Nordiska rådets berättelse 1/2012-2013

Lagtingsår: 2012-2013
Typ av dokument: Nordiska rådets berättelse

Ladda ner Word-dokument

 

Ålands lagting

BERÄTTELSE  NRB 1/2012-2013

 

Datum

 

Ålands delegation i Nordiska rådet

2013-03-05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ålands delegation i Nordiska rådets berättelse för tiden 1.1.-31.12.2012

 

 

Med hänvisning till 6 § landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet (25/84) överlämnar härmed Ålands delegation i Nordiska rådet till lagtinget berättelsen över de för Åland väsentliga frågorna i Nordiska rådet under perioden l januari till den 31 december 2012.

     Berättelsen är en redogörelse för de av lagtinget utsedda ledamöternas verksamhet i Nordiska rådet. Landskapsregeringens arbete i Nordiska ministerrådet och i ämbetsmannakommittéerna redovisas i annat sammanhang.

 

 

 

 

 

Mariehamn den 5 mars 2013

 

 

Ordförande

 

 

Wille Valve

 

 

Sekreterare

 

Niclas Slotte

 


 

INNEHÅLL

 

Ålands representation i det nordiska samarbetet 3

Av lagtinget valda medlemmar: 3

Suppleanter: 3

Landskapsregeringens medlemmar i delegationen har under året varit följande: 3

Deltagandet i Nordiska rådet 3

Finlands delegation. 3

Representation i utskott och arbetsgrupper 3

Delegationens verksamhet under 2012. 4

Ett urval aktuella frågor under perioden. 5

Förstärkt samarbete mellan de självstyrande områdena i Norden. 5

Gränshinder. 5

Temasession på Island. 6

Nordiska rådets 64:e session. 6

Bilagor: 7

 

Bilaga 1. Förteckning över begärda remissyttranden

Bilaga 2. Samarbetsöverenskommelse med Färöarna och Grönland

Bilaga 3. Ett urval tal och inlägg hållna vid Nordiska rådets 64:e session i Helsingfors den 29 oktober – 1 november 2012
Bilaga 4.
Framställningar, rekommendationer och interna beslut år 2012


Ålands representation i det nordiska samarbetet

 

Ålands delegation i Nordiska rådet har under perioden representerat Åland i Nordiska rådet på det sätt som förutsätts i landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet. Delegationen består dels av lagtinget valda medlemmarna jämte suppleanter, dels av landskapsregeringen utsedda representanter.

     Under perioden har delegationen med stöd av 2-4 §§ i ovan nämnda landskapslag bestått av följande personer:

 

Av lagtinget valda medlemmar:

 

Wille Valve, lagtingsledamot

Ordförande fr.o.m. 3.11.2011

Anders Eriksson, lagtingsledamot

Vice ordförande fr.o.m. 3.11.2011

             

 

Suppleanter:

 

Harry Jansson, lagtingsledamot

Fr.o.m. 03.11.2011

 

Katrin Sjögren, lagtingsledamot

Fr.o.m. 30.11.2011



Landskapsregeringens medlemmar i delegationen har under året varit följande:

 

Lantrådet Camilla Gunell

Vicelantrådet Roger Nordlund

Minister Carina Aaltonen

Minister Johan Ehn

Minister Gun-Mari Lindholm

Minister Veronica Thörnroos

Minister Fredrik Karlström

 

Ministern Veronica Thörnroos har under året varit samarbetsminister i Nordiska ministerrådet.

 

Deltagandet i Nordiska rådet

 

Finlands delegation

 

Med stöd av lagen om Finlands delegation i Nordiska rådet (FFS 170/60) utgör Ålands delegation tillsammans med de medlemmar som utses av riksdagen och regeringen Finlands delegation i Nordiska rådet.

     Under det gångna året har Finlands delegation sammanträtt 7 gånger. Ordföranden Wille Valve har varit Ålands representant i Finlands delegations arbetsutskott under året. Arbetsutskottet har haft tre möten. Ordföranden har i mån av möjlighet deltagit i Finlands delegations möten.

 

Representation i utskott och arbetsgrupper

 

Delegationens ledamöter har vid sidan av plenarförsamlingens möten deltagit i Nordiska rådets utskottsmöten.  

     Ordföranden Wille Valve har varit medlem i näringsutskottet och nordiska rådets representant i BSPC:s arbetsgrupp för energieffektivitet. Vice ordföranden Anders Eriksson har varit medlem i miljö- och naturresursutskottet.

     Lagtingsledamoten Harry Jansson deltog i de samlade utskottsmötena i Göteborg den 26-27 september. Eftersom ordföranden hade förhinder att närvara intog Jansson hans plats i näringsutskottet. Harry Jansson har i samband med Nordiska rådets session i Helsingfors samt vid temasessionen på Island i egenskap av suppleant i Ålands delegation och därmed även suppleant i Finlands delegation deltagit i Nordiska rådets plenarförsamlingsmöte som ersättare för en ledamot i Finlands delegation i Nordiska rådet.  

     Under året har delegationssekreteraren i första hand deltagit i presidiets och sekretariatskollegiets möten. Vid behov har delegationssekreteraren även deltagit i andra nordiska möten.

     Inom ramarna för Nordiska rådets arbete samlas rådsmedlemmarna till partipolitiska överläggningar om frågor som är aktuella i det nordiska samarbetet. Anders Eriksson har varit invald i styrelsen för mittengruppen samt deltagit i gruppens möten i övrigt. Eriksson, Jansson och Sjögren har deltagit i mittengruppens möten och ledamoten Valve i den konservativa gruppens möten.

     Anders Eriksson representerade Nordiska rådet på en konferens om den kommande jordbrukspolitiken (CAP, Common Agricultural Policy) den 10-11 november på Cypern. Han utsågs i november till miljö- och naturresursutskottets Östersjörapportör. Rapportörskapet har under året ställt frågor om fartygens toalettavfall till de nordiska regeringarna runt Östersjön.

    

Delegationens verksamhet under 2012

 

Under perioden 1 januari till 31 december 2012 har delegationen sammanträtt 7 gånger. Utskottssekreteraren Niclas Slotte har varit sekreterare i delegationen.

     Delegationen har vid sina egna möten diskuterat gemensamma strategier gällande frågor som kommer upp i ministerråden och i rådet. Delegationen har även behandlat en samarbetsöverenskommelse med Grönlands och Färöarnas delegationer och regeringarna från Grönland, Färöarna och Åland.  Se närmare beskrivning av detta arbete under rubriken ”Frågor av åländskt intresse”. 

     Inom ansökningstiden för de nordiska journaliststipendierna inkom en ansökan till delegationen. Delegationen beslöt att förorda redaktören Per-Ole Svarvars ansökan.

     Delegationen har föreslagit ledamoten Barbro Sundback till ordinarie medlem i Nordiska rådets kulturfonds styrelse och ledamoten Axel Jonsson till suppleant. Delegationen var inte enig om förslaget. Nordiska rådet utsåg dem därefter vid session i enlighet med förslaget.           

     Delegationens målsättning har under året varit att ha ett bra samarbete mellan lagtinget och landskapsregeringen för att om möjligt skapa en gemensam åländsk linje i olika nordiska frågor.

     Delegationen har avgivit ett yttrande till självstyrelsepolitiska nämnden gällande landskapsregeringens meddelande om gränshinder.

     I slutet av juni förlade näringsutskottet sitt sommarmöte till Grönland. Från Åland deltog lagtingsledamot Wille Valve.

     Miljö- och naturresursutskottets samt medborgar- och konsumentutskottet sommarmöten hölls på Åland under samma tid. Anders Eriksson var värd för miljö- och naturresursutskottets besök på Åland medan lagtingsledamöterna Harry Jansson och Katrin Sjögren i egenskap av sina uppdrag i lagtingets lag- och kulturutskott samt Ålands delegation i Nordiska rådet hade värdskapet för medborgar- och konsumentutskottets besök. De båda utskotten hade olika program men hade ett gemensamt möte. På det gemensamma mötet diskuterades ett nordiskt pantsystem. Frågan om att göra Åland till ett testområde lyftes då för första gången gemensamt av utskotten. Minister Carina Aaltonen, miljöingenjör Mona Kårebring-Olsson och direktör Krister Martell deltog.

     Miljö- och naturresursutskottet besökte Husö biologiska station och fick information om bl.a. forskningen vid stationen och musselodlingen i Kumlinge. En åländsk film om undervattensnaturen visades också. Röde Orm informerade om sitt projekt att köra bussarna på fiskrens. Ett besök på Ålandsmejeriets ”Gastronom” hann utskottet också med.

     Programmet för medborgar- och konsumentutskottet hölls i lagtingets plenisal och koncentrerades på självstyrelsen, dess uppbyggnad och önskad utveckling. Utskottet fick också information om gränshinder, Hallå Norden på Åland, integration och åländskt näringsliv. En utfärd till Föglö ingick också i programmet. Som ett led i att utskottet besökte Åland har Nordiska rådet beslutat att sammanställa en rapport med en jämförelse mellan de nordiska autonomierna.

     I april ordnade samtliga nordiska parlament en temadebatt om gränshinder. I Ålands lagting ordnades denna den 20 april. I samband med debatten ordnade delegationen, i samarbete med lagtinget och Föreningen Norden på Åland, ”Nordiska dagar” i lagtinget.

     Rådsdirektör Jan-Erik Enestam inledde de ”Nordiska dagarna” den 19 april med en föreläsning i lagtingets auditorium. Föreläsningen tog sin utgångspunkt i Gunnar Wetterbergs bok ”Förbundsstaten Norden”.
Efter plenidebatten den 20 april arrangerades ett seminarium på temat ”Norden och framtiden”. I panelen deltog talman Britt Lundberg, vicetalmännen Viveka Eriksson och Roger Jansson, lantrådet Camilla Gunell och samarbetsminister Veronica Thörnroos. Enestam var moderator.

     Delegationssekretariatet har vidare sett till att åländska myndigheter och andra organisationer fått yttra sig angående sådana rådsärenden som sänts på remiss till länderna och de självstyrande områdena. Inkomna och vidarebefordrade remissyttranden från 2012 finns redovisade i bilaga 1.

 

Ett urval aktuella frågor under perioden

 

Förstärkt samarbete mellan de självstyrande områdena i Norden

 

I anslutning till sessionen i Helsingfors 2012 möttes Färöarnas, Grönlands och Ålands delegationer för ett gemensamt möte. Mötet inleddes med att European Free Alliance presenterade sig på inbjudan från Ålands delegation. Generalsekreteraren Jordi Solé och direktör Günther Dauwen informerade om EFA:s arbete för att förstärka autonomiers och statslösa områdens inflytande i Europaparlamentet. Därefter diskuterade de självstyrande områdena gemensamma frågor. I anslutning till mötet höll Ålands delegation en mottagning och en samarbetsöverenskommelse undertecknades, se bilaga 2. De självstyrande områdenas målsättning är att stärka sitt samarbete på nordisk nivå. Man kom bl.a. överens om att hålla gemensamma träffar i samband med Nordiska rådets sessioner.

 

Gränshinder

 

Gränshindersfrågan har i hög grad präglat verksamhetsåret 2012. Under sessionen i Helsingfors utgjorde gränshindersfrågorna en separat dagordningspunkt. Gränshindren har varit aktuella i alla utskott och delegationens medlemmar har tagit upp frågor som tillgång till svensk TV, dubbelbeskattning av pensioner, källskatteregler i Norden och ett gemensamt nordiskt pantsystem. I fråga om pantsystemet har delegationen, i samråd med landskapsregeringen, erbjudit Åland som testområde ifall det finns institutioner som är intresserade av att finansiera ett tesprojekt. 

     Under år 2012 hölls gränshindersdebatter i samtliga nordiska parlament. I Ålands lagting hölls debatten den 20 april. Delegationen arbetar för att så många gränshinder som möjligt ska rivas, med tanke på att gränshinder hämmar såväl de nordiska företagens tillväxtmöjligheter, som de nordiska medborgarnas fria rörlighet. Delegationen kommer att fortsätta att verka för att gränshindersfrågorna prioriteras under år 2013, då det stora temat är försvars- och säkerhetspolitik. 

  Gränshindersforum som numera har mandat till och med år 2013 har betonat att stor vikt bör läggas på det preventiva arbetet i syfte att undvika skapandet av nya hinder i samband med lagstiftning och implementering av EU direktiv. En utvärdering av gränshinderarbetet är under gång.

 

Freds- och konfliktlösning

 

Delegationens medlemmar har under året verkat för att Nordiska rådets rekommendation om Nordiskt forum för att stärka nätverket om freds- och konfliktlösning ska få en positiv lösning. Rekommendationen är fortfarande öppen för åtgärd i Nordiska ministerrådet. 

 

Deltagande i Nordiska rådets presidium

 

Delegationen har genom sin ordförande Wille Valve under året deltagit i Nordiska Rådets presidiums möte och väckte förslag om att de självstyrande områdena bör kunna bidra till den Nordiska EU-redogörelsen.

     Mot slutet av år 2012 och början av år 2013 har frågan om utökat, nordiskt försvarssamarbete aktualiserats. Delegationsordföranden har arbetat för att försvars- och säkerhetspolitik bör ges bredaste möjliga betydelse och inkludera civil krishantering, konflikthantering och internationell medling – områden där Åland kan bidra med sina erfarenheter.

     Arbetet har till stor del utförts i presidiet, där delegationsordföranden fört Ålands talan i enlighet med Nordiska rådets arbetsordning § 23.

                        

Temasession på Island

 

Nytt för året var att det under våren 2012 hölls en temasession på Island. Vid temasessionen deltog både de ordinarie medlemmarna i delegationen samt ersättarna. Arktis var temat vid Nordiska rådets första årliga temasession den 23 mars på Island. Plenardebatten lyfte arktiska frågor ur bl.a. miljö-, jämställdhets- och välfärdsperspektiv.

     Anders Eriksson höll ett anförande under debatten där han bla sade följande: ” … som Östersjöns välmående är en ödesfråga för oss, så är Arktis det samma för de länder som direkt berörs av Arktis miljöproblem. Därför är det viktigt att vi i Nordiska rådet solidariskt tar varandras miljöproblem på största allvar och hjälps åt. Men indirekt berörs vi ju alla av hur Arktis mår och detta gör frågan om Arktis väl och ve så viktig.”.

                    

Nordiska rådets 64:e session

 

Nordiska rådets 64:e ordinarie session hölls i Helsingfors den 29 oktober - 1 november 2012. Ett toppmöte med de nordiska statsministrarna där ”Utmaningarna för den nordiska välfärdsstaten” var temat, inledde sessionen.

     Bland dagordningspunkterna fanns: globalisering och gränshinder, internationellt samarbete, redogörelse om nordiska organisationer, kultur, forskning och utbildning, hållbar utveckling samt väldfärd och mångfald m.m. 

     Från delegationen deltog ordföranden Wille Valve, viceordföranden Anders Eriksson och suppleanterna Harry Jansson och Katrin Sjögren. Från landsskapsregeringen deltog lantrådet Camilla Gunell, ministrarna Carina Aaltonen, Johan Ehn och Fredrik Karlström samt samarbetsminister Veronica Thörnroos. De tal och inlägg som de åländska representanterna höll under sessionen återfinns i bilaga 3.

     De rekommendationer som antogs under sessionen ingår i förteckningen över rekommendationer, yttranden och interna beslut som Nordiska rådet antagit under 2012, se bilaga 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilagor:

 

Bilaga 1. Förteckning över begärda remissyttranden

 

Bilaga 2. Samarbetsöverenskommelse med Färöarna och Grönland

 

Bilaga 3. Ett urval tal och inlägg hållna vid Nordiska rådets 64:e session i Helsingfors den 29 oktober – 1 november 2012

Bilaga 4. Framställningar, rekommendationer och interna beslut år 2012