Misstroendeyrkande 1/2016-2017

Lagtingsår: 2016-2017
Typ av dokument: Misstroendeyrkande

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

MISSTROENDE 1/2016- 2017

 

Datum

 

Bert Häggblom m.fl.

2016-11-07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Misstroendeyrkande

 

 

Motivering

 

 

Ålands landskapsregering, ledd av lantrådet Katrin Sjögren, har under det år man verkat visat prov på svagt ledarskap och bristande respekt för den lagstadgade närdemokrati som utgör fundamentet i självstyrelsen. Regeringsarbetet andas centralisering och maktfullkomlighet samt aktivt agerande mot den för varje demokratiskt samhälle livsnödvändiga åsiktsfriheten.

 

Landskapsregeringens tonläge gentemot de som hyser avvikande åsikter är inte värdig en regering vars syfte är att tjäna hela samhället. Därtill blundar landskapsregeringen för den lagstadgade skyldigheten att i god tid rådfråga landskapets kommuner när det gäller frågor av ostridigt kommunal karaktär; till exempel då det handlar om planerings- och andra beslutsprocesser. Arbetet med kommunreformen, planeringen av framtidens socialvård (KST och den sedan länge eftersatta revideringen av socialvårdslagen) samt landskapsandelsreformen präglas av otydlighet och diffusa besked.

 

Landskapsregeringens uttalande i efterspelet av Vårdö kommuns fullmäktigebeslut § 42 nr 5/13 oktober 2016 om flyktingmottagande anstår inte en regering. Beslutet kallades snuskigt och sorgligt vilket är vanärande och kränkande samt utgör en inblandning i den demokratiska kommunala självstyrelsen. Detta strider mot den europeiska stadgan om kommunal självstyrelse. Enligt denna har kommunerna rätt att inom lagens gränser självständigt reglera och sköta en väsentlig del av de offentliga angelägenheterna i befolkningens intresse.

 

Lanskapsregeringens agerande uppvisar bristande respekt för demokratin och gentemot folkvalda representanter. Befogenheter som ges de lokala myndigheterna är fullständiga och oinskränkta. De får inte urholkas eller begränsas av någon annan, central eller regional myndighet.

 

Landskapsregeringens besked till ordförande för Ålands penningautomatförening att vederbörande inte åtnjuter landskapsregeringens förtroende till följd av hans, i egenskap av kommunstyrelseordförande, ekonomiska ställningstaganden i beredningen av ärendet om flyktingmottagandet i Vårdö kommun är ett konkret exempel på olämplig inblandning i en kommuns angelägenheter. En grundbult i varje demokratiskt samhälle är åsiktsfrihet.

 

Arbetsvillkoren för de kommunala myndigheternas förtroendevalda skall möjliggöra fritt utövande av deras uppdrag. Administrativ tillsyn över fullmäktige får endast utövas i enlighet med de förfaranden och i de fall som föreskrivs i lag.

 

Europadomstolen har i Artikel 14 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter slagit fast en klar praxis om att all diskriminering som inte sker på objektiv grund är förbjuden. Förhållandet mellan självstyrelse och kommunerna regleras dessutom tydligt i den europeiska stadgan om lokal självstyrelse vilken Ålands lagting bifallit (ÅFS 1991:73). Att motivera bristande förtroende för en styrelseordförande på basen av ett beslut i ett fristående kommunalt sammanhang står därför i direkt strid med konventionen och är inte värdigt ett modernt samhälle. Den administrativa tillsynen över fullmäktige får endast utövas i enlighet med de förfaranden som föreskrivs i lag.

 

 

Med anledning av det ovan anförda och med stöd av lagtingsordningens 36 § föreslår vi undertecknade

 

att lagtinget skall förklara att lantrådet Katrin Sjögren inte längre har lagtingets förtroende.

 

 

Mariehamn den 7 november 2016

 

 

 

 

Bert Häggblom

 

 

Lars Häggblom

 

 

Fredrik Fredlund

 

 

Axel Jonsson

 

 

Brage Eklund

 

 

Jörgen Pettersson

 

 

Britt Lundberg

 

 

Harry Jansson

 

 

Runar Karlsson

 

 

Mikael Lindholm

 

 

Roger Nordlund

 

 

Veronica Thörnroos