Näringsutskottets betänkande 5a/2004-2005

Näringsutskottets betänkande 5a/2004-2005

Lagtingsår: 2004-2005

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 5a/2004-2005

 

Datum

 

Näringsutskottet

2005-10-06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Näringsutskottets betänkande

Ändrad lagstiftning om elmarknaden samt införande av regler om certifiering av elens ursprung

·      Landskapsregeringens framställning nr 16/2004-2005

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Bakgrund. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 2

Utskottets synpunkter 2

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

 

Sammanfattning

 

Bakgrund

 

Lagtinget har med stöd av 53 § 2 mom. lagtingsordningen beslutat inhämta nytt betänkande i ärendet av näringsutskottet.

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att ellagen för landskapet Åland ändras och att en blankettlag om certifiering av elens ursprung antas. Genom förslaget genomförs Europaparlamentets och rådets direktiv om gemensamma regler för den inre marknaden för el och Europaparlamentets och rådets direktiv om främjande av el producerad från förnybara energikällor på den inre marknaden för el i landskapet.

     Enligt förslaget slopas nätinnehavarens rätt att ta ut en särskild avgift för installation av timmätare vilket har utgjort ett hinder på den öppna elmarknaden. Grunden för ett nytt schablonavräkningssystem läggs i förslaget medan den mer detaljerade regleringen kommer att ske på förordningsnivå. Kravet på timmätning kommer att begränsas till elanvändare med säkringsabonnemang om 80 A eller högre samtidigt som det blir möjligt för elanvändare med säkringsabonnemang om 63 A och lägre att fritt byta elleverantör.

     Lokala elförsäljares leveransskyldighet begränsas i förslaget till att enbart omfatta konsumenter och andra elanvändare som inte omfattas av kravet på timmätning. Enligt gällande lag omfattas alla som inte valt att konkurrensutsätta sin elförbrukning av leveranskyldigheten.

     När det gäller tillsynen över elnätsverksamheten som nu utövas från fall till fall och i efterhand föreslås en övergång till en enhetlig tillsyn som delvis utövas på förhand. Landskapsregeringen skall, förutom de anslutnings- och överföringsvillkor som redan fastställs, även fastställa nättarifferna innan dessa träder i kraft.

     Vissa regler som nu ingår i landskapsförordningen om elmarknaden, tas med hänvisning till grundlagen in i ellagen. Dessutom införs i förtydligande syfte en hänvisning till rikslagstiftningen om elmarknadsavtal.

     Landskapsregeringen föreslår slutligen att rikets lagstiftning om certifiering av elens ursprung görs tillämplig i landskapet.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet tillstyrkte i betänkande nr 5/2004-2005 att lagförslagen antas. Utskottet upprepar sitt tidigare förslag.

 

Utskottets synpunkter

 

I sitt betänkande nr 5/2004-2005 skrev utskottet att trots att nätinnehavarnas rätt att ta ut en särskild avgift för installation av timmätare slopas, föreligger det en risk för att det i praktiken fortsättningsvis blir ointressant för hushållen att byta elleverantör, åtminstone när bytet förutsätter timmätare såsom i fråga om vindkraft. Det är nämligen förenat med svårigheter för leverantörerna av el från vindkraft att debitera för el som levereras till kunder på basen av en schablonförbrukning. Utskottet konstaterade att införskaffandet av timmätare dessutom kan bli förenat med ännu större kostnader än i dagsläget eftersom den övre gränsen om 336 euro föreslås utgå ur lagen. Samtidigt konstaterade utskottet att Ålands Elandelslag redan utfört installation av fjärrmätare med dygnsmätning hos en stor del av sina kunder medan Mariehamns stad överväger införande av timmätare vilket kan medföra regionala skillnader i fråga om hushållens möjligheter till framtida val av elleverantör. Utskottet ansåg att landskapsregeringen vid utfärdandet av den landskapsförordning som skall definiera kravet på timmätning bör uppmärksamma denna problematik och om möjligt vidta åtgärder

     Utskottet konstaterar nu att problematiken kvarstår men att det samtidigt är en ekonomisk realitet att installation av timmätare till alla hushåll i landskapet skulle innebära stora kostnader som ytterst skulle belasta elkonsumenterna. Samtidigt skulle långt ifrån alla hushåll ha nytta av timmätare. De möjliga åtgärder som utskottet efterlyste torde alltså i realiteten inte vara särskilt många.

     Enligt utskottets åsikt är det angeläget att landskapsregeringen följer utvecklingen på området. De tekniska framstegen är nämligen snabba i elbranschen och det är fullt möjligt att det elmätningssystem som håller på att införas har en livslängd om enbart 10-15 år.

     Utskottet föreslår att lagförslagen antas i enlighet med betänkande nr 5/2004-2005.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget beslöt den 14 september 2005 enligt 53 § 2 mom. lagtingsordningen att inhämta nytt betänkande i ärendet av näringsutskottet.

     Utskottet har i ärendet hört landskapsregeringsledamoten Britt Lundberg, lagberedaren Diana Mörn, elinspektören Stig Nordberg, VD för Ålands Elandelslag Jan Wennström, VD för Kraftnät Åland Ab Jan Kahlroth, VD för Ålands Vindenergi Andelslag Henrik Lindqvist, styrelseordföranden för Ålands Vindkraft Ab Erling Gustavsson samt elchefen i Mariehamns stad Caj-Eric Ekström.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Anders Englund, viceordföranden Brage Eklund samt ledamöterna Carina Aaltonen, Raija-Liisa Eklöw och Fredrik Karlström (delvis).

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar de i framställningen ingående lagförslagen i den lydelse de har i näringsutskottets betänkande nr 5/2004-2005.

__________________

 

 

Mariehamn den 6 oktober 2005

 

 

Ordförande

 

 

Anders Englund

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson