Landskapsregeringens svar rp 12/2012-2013

Lagtingsår: 2012-2013
Typ av dokument: Landskapsregeringens svar

Ladda ner Word-dokument

Ålands landskapsregering

YTTRANDE

 

Datum

 

 

21.3.2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting                                                                   

 

 

 

 

 


Landskapsregeringens yttrande

angående republikens presidents framställning om godkännande av det fakultativa protokollet till konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i protokollet som hör till området för lagstiftningen, om tillämpning av protokollet och till lag om ändring av lagen om riksdagens justitieombudsman

·       Republikens presidents framställning nr 12/2012-2013

 

 

 

Enligt 31 § 2 mom. lagtingsordning för Åland ska lagtingets talman utan dröjsmål översända till landskapsregeringen för yttrande en begäran från presidenten om lagtingets bifall till ikraftträdande av en internationell förpliktelse. Landskapsregeringen ska behandla ett sådant ärende i skyndsam ordning. Lagtingets talman har den 11 mars 2013 lämnat en begäran om landskapsregeringens yttrande över republikens presidents framställning nr 12/2012-2013.

     Förenta Nationernas konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (FördrS 59-60/1989) trädde ikraft i Finland år 1989. FN:s generalförsamling antog ett fakultativt protokoll till konventionen vilket Finland undertecknade år 2003. Landskapsregeringen har inte deltagit i förhandlingar då det fakultativa protokollet förhandlades fram på internationell nivå. Med stöd av protokollet har det upprättats en internationell underkommitté till kommittén mot tortyr. Underkommittén är ett internationellt förebyggande tillsynsorgan. Underkommittén besöker konventionsstaterna och granskar sådana platser där personer är eller kan hållas frihetsberövade.

     Till republikens presidents framställning har bifogats regeringens proposition om godkännande av det fakultativa protokollet till konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i protokollet som hör till området för lagstiftningen, om tillämpning av protokollet och till lag om ändring av lagen om riksdagens justitieombudsman (RP 182/2012). I republikens presidents framställning föreslås att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen om sättande i kraft av bestämmelserna i det fakultativa protokollet träder i kraft i landskapet Åland till de delar protokollet faller inom landskapets behörighet.

     Landskapsregeringen konstaterar att FN:s konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (FördrS 59-60/1989), som det fakultativa protokollet anknyter till, inte har varit föremål för ett inomstatligt ikraftsättande i landskapet genom lagtingets bifall. Vid denna tidpunkt var självstyrelselagen för Åland (5/1952) tillämplig och i nämnda lags 11 § 2 mom. 19 punkt regleras ikraftträdandet av internationella fördrag i landskapet. Landskapsregeringen konstaterar att frågan om hur denna bestämmelse förhåller sig till konventioner som inte satts i kraft genom lag är föremål för utredning inom landskapsregeringen och behandling i lagtinget.

     Landskapsregeringen konstaterar att landstingets bifall inhämtades i samband med ikraftsättandet av den europeiska konventionen om förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (lagtingets beslut 3.12.1990).

     Landskapsregeringen har gett två utlåtanden i samband med beredningen av det fakultativa protokollets godkännande och inomstatliga ikraftsättande. Landskapsregeringen skickade den 17 april 2012 ett utlåtande till utrikesministeriet över ett utkast till regeringsproposition (ÅLR 2011/5566). Landskapsregeringen har den 26 februari 2013 skickat ett utlåtande till riksdagens lagutskott över regeringens proposition nr 182/2012 (ÅLR 2013/1329). I utlåtandena har landskapsregeringen ansett att det fakultativa protokollet innehåller förpliktelser som faller inom landskapets behörighet och ikraftsättandet i landskapet förutsätter lagtingets bifall enligt 59 § självstyrelselagen för Åland.

     Med stöd av protokollet har det upprättats en internationell underkommitté till kommittén mot tortyr. Underkommittén är ett internationellt förebyggande tillsynsorgan. Underkommittén besöker konventionsstaterna och granskar sådana platser där personer är eller kan hållas frihetsberövade. Ikraftsättandet i landskapet medför att underkommittén har en rätt att besöka ett antal myndigheter som lyder under landskapets lagstiftningsbehörighet, t.ex. Ålands polismyndighet och vårdinrättningar i landskapet. Dessa skulle även ha en informationsplikt i förhållande till underkommittén enligt artikel 14 i det fakultativa protokollet.

     Landskapsregeringen understöder målsättningen med och sakinnehållet i det fakultativa protokollet.

 

Mariehamn den 21 mars 2013

 

 

 

L a n t r å d                          Camilla Gunell        

 

 

 

 

 

Minister                                  Gun-Mari Lindholm