Nordiska rådets berättelse 1/2009-2010

Lagtingsår: 2009-2010
Typ av dokument: Nordiska rådets berättelse

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BERÄTTELSE nr 1/2009-2010

 

Datum

 

Ålands delegation i Nordiska rådet

2010-03-26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ålands delegations i Nordiska rådet berättelse för tiden 1.1.2009-31.12.2009

 

 

Med hänvisning till 6 § landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet (25/84) överlämnar härmed Ålands delegation i Nordiska rådet till lagtinget berättelsen över de för Åland väsentliga frågorna i Nordiska rådet under perioden l januari till den 31 december 2008.

     Berättelsen är en redogörelse för de av lagtinget utsedda ledamöternas verksamhet i Nordiska rådet. Landskapsregeringen arbete i Nordiska ministerrådet och i ämbetsmannakommittéerna redovisas i annat sammanhang.

 

 

 

 

 

Mariehamn den 26 mars 2010

 

 

Ordförande

 

 

Raija-Liisa Eklöw

 

 

Sekreterare

 

Niclas Slotte

 


 

INNEHÅLL

 

Ålands representation i det nordiska samarbetet 3

Av lagtinget valda medlemmar: 3

Personliga suppleanter: 3

Landskapsregeringens medlemmar under året 3

Deltagandet i Nordiska rådet 3

Finlands delegation. 3

Representation i utskott och arbetsgrupper 4

Delegationens verksamhet under 2009. 4

Frågor av åländskt intresse. 5

Tillträde för åländska studeranden till högskolestudier Sverige. 5

De självstyrande områdenas benämningar inom ramen för det nordiska rådssamarbetet 6

Förnyelse av den nordiska språkkonventionen. 6

Nordiska rådets litteraturpris. 6

Ett urval aktuella frågor under perioden. 6

Gränshinder 6

Säkerhetspolitik. 7

Nordiska rådets 61:a session. 7

Bilagor: 8

 

Bilaga 1. Nordiska rådets kultur- och utbildningsutskotts  utlåtande till ministerrådet avseende den nordiska språkkonventionen

 

Bilaga 2. Sammanställning av ett urval tal och inlägg under Nordiska rådets 61:e session i Stockholm som åländska representanter hållit


Bilaga 3. Framställningar, rekommendationer och interna beslut år 2009


Ålands representation i det nordiska samarbetet

 

Ålands delegation i Nordiska rådet har under perioden representerat Åland i Nordiska rådet på det sätt som förutsätts i landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet. Delegationen består dels av lagtinget valda medlemmarna jämte suppleanter, dels av landskapsregeringen utsedda representanterna.

     Under perioden har delegationen med stöd av 2-4 §§ i ovan nämnda landskapslag bestått av följande personer:

 

Av lagtinget valda medlemmar:

 

Raija-Liisa Eklöw, lagtingsledamot

ordförande fr.o.m. 05.11.2008

Fredrik Karlström, lagtingsledamot

fr.o.m. 05.11.2008

             

 

Personliga suppleanter:

 

Veronica Thörnroos, lagtingsledamot

För Raija-Liisa Eklöw fr.o.m. 05.11.2008 - 02.09.2009

Runar Karlsson, lagtingsledamot

För Raija-Liisa Eklöw fr.o.m.

09.09.2009

Johan Ehn, lagtingsledamot

För Fredrik Karlström fr.o.m. 05.11.2008

 

Landskapsregeringens medlemmar

 

 

Viveka Eriksson, lantråd

Britt Lundberg, vicelantråd

Roger Eriksson, landskapsregeringsledamot

Runar Karlsson, landskapsregeringsledamot, t.o.m. 31.08.2009

Veronica Thörnroos, landskapsregeringsledamot, fr.o.m. 10.09.2009

Mats Perämaa, landskapsregeringsledamot

Katrin Sjögren, landskapsregeringsledamot

Jan-Erik Mattsson, landskapsregeringsledamot

 

Landskapsregeringsledamoten Runar Karlsson och därefter landskapsregeringsledamoten Veronica Thörnroos har under ovan angivna tid varit samarbetsminister i Nordiska ministerrådet.

 

 

Deltagandet i Nordiska rådet

 

Finlands delegation

 

Med stöd av lagen om Finlands delegation i Nordiska rådet (FFS 170/60) utgör Ålands delegation tillsammans med de medlemmar som utses av riksdagen och regeringen Finlands delegation i Nordiska rådet.

     Finlands delegation har sammanträtt 8 gånger under året. Under perioden har representanter för Ålands delegation deltagit i Finlands delegations möten vid ett tillfälle och då representerats av ordföranden Raija-Liisa Eklöw och viceordföranden Fredrik Karlström.               Ordföranden Raija-Liisa Eklöw har varit Ålands representant i Finlands delegations arbetsutskott under året.

 

Representation i utskott och arbetsgrupper

 

Ålands delegations ledamöter har vid sidan av plenarförsamlingens möten deltagit i utskottsmöten och arbetsgruppsmöten.

     Ordföranden Raija-Liisa Eklöw har varit medlem i miljö- och naturresursutskottet.

     Lagtingsledamot Fredrik Karlström har varit medlem i kultur- och utbildningsutskottet och även varit medlem i arbetsgruppen ”Kultur i skolan” som var tillsatt av Nordiska rådets kulturutskott.

    Lagtingsledamoten Runar Karlsson deltog vid sessionen i Stockholm i egenskap av suppleant för Raija-Liisa Eklöw samt i miljö – och naturresursutskottets möte vid sessionen.

    Lagtingsledamoten Johan Ehn har därtill i samband med Nordiska rådets session i Stockholm i egenskap av suppleant i Ålands delegation och därmed även suppleant i Finlands delegation deltagit i Nordiska rådets plenarförsamlings möte som ersättare för en av Finlands riksdag utsedd ledamot av Finlands delegation i Nordiska rådet. Lagtingsledamot Ehn har vidare ersatt lagtingsledamoten Fredrik Karlström vid kultur- utbildningsutskottets möte vid de samlade utskottsmötena i Reykjavik.

     Delegationssekreteraren har i första hand deltagit i presidiets och sekretariatskollegiets möten. Vid behov har delegationssekreteraren även deltagit även i andra nordiska möten.

     Inom ramarna för Nordiska rådets arbete samlas rådsmedlemmarna till partipolitiska överläggningar om frågor som är aktuella i det nordiska samarbetet. Lagtingsledamöterna Eklöw och Karlsson har deltagit i mittengruppens möten och lagtingsledamöterna Karlström och Ehn i konservativa gruppens möten.

 

Delegationens verksamhet under 2009

 

Under perioden 1 januari till 31 december 2009 har delegationen sammanträtt 7 gånger. Utskottssekreteraren Niclas Slotte har varit sekreterare i delegationen, med undantag för perioden 15 februari 2009 - 15 oktober 2009 då Sten Eriksson tjänstgjorde som utskottssekreterare.

     Bland de ärenden som delegationen har behandlat vid sina egna möten kan nämnas frågan om tillträde för åländska studeranden till högskolestudier i Sverige samt frågeställningen avseende de självstyrande områdenas benämningar inom ramen för det nordiska rådssamarbetet. Se närmare beskrivning av detta arbete under rubriken ”Frågor av åländskt intresse”.

     Inom ansökningstiden för de nordiska journaliststipendierna inkom två åländska ansökningar till delegationen. Stipendiets syfte är att ge journalister möjlighet att rapportera om förhållanden i något annat nordiskt land eller självstyrande område och det nordiska samarbetet. Delegationen beslöt om att förorda redaktör Tone Nordlings ansökan inför prövningen i Finlands delegation. Finlands delegation har därefter beviljat henne 9 000 DKK för att delta i kursen "Verden set ovenfra" på Grönland samt att skriva om den grönländska självstyrelsen och klimatutvecklingen.

     Under maj 2009 besökte Finlands delegation Åland och höll tillsammans med Ålands delegation ett möte på Åland. Vid sitt besök fick Finlands delegation information om den åländska självstyrelsen och gränsbevakningen.                      

     Under 29-30 september 2009 stod Ålands delegation värd för Nordiska rådets samlade utskottsmöten i Mariehamn. Utskottsmötena samlade totalt ca 180 deltagare och vid ett gemensamt möte höll  President Martti Ahtisaari och Norges f.d. utrikesminister Thorvald Stoltenberg anföranden under rubriken ”Finns det ett nordiskt mervärde i internationell konfikthantering och fredsbyggande?”. Anförandena avslutades med en dialog mellan President Ahtisaari och f.d. utrikesminister Stoltenberg ledd av moderatorn Hans Wallmark varefter publiken hade möjlighet att ställa frågor.   

     Delegationen har diskuterat förankringen av de nordiska frågorna i lagtingets olika organ. Då det gäller mer övergripande självstyrelsepolitiska frågor och när det gäller frågor som delegationen uppfattat vara av sådan karaktär att även något annat av lagtingets organ bör bli involverade har delegationen begärt yttrande från detta organ. I enlighet med denna policy har delegationen två gånger begärt yttrande från självstyrelsepolitiska nämnden.                     

     Delegationen uppfattar att man genom att vid behov involvera andra lagtingsorgan i det nordiska samarbetet och genom att årligen avge en berättelse till lagtinget om arbetet i delegationen så har man uppnått en bättre förankring av de nordiska frågorna i lagtinget. Delegationen diskuterar aktivt olika former av möjligheter till att ytterligare fördjupa samarbetet.  Delegationen har även för avsikt att effektivera arbetet genom att lagtingets medlemmar kommer att öka samarbetet med landskapsregeringens medlemmar. 

 

Frågor av åländskt intresse

 

             

Tillträde för åländska studeranden till högskolestudier Sverige

 

Delegationens ledamöter har tillsammans med landskapsregeringen under året engagerat sig i frågan om åländska studerandes möjligheter att företa högskolestudier i Sverige. Ledamöterna och deras suppleanter har fört diskussioner med svenska delegationsmedlemmar samt tjänstemän i syfte att ge understöd åt landskapsregeringens strävan att möjliggöra för åländska studeranden att bli antagna vid högskolor i Sverige på motsvarande grunder som svenska studeranden. Frågan togs även upp med Nordiska rådets president Sinikka Bohlin då hon besökte Åland.

     I december 2009 fattade den svenska regeringen ett beslut om att åländska studeranden kommer att bli antagna vid högskolor i Sverige på motsvarande grunder som svenska studeranden.

 

 

 

 

 

 

 

De självstyrande områdenas benämningar inom ramen för det nordiska rådssamarbetet

 

I samband med sessionen i Stockholm aktualiserade Västnordiska rådet frågan om det korrekta att använda benämningen ”land och självstyrande områden” för att beteckna medlemmarna.

     Frågan behandlas nu av nordiska rådets presidium som kommer att begära yttranden från de nationella delegationerna över förslaget.

     Ålands delegation förhåller sig i grunden positiv till förtydligandet av benämningen av de självstyrande områdena och konstaterar att beredningen fortsätter både inom delegationen och också inom det Nordiska rådet. Delegationen har som ett led i denna beredning begärt yttrande från självstyrelsepolitiska nämnden. 

 

Förnyelse av den nordiska språkkonventionen

 

Den nuvarande konventionen är från år 1987 och har inte varit gällande på Åland. År 2004 beslöt ministerådet att Nordens språkråd skulle utreda språkkonventionen och hur den efterföljs.

     Nordiska ministerrådet har som ett led i beredningen av förslaget inbegärt ett utlåtande från Nordiska rådets kultur- och utbildningsutskott. Ålands delegation i Nordiska rådet har givit ett utlåtande till kultur- och utbildningsutskottet. Delegationen har i sin tur inhämtat ett yttrande från självstyrelsepolitiska nämnden om konventionen inför sin beredning.

     Nordiska rådets kultur- och utbildningsutskott har under år 2009 givit ett utlåtande till ministerrådet avseende den nordiska språkkonventionen, se bilaga 1.

     Utkastet till språkkonvention kommer efter en mängd synpunkter från ett stort antal instanser nu omarbetas och skickas på en ny remissrunda till länderna och de självstyrande områdena.

 

Nordiska rådets litteraturpris

 

I enlighet med vad som i tidigare berättelser angivits har delegationen föreslagit och verkat för att stadgarna för Nordiska rådets litteraturpris ändras så att Åland ges rätt att utse egna medlemmar till bedömningskommittén och att delta i nomineringen på samma sätt som Färöarna och Grönland. Vid sessionen i Stockholm konstaterades att de nordiska kulturministrarna vid sitt möte den 6 maj 2009 godkänt än ändring av stadgarna för Nordiska rådets litteraturpris så att Åland ges rätt att utse egna representanter till bedömningskommittén och delta i nomineringsprocessen till Nordiska rådets litteratur pris på samma sätt som Färöarna, Grönland och det samiska språkområdet.

 

Ett urval aktuella frågor under perioden

 

Gränshinder

 

Rådet har fortsättningsvis ägnat mycket tid för frågor gällande gränshinder. Problematiken är aktuell i alla utskott och delegationens medlemmar lyfter ofta upp dessa frågor då olika ärenden behandlas i utskotten. Delegationens medlemmar har på olika sätt försökt bidra till att nya gränshinder inte skapas.

     Under sessionen 2007 beslöts att ett forum för gränshindersfrågor ska inrättas. Forumet leds av ambassadör Ole Norrback. Under tre år ska forumet arbeta för att påverka avlägsnandet av gränshinder.

     Under år 2009 har gränshindersforum till största delen fokuserat på socialförsäkringsfrågor. Danmark aviserade under år 2009 att man under sitt ordförandeskap kommer att fokusera på skatteområdet. Gränshindersforum har betonat att stor vikt bör läggas på det preventiva arbetet i syfte att undvika skapandet av nya hinder i samband med lagstiftning och implementering av EU direktiv.

Under år 2009 beslöts att en regelbunden rapportering till samarbetsministrarna skall ske.

 

Säkerhetspolitik

 

Under Nordiska rådets session i Stockholm fördes en debatt om fördjupat utrikespolitiskt- och försvarspolitiskt samarbete i Norden. F.d. utrikesminister Thorvald Stoltenbergs rapport ”nordisk samarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitikk” utgjorde en del av underlaget för debatten. De nordiska utrikes- och försvarsministrarna redogjorde för det utrikespolitiska och försvarspolitiska samarbetet inom norden under året.

     I samband med debatten behandlades även ett medlemsförslag avseende en kraftsamling avseende ett samordnat nordiskt försvar. I presidiets betänkande över förslaget konstateras även följande: ”Presidiet noterar också Ålands demilitariserade status.”.   Medlemmen av presidiet Kent Olsson konstaterade därtill i debatten bl. a. ”… att presidiet har noterat Ålands demilitariserade och neutraliserade status. Vi utgår från att hänsyn tas till detta vid det fortsatta arbetet med att fördjupa och utveckla det försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet i Norden.”.

 

Nordiska rådets 61:a session

 

Nordiska rådets 61:a ordinarie session hölls i Stockholm den 27- 29 oktober 2009.

     I samband med sessionen hölls en öppen konferens angående FN:s klimattoppmöte den 26 oktober.

     Bland dagordningspunkterna fanns: gränshinder, arktis och naturresurser, klimat och energi samt fördjupat utrikes- och försvarpolitiskt samarbete i Norden m.m.   

     Från delegationen deltog viceordföranden och lagtingsledamoten Fredrik Karlström samt suppleanterna och lagtingsledamöterna Johan Ehn och Runar Karlsson. Från landskapsregeringen deltog lantrådet Viveka Eriksson, vice lantrådet Britt Lundberg samt landskapsregeringsledamöterna Roger Eriksson, Veronica Thörnroos och Katrin Sjögren. De tal och inlägg som åländska representanter höll under sessionen återfinns i bilaga 2.

     De rekommendationer som antogs under sessionen ingår i förteckningen över rekommendationer, yttranden och interna beslut som Nordiska rådet antagit under 2009, se bilaga 3.

 


Bilagor:

 

 

Bilaga 1 Nordiska rådets kultur- och utbildningsutskotts utlåtande till ministerrådet avseende den nordiska språkkonventionen


Bilaga 2 Sammanställning av ett urval tal och inlägg under Nordiska rådets

61:e session i Stockholm

 

Bilaga 3 Framställningar, rekommendationer och interna beslut år 2009