjukvården för äldre och skolhälsovården  för barn och unga fungerar.

Inom den åländska primärvården skall det vid full bemanning finnas 13 läkare, av vilka tre  är placerade i Godby och tio i Mariehamn. Läget under denna höst har hittills varit en läkare  med 80 % tjänstgöring i Godby och sex läkare i  Mariehamn, vilka genom deltidsarbete i praktiken fyller mindre än fem tjänster.

Detta innebär långa väntetider för icke akuta patienter medan akuttider erbjuds som tidigare. Situationen i Godby gör dock att akuta patienter på norra Åland oftast hänvisas till mottagningen i Mariehamn.

Under hösten  har man bokat in s.k. hyrläkare till Mariehamn för totalt en månad för att närmast ta hand om akutpatienter och på så sätt bereda plats för vanliga tidsbeställningsbesök. En hyrläkare kommer under totalt tre veckor att arbeta i Godby.

I november och december underlättas situationen av AT-läkare, d.v.s. läkare under utbildning. De fyller en del av läkarbehovet med vissa begränsningar men är mycket värdefulla för helhetsfunktionen. I november återkommer en läkare som varit på randutbildning i Sverige till Mariehamn. Det finns också en förhoppning, även om inget definitivt besked ännu föreligger, om ytterligare förstärkning till mottagningen i Godby någon gång under hösten.

 

Rekryteringsförsöken är kontinuerliga. Problemet är emellertid inte begränsat till landskapets norra del eller ens till hela Åland utan är ett fenomen som i praktiken berör hela Norden, i synnerhet Finland och Sverige där hälsocentraler tomma på läkare inte är något ovanligt. Trots utökade utbildningsplatser för läkare lider primärvården av läkarbrist och konkurrensen om den tillgängliga arbetskraften är knivskarp. Löner och motsvarande förmåner, möjligheter till kontinuerlig fortbildning, karriärutveckling, arbetsmiljöfaktorer, boende och familjesociala omständigheter m.fl. faktorer spelar en viktig roll i rekryteringssammanhangen.

På kort sikt kan situationen delvis åtgärdas genom inhyrning av läkare. På sikt är detta inte en hållbar lösning. Viktiga kvaliteter som kontinuitet, systeminlärning och utvecklingspotential går förlorade.

 

I enlighet med landskapsregeringens handlingsprogram skall rekryteringsproblematiken särskilt uppmärksammas. I den övergripande planeringen för Ålands hälso- och sjukvård kommer således fokus att läggas på rekryteringsproblematiken och konkreta åtgärdspaket utarbetas tillsammans med Ålands hälso- och sjukvårds ledning och styrelse.

 

 

 

 

 

 

Mariehamn den 3 oktober 2008

 

 

 

 

 

 

Landskapsregeringsledamot

 

 

Katrin Sjögren