Landskapsregeringens svar s 5/2002-2003

Tillhör ärendet: Energipolitiken
Lagtingsår: 2002-2003
Typ av dokument: Landskapsregeringens svar

Ladda ner Word-dokument

Ålands landskapsstyrelse

SVAR PÅ SPÖRSMÅL 5/2002-2003

Avdelning

Datum

 

Kansliavdelningen

2003-05-07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Svar på spörsmål

Energipolitiken

·      Spörsmål nr 5/2002-2003

 

Med stöd av 48 § 1 mom. lagtingsordningen har ltl Danne Sundman m.fl. i ett spörsmål ställt frågan "vilka omedelbara och långsiktiga åtgärder avser landskapsstyrelsen vidtaga för att dessa och andra viktiga frågor inom energipolitiken skall åtgärdas?". Med anledning av spörsmålet avger landskapsstyrelsen följande skriftliga svar:

 

     Landskapsstyrelsen har låtit uppgöra energiutredning för landskapet Åland som skall fungera som underlag för en energiplan. Utredningen bifogas. Spörsmålsställarnas frågor ingår i landskapsstyrelsens beredning av energiplanen.

     Åtgärder för att minimera toppeffektförbrukningen på Åland är en viktig del av landskapsstyrelsens energipolitik. Landskapsstyrelsen följer noggrant utvecklingen i våra närområden om olika tekniska lösningar såsom införande av mätare för månadsavläsning och olika prissättningssystem för att bringa ned konsumtionen när reservkraftskapacitetstaket närmar sig. Detta handhas i praktiken av berörda elbolag på Åland men landskapsstyrelsen deltar i arbetet.

     För att uppmuntra konvertering av bl.a. direkt elvärme till annan uppvärmning finns redan idag möjlighet till landskapsbidrag. Detta system kan utvecklas ytterligare.

     Vindkraftens andel av elproduktionen är idag ca 6,5 %. Med den planerade utbyggnaden av två vindkraftverk i Krokstad beräknas andelen vara ca 7 %. Om hela projektet i Krokstad med totalt 5 vindkraftverk förverkligas kan andelen stiga till ca 10 %. Landskapsstyrelsen konstaterar därmed att andelen är och kommer att vara betydligt högre än i omkringliggande regioner.

     Landskapsstyrelsen är positiv till ökad vindkraft men måste för egna områden också beakta andra värderingar och ta ansvar för en förvaltning som tillgodoser allmänhetens intressen.

     Då landskapsstyrelsen så sent som i oktober 2002 blev ägare till Lilla och Stora Båtskär så har landskapsstyrelsen ännu inte utvärderat användningen av öarna.

     Lilla och Stora Båtskär har stora kulturella värden och är viktiga för det unika fågellivet.

     Senaste besked från Energimyndigheten daterat 22.4.2003 som svar på landskapsstyrelsens brev av den 23.5.2002 är ”de frågor som Ålands landskapsstyrelse tar upp i sin skrivelse som relaterar till en jämförelse med en utlandsförbindelse hos Affärsverket svenska kraftnät har därför enligt Energimyndighetens mening inte någon grund”.

     Landskapsstyrelsen fortsätter dock att på olika sätt arbeta för att uppnå en sänkning av nätavgifterna. Landskapsstyrelsen avvaktar med införande av elcertifikat då konsekvenserna ännu inte är klarlagda.

     Finland har ännu inte infört elcertifikat. Elcertifikaten innebär också en ytterligare kostnad för konsumenten.

     Olika utredningar har visat att avfallsförbränning inte är ekonomiskt försvarbart beroende på för liten volym av avfall på Åland. Kostnaden för kraftvärmeverk är också hög. Landskapsstyrelsen har beviljat bidrag för mobila biovärmeverk i storleksordningen 300 – 500 kW lämpade för uppvärmning av olika anläggningar  samt eventuella kommuncentra. Utbyggnaden av biovärme fortsätter.

     Landskapsstyrelsen hänvisar i övrigt till motiveringarna i budgeten 2003 och den bifogade utredningen av energifrågor.

 

 

 

Mariehamn den 7 maj 2003

 

 

 

L a n t  r å d

 

 

Roger Nordlund

 

 

 

Landskapsstyrelseledamot

 

 

Runar Karlsson