Nordiska rådets berättelse 1/2008-2009

Lagtingsår: 2008-2009
Typ av dokument: Nordiska rådets berättelse

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BERÄTTELSE nr 1/2008-2009

 

Datum

 

Ålands delegation i Nordiska rådet

2009-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ålands delegations i Nordiska rådet berättelse för tiden 1.1.2008-31.12.2008

 

 

Med hänvisning till 6 § landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet (25/84) överlämnar härmed Ålands delegation i Nordiska rådet till lagtinget berättelsen över de för Åland väsentliga frågorna i Nordiska rådet under perioden l januari till den 31 december 2008.

     Berättelsen är en redogörelse för de av lagtinget utsedda ledamöternas verksamhet i Nordiska rådet. Landskapsregeringen arbete i Nordiska ministerrådet och i ämbetsmannakommittéerna redovisas i annat sammanhang.

 

 

 

 

 

Mariehamn den 13 mars 2009

 

 

Ordförande

 

 

Raija-Liisa Eklöw

 

 

Sekreterare

 

Sten Eriksson

 


 

INNEHÅLL

 

Ålands representation i det nordiska samarbetet 3

Av lagtinget valda medlemmar: 3

Personliga suppleanter: 3

Av landskapsregeringen utsedda medlemmar 3

Deltagandet i Nordiska rådet 3

Finlands delegation. 3

Representation i utskott och arbetsgrupper 4

Delegationens verksamhet under 2008. 4

Frågor av åländskt intresse. 5

Nordiska rådets litteraturpris. 5

Bakgrund. 5

Behandlingen av medlemsförslaget 5

Förnyelse av den nordiska språkkonventionen. 6

Ett urval aktuella frågor under perioden. 6

Gränshinder 6

Östersjön. 7

Globalisering. 7

Nordiska rådets 60:e session. 7

Bilagor: 8

 

 

·       Bilaga 1. Förteckning över begärda remissyttranden över medlemsförslag mm i Nordiska rådet under 1.1-31-12.2208

·       Bilaga 2. Utlåtande från Självstyrelsepolitiska nämnden

·       Bilaga 3. Sammanställning av ett urval tal och inlägg under Nordiska rådets 60:e session i Helsingfors

·       Bilaga 4. Framställningar, rekommendationer och interna beslut år 2008


Ålands representation i det nordiska samarbetet

 

Ålands delegation i Nordiska rådet har under perioden representerat Åland i Nordiska rådet på det sätt som förutsätts i landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet. Delegationen består dels av de av lagtinget valda medlemmarna jämte suppleanter, dels av de av landskapsregeringen utsedda representanterna.

     Under perioden har delegationen med stöd av 2-4 §§ i ovan nämnda landskapslag bestått av följande personer:

 

Av lagtinget valda medlemmar:

 

Raija-Liisa Eklöw, lagtingsledamot

ordförande fr.o.m. 05.11.2007

Fredrik Karlström, lagtingsledamot

fr.o.m. 05.11.2007

             

 

Personliga suppleanter:

 

Veronica Thörnroos, lagtingsledamot

För Raija-Liisa Eklöw fr.o.m. 05.11.2007

Johan Ehn, lagtingsledamot

För Fredrik Karlström fr.o.m. 05.11.2007

 

Av landskapsregeringen utsedda medlemmar

 

Sammansättning fr.o.m. 29.11.2007

 

Viveka Eriksson, lantråd

Britt Lundberg, vicelantråd

Roger Eriksson, landskapsregeringsledamot

Runar Karlsson, landskapsregeringsledamot

Mats Perämaa, landskapsregeringsledamot

Katrin Sjögren, landskapsregeringsledamot

Jan-Erik Mattsson, landskapsregeringsledamot

 

Landskapsregeringsledamoten Runar Karlsson har under samma tid varit samarbetsminister i Nordiska ministerrådet.

 

Några förändringar har således inte skett under verksamhetsåret.

 

Deltagandet i Nordiska rådet

 

Finlands delegation

 

Med stöd av lagen om Finlands delegation i Nordiska rådet (FFS 170/60) utgör Ålands delegation tillsammans med de medlemmar som utses av riksdagen och regeringen Finlands delegation i Nordiska rådet.

     Finlands delegation har sammanträtt 7 gånger under året. Under perioden har delegationen deltagit i Finlands delegations möten enligt följande: Ordföranden Raija-Liisa Eklöw tillsammans med vice ordföranden Fredrik Karlström deltagit i ett möte och suppleanten Veronica Thörnroos har deltagit i ett möte.

     Ordföranden Raija-Liisa Eklöw har varit Ålands representant i Finlands delegations arbetsutskott under året.

 

Representation i utskott och arbetsgrupper

 

Ålands delegations ledamöter har vid sidan av plenarförsamlingens möten deltagit i utskottsmöten och arbetsgruppsmöten.

     Ordföranden Raija-Liisa Eklöw har varit medlem i miljö- och naturresursutskottet. Eklöw deltog i utskottets sommarmöte i Ukraina och Vitryssland tillsammans med sekreteraren Marine Holm-Johansson. Ett av besöksmålen var kärnkraftverket Tjernobyl. Eklöw har dessutom varit nordiska rådets miljö- och naturresursutskottets suppleant i den parlamentariska östersjökonferensens (BSPC) arbetsgrupp för energisamarbete runt Östersjön. 

     Lagtingsledamot Fredrik Karlström har varit medlem i kultur- och utbildningsutskottet. Karlström har varit med i en arbetsgrupp ”Kultur i skolan” tillsatt av Nordiska rådets kulturutskott.

     Lagtingsledamoten Johan Ehn har därtill i samband med Nordiska rådets session i Helsingfors i egenskap av suppleant i Ålands delegation och därmed även suppleant i Finlands delegation deltagit i Nordiska rådets näringsutskotts möte samt i plenarförsamlingens möte som ersättare för en av Finlands riksdag utsedd ledamot av Finlands delegation i Nordiska rådet.

     Delegationssekreteraren har i första hand deltagit i presidiets och sekretariatskollegiets möten. Vid behov har delegationssekreteraren även deltagit även i andra nordiska möten.

     Inom ramarna för Nordiska rådets arbete samlas rådsmedlemmarna till partipolitiska överläggningar om frågor som är aktuella i det nordiska samarbetet. Raija-Liisa Eklöw har deltagit i mittengruppens möten och Fredrik Karlström och Johan Ehn i konservativa gruppens möten.

 

Delegationens verksamhet under 2008

 

Under perioden 1 januari till 31 december 2008 har delegationen sammanträtt 7 gånger. Utskottssekreteraren Marine Holm-Johansson har varit sekreterare i delegationen fram till och med den 31 augusti 2008. Niclas Slotte har varit sekreterare i delegationen under återstoden av kalenderåret.

     Bland de ärenden som delegationen har behandlat vid sina egna möten kan nämnas Nordiska rådets litteraturpris och ett utkast till ny nordisk språkkonvention. Se närmare beskrivning av detta arbete under rubriken ”Frågor av åländskt intresse”.

     Delegationen har även behandlat frågan om nominering av ledamöter till Nordiska rådets kulturfonds styrelse.

     Under hösten 2008 besökte de nordiska ambassadörerna lagtinget och Ålands delegation i det Nordiska rådet stod som värd för en lunch i samband med besöket.

     Delegationen har därtill fört en diskussion avseende frågan att avskaffa det personliga suppleantskapet så att delegationens arbete blir smidigare. 

     Representanter för delegationen har även träffat Finlands nomineringskommitté avseende Nordiska rådets litteraturpris i syfte att öka förståelsen för de åländska strävandena att få rätt att nominera åländska verk. Delegationen har även hållit möte med den åländska litteraturföreningen.

     Delegationssekretariatet har vidare sett till att åländska myndigheter och andra organisationer fått yttra sig angående sådana rådsärenden som sänts på remiss till länderna och de självstyrande områdena. Inkomna och vidarebefordrade remissyttranden från 2008 finns redovisade i bilaga 1.

 

Frågor av åländskt intresse

 

Nordiska rådets litteraturpris

 

Bakgrund

 

Nordiska rådets litteraturpris instiftades 1961. Avsikten med priset är att öka intresset för grannländernas litteratur och språk samt för den nordiska kulturgemenskapen. Litteraturpriset var det första priset som delades ut i Nordiska rådets namn. Därefter har flera andra pris tillkommit, d.v.s. musikpriset, natur- och miljöpriset och filmpriset. När det gäller musik- och natur- och miljöpriset så deltar de självstyrande områdena i nominerings- och bedömningsarbetet. Åländska verk och kandidater har nominerats flera gånger. Ålands natur och miljös Agenda 21-kontor fick ta emot natur- och miljöpriset 1999. 

     När det gäller litteraturpriset var det till att börja med endast de fem nordiska länderna som deltog i litteraturprissamarbetet. Stadgarna ändrades 1984 så att även verk från Färöarna, Grönland och det samiska språkområdet kan nomineras för priset. Ändringen omfattade inte Åland. Detta motiveras med att Åland ingår i det svenska språkområdet. När något verk nomineras från Färöarna, Grönland och det samiska språkområdet har respektive område rätt att delta i arbetet i bedömningskommittén med en adjungerad medlem. Motsvarande rätt att delta i kommitténs arbete saknas för Åland.

     Åland har på detta sätt fått en ”underordnad” ställning till de övriga svenskspråkiga områdena i Norden och i praktiken uteslutits från litteraturprissamarbetet. Några litterära verk har inte kunnat nomineras från åländsk sida. Åländska verk har inte heller nominerats av de andra bedömningskommittéerna. Ulla-Lena Lundberg, som är född på Åland, har i det här sammanhanget inte räknats som en åländsk författare eftersom hon under sin tid som författare inte har varit fast bosatt på Åland. Ulla-Lena Lundberg har fått fyra verk nominerade; Kökar 1977, Stora Världen 1992, Sibirien - ett självporträtt med vingar 1994, Marsipansoldaten 2002).  

     Delegationens två rådsmedlemmar, ordföranden Ragnar Erlandsson och Raija-Liisa Eklöw inlämnade ett gemensamt medlemsförslag till Nordiska rådet inför sessionen i Oslo år 2007. I förslaget begärdes att stadgarna för Nordiska rådets litteraturpris ändras så att Åland ges rätt att utse egna medlemmar till bedömningskommittén och att delta i nomineringen på samma sätt som Färöarna och Grönland. En liknande begäran framfördes 2004 i en skrivelse till Nordiska rådets presidium. Skrivelsen överfördes till en arbetsgrupp som beredde flera frågeställningar som berör flera av de nordiska prisen. Eftersom skrivelsen inte ledde till något resultat aktualiserades frågan på nytt genom medlemsförslaget.

 

Behandlingen av medlemsförslaget

Presidiet beslutade att behandla medlemsförslaget i presidiet, samtidigt som presidiet också bad kultur- och utbildningsutskottet att bereda frågan. Under de samlade utskottsmötena på Island i september 2008 beslöt kultur- och utbildningsutskottet enhälligt att godkänna medlemsförslaget. Lagtingsledamoten och vice ordföranden i Ålands delegation i Nordiska rådet Fredrik Karlström har i egenskap av ledamot av utskottet aktivt verkat för att medlemsförslaget skulle godkännas. Utgående från utskottets beslut behandlade även Nordiska rådets presidium förslaget och hade inget att invända mot utskottets förslag. 

     Utgående från den ovan angivna behandlingen behandlades utskottets förslag vid sessionen i Helsingfors den 27-29 oktober varvid Nordiska rådet beslöt tillställa Nordiska ministerrådet nedanstående rekommendation:

 

Nordiska rådet rekommenderar Nordiska ministerrådet

 

att revidera stadgarna för Nordiska rådets litteraturpris så att Åland ges rätt att utse egna representanter till bedömningskommittén och att delta i nominerings-processen på samma sätt som Färöarna och Grönland.

 

Ärendet ligger således nu hos Nordiska ministerrådet för fortsatt behandling.

 

Förnyelse av den nordiska språkkonventionen

 

Den nuvarande konventionen är från år 1987 och har inte varit gällande på Åland. År 2004 beslöt ministerådet att Nordens språkråd skulle utreda språkkonventionen och hur den efterföljs. Åland representeras i språkrådet av rektorn Gyrid Högman. Lagstiftningsrådet Sten Palmgen vid justitieministeriet i Finland fick uppdraget att göra översynen. När översynen var klar och en hel del brister uppdagades utvidgades uppdraget till att skriva ett utkast till reviderad konvention.

     Enligt det nya förslaget till språkkonvention ska bl.a. rättigheterna inte längre vara knutna till medborgarskapet. Vidare är den mer preciserad bl.a. i fråga om utbildning, rätten att använda sitt eget språk gäller inte utbildning eller rätten att avlägga examen. Förslaget skulle om det träder ikraft på Åland i nuvarande utformning medföra att finskspråkiga bosatta i annat nordiskt land än Finland skulle få rätt att använda finska i kontakter med självstyrelsemyndigheterna.

     Nordiska ministerrådet har som ett led i beredningen av förslaget inbegärt ett utlåtande från Nordiska rådets kultur- och utbildningsutskott. Ålands delegation i Nordiska rådet har givit ett utlåtande till kultur- och utbildningsutskottet. Delegationen har i sin tur inhämtat ett yttrande från självstyrelsepolitiska nämnden om konventionen inför sin beredning. Självstyrelsepolitiska nämndens utlåtande bifogas i bilaga 2. Efter att ha tagit del av självstyrelsepolitiska nämndens yttrande tillskrev delegationen Nordiska rådets sekretariat och framförde bl.a. följande: ”Delegationen föreslår att förslagets artikel 13 omformuleras så att det av den tydligt framgår att ett ikraftträdande av konventionen på Åland ska ske i enlighet med självstyrelselagens bestämmelser gällande ikraftträdande av internationella fördrag.” Dessutom bifogades självstyrelsepolitiska nämndens utlåtande.

     Kultur- och utbildningsutskottets utlåtande över förslaget till ny nordisk språkkonvention kommer att tillställas ministerrådet som bereder förslaget vidare.

 

Ett urval aktuella frågor under perioden

 

Gränshinder

 

Rådet har fortsättnignsvis ägnat mycket tid för frågor gällande gränshinder. Problematiken är aktuell i alla utskott och delegationens medlemmar lyfter ofta upp dessa frågor då olka ärenden behandlas i utskotten. Delegationenens medlemmar har på olika sätt försökt bidra till att nya gränshinder inte skapas. Trots att ministerrådet har denna fråga högt prioriterad så lämnas det in nya medlemsförslag som beskriver nya problem. Under sessionen 2007 beslöts att ett forum för gränshindersfrågor ska inrättas. Forumet leds av ambassadör Ole Norrback. Under tre år ska forumet arbeta för att påverka avlägsnandet av gränshinder.

     Gränshindersforum har per oktober 2008 hållit fem möten och valt att fokusera på fyra områden. Till dags dato har forumet, med bistånd från Nordiska ministerrådets sekretariat, analyserat tjugo konkreta gränshinder samt författat nio skrivelser till ansvariga ministrar med beskrivning av de aktuella problemen och förslag till åtgärder för att få dem lösta.

 

Östersjön

 

Östersjöns miljö är en ständigt aktuell fråga inom det nordiska samarbetet. Medlemsförslaget om totalförbud mot att släppa ut toalettavfall från fartyg i Östersjön har behandlats i miljö- och naturresursutskottet under året. Ärendet har vidarebefordrats till HELCOM.

 

Globalisering

 

Globaliseringsarbetet ska bidra till ett mera kunnigare, synligare och välmående Norden. Globaliseringsforumet i Riksgränsen 2008 gav ytterligare stöd för den nordiska globaliseringsprocessen. Sammanlagt 14 konkreta globaliseringsinitiativ har satts igång som ett direkt resultat av statsministermötet i Punkaharju. De konkreta initiativen är en viktig hörnsten och utgångspunkt för det nordiska globaliseringsarbetet och ska betraktas som ett hjälpmedel för att understödja förändringarna i de generella prioriteringarna för globaliseringsarbetet inom det nordiska samarbetet.

 

Nordiska rådets 60:e session

 

Nordiska rådets 60:e ordinarie session hölls i Helsingfors den 27- 29 oktober 2008. I samband med sessionen hölls en parlamentarisk debatt i Finlands riksdag kring den Nordliga Dimensionen den 26 oktober.

     Bland dagordningspunkterna fanns: Norden i närområdet, miljö och klimat, globalisering, arbetsmarknad och regionalpolitik m.m.       Från delegationen deltog ordförande Raija-Liisa Eklöw och lagtingsledamoten Fredrik Karlström samt suppleanten Johan Ehn. Från landskapsregeringen deltog lantrådet Viveka Eriksson, vice lantrådet Britt Lundberg och landskapsregeringsledamöterna Runar Karlsson, Mats Perämaa och Katrin Sjögren. De tal och inlägg som åländska representanter höll under sessionen återfinns i bilaga 3.

     De rekommendationer som antogs under sessionen ingår i förteckningen över rekommendationer, yttranden och interna beslut som Nordiska rådet antagit under 2008, se bilaga 4.

 


Bilagor:

 

·       Bilaga 1 Förteckning över begärda remissyttranden över medlemsförslag mm i Nordiska rådet under 1.1-31-12.2008

·       Bilaga 2 Utlåtande från Självstyrelsepolitiska nämnden

·       Bilaga 3 Sammanställning av ett urval tal och inlägg under Nordiska rådets 60:e session i Helsingfors

·       Bilaga 4 Framställningar, rekommendationer och interna beslut år 2008