Näringsutskottets betänkande 4/2004-2005

Lagtingsår: 2004-2005

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 4/2004-2005

 

Datum

 

Näringsutskottet

2005-08-25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Näringsutskottets betänkande

Ny arbetsmarknadspolitisk lagstiftning

·      Landskapsregeringens framställning nr 7/2004-2005

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 2

Allmän motivering. 2

Detaljmotivering. 2

Ärendets behandling. 3

Utskottets förslag. 4

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar en ny arbetsmarknadspolitisk lagstiftning. Genom förslaget revideras lagstiftningen om den så kallade arbetsmarknadsservicen, det vill säga den service som landskapsmyndigheterna ger i form av arbetsförmedling, vägledning, information, särskild service för personer med nedsatt arbetsförmåga, stödinriktade åtgärder och andra sysselsättningsfrämjande åtgärder.

     Framställningen innehåller förslag till landskapslag om arbetsmarknadspolitisk verksamhet, landskapslag om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, landskapslag om tillämpningen i landskapet Åland av lagen om ett informationssystem för arbetsförvaltningens kundbetjäning samt en landskapslag om arbetsförmedling av annan än landskapet. Lagstiftningen ersätter bestämmelserna i landskapslagen om arbetsförmedling, landskapslagen om yrkesvägledning och landskapslagen om sysselsättning. Dessutom genomförs vissa tekniska ändringar av ett antal landskapslagar.

     Reformen genomförs i första hand för att förtydliga lagstiftningen. Genom reformen fullföljer landskapsregeringen samtidigt sin målsättning om en mer modern och ändamålsenlig reglering av arbetsmarknadspolitiken. En faktor som dessutom har påverkat behovet av en revidering av den arbetsmarknadspolitiska lagstiftningen är tillkomsten av en ny grundlag. Nödvändiga lagstiftningsåtgärder krävs även för att uppdatera landskapslagstiftningen i nivå med den internationella regleringen på området.

     Genom förslaget kommer verksamheten huvudsakligen att skötas av en fristående myndighet underställd landskapsregeringen. Myndighetens namn föreslås vara Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagtinget antar landskapslagarna med ett fåtal mindre ändringar.

 

Utskottets synpunkter

 

Allmän motivering

 

Utskottet konstaterar att framställningen med sammanlagt tio lagförslag är omfattande. Reformen innebär dock i första hand en modernisering av landskapslagarna av vilka de flesta har mer än trettio år på nacken. Vidare syftar reformen till att förtydliga lagstiftningen och de materiella ändringar som föreslås är jämförelsevis små.

     Under de år som gällande landskapslagar har varit i kraft har det skett förändringar i arbetslivet och i arbetsmarknadspolitiken varför det föreligger ett behov av en utveckling av lagstiftningen på området. Dessutom noterar utskottet att det snart kan bli aktuellt med en ny översyn av landskapets arbetsmarknadslagstiftning mot bakgrund av den planerade rikslagstiftningen i fråga om omställningsskydd vid uppsägningar (se RP 48/2005) som kan få vissa återverkningar i landskapet.    

     Ett uttryck för synen på arbetsmarknadspolitiken som en sektorövergripande helhet återfinns i en av de inledande paragraferna i landskapslagen om arbetsmarknadspolitisk verksamhet där det sägs att landskapet, kommunerna och kommunalförbunden skall se till att av dem finansierade investeringar tidsbestäms så att konjunkturväxlingar utjämnas. Utskottet delar till fullo landskapsregeringens åsikt till denna del och vill här framhålla vikten av att bestämmelsen efterlevs i praktiken.

     I framställningen föreslås att en ny myndighet, Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, skall inrättas och att myndighetens högsta beslutande organ skall vara myndighetens chef. Utskottet har fört en diskussion om ändamålsenligheten av så kallade chefsmyndigheter. Om en chefsmyndighet leds av en person med god ledarskapsförmåga utgör den platta hierarkin en viss fördel med tanke på myndighetens effektivitet. Samtidigt är dock myndighetens verksamhet till stora delar detaljreglerad i lag varför chefens möjligheter att styra verksamheten inte i någon större utsträckning torde avvika från politikerstyrda verksamheter. För att i någon mån öka landskapsregeringens insyn i och inflytande över myndigheten föreslår utskottet dock att 6 § landskapslagen om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet skall ändras så att det reglemente som styr myndighetens organisation skall antas av myndigheten men underställas landskapsregeringen för fastställelse.

     Landskapsregeringen har lämnat dagen för ikraftträdelsen av landskapslagarna öppen men anser att lagarna bör träda ikraft så snart som möjligt. Enligt vad utskottet fått erfara vid behandlingen av ärendet är det av bland annat budgettekniska skäl angeläget att lagarna träder i kraft vid årsskiftet varför utskottet ställer sin förhoppning till att lagarna innan dess genomgått såväl lagtingets behandling som lagstiftningskontrollen.                    

 

Detaljmotivering

 

1. Landskapslagen om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet

 

11 § Opartiskt bemötande.

Utskottet föreslår en ändring av paragrafen så att formuleringarna bättre motsvarar formuleringarna i den nyligen antagna landskapslagen om förhindrande av diskriminering i landskapet Åland. Bland annat föreslås att termen ras skall uteslutas mot bakgrund av att landskapsregeringen i framställning nr 10/2004-2005 anför att termen ras inte skall användas eftersom den är ovetenskaplig och ger olämpliga associationer.

 

 

48 § Stödets varaktighet

Utskottet föreslår en ändring av 48 § 3 mom. i landskapslagen om arbetsmarknadspolitisk verksamhet så att en person som har varit sysselsatt med hjälp av sysselsättningsstöd under den maximitid som anges i 1 och 2 mom. under vissa förutsättningar skall kunna anvisas fortsatt arbete med sysselsättningsstöd. Bestämmelsen föreslås ändrad i syfte att möjliggöra en ökad kontinuitet för personer med fortsatt nedsatt arbetsförmåga. Förslaget kan även medföra viss ekonomisk lättnad för kommunerna. I fråga om personer som under en längre tid har nedsatt arbetsförmåga konstaterar uskottet att ett visst samarbete förekommer mellan arbetsförmedlingen, kommunernas sociala myndigheter och andra organisationer. Detta samarbete kan enligt utskottets mening med fördel ytterligare utvecklas.

 

12 kap.  Sysselsättningsstöd för deltidsarbete

Utskottet föreslår en rättelse av kapitelnumreringen. Framställningens 13 kap. skall rätteligen vara 12 kap.

 

66 § Utbetalning

Ändringen är av språklig natur.

 

70 § Landskapsförordning

Ändringen är av språklig natur.

 

2. Landskapslag om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet

 

3 § Organisation

Ändringen är av teknisk natur.

 

9 § Reglemente

Av orsaker som anges ovan i den allmänna motiveringen föreslås en ändring av paragrafens 1 mom. så att arbetsmarknads- och studieservicemyndighetens reglemente skall underställas landskapsregeringen för fastställelse.

 

12 § Anställningsförhållanden

Utskottet föreslår en ändring av paragrafen så att landskapsregeringen beslutar om permittering av arbetsmarknads- och studieservicemyndighetens personal på motsvarande sätt som landskapsregeringen fattar permitteringsbeslut gällande övriga landskapsregeringen underlydande myndigheter såsom ÅHS.

 

25 § Övergång från gammal till ny kommission

Ändringen är av teknisk natur.

 

7. Landskapslag om ändring av landskapslagen om studiestöd

 

Ingressen

Ändringen är av teknisk natur.

 

Ikraftträdelsebestämmelsen

Utskottet föreslår i förtydligande syfte en ändring av ikraftträdelsebestämmelsens 3 mom. 

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 21 mars 2005 inbegärt näringsutskottets yttrande över framställningen.

     Utskottet har i ärendet hört vicelantrådet Jörgen Strand, lagberedaren Hans Selander, vikarierande avtalschefen Sara Takamatsu, byråchefen Lars-Erik Karlsson samt byråföreståndaren Casper Wrede.  

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Anders Englund, vice ordföranden Brage Eklund (delvis) samt ledamöterna Carina Aaltonen, Fredrik Karlström och Raija-Liisa Eklöw.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar de i framställningen ingående tredje, fjärde, femte, sjätte, åttonde, nionde och tionde lagförslagen oförändrade samt

 

att lagtinget antar de i framställningen ingående första, andra och sjunde lagförslagen i följande lydelse:

1.

L A N D S K A P S L A G
om arbetsmarknadspolitisk verksamhet

 

     (Ingressen lika som i framställningen).

 

1 kap.
Allmänna bestämmelser

 

1 –7 §§

     (Lika som i framställningen).

 

2 kap.
Definitioner

 

8 - 9 §§

     (Lika som i framställningen).

 

3 kap.
Allmänna bestämmelser om arbetsmarknadsservicen

 

10 §

     (Lika som i framställningen).

 

11 §

Opartiskt bemötande

     Arbetsmarknadsservicen skall vara opartisk och jämlik så att ingen diskrimineras på grund av kön, sexuell läggning, funktionshinder, ålder, (uteslutning) etnisk tillhörighet, religion eller annan övertygelse eller annan därmed jämförbar omständighet.

 

12-13 §§

     (Lika som i framställningen).

 

4 kap.
Särskilda bestämmelser om arbetsmarknadsservicen

 

14-22 §§

     (Lika som i framställningen).

 

5 kap.
Arbetsförmedling

 

23-27 §§

 

     (Lika som i framställningen).

 

6 kap.
Handlingsplan för arbetssökande

 

28-31 §§

 

     (Lika som i framställningen).

 

7 kap.
Vägledning, information och särskild service

 

32-39 §§

 

     (Lika som i framställningen).

 

8 kap.
Allmänna bestämmelser om stödinriktade åtgärder

 

40-41 §§

     (Lika som i framställningen).

 

9 kap.
Anställning med sysselsättningsstöd

 

42-47 §§

     (Lika som i framställningen).

 

48 §

Stödets varaktighet

     (1 och 2 mom. lika som i framställningen)

     Efter att en person har varit sysselsatt med hjälp av sysselsättningsstöd under de i 1 och 2 mom. angivna maximitiderna hos en eller flera arbetsgivare, kan han eller hon anvisas sådant arbete som stöds  med sysselsättningsstöd endast om arbetsförmågan på ett behörigt sätt fortsättningsvis konstateras nedsatt enligt 9 §. I övriga fall kan arbete som stöds med sysselsättningsstöd inte anvisas innan personen i fråga under de senaste sex månaderna varit arbetslös arbetssökande vid arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten i minst fem månader.

 

10 kap.
Sysselsättningsstöd för arbetspraktik

 

49-53 §§

     (Lika som i framställningen).

 

11 kap.
Sysselsättningsstöd för läroavtalsutbildning

 

54-56 §§

     (Lika som i framställningen).

 

 

12 kap.
Sysselsättningsstöd för deltidsarbete

 

57-60 §§

     (Lika som i framställningen).

 

13 kap.
Sysselsättningsstöd för start av företagsverksamhet

 

61-63 §§

     (Lika som i framställningen).

 

 

14 kap.
Ansökan om och utbetalning av sysselsättningsstöd

 

64-65 §§

     (Lika som i framställningen).

 

66 §

Utbetalning

     (1 mom. lika som i framställningen).

     Stödet kan betalas ut för en längre period än den som nämns i 1 mom., om det är motiverat med tanke användningen av stödet samt om mottagaren av stödet ger sitt samtycke till det.

     (2 mom. lika som i framställningen).

 

67-69 §§

     (Lika som i framställningen).

 

70 §

Landskapsförordning

     Om inte ärendet hör till området för lag kan landskapsregeringen utfärda närmare bestämmelser genom landskapsförordning om förutsättningarna för och förfarandet vid beviljandet av sysselsättningsstöd enligt 8-14 kap.

 

15 kap.
Särskilda bestämmelser

 

71-77 §§

     (Lika som i framställningen).

 

16 kap.
Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser

 

78-80 §§

     (Lika som i framställningen).

 

__________________

 

2.

L A N D S KA P S L A G
om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet

 

     (Ingressen lika som i framställningen)

 

1 kap.
Allmänna bestämmelser

 

1-2 §§

     (Lika som i framställningen).

 

2 kap.
Arbetsmarknads- och studieservicemyndighetens administration

 

3 §

Organisation

     (1 mom. lika som i framställningen).

     I anslutning till arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten finns en arbetskraftskommission som handhar de uppgifter som bestäms i landskapslagen (2003:71) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om utkomstskydd för arbetslösa eller särskilt i annan lag. Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten biträds dessutom av en rådgivande delegation med uppgift att fungera som ett informations- och kontaktorgan mellan arbetsgivare, arbetstagare, studerande och arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten.

     (3 mom. lika som i framställningen).

 

4-8 §§

     (Lika som i framställningen).

 

9 §

Reglemente

     ( 1 mom. lika som i framställningen).

     Reglementet antas av arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten och skall därefter underställas landskapsregeringen för fastställelse.

 

10-11 §§

     (Lika som i framställningen).

 

3 kap.
Personal

 

12 §

Anställningsförhållanden

     (1 mom. lika som i framställningen).

     Om inte annat bestäms i denna lag handhar arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten de uppgifter som rör myndighetens personal och som enligt tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland ankommer på landskapsregeringen. Det är dock landskapsregeringen som beslutar om permittering av arbetsmarknads- och studieservicemyndighetens personal.

 

13-16 §§

     (Lika som i framställningen).

 

4 kap.
Särskilda bestämmelser

 

17-23 §§

     (Lika som i framställningen).

 

 

5 kap.
Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser

 

24 §

     (Lika som i framställningen).

 

25 §

Övergång från gammal till ny kommission

     Den arbetskraftskommission, som har utsetts enligt landskapslagen (1972:24) om sysselsättning, fortsätter sin verksamhet enligt de tidigare gällande bestämmelserna till dess att denna lag träder i kraft.

     (2 mom. lika som i framställningen).

 

26-28 §§

     (Lika som i framställningen).

 

 

7.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om studiestöd

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 1 § 1 och 3 mom., 8 § 1 mom., 11 § 2 mom., 12 § 3 mom., 15 § 1 och 2 mom., 16 § 1 mom., 17 § 2 mom., 18 § 1 och 2 mom., 19 § 2 mom., 23 §, 24 § 2 mom., 25 § 1 mom., 26 §, 27 § 1 mom., 28 § 1 mom. och 30 § landskapslagen (1995:94) om studiestöd som följer:

 

1, 8, 11-12, 15-19, 23-28 och 30 §§

     (Lika som i framställningen).

 

__________________

 

     (Ikraftträdelsebestämmelsens 1 och 2 mom. lika som i framställningen).

     På motsvarande sätt som i 2 mom. överförs studieserviceenhetens avtal och andra förbindelser liksom även dess övriga rättigheter och skyldigheter till arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten.     .

 

__________________

 

 

Mariehamn den 25 augusti 2005

 

 

Ordförande

 

 

Anders Englund

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson