Meddelande 4/2023-2024
Dokumentnamn
MEDDELANDE nr 4/2023-2024
Datum
23.5.2024
Till Ålands lagting
Kulturpolitisk strategi med handlingsplaner 2024 - 2030
Landskapsregeringens föregående strategiska riktlinjer för utveckling av den åländska konst- och kulturpolitiken sträckte sig fram till år 2013. Den nu antagna strategin har utarbetats i dialog med samhället genom seminarier, utlåtande från Ålands kulturdelegation, som även arrangerat en öppen kulturpolitisk debatt, samt ett brett remissförfarande med stort gensvar från kommuner, myndigheter, organisationer, utövare och konsumenter, infödda och inflyttade.
Kulturen är en av hörnstenarna i självstyrelsen och bidrar till vår demokratiska samhällsutveckling. Strategin är övergripande och sträcker sig över sju år, två mandatperioder. Den tydliggör prioriterade målområden och ger riktning och kraft till Ålands rika kulturliv. Två landskapsregeringar ska sätta egna prägel på strategin genom att anta handlingsplaner som bygger på regeringsprogrammet och de årliga landskapsbudgetarna.
Under 2025 kompletteras den kulturpolitiska strategin med ett antal indikatorer och nyckeltal som möjliggör resultatmätning. Indikatorerna identifieras med hjälp av djuplodande statistik över konst- och kultursektorn som landskapsregeringen samlar in under 2024.
Landskapsregeringen översänder härmed landskapsregeringens Kulturpolitiska strategi för Åland 2024 – 2030 med handlingsplaner 2024 – 2030.
Mariehamn den 23 maj 2024
Lantråd Katrin Sjögren
Minister Annika Hambrudd
Bilagor -Kulturpolitisk strategi med handlingsplaner 2024 - 2030
Innehållsförteckning
2. Mål och genomförande................................................................................................................3
1. Ett rikt konst- och kulturliv för ökad attraktionskraft, välmående människor samt en hållbar och demokratisk samhällsutveckling
Konsten och kulturen är en av hörnstenarna i självstyrelsen och bidrar till vår demokratiska samhällsutveckling. Den politiska ambitionen är att goda arbetsförhållanden, kreativitet, mångfald, samarbete och konstnärlig kvalitet ska prägla hela det åländska samhällets väg framåt. Landskapsregeringens ansvar är att skapa förutsättningar utan att interagera och påverka det konstnärliga innehållet. Den konstnärliga friheten ska värnas genom den så kallade armlängdsprincipen. Alla människor oberoende av ålder, funktionsnedsättning, kön, sexuell läggning, etnicitet, religion, språk, bostadsort och socioekonomisk bakgrund ska ha rätt till konst och kultur. Särskilt prioriterade målgrupper är barn och äldre inom omsorgen.
Konst- och kultur är en viktig ingrediens för tillväxt och framgång hos de kreativa näringarna. Det är uttryck för vårt kulturarv och skapar kopplingar, förståelse och empati mellan människor, sammanför personer med olika bakgrund och från olika kulturer. Konst- och kultur är möten, upplevelser och tankar, ger kunskap och förståelse om livet, människor omkring oss och vår omvärld. Ett rikt kulturliv och kulturarvsmiljöer bygger attraktionskraft som attraherar boende, besökare och inflyttare. Det är en grund för välmående människor som kan blomma, såväl mentalt som fysiskt.
Strategin har ambitionen att visa vägen för hela Åland; landskapet och kommunerna, beslutsfattare, myndigheter, organisationer, enskilda aktörer, producenter och konsumenter. Kommunerna har ett särskilt stort ansvar och en betydelsefull roll som arrangörer av ”närkultur” där biblioteken fungerar som mångsidiga kulturcentra vid sidan av utlåningsverksamheten.
Det är viktigt att vi alla verkar i samma riktning och bidrar till resultatuppfyllelsen. Mer samarbeten och samordning av resurserna leder oss framåt. Tillsammans blir vi starkare.
Det finns en enorm kraft i den professionella kåren, hobbyentusiasterna och det stora antalet kulturföreningar och inte minst de många ideella eldsjälar som brinner för sin sak.
2. Mål och genomförande
Mål
· Fungera som hela Ålands vägledande strategi mot gemensamma mål
· Bättre arbetsförhållanden och fler heltidsarbetande inom sektorn
· Utvecklad kompetens med bredd och spets
· Ekonomisk tillväxt för branschen och dess utövare
· Tryggad återväxt med fler unga som vågar ta steget in i sektorn
· Ökad attraktionskraft för boende och besökare, välmående människor och resurstillförsel genom inflyttning
· Etablering av samlande plattform för konst- och kulturutövare för översikt och synlighet för utövare, konsumenter och arrangörer.
Genomförande
· Insamling av statistik och kontinuerlig dialog med konst- och kultursektorn för bättre kunskap och förståelse
· Bättre nyttjande av befintliga resurser genom samarbeten (projektledare och lokaliteter) – Mer samarbete, internt inom sektorn, sektoröverskridande och externt utanför Åland
· Träffsäkrare landskapsstöd och specialsatsningar på prioriterade målgrupper
· Uppdatering av föråldrade lagar, förordningar och regelverk
· Fortbildning och utbildning inom det egna konstutövande och inom kompletterande viktiga områden
· Erfarenhetsutbyte genom nätverksträffar
· Stödja initiativ till etablering av en samlande tvärsektoriell branschorganisation för det breda fältet av konst- och kulturutövare inom visuell konst, musik, sång, scenkonst, litteratur, konsthantverk, mixedmedia