Landskapsregeringens svar ef 1/2008-2009

Tillhör ärendet: Fastighetsmäklarprov
Lagtingsår: 2008-2009
Typ av dokument: Landskapsregeringens svar

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

SVAR PÅ ENKEL FRÅGA

 

Datum

 

 

2008-12-01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Svar på enkel fråga

Fastighetsmäklarprov

·      Enkel fråga nr 1/20082009

 

Fastighetsmäklarverksamheten är en reglementerad verksamhet genom landskapsförordning om fastighetsmäklare. Enligt självstyrelselagens 18 § 22 punkt har landskapet viss lagstiftningsbehörighet på området.

     Landskapsregeringen anser att reglementeringen av fastighetsmäklarverksamheten är synnerligen viktig för att garantera fastighetsverksamhetens funktion. Reglementeringen utgör ett skydd för parterna vid överlåtelser vid fastigheter och bostäder. Dessa överlåtelser får i många fall stora ekonomiska följder för de inblandande. Ofta är ett köp av fastighet den största affär som de flesta privatpersoner gör under sitt liv. Därför måste man sätt mycket höga krav på den sakkunskap som krävs av fastighetsmäklarna. Man måste även nämna att en mäklare på Åland bör ha mycket goda kunskaper  i de åländska jordförvärvsreglerna.

     I fråga om denna sakkunskap har landskapet lagstiftningsbehörighet på vissa, men inte alla områden. Det gäller framför allt byggnads- och planväsendet, inlösen av fast egendom och särskilda rättigheter, hyra och hyresreglering, arrende, vattenrätt, jakt , fiske, vägar.

     Riket har i sin tur lagstiftningsbehörighet inom de flesta områden som berör fastighetsmäklarnas vardagsarbete. Dit hör till exempel äktenskaps- och arvsrätt, sakrätt, fastighetsbildning, skatterätt, eg. civilrätt till den del landskapet inte har behörighet.

     Tillgången till svenskspråkig litteratur inom dessa rättsområden är begränsad. Detta är ett problem som det är svårt att komma till rätta med men trots allt är det möjligt att till stora delar inhämta samma kunskaper  från lagtext, förarbeten och befintlig rättslitteratur som ändå finns. Regeringens propositioner finns alltid på svenska och utgör ett utmärkt material. Man kan även tänka sig att i tillämpliga delar läsa svensk litteratur och det som ovan sades. Om man jämför med tentamenslitteraturen vid juridiska fakulteten i Helsingfors kan man konstatera att det finns kurser på svenska som kompenserar de böcker som finns endast på finska. Det bör även nämnas att själva provet och bedömningsgrunderna och svaren finns på svenska. På detta sätt kan man komma mycket långt, bli godkänd.

     Beslutet att kräva två godkända fastighetsprov på Åland, dels av centralhandelskammaren anordnat prov, dels ett kompletterande åländska prov, fattades av dåvarande landskapsregeringen så sent som år 2005. Orsaken var att det tidigare systemet med enbart lokalt prov utsattes för massiv kritik. Proven ansågs som alltför svåra och inte lika omfattande som de finska proven.

     Det nya , gällande systemet har m.a.o varit i kraft enbart några få år, vilket är för kort tid för att kunna göra en tillförlitlig utvärdering av det konsekvenser, speciellt när man beaktar att relativt få personer har avlagt fastighetsmäklarexamen. Personligen har jag inte erhållit någon kritik mot systemet ännu. Tvärtom , en  person har tagit kontakt och berömde systemet!

     Om det dock visar sig att personer utan kunskaper i finska- och just av denna orsak  - blir underkända i det riksomfattande provet bör systemet naturligtvis ses över. Här kan man tänka sig olika alternativ, ett troligt är att anordna föreläsningar i de aktuella ämnena. Ålands högskola kunde vara ett alternativ.

     Dessutom ska språkrådet genast uppmärksammas  om problematiken, så att frågan följs upp så att åtgärder kan övervägas.

 

 

 

Mariehamn den 1 december 2008

 

 

Landskapsregeringsledamot

 

 

Roger Eriksson