Näringsutskottets betänkande 4/2009-2010

Tillhör ärendet: Ny foderlagstiftning
Lagtingsår: 2009-2010

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 4/2009-2010

 

Datum

 

Näringsutskottet

2010-05-20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Näringsutskottets betänkande

Ny foderlagstiftning

·      Landskapsregeringens framställning nr 14/2009-2010

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 2

Lagstiftningsbehovet 2

Genetiskt modifierade foder 2

Möjligheten att förbjuda införsel av GMO-foder 2

GMO-fri odling. 3

Utskottets synpunkter 3

Detaljmotivering. 3

Landskapslag om tillämpning i landskapet Åland av foderlagen. 3

Ärendets behandling. 3

Utskottets förslag. 4

Utskottets synpunkter 6

Ärendets behandling. 7

Utskottets förslag. 7

 

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar en ny landskapslag genom vilken rikets nya foderlag görs tillämplig i landskapet med vissa avvikelser. Genom förslaget upphävs gällande landskapslag om tillämpning i landskapet Åland av foderlagen.

     Genom förslaget anpassas landskapslagstiftningen till den reviderade livsmedels- och foderlagstiftningen på gemenskapsnivå. Till grund för revideringen av gemenskapsrätten ligger en vitbok om livsmedelssäkerhet som Europeiska gemenskapernas kommission publicerade år 2000. I förslaget har hänsyn tagits till att gemenskapens foderlagstiftning numera huvudsakligen antas i formen av förordningar i stället för direktiv. I framställningen föreslås att reviderade bestämmelser om allmänna krav på foder och foderföretagare samt om myndigheter, tillsyn, administrativa tvångsmedel och påföljder intas i landskapslagstiftningen.

     Den föreslagna landskapslagen är avsedd att tillämpas på alla faser i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan. Bestämmelserna ska även iakttas i samband med att foder används. Myndighetstillsynen över foderhanteringen fokuseras på de metoder för kvalitetssäkring som företagarna använder sig av. Förslaget innehåller även bestämmelser om marknadstillsyn.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagen antas med de ändringar som föreslås i betänkandet. 

 

Utskottets synpunkter

 

Lagstiftningsbehovet

 

Landskapsregeringens framställning är föranledd av att rikets foderlag, som är tillämplig i landskapet genom en blankettlag, har ersatts av en ny foderlag. Rikets nya foderlag har anpassats till nya EU-bestämmelser om fodertillverkning, distribution, försäljning, användning, import, export och annan hantering. Den nya EU-lagstiftningen på detta område antas numera huvudsakligen i form av förordningar istället för direktiv. Mot denna bakgrund konstaterar utskottet att det är angeläget och nödvändigt att den gällande blankettlagen ersätts med ny lagstiftning som är anpassad till den nya EU-lagstiftningen.

 

Genetiskt modifierade foder

 

Utskottet har erfarit att det i landskapet finns en viss skepsis mot användningen av foder som tillverkats av genetiskt modifierade växter. Tillsvidare så finns det inte några uppgifter om att sådant foder används i djuruppfödning i landskapet, åtminstone inte när det gäller uppfödning av nötkreatur, fjäderfä och fiskodling. Det har inte heller framkommit att det skulle finnas planer på att övergå till genetiskt modifierat foder. Utskottet vill uttrycka sitt stöd för dem som frivilligt strävar till att behålla landskapet fritt från GMO-foder. Samtidigt konstaterar utskottet att i fråga om förädlade produkter såsom livsmedel, så finns det inte några möjligheter att säkert veta vilka produkter som är helt "rena" från genmodifierade råvaror.

     Under beredningen har det framkommit att en del av de uppfödare som berörs av lagstiftningen inte önskar en strängare lagstiftning i landskapet än i omgivande regioner. Det finns en oro för att uppfödare i landskapet konkurrensmässigt skulle kunna försättas i en sämre situation. Tillsvidare finns det god tillgång på GMO-fritt foder som dessutom är billigare än det genmodifierade fodret. Detta förhållande kan snabbt ändras framöver, både när det gäller pris och tillgång. Med hänvisning till konkurrensskäl har det därför framförts önskemål om att lagstiftningen ska var lika i landskapet som i övriga Finland.   

 

Möjligheten att förbjuda införsel av GMO-foder

 

Utsläppandet på marknaden av foder som kan kategoriseras som genetiskt modifierat foder regleras i ett flertal EU-förordningar. I den rikslag som genom blankettlagen görs tillämplig i landskapet finns hänvisningar till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1829/2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder, Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1830/2003 om spårbarhet och märkning av genetiskt modifierade organismer och spårbarhet av livsmedel och foderprodukter som är framställda av genetiskt modifierade organismer och om ändring av direktiv 2001/18/EG och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1946/2003 om gränsöverskridande förflyttning av genetiskt modifierade organismer.

     I foderlagens 11 § bemyndigas statsrådet att utfärda närmare bestämmelser om säkerhetsbedömningen av genetiskt modifierade foder och utformningen av den nationella ståndpunkten i fråga om godkännande av genetiskt modifierade livsmedel och foder som förutsätts av förordningen om genetiskt modifierade livsmedel och foder. Med stöd av lagens 16 § kan dessutom jord- och skogsbruksministeriet temporärt förbjuda eller begränsa tillverkning, utsläppande på marknaden, användning, import eller export av fodret om det finns en grundad anledning att anta att ett foder kan orsaka allvarlig fara för människors eller djurs hälsa eller för miljön.

     Utskottet har under beredningen begärt att lagutskottet utreder om det skulle vara förenligt med EU-rätten att i landskapet förbjuda användningen av genetiskt modifierade foder till uppfödning av djur som används till livsmedel. Lagutskottet kommer i sitt utlåtande fram till att en medlemsstat endast temporärt kan förbjuda införsel av genetiskt modifierade organismer på sitt territorium. Kommissionen och övriga medlemsstater ska underrättas om en sådan åtgärd som dessutom måste motiveras med stöd av vetenskaplig bevisning om att produkten är skadlig för människors eller djurs hälsa och miljö.     

 

GMO-fri odling

 

Utskottet vill lyfta fram att landskapets möjligheter att begränsa användningen av genmodifierade organismer i odling är större än i fråga om införsel och användning av produkter, såsom foder. Med stöd av artikel 26a i direktiv 2001/18/EG får medlemsstaterna vidta lämpliga samexistensåtgärder för att förhindra oavsiktlig förekomst av GMO i andra produkter. Det är t.ex. möjligt att lagstifta om krav på breda buffertzoner mellan GMO-grödor och andra grödor. Utskottet anser att landskapsregeringen i kommande lagförslag ska inta en mycket restriktiv hållning i fråga om möjligheten att odla GMO-grödor.

 

Utskottets synpunkter

 

Utskottet konstaterar att det foder som i landskapet ges till djur, fjäderfä och fisk, som används för framställning av livsmedel, tillsvidare är GMO-fritt. Om tillgången på GMO-fritt foder minskar framöver kan situationen ändras. Enligt utskottet finns det inte tillräckliga skäl att föreslå sådana begränsningar som skulle försvåra för uppfödarna. Med hänvisning till det ovan anförda föreslår utskottet att framställningens lagförslag antas med några mindre ändringar.

 

Detaljmotivering

 

Landskapslag om tillämpning i landskapet Åland av foderlagen

 

1 och 2 §§ Ändringsförslagen är av språklig karaktär.

 

5 § I förtydligande syfte föreslås en omformulering av förslagets andra moment. I 24 § foderlagen finns en hänvisning till rikets språklag. Denna hänvisning gäller inte i landskapet då språkbestämmelserna i självstyrelselagen, som stiftats i grundlagsordning, gäller i landskapet framom språklagen. En mindre ändring av språklig karaktär föreslås dessutom i 1 mom.

 

6 - 8, 13 och 14 §§ Ändringsförslagen är av språklig karaktär.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 3 mars 2010 inbegärt näringsutskottets yttrande över framställningen.

     Utskottet har i ärendet hört ministrarna Jan-Erik Mattsson och Katrin Sjögren samt byråchefen Helena Blomqvist, företagaren Marcus Eriksson, VD Tage Eriksson vid Ålands producentförbund, t.f. landskapsagronomen Sölve Högman, lagberedaren Mathias Lundqvist, företagaren Staffan Mörn, lantbruksinspektören Sue Jokinen, styrelsemedlemmen i Ekologiska odlarna på Åland r.f. Anna-Lena Rundberg i Ålands natur och miljö r.f. och VD Tryggve Sundblom. Vidare hördes marknadsdirektören Bengt-Erik Rosin per telefon.

     Utskottet har i ärendet inbegärt ett utlåtande från lagutskottet som bifogas betänkandet.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Anders Englund, viceordföranden Jörgen Strand, ledamöterna Mika Nordberg och Leo Sjöstrand samt ersättaren Jan Salmén.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar det i framställningen ingående lagförslaget i följande lydelse:

 

L A N D S K A P S L A G
om tillämpning i landskapet Åland av foderlagen

 

     (Ingressen lika som i framställningen).

 

1 §

     (1 mom. lika som framställningen).      

     Ändringar i foderlagen ska gälla i landskapet från tidpunkten för deras ikraftträdande i riket, om inte annat följer av denna lag.

     (3 mom. lika som framställningen).

 

2 §

Förvaltningsuppgifter

     De förvaltningsuppgifter som enligt foderlagen ankommer på riksmyndigheterna ska i landskapet skötas av landskapsregeringen eller någon annan i landskapslag bestämd myndighet, till den del förvaltningen grundar sig på landskapets lagstiftningsbehörighet (uteslutning).

 

3 och 4 §§

     (Lika som framställningen).

 

5 §

Språkkrav

     Anvisningar, anteckningar och annan information som enligt foderlagen ska finnas på eller i anslutning till foder som säljs eller används i landskapet ska åtminstone vara avfattade på svenska.

     När auktoriserade inspektörer utför uppgifter enligt 24 § foderlagen ska språkstadgandena i självstyrelselagen för Åland tillämpas.

    

6 §

Tillsynsregister

     Landskapsregeringen ska föra ett motsvarande tillsynsregister som livsmedelsverket för enligt 36 § foderlagen med uppgifter om anmälningsskyldiga foderföretagare och godkända laboratorier i landskapet.

     Endast sådana anmälningsskyldiga foderföretagare och godkända laboratorier som registrerats i det av landskapsregeringen förda registret får bedriva verksamhet i landskapet.

 

7 §

Skyldigheten att lämna uppgifter och göra anmälningar

Uppgifter och anmälningar som enligt foderlagen ska lämnas till rikets myndigheter ska i landskapet lämnas till landskapsregeringen.

     (2 mom. lika som framställningen).

 

8 §

Avgifter

     Med avvikelse från vad som föreskrivs i 49 § foderlagen ska avgifter tas ut till landskapet för de prestationer som landskapsregeringen utför enligt denna lag i enlighet med landskapslagen (1993:27) om grunderna för avgifter till landskapet.

 

9-12 §§

     (Lika som framställningen).

 

13 §

     (1 mom. lika som framställningen).

     Genom denna lag upphävs landskapslagen (1999:18) om tillämpning i landskapet Åland av foderlagen, nedan den gamla lagen, jämte ändringar.           

     (3 mom. lika som framställningen).

 

14 §

Övergångsbestämmelser

     Foderföretagare som godkänts eller anmälts med stöd av den gamla lagen eller lagen om verkställighet av systemet med samlat gårdsstöd (FFS 557/2005) innan denna lag träder i kraft får utan särskilt godkännande eller separat anmälan fortsätta sin verksamhet.

     (2 mom. lika som framställningen).

 

__________________

 

 

 

Mariehamn den 20 maj 2010

 

 

Ordförande

 

 

Anders Englund 

 

 

Sekreterare

 

 

Marine Holm-Johansson


Ålands lagting

UTLÅTANDE 2009-2010

 

Datum

 

Lagutskottet

2010-04-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till näringsutskottet

 

 

 

 

 


Lagutskottets utlåtande

Ny foderlagstiftning

·      Framställning nr 14/2009-2010

 

INNEHÅLL

Utskottets synpunkter 6

Ärendets behandling. 7

Utskottets förslag. 7

 

 

Lagtinget har den 10 mars 2010 remitterat landskapsregeringens framställning nr 14/2009-2010 Ny foderlagstiftning till näringsutskottet som den 17 mars 2010 med stöd av 41 § 1 mom. lagtingsordningen anhållit om ett utlåtande från lagutskottet över framställningen. I framställningen föreslås att rikets bestämmelser om genetiskt modifierade foder ska gälla på Åland. Näringsutskottet har önskat att lagutskottet utreder om det skulle vara förenligt med EU-rätten att i landskapet förbjuda användningen av genetiskt modifierade foder till uppfödning av djur som används till livsmedel.   

 

Utskottets synpunkter

 

Lagutskottet konstaterar inledningsvis att det inom EU finns vissa motsättningar mellan å ena sidan hälso- och miljökrav samt å andra sidan principen om frihandel och rörlighet för varor och tjänster. Kommissionens målsättning är att garantera konsumenterna livsmedel av hög säkerhet och kvalitet och för ändamålet har en organisation EFSA (europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) inrättats. EU-lagstiftningen tillåter användning av genetiskt modifierade organismer (GMO) men under villkor som ska säkerställa ett gott skydd för människors hälsa och miljön. Dessa villkor gäller lika på EU:s inre marknad. Användningen av GMO måste vara godkänd och godkännandet sker på EU-nivå. Godkännandet föregås av en riskvärdering och bedömningen av ansökningar utförs av EFSA.

     Näringsutskottet anhåller i sin begäran om utlåtande att lagutskottet utreder om det skulle vara förenligt med EU-rätten att i landskapet förbjuda användningen av genetiskt modifierade foder till uppfödning av djur som används till livsmedel.

     Utskottet konstaterar att trots att EU-lagstiftningen i princip tillåter användning av GMO har vissa nationella förbud som gäller odling fått kommissionens godkännande. Så vitt utskottet känner till har dock inte några undantag som gäller handel av sådana produkter som redan har godkänts inom EU varit möjliga. Enligt vad utskottet fått erfara pågår inom kommissionen en diskussion om att ge medlemsländerna större utrymme att själva besluta om de vill tillåta odling av genmodifierade grödor.

     Det för frågan relevanta direktivet torde vara Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/18/EG om avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer i miljön. Syftet med direktivet är att åstadkomma en för hela gemenskapen enhetlig lagstiftning varigenom människors hälsa och miljön ska skyddas i största möjliga utsträckning när produkter som består av eller innehåller GMO släpps ut på marknaden eller när GMO sätts ut i miljön för annat ändamål. Innan en produkt släpps ut på marknaden ska en miljöriskbedömning göras av den som saken gäller och därefter ska anmälan göras till den behöriga myndigheten i respektive medlemsstat. Direktivet reglerar försöksodling i fält, innesluten användning i exempelvis växthus och laboratorier, gränsöverskridande utsläppande på marknaden samt handel. Speciell lagstiftning gäller GMO-foder för framställning av livsmedel. Direktivet har genomförts i Finland genom gentekniklagen (FFS 377/1995).

     I direktivet ingår en s.k. skyddsklausul i artikel 23. Enligt artikeln får en medlemsstat tillfälligt begränsa eller förbjuda användningen och/eller försäljningen av en produkt som består av eller innehåller genetiskt modifierade organismer inom sitt territorium om det till följd av nya uppgifter som blivit tillgängliga eller till följd av nya vetenskapliga rön finns välgrundade skäl för att anta en produkt som består av eller innehåller en genetiskt modifierad organism. Medlemsstaten ska då omedelbart underrätta kommissionen och övriga medlemsstater om de vidtagna åtgärderna och ange skälen. Motiven från medlemsstaten ska vara strikt vetenskapliga. De förbud som kan införas av medlemsstaten själv är således enbart temporära. Kommissionen ska efter de temporära åtgärderna införts fatta sitt beslut inom 60 dagar. Det är medlemsstaten som måste föra i vetenskapligt bevis att produkten är skadlig för människors eller djurs hälsa och miljön.

     Sammanfattningsvis konstaterar utskottet att landskapets möjlighet att förbjuda användningen av genetiskt modifierat foder till uppfödning av djur är mycket begränsade för varor som fått godkännande inom EU om inte landskapsregeringen vetenskapligt kan bevisa att handeln är skadlig för människors och djurs hälsa eller för miljön.

 

Ärendets behandling

 

Näringsutskottet har den 17 mars 2010 med stöd av 41 § 1 mom. lagtingsordningen inbegärt lagutskottets utlåtande i ärendet.

     Utskottet har i ärendet hört t.f. landskapsagronomen Sölve Högman,  lantbruksinspektören Sue Jokinen samt vikarierande chefen för EU-enheten Andreas Dahlén.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Olof Erland, vice ordföranden Barbro Sundback samt ledamöterna Harry Jansson och Jan Salmén.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda framför utskottet som sitt utlåtande

 

att näringsutskottet vid uppgörandet av sitt betänkande beaktar vad som anförts i detta utlåtande.

__________________

 

 

Mariehamn den 15 april 2010

 

 

Ordförande

 

 

Olof Erland 

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson