Nordiska rådets berättelse 1/2003-2004

Lagtingsår: 2003-2004
Typ av dokument: Nordiska rådets berättelse

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BERÄTTELSE nr 1/2003-2004

 

Datum

 

Ålands delegation i Nordiska rådet

2004-09-01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ålands delegations i Nordiska rådet berättelse för tiden 1.1.2003-31.12.2003

 

 

Med hänvisning till 6 §' landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet (25/84) överlämnar härmed Ålands delegation i Nordiska rådet till lagtinget berättelsen över de för Åland väsentliga frågorna i Nordiska rådet under perioden l januari till den 31 december 2003.

     Berättelsen är en redogörelse för de av lagtinget utsedda ledamöternas verksamhet i Nordiska rådet. Landskapsstyrelsens arbete i Nordiska ministerrådet och i ämbetsmannakommittéerna redovisas i annat sammanhang.

 

 

 

 

 

Mariehamn den 1 september 2004

 

 

Ordförande

 

 

Ragnar Erlandsson

 

 

Sekreterare

 

Marine Holm-Johansson

 


 

INNEHÅLL

Ålands representation i nordiska samarbetet3

Av lagtinget valda medlemmar:3

Personliga suppleanter:3

Av landskapsstyrelsen utsedda medlemmar3

Deltagandet i Nordiska rådet4

Finlands delegation. 4

Rådets möten samt arbetsgrupper4

Delegationens verksamhet under 2003. 5

Åländska initiativ i Nordiska rådet5

Medlemsförslag om förhindrande av utsläpp till luft och vatten från fartyg i trafik på Östersjön  5

Deltagande i möten och konferenser4

Under perioden aktuella frågor5

Nordiska rådets 55:e session. 6

Allmänt6

Rekommendationer6

Deltagande från Åland. 6

Bilagor:7


Ålands representation i nordiska samarbetet

 

Ålands delegation i Nordiska rådet har under perioden representerat Åland i Nordiska rådet på det sätt som förutsätts i landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet. Delegationen består dels av de av lagtinget valda medlemmarna jämte suppleanter, dels av de av landskapsstyrelsen utsedda representanterna.

     Under perioden har delegationen med stöd av 2-4 §§ i ovan nämnda landskapslag bestått av följande personer:

 

Av lagtinget valda medlemmar:

 

Ragnar Erlandsson, lagtingsledamot

återvald 5.11.2003, ordförande

Harriet Lindeman, lagtingsledamot

t.o.m. 31.10.2003

Lasse Wiklöf, lagtingsledamot

fr.o.m. 5.11.2003

 

 

Personliga suppleanter:

 

Hasse Svensson, lagtingsledamot

För Erlandsson t.o.m. 31.10.2003

Lasse Wiklöf, lagtingsledamot

För Lindeman t.o.m. 31.10.2003

Anders Eriksson

För Erlandsson fr.o.m. 5.11.2003

Dennis Jansson

För Wiklöf fr.o.m. 5.11.2003

 

 

 

Av landskapsstyrelsen utsedda medlemmar

 

Sammansättning t.o.m. 31.10.2003

 

Roger Nordlund, lantråd

Olof Erland, vicelantråd

Gun Carlson, landskapsstyrelseledamot

Sune Eriksson, landskapsstyrelseledamot

Runar Karlsson, landskapsstyrelseledamot

Ritva Sarin Grufberg, landskapsstyrelseledamot

 

Sammansättning fr.o.m. 4.12.2003

 

Roger Nordlund, lantråd

Jörgen Strand, vicelantråd

Kerstin Alm, landskapsstyrelseledamot

Gun-Mari Lindholm, landskapsstyrelseledamot

Tuula Mattsson, landskapsstyrelseledamot

Lars Selander, landskapsstyrelseledamot

 

Fram till den 31 oktober 2003 fungerade Olof Erland som samarbetsminister i Nordiska ministerrådet. Den 4 december 2003 utsågs landskapsstyrelseledamoten Lars Selander till ny samarbetsminister.

 

Deltagandet i Nordiska rådet

 

Finlands delegation

Med stöd av lagen om Finlands delegation i Nordiska rådet (170/60) utgör Ålands delegation tillsammans med de medlemmar i Nordiska rådet som utses av riksdagen samt de av regeringen utsedda representanterna, Finlands delegation i Nordiska rådet.

     Finlands delegation har hållit tio möten under perioden. Vid sidan om delegationsmöten har dessutom arbetsutskottet hållit två möten. Ordföranden Ragnar Erlandsson har varit Ålands representant i arbetsutskottet.

     Delegationsordföranden Ragnar Erlandsson har under perioden deltagit i fem möten i Finlands delegation. Rådsmedlemmen Harriet Lindeman har deltagit i två möten och Lasse Wiklöf har deltagit i tre möten (två som suppleant och en som ordinarie medlem). Suppleanten Hasse Svensson har deltagit i två möten.

     Finlands delegation höll efter inbjudan från Ålands delegation ett av sina möten på Åland den 19 maj. Mötet hölls på Havsvidden. Efter mötet gav Ålands samarbetsminister Olof Erland information om Ålands självstyrelse och aktuella politiska frågor i landskapet. I anslutning till mötet arrangerades en guidad tur i Bomarsund och Kastelholms slott då information om Ålands demilitarisering och neutralisering gavs.

 

Representation i utskott och arbetsgrupper

 

 Ålands delegations ledamöter har vid sidan av plenarförsamlingens möten deltagit i utskottsmöten och arbetsutskottsmöten.

     Ordföranden Ragnar Erlandsson har varit ledamot i kultur- och utbildningsutskottet. Ledamoten Harriet Lindeman var fram till sessionen i Oslo ledamot i välfärdsutskottet. Hon blev under sessionen i Oslo invald i miljö- och naturresursutskottet. Då lagtinget den 5 november 2003 valde Lasse Wiklöf till ny medlem i Nordiska rådet inträdde Lasse Wiklöf som medlem i miljö- och naturresursutskottet.

     Både Ragnar Erlandsson och Harriet Lindeman har deltagit i Välfärdsutskottets arbetsgrupp ”Barn och unga.” Ragnar Erlandsson blev ersatt i denna arbetsgrupp när han blev invald i arbetsgruppen om kvalitet i undervisningen samt i arbetsgruppen om samarbete i Baltikum.

 

Deltagande i möten och konferenser

 

     Nordiska rådet samlades till gemensamma möten fem gånger under året. Den 3-4 februari hölls utskotts- och presidiemöten i Stockholm. Den 27-29 april arrangerades det fjärde gemensamma mötet mellan Nordiska rådet och Baltiska församlingen i Lund i Sverige. Vid sidan av mötena med Baliska församlingen i Lund hölls sedvanliga presidie- och utskottsmöten.

     Presidie- och utskottsmöten hölls vidare i Villmanstrand i slutet på juni och i Frederikshavn i slutet på september. Den 27 – 29 oktober 2003 var Stortinget värd för Nordiska rådets 55:e session i Oslo.

     Den åländska delegationen var representerad vid alla möten under året och vid sessionen i Oslo fanns även suppleanterna på plats.

     Förutom lagtingsledamöterna har delegationssekreteraren deltagit i olika möten. Delegationssekreteraren har följt ärendena i presidiet. Vid behov har delegationssekreteraren även deltagit i andra utskottsmöten i de fall ärenden av åländskt intresse har funnits på dagordningen. Delegationssekreteraren har vidare deltagit i sekretariatskollegiets, informationsgruppens och informationskollegiets möten.

 

Delegationens verksamhet under 2003

 

Under perioden 1 januari till den 31 december 2003 har delegationen sammanträtt tre gånger. Utskottssekreteraren Marine Holm-Johansson har fungerat som föredragande under dessa möten.

     Delegationen har vid mötena bl.a. behandlat följande ärenden:

-        Delegationen förordade den 14 maj att en åländsk journaliststipendieansökan. Journaliststipendierna beviljas av de nationella delegationssekretariaten. (De självstyrande områdenas delegationer kan ge utlåtande om ansökningarna). Enligt ansökan skulle stipendiet användas för att göra en journalistresa till Grönland och Färöarna. Vid samma möte fattades beslut om de praktiska arrangemangen för mötet med Finlands delegation den 19 maj.

-        Delegationen beslöt den 5 september om berättelsen för verksamheten 2001-2002. Samtidigt beslöts om delegationens budgetförslag för 2004.

-        Delegationen beslöt den 10 november att åta sig värdskapet för rådets septembermöten 21-22 september 2004. Det beslöts dessutom om en inbjudan till Finlands delegation att hålla ett av sina möten på Åland 2004.

-        Vid ett möte den 10 november så diskuterade delegationen Färöarnas anhållan om ett utvidgat medlemskap i Nordiska rådet. Delegationen beslöt att följa ärendets utveckling och att framställa önskemål om att få delta i behandlingen av ärendet. (Presidiet har tillsvidare ajournerat ärendet.)

     Den 19 maj stod Ålands delegation värd för Finlands delegations möte som hölls på Havsvidden. Se närmare uppgifter i avsnittet ovan under ”Finlands delegation.”

     Delegationssekretariatet har vidare sett till att åländska myndigheter och andra organisationer fått tillfälle att yttra sig angående sådana rådsärenden som sänts på remiss till länderna och de självstyrande områdena. Inkomna och vidaresända remissyttranden från 2003 finns redovisade i bilaga 1.

 

Åländska initiativ i Nordiska rådet

 

Medlemsförslag om förhindrande av utsläpp till luft och vatten från fartyg i trafik på Östersjön

 

I samband med Finlands delegations möte på Åland i maj 2002 föreslog Lasse Wiklöf, vid denna tidpunkt suppleant i delegationen, att Finlands delegation i Nordiska rådet skulle enas om ett medlemsförslag angående åtgärder för att förhindra utsläpp från fartygstrafiken i Östersjön. Delegationen ställde sig positiv till förslaget och Wiklöf fick i uppdrag att formulera ett förslag. Hösten 2002 överlämnades ett medlemsförslag till rådet från Finlands delegation. (A 1314). Medlemsförslaget remitterades sedan till Miljö- och Naturresursutskottet som utskottsbehandlade det under 2003. Utskottets betänkande (bilaga 2) med förslag till beslut, behandlades vid rådets session i Oslo 27 - 29 oktober 2003. Rådet fattade beslut om en rekommendation (rek. 22/2003, bilaga 3) riktad till de nordiska ländernas regeringar i enlighet med utskottsbetänkandet.

 

 

Under perioden aktuella frågor

 

Huvudteman för mötena i Lund var kampen mot organiserad brottslighet, inklusive narkotika, åtgärder för att motverka korruption, civil säkerhet och civil krishantering samt utvecklingen av regionalpolitiken inom EU. De två organisationernas miljöutskott undertecknade vidare två dokument som bl.a. uppmanade de nordiska och baltiska miljöministrarna att införa strängare regler för oljeutsläpp från fartyg i Östersjön samt att ansöka om status som särskilt känsligt havsområde för Östersjön.

     Vid mötena i Frederikshavn var temat för det gemensamma mötet ”Gränsregionalt samarbete”, som bl.a. åskådliggjordes genom exemplet ”Den Skandinaviska Triangeln”, dvs. samarbetet mellan Nordjylland, Sydnorge och Vestsverige.

     Den 12:e parlamentariska Östersjökonferensen hölls i Uleåborg den 8-9 september 2003. Rådet deltog med en delegation på sju personer. Vid sidan av rådets delegation deltog de nordiska parlamenten med egna representanter. Från lagtinget deltog Ragnar Erlandsson, Lasse Wiklöf och Folke Sjölund. Det övergripande temat för konferensen var ”Baltic Sea Region – Area of Knowledge”. Tre olika teman togs upp:

1)     Samarbetet i Östersjöregionen

2)     Kunskapssamhälle i Östersjöregionen

3)     Kunskapsbaserat samhälle och dess inverkan på arbetsmarknaden i Östersjöregionen

     Nordiska rådets plenarsession i oktober tas upp nedan under en egen rubrik.

     I bilaga 4 finns en förteckning över de rekommendationer, yttranden och interna beslut som Nordiska rådet antagit under 2003.

 

Nordiska rådets 55:e session

 

Allmänt

 

Nordiska rådets  55:e ordinarie session hölls i Stortinget den 27 – 29 oktober 2003. De centrala debatterna gällde Det nordiska samarbetet i EU – Nordiska ministerrådets europaaktiviteter 2002-2003, ministerrådets redogörelse om Vestnorden i det nordiska samarbetet, gränshinder och vardagsintegration samt Den nordliga dimensionen. Andra teman som debatterades var arbetsmarknad och innovation i den nordliga regionen, justitieområdet och människohandel, folkhälsa i den nordliga regionen, konsument- och miljöskydd, kunskapsutveckling och forskning i den nordliga regionen, Närområdet och samarbetet i Östersjöregionen samt ministerrådets budget för år 2005.

 

Rekommendationer

 

De rekommendationer som antogs under sessionen ingår i listan över framställningar och interna beslut 2003, bilaga 4.

 

Deltagande från Åland

 

Från delegationen deltog de ordinarie ledamöterna, ordföranden Ragnar Erlandsson och lagtingsledamoten Harriet Lindeman. Dessutom deltog lagtingsledamoten Hasse Svensson, suppleant för Ragnar Erlandsson och Lasse Wiklöf, suppleant för Harriet Lindeman.

     Från landskapsstyrelsen deltog vicelantrådet Olof Erland samt landskapsstyrelseledamöterna Gun Carlson, Sune Eriksson och Ritva Sarin-Grufberg.

     De tal och inlägg som åländska representanter höll under sessionen återfinns i bilaga 5.


 

Bilagor:

 

 

Bilagorna är länkade till den elektroniska versionen. Bilagorna kan också fås i pappersformat från Ålands delegations kansli.

 

 

 

Bilaga 1

Förteckning över inkomna remissyttranden över medlemsförslag mm i Nordiska rådet under 1.3.2003-31.12.2003.

Bilaga 2

Miljö- och Naturresursutskottets betänkande om medlemsförslaget om förhindrande av utsläpp till luft och vatten från fartyg i trafik på Östersjön (A1309/miljö) och medlemsförslaget om Östersjön som ett ”särskilt känsligt” havsområde (1314)

Bilaga 3

Rekommendation 22/2003

Bilaga 4

Framställningar, rekommendationer och interna beslut 2003

Bilaga 5

Sammanställning av tal och inlägg av åländska representanter under Nordiska rådets 55:e session i Oslo