Nordiska rådets berättelse 1/2011-2012

Lagtingsår: 2011-2012
Typ av dokument: Nordiska rådets berättelse

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BERÄTTELSE  NRB 1/2011-2012

 

Datum

 

Ålands delegation i Nordiska rådet

2012-01-16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ålands delegations i Nordiska rådet berättelse för tiden 1.1.2011-31.12.2011

 

 

Med hänvisning till 6 § landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet (25/84) överlämnar härmed Ålands delegation i Nordiska rådet till lagtinget berättelsen över de för Åland väsentliga frågorna i Nordiska rådet under perioden l januari till den 31 december 2010.

     Berättelsen är en redogörelse för de av lagtinget utsedda ledamöternas verksamhet i Nordiska rådet. Landskapsregeringens arbete i Nordiska ministerrådet och i ämbetsmannakommittéerna redovisas i annat sammanhang.

 

 

 

 

 

Mariehamn den 

 

 

Ordförande

 

 

Wille Valve

 

 

Sekreterare

 

Niclas Slotte

 


 

INNEHÅLL

 

Ålands representation i det nordiska samarbetet 3

Av lagtinget valda medlemmar: 3

Suppleanter: 3

Landskapsregeringens delegationsmedlemmar har varit följande till och med den 25.11.2011. 3

Från och med den 15 december 2011 är landskapsregeringens delegationsmedlemmar: 3

Deltagandet i Nordiska rådet 4

Finlands delegation. 4

Representation i utskott och arbetsgrupper. 4

Delegationens verksamhet under 2010. 4

Frågor av åländskt intresse. 5

Nordiska rådets arbetsordning. 5

Samarbete med Färöarnas och Grönlands delegationer. 5

Sessionen år 2011. 6

Ett urval aktuella frågor under perioden. 6

Gränshinder. 6

Nordiska rådets 63:a session. 6

Bilagor: 8

 

Bilaga 1. Förteckning över begärda remissyttranden

Bilaga 2. Delegationens slutliga yttrande angående arbetsordningen
Bilaga 3. Framställningar, rekommendationer och interna beslut år 2011


Ålands representation i det nordiska samarbetet

 

Ålands delegation i Nordiska rådet har under perioden representerat Åland i Nordiska rådet på det sätt som förutsätts i landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet. Delegationen består dels av lagtinget valda medlemmarna jämte suppleanter, dels av landskapsregeringen utsedda representanter.

     Under perioden har delegationen med stöd av 2-4 §§ i ovan nämnda landskapslag bestått av följande personer:

 

Av lagtinget valda medlemmar:

 

Raija-Liisa Eklöw, lagtingsledamot

Ordförande fr.o.m. 05.11.2008 t.o.m. 31.10.2011

Wille Valve, lagtingsledamot

Ordförande fr.o.m. 3.11.2011

Fredrik Karlström, lagtingsledamot

Vice ordförande Fr.o.m. 05.11.2008
t.o.m. 31.10.2011

Anders Eriksson, lagtingsledamot

Vice ordförande Fr.o.m. 3.11.2011

             

 

Suppleanter:

 

Runar Karlsson, lagtingsledamot

Fr.o.m. 9.9.2009 t.o.m. 31.10.2011

Johan Ehn, lagtingsledamot

Fr.o.m. 05.11.2008 t.o.m. 31.10.2011

Harry Jansson, lagtingsledamot

Fr.o.m. 03.11.2011

Margaret Lundberg

Fr.o.m. 3.11.2011 t.o.m.

 25.11.2011

Katrin Sjögren, lagtingsledamot

Fr.o.m. 30.11.2011



 

Landskapsregeringens delegationsmedlemmar har varit följande till och med den 25.11.2011.

 

Lantrådet Viveka Eriksson

Vicelantrådet Britt Lundberg

Minister Roger Eriksson

Minister Veronica Thörnroos

Minister Mats Perämaa

Minister Katrin Sjögren

Minister Torbjörn Eliasson

 

Från och med den 15 december 2011 är landskapsregeringens delegationsmedlemmar:

 

Lantrådet Camilla Gunell

Vicelantrådet Roger Nordlund

Minister Carina Aaltonen

Minister Johan Ehn

Minister Gun-Mari Lindholm

Minister Veronica Thörnroos

Minister Fredrik Karlström

 

Ministern Veronica Thörnroos har under året varit samarbetsminister i Nordiska ministerrådet fram till den 25 november. Thörnroos omvaldes den 15 december för arbetsåret 2011-2012.

 

Deltagandet i Nordiska rådet

 

Finlands delegation

 

Med stöd av lagen om Finlands delegation i Nordiska rådet (FFS 170/60) utgör Ålands delegation tillsammans med de medlemmar som utses av riksdagen och regeringen Finlands delegation i Nordiska rådet.

     Under det gångna året har Finlands delegation sammanträtt 8 gånger. Ordföranden Raija-Liisa Eklöw har varit Ålands representant i Finlands delegations arbetsutskott fram till den 31 oktober 2011 och ordföranden Wille Valve från och med den 9 november 2011.

 

Representation i utskott och arbetsgrupper

 

Delegationens ledamöter har vid sidan av plenarförsamlingens möten deltagit i Nordiska rådets utskottsmöten.

     Ordföranden Raija-Liisa Eklöw har varit medlem i miljö- och naturresursutskottet.

     Vice ordförande Fredrik Karlström har varit medlem i näringsutskottet. Vid sessionen invaldes ledamoten Karlström till medlem av Nordiska rådets näringsutskott från och med den 1 januari 2011.

     Från och med den 8 december 2011 har den nya ordföranden Wille Valve varit medlem av näringsutskottet och den nya vice ordföranden Anders Eriksson varit medlem av miljö- och naturresursutskottet.

     Under året har delegationssekreteraren i första hand deltagit i presidiets och sekretariatskollegiets möten. Vid behov har delegationssekreteraren även deltagit i andra nordiska möten.

     Inom ramarna för Nordiska rådets arbete samlas rådsmedlemmarna till partipolitiska överläggningar om frågor som är aktuella i det nordiska samarbetet. Lagtingsledamöterna Eklöw och Karlsson har deltagit i mittengruppens möten och lagtingsledamöterna Karlström och Ehn i konservativa gruppens möten.

     Lagtingsledamöterna Eriksson, Jansson och Sjögren kommer att delta i mittengruppens möten och ledamoten Valve i den konservativa gruppens möten.

    

Delegationens verksamhet under 2011

 

Under perioden 1 januari till 31 december 2011 har delegationen sammanträtt 12 gånger. Utskottssekreteraren Niclas Slotte har varit sekreterare i delegationen.

     Bland de ärenden som delegationen har behandlat vid sina egna möten kan nämnas informationsflödet från ministerråden till delegationen, samarbete med Grönlands och Färöarnas delelegationer samt Nordiska rådets arbetsordning. Se närmare beskrivning av detta arbete under rubriken ”Frågor av åländskt intresse”. 

     Inom ansökningstiden för de nordiska journaliststipendierna inkom tre ansökningar till delegationen. Delegationen beslöt att förorda redaktören Eva Nybergs ansökan.      

     Delegationens målsättning är att öka samarbetet mellan lagtinget och landskapsregeringen för att om möjligt skapa en gemensam åländsk linje i olika nordiska frågor.

     Delegationen har involverat andra lagtingsorgan i det nordiska samarbetet och genom att årligen avge en berättelse till lagtinget om arbetet i delegationen, har man försökt uppnå en bättre förankring av de nordiska frågorna i lagtinget. Delegationen diskuterar aktivt olika möjligheter till att ytterligare fördjupa samarbetet. Från och med arbetsåret 2011 avser regeringen avlämna en egen berättelse över ministerrådets arbete till lagtinget.

     I slutet av juni gjorde natur- och miljöresursutskottet en resa till Grönland. Medlemmarna fick bl.a. bekanta sig med världsarvet Ilulissat Isfjord, sjösäkerhet i arktiska farvatten, de konsekvenser som uppkommer för befolkningen med anledning av klimatförändringarna.

     Näringsutskottet gjorde samtidigt en resa till Sverige. Syftet med resan till Växjö var att få del av framgångsreceptet för denna region. Den utvecklas och attraherar företagsetableringar och nyskapande av arbetsplatser trots att regionen inte ligger i närheten till någon storstad.

     Kulturutskottet gjorde samtidigt en resa till Åland och bekantade sig med det åländska utbildningssystemet. Ålands delegation hade hand om värdskapet för arrangemanget understödd av lagtingets kulturutskott genom kulturutskottets ordförande och ersättaren i Ålands delegation i Nordiska rådet Johan Ehn.  

     Delegationssekretariatet har vidare sett till att åländska myndigheter och andra organisationer fått yttra sig angående sådana rådsärenden som sänts på remiss till länderna och de självstyrande områdena. Inkomna och vidarebefordrade remissyttranden från 2011 finns redovisade i bilaga 1.

 

Frågor av åländskt intresse

 

Nordiska rådets arbetsordning

 

Under året har delegationen ett flertal gånger behandlat frågan om Nordiska rådets arbetsordning. Delegationen har bevakat Ålands delegations rättigheter och skyldigheter i fråga om deltagandet inom det Nordiska rådet. Enligt den nya arbetsordningen får Ålands delegation besluta om sina ersättare även till utskott. Huvudregeln är annars att partigrupperna utser dessa. Vidare har Ålands delegation rätt att närvara vid behandling av ärenden som har särskild betydelse för Åland. Således har delegationen givits rätt att bevaka sådana ärenden i utskott eller i presidiet där lagtinget inte har representation.

     Delegationen har i samband med sin beredning av detta ärende hållit självstyrelsepolitiska nämnden underrättad om delegationens ställningstaganden som ett led i arbetet att öka förankrningen av de nordiska frågorna i lagtinget. Delegationens slutliga yttrande inför presidiets behandling av arbetsordningen vid de samlade utskottsmötena i september 2011, bifogas. Bilaga 2.

 

Samarbete med Färöarnas och Grönlands delegationer

 

Vid sessionen i Reykjavik 2010 möttes Färöarnas, Grönlands och Ålands delegationer för att samtala om hur man kan utöka informationsutbytet. Som ett led i dessa samtal besökte representanter för Grönlands delegation tillsammans med en regeringstjänsteman från Färöarna Åland och den åländska delegationen den 29-30 januari 2011. Vid träffen diskuterades samarbete i nordiska frågor. Muntligen överenskom man om att träffas informellt årligen i samband med sessionen.

 

Sessionen år 2011

 

Delegationen har under året arbetat med att försöka flytta tidpunkten för sessionen. I enlighet med nu gällande praxis hålls sessionen vecka 44. Det innebar att årets sessionen hölls den 31 oktober till och med den 3 november. Med beaktande av valet i oktober och att en ny delegation inte hann tillträda så att den kunde representera lagtinget, inbjöds två representanter från Ålands lagting att delta i sessionen.

     Viceordföranden Karlström och delegationssekreteraren anmäldes till sessionen efter beslut från delegationen. På grund av arbetsmängden i lagtinget hade Karlström tyvärr inte tillfälle att delta. Delegationssekreteraren Niclas Slotte deltog i sessionen.

     Från landskapsregeringen deltog vicelantrådet Britt Lundberg i sessionen.           

      

Ett urval aktuella frågor under perioden

 

Gränshinder

 

Även under sessionen i Reykjavik utgjorde gränshindersfrågorna en dagordningspunkt. Problematiken är aktuell i alla utskott och delegationens medlemmar lyfter ofta upp dessa frågor då olika ärenden behandlas i utskotten. Delegationens medlemmar har på olika sätt försökt bidra till att nya gränshinder inte skapas.

     De nordiska samarbetsministrarna beslöt år 2007 att ett forum för gränshindersfrågor ska inrättas. Forumet leds av ambassadör Ole Norrback. Och arbetar på direkt mandat från de nordiska statsministrarna. Utöver de fem nordiska länderna har även Åland en representant i Gränshinderforum. Gränshinderforum startade år 2008 och fick under år 2010 sitt mandat förlängt för perioden 2011-2013.

      Gränshindersforum har betonat att stor vikt bör läggas på det preventiva arbetet i syfte att undvika skapandet av nya hinder i samband med lagstiftning och implementering av EU direktiv. Den 30 november hölls en konferens i Stockholm med temat ”Tillväxtpotential – varför inte Norden har råd med gränshinder”. Ordföranden Wille Valve och vice ordföranden Anders Eriksson representerade delegationen på konferensen. 

     Inför år 2011 beslöts att gränshinder skall finnas med som en dagordninspunkt vid varje ministerrådsmötet.

     Nordiska rådet, Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet samt Gränshinderforum har gemensamt beslutat att vända sig till de nordiska parlamentens talmän med ett förslag om en parlamentarisk temadiskussion kring gränshinder under 2012.

 

Nordiska rådets 63:a session

 

Nordiska rådets 63:e ordinarie session hölls i Köpenhamn den 31 okober - 3 november 2011. Bland dagordningspunkterna fanns bl.a. frågan om en reform av det nordiska samarbetet som, inbegrep även frågan om en ny arbetsordning för det Nordiska rådet. Därtill behandlades även frågan om globalisering och gränshinder. Under dagordningspunkten ”Norden och omvärlden” höll utrikesministrarna och försvarsministrarna sina redogörelser.  Miljöpolitiken i Norden var en annan dagordningspunkt under vilken bla ett utskottsförslag om främjande av produktion av förnybar energi och energieffektivitet behandlades. Även frågor inom social- och hälsovårdspolitiken samt inom kultur- och utbildningspolitiken behandlades.

     Vid sessionen hölls ett toppmöte med de nordiska statsministrarna där ”De åbne nordiske samfund”var temat.    

     De rekommendationer som antogs under sessionen ingår i förteckningen över rekommendationer, yttranden och interna beslut som Nordiska rådet antagit under 2011, se bilaga 3.

 


Bilagor:

 

Bilaga 1. Förteckning över begärda remissyttranden

 

Bilaga 2. Delegationens slutliga yttrande angående arbetsordningen

 

Bilaga 3. Framställningar, rekommendationer och interna beslut år 2011