Nordiska rådets berättelse 1/2010-2011

Lagtingsår: 2010-2011
Typ av dokument: Nordiska rådets berättelse

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BERÄTTELSE nr 1/2010-2011

 

Datum

 

Ålands delegation i Nordiska rådet

2011-04-20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ålands delegations i Nordiska rådet berättelse för tiden 1.1.2010-31.12.2010

 

 

Med hänvisning till 6 § landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet (25/84) överlämnar härmed Ålands delegation i Nordiska rådet till lagtinget berättelsen över de för Åland väsentliga frågorna i Nordiska rådet under perioden l januari till den 31 december 2010.

     Berättelsen är en redogörelse för de av lagtinget utsedda ledamöternas verksamhet i Nordiska rådet. Landskapsregeringens arbete i Nordiska ministerrådet och i ämbetsmannakommittéerna redovisas i annat sammanhang.

 

 

 

 

 

Mariehamn den  20 april 2011

 

 

Ordförande

 

 

Raija-Liisa Eklöw

 

 

Sekreterare

 

Niclas Slotte

 


 

INNEHÅLL

 

Ålands representation i det nordiska samarbetet 3

Av lagtinget valda medlemmar: 3

Personliga suppleanter: 3

Enligt uppgift från landskapsregeringen har dess medlemmar varit följande: 3

Deltagandet i Nordiska rådet 3

Finlands delegation. 3

Representation i utskott och arbetsgrupper. 4

Delegationens verksamhet under 2010. 4

Frågor av åländskt intresse. 5

De självstyrande områdenas benämningar inom ramen för det nordiska rådssamarbetet 5

Översyn av Helsingforsavtalet 5

Förslag om ett nordiskt pant- och retursystem.. 6

Sessionen år 2011. 6

Ett urval aktuella frågor under perioden. 6

Gränshinder. 6

Nordiska rådets 62:a session. 6

Bilagor: 8

 

Bilaga 1.Spörsmål E 24/2010

Bilaga 2 Svar på spörsmål E24/2010 som regeringarna i Norden avgivit gemensamt

Bilaga 3. Förteckning över begärda remissyttranden

Bilaga 4. Yttrande till Nordiska rådets presidium om de självstyrande områdenas benämningar och yttrande om översyn av Helsingforsavtalet

Bilaga 5. Yttrande i syfte att aktualisera avsaknaden av fullvärdig representation i presidiet

Bilaga 6. Sammanställning av ett urval tal och inlägg under Nordiska rådets 62:a session i Reykjavik
Bilaga 7. Framställningar, rekommendationer och interna beslut år 2010


Ålands representation i det nordiska samarbetet

 

Ålands delegation i Nordiska rådet har under perioden representerat Åland i Nordiska rådet på det sätt som förutsätts i landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet. Delegationen består dels av lagtinget valda medlemmarna jämte suppleanter, dels av landskapsregeringen utsedda representanter.

     Under perioden har delegationen med stöd av 2-4 §§ i ovan nämnda landskapslag bestått av följande personer:

 

Av lagtinget valda medlemmar:

 

Raija-Liisa Eklöw, lagtingsledamot

ordförande fr.o.m. 05.11.2008

Fredrik Karlström, lagtingsledamot

fr.o.m. 05.11.2008

             

 

Personliga suppleanter:

 

Runar Karlsson, lagtingsledamot

För Raija-Liisa Eklöw fr.o.m.

09.09.2009

Johan Ehn, lagtingsledamot

För Fredrik Karlström fr.o.m. 05.11.2008

 

 

Från och med att den nya delegationen utsågs av lagtinget den 3 november 2010 är suppleanterna inte längre personliga.

 

Enligt uppgift från landskapsregeringen har dess medlemmar varit följande:

 

Lantråd Viveka Eriksson

Vicelantråd Britt Lundberg

Minister Roger Eriksson

Minister Veronica Thörnroos

Minister Mats Perämaa

Minister Katrin Sjögren

Minister Jan-Erik Mattsson som ersattes av minister Torbjörn Eliasson fr.o.m. 19.04.2010

 

Ministern Veronica Thörnroos har under året varit samarbetsminister i Nordiska ministerrådet.

 

Deltagandet i Nordiska rådet

 

Finlands delegation

 

Med stöd av lagen om Finlands delegation i Nordiska rådet (FFS 170/60) utgör Ålands delegation tillsammans med de medlemmar som utses av riksdagen och regeringen Finlands delegation i Nordiska rådet.

     Finlands delegation har sammanträtt 7 gånger under året.                     Ordföranden Raija-Liisa Eklöw har varit Ålands representant i Finlands delegations arbetsutskott under året.

 

Representation i utskott och arbetsgrupper

 

Ålands delegations ledamöter har vid sidan av plenarförsamlingens möten deltagit och i utskottsmöten.

     Ordföranden Raija-Liisa Eklöw har varit medlem i miljö- och naturresursutskottet. Ledamoten Eklöw har även deltagit i presidiets decembermöte.

     Lagtingsledamot Fredrik Karlström har varit medlem i kultur- och utbildningsutskottet. Vid sessionen invaldes ledamoten Karlström till medlem av Nordiska rådets näringsutskott från och med den 1 januari 2011.

    Lagtingsledamoten Johan Ehn har i samband med Nordiska rådets session i Reykjavik i egenskap av suppleant i Ålands delegation och därmed även suppleant i Finlands delegation deltagit i Nordiska rådets plenarförsamlings möte som ersättare för en av Finlands riksdag utsedd ledamot av Finlands delegation i Nordiska rådet.

     Delegationssekreteraren har i första hand deltagit i presidiets och sekretariatskollegiets möten. Vid behov har delegationssekreteraren även deltagit i andra nordiska möten.

     Inom ramarna för Nordiska rådets arbete samlas rådsmedlemmarna till partipolitiska överläggningar om frågor som är aktuella i det nordiska samarbetet. Lagtingsledamöterna Eklöw och Karlsson har deltagit i mittengruppens möten och lagtingsledamöterna Karlström och Ehn i konservativa gruppens möten.

    

Delegationens verksamhet under 2010

 

Under perioden 1 januari till 31 december 2010 har delegationen sammanträtt 9 gånger. Utskottssekreteraren Niclas Slotte har varit sekreterare i delegationen.

     Bland de ärenden som delegationen har behandlat vid sina egna möten kan nämnas informationsflödet från ministerråden till delegationen, Västnordiska rådets anmodan om benämningen av de självstyrande områdena samt frågor som hänger samman med Ålands position inom det nordiska samarbetet. Se närmare beskrivning av detta arbete under rubriken ”Frågor av åländskt intresse”.

     Delegationen har med anledning av en rekommendation från det Nordiska rådet behandlat frågan om införande av CO2 avgifter för flygresor och tillskrivit kanslikommissionen med en önskan om att lagtinget skulle införa ett sådant system för lagtingets flygresor.

     Inom ansökningstiden för de nordiska journaliststipendierna inkom inga ansökningar till delegationen.

     Delegationen har uppmärksammat delegationens och Föreningen Norden på Åland:s gemensamma 40 års jubileum. Delegationen har därtill deltagit i uppvaktningen av NIPÅ:s 25 års jubileum.

     I samband med 40 års jubileet arrangerades ett seminarium om ett fördjupat nordiskt samarbete. Rådsdirektören Jan-Erik Enestam tillsammans med representanter för Föreningen Norden i Sverige och Finland var inbjudna som talare. Seminariet avslutades med en paneldebatt med representanter för de åländska lagtingspartierna. Förbundsstat Norden som lanserades av författaren och historikern Gunnar Wetterberg under sessionen i Reykjavik utgjorde utgångspunkt för diskussionen under seminariet.

     Delegationen har genom att överenskomma om mötestider långt på förhand inför delegationens möten försökt öka samarbetet mellan lagtinget och landskapsregeringen i delegationen för att om möjligt skapa en gemensam åländsk linje i olika nordiska frågor.

     Delegationen har involverat andra lagtingsorgan i det nordiska samarbetet och genom att årligen avge en berättelse till lagtinget om arbetet i delegationen så har man försökt uppnå en bättre förankring av de nordiska frågorna i lagtinget. Delegationen diskuterar aktivt olika möjligheter till att ytterligare fördjupa samarbetet.

     I slutet av juni gjorde natur-och miljöresursutskottet samt kulturutskottet en gemensam resa till Svalbard. Kulturutskottets syfte var främst att bekanta sig med den avancerade forskningen i fråga om framförallt klimatförändringar medan natur- och miljöresursutskottets syfte var att bekanta sig med klimatförändringarna och den speciella miljön på Svalbard. 

     Delegationen inledde i samband med sessionen på Island diskussioner med Färöarnas och Grönlands delegationer om ett närmare samarbete.

     Ordföranden Raija-Liisa Eklöw har under året ställt en fråga E 24/2010 till de nordiska regeringarna huruvida "man i respektive nordiskt land kan mäta om den radioaktiva strålningen ökat under sommaren och hösten 2010 och om den eventuella ökningen har adekvat koppling till den i växtligheten bundna radioaktiviteten från Tjernobylolyckan?" Se bilaga 1. Regeringarna i Norden har avgivit ett koordinerat svar på spörsmålet. Se bilaga 2.

     Delegationssekretariatet har vidare sett till att åländska myndigheter och andra organisationer fått yttra sig angående sådana rådsärenden som sänts på remiss till länderna och de självstyrande områdena. Inkomna och vidarebefordrade remissyttranden från 2010 finns redovisade i bilaga 3.

 

Frågor av åländskt intresse

 

De självstyrande områdenas benämningar inom ramen för det nordiska rådssamarbetet

 

I samband med sessionen i Stockholm aktualiserade Västnordiska rådet frågan om det korrekta att använda benämningen ”land och självstyrande områden” för att beteckna medlemmarna.

     Frågan har behandlats nu av nordiska rådets presidium. I samband med behandlingen har Ålands delegation efter att ha efterhört självstyrelsepolitiska nämndens syn på ärendet avgivit ett yttrande till Nordiska rådets presidium att man stöder anmodan, se bilaga 4.

 

Översyn av Helsingforsavtalet

 

I januari 2010 kom ett medlemsförslag A 1485/presidiet om översyn av Helsingforsavtalet. Ålands delegation lämnade ett yttrande över förslaget se bilaga 4. Presidiet behandlade ärendet vid sitt möte i juni 2010 varvid konstaterades att utgående från remissvaren föreligger det inte tillräckligt starkt behov för att öppna Helsingforsavtalet. Däremot fanns större enighet om att se över Nordiska rådets arbetsordning. Vidare konstaterades att de frågor som kunde aktualisera en ändring i Helsingforsavtalet är konsensusprincipen i Nordiska ministerrådet. Presidiet har i december 2010 tillsatt en arbetsgrupp som arbetar med att se över processerna inom det nordiska rådet och vid behov även Helsingforsavtalet. Ordföranden för Ålands delegation representerade delegationen vid mötet eftersom delegationen bedömde att ärendet var av stor vikt för det åländska deltagandet i Nordiska rådet. Delegationen har efter detta i januari 2011 tillställt arbetsgruppen ett yttrande bl.a. i syfte att aktualisera avsaknaden av en fullvärdig representation i presidet, se bilaga 5.

 

Förslag om ett nordiskt pant- och retursystem

 

Frågan om ett gemensamt nordiskt pant – och retursystem har under året diskuterats inom det nordiska rådet och även engagerat delegationen. Vid sessionen i Reykjavik rekommenderade det Nordiska rådet de nordiska regeringarna att bl a inom tre år skapa ett gemensamt system för norden. I debatten i samband med beslutet framförde Ålands delegation att Åland kunde vara ett bra testområde för ett sådant system med tanke på alla de typer av förpackningar som cirkulerar på Åland.

 

Sessionen år 2011

 

Delegationen har under året arbetat med att försöka få en flytt av tidpunkten för sessionen. I enlighet med nu gällande praxis hålls sessionen vecka 44 vilket innebär att sessionen i år hålls den 31 oktober till och med den 3 november. Med beaktande av valet i oktober och att en ny delegation inte hinner tillträda så att den kan representera lagtinget vid sessionen kommer detta att medföra problem för deltagande. Delegationen har på olika sätt påtalat problemet inför presidiet och delegationens ordförande var på presidiets decembermöte för att föra fram den åländska positionen i ärendet.

    

Ett urval aktuella frågor under perioden

 

Gränshinder

 

Även under sessionen i Reykjavik utgjorde gränsshindersfrågorna en dagordningspunkt. Problematiken är aktuell i alla utskott och delegationens medlemmar lyfter ofta upp dessa frågor då olika ärenden behandlas i utskotten. Delegationens medlemmar har på olika sätt försökt bidra till att nya gränshinder inte skapas.

     Under sessionen 2007 beslöts att ett forum för gränshindersfrågor ska inrättas. Forumet leds av ambassadör Ole Norrback. Gränshinderforum som startade 2008 fick under 2010 sitt mandat förlängt för perioden 2011-2013.

      Gränshindersforum har betonat att stor vikt bör läggas på det preventiva arbetet i syfte att undvika skapandet av nya hinder i samband med lagstiftning och implementering av EU direktiv. I november hölls en lagstiftningskonferens i Köpenhamn för att samla de nordiska lagstiftarna.

     En regelbunden rapportering till samarbetsministrarna sker och ministerråd kommer vid behov att ha frågan om gränshinder på agendan.

Vid Nordiska rådets session på Island höll Ålands samarbetsminister Veronica Thörnroos redogörelsen om gränshinderarbetet inför Nordiska rådet. 

 

Nordiska rådets 62:a session

 

Nordiska rådets 62:a ordinarie session hölls i Reykjavik den 2-4 november 2010. Bland dagordningspunkterna fanns: gränshinder, globalisering, Norden och närområdena, jämställt Norden samt fördjupat utrikes- och försvarpolitiskt samarbete i Norden m.m.

     Vid sessionen hölls ett toppmöte med de nordiska statsministrarna där "grön tillväxt- vägen ur krisen" var temat.     

     Från delegationen deltog ordföranden och lagtingsledamoten Raija-Liisa Eklöw, viceordföranden och lagtingsledamoten Fredrik Karlström samt suppleanten och lagtingsledamoten Johan Ehn. Från landskapsregeringen deltog lantrådet Viveka Eriksson, samt ministrarnaVeronica Thörnroos och Katrin Sjögren. De tal och inlägg som åländska representanter höll under sessionen återfinns i bilaga 6.

     De rekommendationer som antogs under sessionen ingår i förteckningen över rekommendationer, yttranden och interna beslut som Nordiska rådet antagit under 2010, se bilaga 7.

 


Bilagor:

 

 

Bilaga 1. Spörsmål E 24/2010

Bilaga 2. Svar på spörsmål E 24/2010 som regeringarna i Norden avgivit gemensamt

Bilaga 3. Förteckning över begärda remissyttranden

 

Bilaga 4. Yttrande till Nordiska rådets presidium om de självstyrande områdenas benämningar och yttrande om översyn av Helsingforsavtalet

 

Bilaga 5. Yttrande i syfte att aktualisera avsaknaden av fullvärdig representation i presidet

Bilaga 6. Sammanställning av ett urval tal och inlägg under Nordiska rådets

62:e session i Reykjavik

 

Bilaga 7. Framställningar, rekommendationer och interna beslut år 2010