Nordiska rådets berättelse 1/2005-2006

Lagtingsår: 2005-2006
Typ av dokument: Nordiska rådets berättelse

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BERÄTTELSE nr 1/2005-2006

 

Datum

 

Ålands delegation i Nordiska rådet

2006-08-21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ålands delegations i Nordiska rådet berättelse för tiden 1.1.2005-31.12.2005

 

 

Med hänvisning till 6 §' landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet (25/84) överlämnar härmed Ålands delegation i Nordiska rådet till lagtinget berättelsen över de för Åland väsentliga frågorna i Nordiska rådet under perioden l januari till den 31 december 2005.

     Berättelsen är en redogörelse för de av lagtinget utsedda ledamöternas verksamhet i Nordiska rådet. Landskapsregeringen arbete i Nordiska ministerrådet och i ämbetsmannakommittéerna redovisas i annat sammanhang.

 

 

 

 

 

Mariehamn den 21 augusti 2006

 

 

Ordförande

 

 

Ragnar Erlandsson

 

 

Sekreterare

 

Marine Holm-Johansson

 


 

INNEHÅLL

Ålands representation i nordiska samarbetet3

Av lagtinget valda medlemmar:3

Personliga suppleanter:3

Av landskapsstyrelsen utsedda medlemmar3

Deltagandet i Nordiska rådet3

Finlands delegation. 3

Representation i utskott och arbetsgrupper4

Delegationens verksamhet under 2005. 4

Frågor av åländskt intresse. 4

Under perioden aktuella frågor5

Nordiska rådets 57:e session. 6

Allmänt6

Rekommendationer6

Deltagande från Åland. 6

Bilagor:7


Ålands representation i nordiska samarbetet

 

Ålands delegation i Nordiska rådet har under perioden representerat Åland i Nordiska rådet på det sätt som förutsätts i landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet. Delegationen består dels av de av lagtinget valda medlemmarna jämte suppleanter, dels av de av landskapsregeringen utsedda representanterna.

     Under perioden har delegationen med stöd av 2-4 §§ i ovan nämnda landskapslag bestått av följande personer:

 

Av lagtinget valda medlemmar:

 

Ragnar Erlandsson, lagtingsledamot

Ordförande, återvald 7.11.2005

Lasse Wiklöf, lagtingsledamot

Medlem t.o.m. 12.01.2005

Barbro Sundback, vicetalman

Medlem fr.o.m. 12.01.2005 t.o.m. 07.11.2005

Raija-Liisa Eklöw, lagtingsledamot

Medlem fr.o.m. 07.12.2005

 

 

Personliga suppleanter:

 

Raija-Liisa Eklöw, lagtingsledamot

För Erlandsson t.o.m. 07.11.2005

Dennis Jansson, lagtingsledamot

För Wiklöf t.o.m. 12.01.05, för Sundback 12.01-07.11.2005 och för Erlandsson fr.o.m. 07.11.2005

Anders Eriksson, lagtingsledamot

För Eklöw fr.o.m. 07.11.2005

 

 

 

Av landskapsstyrelsen utsedda medlemmar

 

 

Sammansättning fr.o.m. 7.01.2005

 

Roger Nordlund, lantråd

Jörgen Strand, vicelantråd

Camilla Gunell, landskapsregeringsledamot

Runar Karlsson, landskapsregeringsledamot

Harriet Lindeman, landskapsregeringsledamot

Britt Lundberg, landskapsregeringsledamot

Lasse Wiklöf, landskapsregeringsledamot

 

Den 7 januari 2005 utsågs landskapsstyrelseledamoten Lasse Wiklöf till samarbetsminister i Nordiska ministerrådet.

 

Deltagandet i Nordiska rådet

 

Finlands delegation

Med stöd av lagen om Finlands delegation i Nordiska rådet (170/60) utgör Ålands delegation tillsammans med de medlemmar i Nordiska rådet som utses av riksdagen samt de av regeringen utsedda representanterna, Finlands delegation i Nordiska rådet.

     Finlands delegation har sammanträtt åtta gånger under året och arbetsutskottet har hållit tre möten. Ordföranden Ragnar Erlandsson har varit Ålands representant i delegationens arbetsutskott.

     Delegationsordföranden Ragnar Erlandsson har under perioden deltagit i två möten i Finlands delegation.

    

Representation i utskott och arbetsgrupper

 

 Ålands delegations ledamöter har vid sidan av plenarförsamlingens möten deltagit i utskottsmöten och arbetsutskottsmöten.

     Ordföranden Ragnar Erlandsson har varit medlem i kultur- och utbildningsutskottet. Han har dessutom deltagit i utskottets arbetsgrupp om samarbete med Baltikum.  Ragnar Erlandsson har vidare utsetts till finsk representant i en arbetsgrupp om en kulturpolitisk plattform. Under rubriken ”Under perioden aktuella frågor” finns närmare beskrivet vad arbetsgrupperna skall arbeta med.

     Ledamöterna Lasse Wiklöf, Barbro Sundback och Raija-Liisa Eklöw har vardera varit medlem i miljö- och naturresursutskottet under sina respektive perioder som rådsmedlemmar. Raija-Liisa Eklöw är medlem i arbetsgruppen ”Norden som en global vinnarregion."

     Förutom lagtingsledamöterna har delegationssekreteraren deltagit i olika möten. Delegationssekreteraren har följt ärendena i presidiet. Vid behov har delegationssekreteraren även deltagit i andra utskottsmöten i de fall ärenden av åländskt intresse har funnits på dagordningen. Delegationssekreteraren har vidare deltagit i sekretariatskollegiets, informationsgruppens och informationskollegiets möten.

     Inom ramarna för Nordiska rådets session samlas rådsmedlemmarna till partipolitiska överläggningar om frågor som är aktuella i det nordiska samarbetet. Ragnar Erlandsson och Raija-Liisa Eklöw har deltagit i Mittengruppens möten. Lasse Wiklöf och Barbro Sundback har deltagit i den Socialdemokratiska gruppens möten.

 

Delegationens verksamhet under 2005

 

Under perioden 1 januari till den 31 december 2005 har delegationen sammanträtt sex gånger. Utskottssekreterarna Marine Holm-Johansson, Anna-Lena Sjölund och Helena Blomqvist har fungerat som föredragande under dessa möten.

     Den 8 juni hölls dessutom ett diskussionsmöte om Nordiska rådets litteraturpris. Direktören Stefan Simonsen för Nordens institut på Åland och notarie Susanne Eriksson, sekreterare i lagtingets kulturutskott var inbjudna att delta i diskussionen.

     Under mötena har aktuella ärenden inom Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet behandlats. Förutom det åländska initiativet att ändra stadgarna för Nordiska rådets litteraturpris har bl.a. följande frågor behandlats: medlemsförslaget om de nordiska spel- och lotterimarknaderna, aktuella gränsfrågor, miljösituationen och PSSA-klassningen av Östersjön samt struktur- och moderniseringsprocessen inom Nordiska ministerrådet.           

     Delegationssekretariatet har vidare sett till att åländska myndigheter och andra organisationer fått yttra sig angående sådana rådsärenden som sänts på remiss till länderna och de självstyrande områdena. Inkomna och vidarebefordrade remissyttranden från 2005 finns redovisade i bilaga 1.

 

Frågor av åländskt intresse

 

Delegationen vände sig till Nordiska rådets presidium i september 2004 och anhöll om att de gällande stadgarna för Nordiska rådets litteraturpris skall ses över i syfte att möjliggöra att Åland kan delta i nomineringen och bedömningen av litteraturpriset på samma villkor som de övriga självstyrande områdena. Enligt gällande stadgar sker nomineringen utgående från språkområden. Åland ingår som en del av det svenskspråkiga området i Finland. Ärendet är fortfarande aktuellt då en översyn av Nordiska rådets priser fortfarande pågår.

     Den 9 september 2005 överlämnades ett medlemsförslag till Nordiska rådet undertecknat av fem rådsmedlemmar. Det föreslogs att Nordiska rådets presidium skulle igångsätta en behandling av Färöarnas ansökan av den 2 maj 2003 om att ge Färöarna självständigt medlemskap i det nordiska samarbetet. Ärendet diskuterades första gången i presidiet i december 2005 då representanter från de självstyrande områdena deltog. Ålands delegations ordförande Ragnar Erlandsson deltog i mötet. Ärendets behandling fortsätter under 2006.

     Under en rad år har på de nordiska ländernas talmäns initiativ förts en diskussion mellan talmännen och presidiet om att flytta tidpunkten för sessionen. Önskemålet grundar sig på en vilja att flytta sessionen till en tidpunkt som är optimal med hänsyn till parlamentens övriga arbete. På sekretariatsnivå har det vid upprepade tillfällen framförts önskemål från åländsk sida om att inte hålla sessionen över den 1 november som sammanfaller med öppningen av lagtingets arbetsår. I april 2005 översände talmannen Viveka Eriksson ett brev till Nordiska rådet med lagtingets synpunkter i ärendet. Hon meddelade att den 1 november är en olämplig tidpunkt för sessionen med hänvisning till lagtingets arbete. 

    

Under perioden aktuella frågor

 

     Inom kultur- och utbildningsutskottet har arbetet om kvalitet i skolan fortsatt. Arbetsgruppen om Baltikum arrangerade i samband med rådets septembermöten i Karlstad studiebesök i lokala skolor och detta följdes upp av ett miniseminarium om kvalitet i skolan. Representanter från Baltiska församlingen, medlemmar i rådet och Sveriges riksdags utbildningsutskott deltog i arrangemanget. Frågan om kvalitet i skolan skall få fortsatt behandling i utskottet under nästa år. Utskottet har under 2005 bland annat stött ett medlemsförslag om en komparativ studie av de nordiska lärarutbildningarna.

     Vidare kan särskilt nämnas att det inom kultur och utbildningsutskottet har behandlats ett medlemsförslag om de nordiska spel- och lotterimarknaderna. Förslaget innebär bl.a. att man inom ramen för EU gemensamt skall arbeta för att behålla möjligheten att nationellt kunna reglera den egna spel- och lotterimarknaden och att dessa frågor undantas från EU:s tjänstedirektiv. Det har föreslagits att Nordiska ministerrådet skall redovisa vad som skett i ärendet senast vid sessionen 2006. (rek. nr 21/2005)

     De nordiska kulturministrarna godkände i juni och oktober 2005 en ny struktur för det nordiska samarbetet på kulturområdet. Det innebär att flera av de nuvarande samarbetsorganen och institutionerna läggs ned och nya program etableras samt att man går från sektoruppdelning till teman och tvärfackliga insatser. Förslaget innebär även att en mindre del av kulturbudgeten är uppbunden i administration och fasta kostnader. Kultur- och utbildningsutskottet har noga följt processen med reformering av det nordiska kultursamarbetet. Utskottet beslöt tillsätta en arbetsgrupp som under 2006 skall utarbeta en kulturpolitisk plattform. Plattformen bör klargöra centrala principer som det kulturpolitiska samarbetet skall vila på och utpeka områden eller teman som bör sättas i fokus under de kommande åren. Plattformen skall styra utskottets arbete och utgående från denna skall utskottet påverka prioriteringarna i de kommande ordförandeskapsprogrammen. Den skall även utgöra underlag för förslag till större kulturpolitiska satsningar. Som också nämns ovan blev Ragnar Erlandsson utsedd att representera Finland i arbetsgruppen om det kulturpolitiska samarbetet.

     Miljö- och naturresursutskottet har fortsatt haft Östersjöns miljö som ett högprioriterat område för utskottets arbete. Frågan om Östersjöns miljö och Östersjön som PSSA-område har också prioriterats i samarbetet med Baltiska församlingens miljöutskott. I maj arrangerade utskottet tillsammans med Nordiska ministerrådet en konferens om kustfiske i Grenå i Danmark. Övriga frågor som sysselsatt utskottet är EU:s kemikalielagstiftning REACH, biopolitik, deponering av atomavfall samt klimatet och miljön i Arktis.

     I samband med Nordiska rådet s 57: e session i Reykjavik offentliggjordes debattskriften ”Norden som Global vinnarregion,” där 27 ledande opinionsbildare ger sin syn på vilka nordiska värden som är en styrka i den internationella konkurrensen. Näringsutskottet har lyft upp ämnet på sin dagordning. En arbetsgrupp med representanter från alla utskott tillsattes med uppgift att följa upp en rad förslag på åtgärder för att ta vara på Nordens potential. Raija-Liisa Eklöw har utsetts att delta i arbetsgruppens arbete.

     När det gäller de övriga utskottens arbete där delegationen saknar representanter hänvisas till Finlands delegations berättelse.

     Nordiska rådets plenarsession i november tas upp nedan under en egen rubrik.

     I bilaga 2 finns en förteckning över de rekommendationer, yttranden och interna beslut som Nordiska rådet antagit under 2005.

 

Nordiska rådets 57:e session

 

Allmänt

 

Nordiska rådets  57:e ordinarie session hölls i Reykjavik den 25-27 oktober 2005. Bland de frågor som stod på dagordningen var kampen mot människohandel, livssituationen för urbefolkningarna i Barentsområdet, en nordisk samordning av insatser i katastrofsituationer och det nordiska samarbetet i Arktis. Dessutom behandlades kulturministrarnas förslag till ny nordisk kulturpolitik, ett nytt program för samarbetet med Ryssland, gränshindersfrågor samt stöd till frivilligorganisationer i Baltikum.

     Under generaldebatten togs frågan om de självstyrande områdenas roll i det Nordiska samarbetet upp. Dessutom var miljöfrågorna ett centralt tema under generaldebatten.

 

Rekommendationer

 

De rekommendationer som antogs under sessionen ingår i listan över framställningar och interna beslut 2005, bilaga 2.

 

Deltagande från Åland

 

Från delegationen deltog ordföranden Ragnar Erlandsson och suppleanterna Dennis Jansson och Raija-Liisa Eklöw.

     Från landskapsregeringen deltog lantrådet Roger Nordlund, vicelantrådet Jörgen Strand samt landskapsregeringsledamöterna Camilla Gunell, Harriet Lindeman och Lasse Wiklöf.

     De tal och inlägg som åländska representanter höll under sessionen återfinns i bilaga 3.


 

Bilagor:

 

 

Bilagorna är länkade till den elektroniska versionen. Bilagorna kan också fås i pappersformat från Ålands delegations kansli.

 

 

 

Bilaga 1

Förteckning över inkomna remissyttranden över medlemsförslag mm i Nordiska rådet under 1.1.2005-31.12.2005.

Bilaga 2

Framställningar, rekommendationer och interna beslut 2005

Bilaga 3

Sammanställning av tal och inlägg av åländska representanter under Nordiska rådets 57:e session i Reykjavik