Nordiska rådets berättelse 1/2014-2015

Lagtingsår: 2014-2015
Typ av dokument: Nordiska rådets berättelse

Ladda ner Word-dokument

 

Ålands lagting

BERÄTTELSE  NRB 1/2014-2015

 

Datum

 

Ålands delegation i Nordiska rådet

2015-02-25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ålands delegation i Nordiska rådets berättelse för tiden 1.1.-31.12.2014

 

 

Med hänvisning till 6 § landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet (25/84) överlämnar härmed Ålands delegation i Nordiska rådet till lagtinget berättelsen över de för Åland väsentliga frågorna i Nordiska rådet under perioden l januari till den 31 december 2014.

     Berättelsen är en redogörelse för de av lagtinget utsedda ledamöternas verksamhet i Nordiska rådet. Landskapsregeringens arbete i Nordiska ministerrådet och i ämbetsmannakommittéerna redovisas i annat sammanhang.

 

 

 

 

 

Mariehamn den 25 februari 2015

 

 

Ordförande

 

 

Christian Beijar

 

 

Sekreterare

 

Niclas Slotte

 


 

INNEHÅLL

 

Ålands representation i det nordiska samarbetet 3

Av lagtinget valda medlemmar: 3

Suppleanter: 3

Landskapsregeringens medlemmar i delegationen har under året varit följande: 3

Deltagandet i Nordiska rådet 3

Finlands delegation. 3

Representation i utskott och arbetsgrupper. 3

Delegationens verksamhet under 2014. 4

Ett urval aktuella frågor under perioden. 5

Gränshinder. 5

Medlemsförslag om initiativ till att gå vidare med tanken på en Nordisk Förbundsstat 5

Medlemsförslag av Christian Beijar m.fl. 5

Medlemsförslag av Anders Eriksson m.fl. 5

Nordiska rådets reformarbete. 6

Ersättarnas roll i samband med Nordiska rådets sessioner. 6

Försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete. 6

Temasession i Akureyri 6

Nordiska rådets 66:e session. 7

Bilagor: 9

 

 

Bilaga 1. Skriftligt spörsmål E 32/2014 om reduktionsmål antagna på HELCOMS ministermöte

Bilaga 2. Följebrev till svar på skriftligt spörsmål E 32/2014

Bilaga 3. Svar på skriftligt spörsmål E 32/2014

Bilaga 4. Förteckning över begärda remissyttranden

Bilaga 5. Medlemsförslag A 1633 om initiativ till att gå vidare med tanken på en Nordisk Förbundsstat

Bilaga 6. Medlemsförslag A 1624 om mobilitet och rättvis konkurrens

Bilaga 7. Medlemsförslag A 1619 om ökat nordiskt samarbete gällande au-pair ordningen i de olika länderna

Bilaga 8. Medlemsförslag A 1618 om ökat nordiskt samarbete för att trygga de nordiska vattenresurserna

Bilaga 9. Medlemsförslag A 1626 om att anpassa Nordiska rådets organisation till den förändrade utrikes- och säkerhetspolitiska situationen

Bilaga 10. Näringsutskottets betänkande över medlemsförslaget om implementeringen av EU direktiv samt medlemsförslaget A 1630

Bilaga 11. Näringsutskottets betänkande över medlemsförslaget om regeringarnas uppdrag till sina centrala myndigheter om att underlätta den fria rörligheten i Norden samt medlemsförslaget A 1631

Bilaga 12. Utlåtande till Nordiska rådets kontrollkommitté

Bilaga 13. Utlåtande från Nordiska rådets kontrollkommitté till Nordiska rådets presidium

Bilaga 14. Talmannens anförande vid rundabordskonferensen

Bilaga 15. Ett urval tal och inlägg hållna vid Nordiska rådets 66:e session i Stockholm den 27 – 30 oktober 2014

Bilaga 16. Framställningar, rekommendationer och interna beslut år 2014


Ålands representation i det nordiska samarbetet

 

Ålands delegation i Nordiska rådet har under perioden representerat Åland i Nordiska rådet på det sätt som förutsätts i landskapslagen om Ålands representation i Nordiska rådet. Delegationen består dels av lagtinget valda medlemmarna jämte suppleanter, dels av landskapsregeringen utsedda representanter.

     Under perioden har delegationen med stöd av 2-4 §§ i ovan nämnda landskapslag bestått av följande personer:

 

Av lagtinget valda medlemmar:

 

 

Christian Beijar, lagtingsledamot

Ordförande fr.o.m. 6.11.2013

Anders Eriksson, lagtingsledamot

Vice ordförande fr.o.m. 3.11.2011

             

 

Suppleanter:

 

 

Jörgen Pettersson, lagtingsledamot


Fr.o.m. 6.11.2013

Katrin Sjögren, lagtingsledamot

Fr.o.m. 30.11.2011



Landskapsregeringens medlemmar i delegationen har under året varit följande:

 

Lantrådet Camilla Gunell

Vicelantrådet Roger Nordlund

Minister Carina Aaltonen

Minister Johan Ehn

Minister Veronica Thörnroos

Minister Fredrik Karlström

Minister Wille Valve

 

Ministern Veronica Thörnroos har under året varit samarbetsminister i Nordiska ministerrådet.

 

Deltagandet i Nordiska rådet

 

Finlands delegation

 

Med stöd av lagen om Finlands delegation i Nordiska rådet (FFS 170/60) utgör Ålands delegation tillsammans med de medlemmar som utses av riksdagen och regeringen Finlands delegation i Nordiska rådet.

     Under det gångna året har Finlands delegation sammanträtt 7 gånger. Ordföranden Christian Beijar har varit Ålands representant i Finlands delegations arbetsutskott. Beijar har deltagit i två av Finlands delegations möten och Pettersson i ett.

 

Representation i utskott och arbetsgrupper

 

Delegationens ledamöter har vid sidan av plenarförsamlingens möten deltagit i Nordiska rådets utskottsmöten.

     Christian Beijar har under året varit medlem i välfärdsutskottet. Utskottet har under året bl.a. arbetat med bla AU pairordningen i de nordiska länderna samt frågor kring gränsöverskridande sjukvård. Beijar deltog i september i ett seminarium i Köpenhamn som arrangerades av välfärdsutskottet och som behandlade hållbar nordisk välfärd.

     Anders Eriksson har varit medlem i miljö- och naturresursutskottet. Utskottet har bl.a. aktivt arbetat med Östersjöns miljö. I november 2012 utsågs Eriksson till miljö- och naturresursutskottets Östersjörapportör. Ett uppdrag som fortgått under hela år 2014. Eriksson har som Östersjörapporter ställt frågor till de nordiska regeringarna runt Östersjön om reduktionsmålen för utsläpp till Östersjön. Se bilagorna 1-3. Eriksson invaldes som sitt utskotts representant i Nordiska rådets gränshindersgrupp. Avsikten är att gruppen ska samverka med det nybildade gränshinderrådet och vara en informationskanal mellan Nordiska rådet, parlamenten och gränshinderrådet. I samband med sessionen i Stockholm valdes Eriksson in i näringsutskottet och till ordförande i Nordiska rådets valkommitté.                     

     Katrin Sjögren har i samband med Nordiska rådets session i Stockholm i egenskap av suppleanter i Ålands delegation deltagit i olika utskottsmöten på kallelse av sin partigrupp. Jörgen Pettersson deltog tillsammans med delegationens ordinarie medlemmar i temasessionen i Akureyri 7-8 april samt i näringsutskottets möte i samband med temasessionen. Sjögren deltog i samand med sessionen i Stockholm i kultur- och utbildningsutskottets möte.

     Under året har delegationssekreteraren i första hand deltagit i presidiets och sekretariatskollegiets möten. Vid behov har delegationssekreteraren även deltagit i andra nordiska möten.

     Inom ramarna för Nordiska rådets arbete samlas rådsmedlemmarna till partipolitiska överläggningar om frågor som är aktuella i det nordiska samarbetet. Christian Beijar har varit medlem av den socialdemokratiska gruppen. Anders Eriksson har förutom medlem av mittengruppen varit invald i dess styrelse och därtill under året blivit vald till vice ordförande. Ersättarna Pettersson och Sjögren har deltagit i mittengruppens möten.

              

Delegationens verksamhet under 2014

 

Under perioden 1 januari till 31 december 2014 har delegationen sammanträtt 15 gånger. Utskottssekreteraren Niclas Slotte har varit sekreterare i delegationen.

     Delegationen har vid sina egna möten diskuterat gemensamma strategier gällande frågor som kommer upp i ministerråden och i rådet.                                      Delegationens målsättning har under året varit att ha ett bra samarbete mellan lagtinget och landskapsregeringen för att om möjligt skapa en gemensam åländsk linje i olika nordiska frågor. Efter sessionen har delegationens ordförande träffat den självstyrelsepolitiska nämnden för att informera om sessionen och arbetet i delegationen.

     I år ordnade samtliga nordiska parlament en temadebatt om ”Norden i EU – EU i Norden”. I Ålands lagting hölls debatten den 24 mars i samband med debatten om Ålands delegations berättelse för tiden 1.1.-31.12.2013.

     Delegationen har under året hållit på med ett ganska omfattande arbete med en policy för Ålands delegation i Nordiska rådet. Det finns dock ännu frågor som delegationen inte kunnat slutbehandla varför policyn ännu inte färdigställts. Avsikten är att policyn kommer att slutbehandlas av delegationen.

     Delegationssekretariatet har vidare sett till att åländska myndigheter och andra organisationer fått yttra sig angående sådana rådsärenden som sänts på remiss till länderna och de självstyrande områdena. Inkomna och vidarebefordrade remissyttranden från 2014 finns redovisade i bilaga 4.

     Delegationen har under 2014 arbetat med arrangemangen kring de samalade utskottsmötena som hölls i januari 2015 på Åland.

 

Ett urval aktuella frågor under perioden

 

Gränshinder

 

Nordiska ministerrådets Gränshinderråd är tillsatt för åren 2014-2017. Åland har en representant i rådet. Samtliga utskott i Nordiska rådet har utsett en medlem till en gränshindergrupp. Gruppens uppgift är att vara en informationskanal mellan Nordiska rådet, parlamenten och gränshinderrådet. Anders Eriksson har under år 2014 varit sitt utskotts representant i Nordiska rådets gränshindersgrupp. Från åländsk sida har frågor om yrkes- och examensbehörighet, eltariffer och byggregler prioriterats. Under år 2014 har frågan om källskatt för säsongsarbetare fått sin lösning. Delegationen har arbetat med att försöka få en likartad implementering av EU direktiv.

 

Medlemsförslag om initiativ till att gå vidare med tanken på en Nordisk Förbundsstat

 

Ålands delegations medlemmar har tillsammans med andra delegationers medlemmar lämnat in ett medlemsförslag som syftar till att Nordiska Ministerrådet ska tillsätta en expertgrupp från exempelvis nordiska universitetsmiljön till att göra nödvändiga utredningar och som kunde utarbeta förslag på olika modeller till hur en Nordisk Förbundsstat/statsförbund och olika former av fördjupat regionalt samarbete konstitutionellt kunde se ut och hur det kunde samverka med parlamenten. Förslagställarna önskar vidare att det Nordiska ministerådet tillställer Nordiska rådet ovan nämnda konkreta förslag i en rapport och att de nordiska samarbetsministrarna koordinerar processen samt att Nordiska rådet utser en kommitté bestående av medlemmar av det Nordiska rådet som följer med processen. Medlemsförslaget finns i bilaga 5.

     Förslaget remissbehandlades på sessionen i Stockholm och är nu under behandling i presidiet.

 

Medlemsförslag av Christian Beijar m.fl.

 

Christian Beijar har tillsammans med andra medlemmar i Nordiska rådet lämnat in ett medlemsförslag om mobilitet och rättvis konkurrens samt ett ett medlemsförslag om au pair ordningen i de olika länderna. Medlemsförslagen finns i bilagorna 6-7. Förslaget om mobilitet och rättvis konkurrens behandlas nu i näringsutskottet medan förslaget om au-pair ordningen behandlas i välfärdsutskottet.

 

Medlemsförslag av Anders Eriksson m.fl.

 

Anders Eriksson har tillsammans med andra medlemmar i Nordiska rådet lämnat in ett medlemsförslag om ökat nordiskt samarbete för att trygga de nordiska vattenresurserna, medlemsförslag om att anpassa Nordiska rådets organisation till den förändrade utrikes- och säkerhetspolitiska situationen samt ett medlemsförslag om implementering av EU direktiv. Eriksson har även lämnat ett medlemsförslag om att rekommendera regeringarna att ge sina centrala myndigheter uppdrag om att underlätta den fria rörligheten i Norden. Betänkandena och medlemsförslagena finns i bilagorna 8-11. Förslaget om implementering av EU direktiv har slutbehandlats i näringsutskottet och mommer nu upp till behandling på temasessionen som kommer att hållas i slutet av mars. Medlemsförslaget om den förändrade utrikes- och säkerhetspolitiska situationen behandlas i presidiet medan medlemsförslaget om samarbete för att trygga de nordiska vattenresurserna behandlas i miljö- och naturresursutskottet.

Nordiska rådets reformarbete

 

Inom Nordiska rådet pågår ett omfattande reformarbete i syfte att effektivisera och förbättra processerna inom Nordiska rådet. En särskild arbetsgrupp har tillsatts för ändamålet. Arbetsgruppen eller reformgruppen som den kallas består av ledamöter från samtliga partigrupper inom Nordiska rådet. Delegationen stöder syftet med reformen att effektivera Nordiska rådet genom att snabba på beslutsprocessen och få mer dagsaktuella frågor på agendan. Delegationens medlemmar försöker påverka reformen via sina partigrupper samt i sina kontakter med reformgruppens medlemmar.

     Reformgruppen leder tillsammans med presidiet förändringsprocesserna. Bland det som diskuteras finns bl.a. frågan om var mötena ska hållas i framtiden, utskottsstrukturen, ändringar av arbetsordningen, frågan om rotationsordningen i fråga om presidentskap i Nordiska rådet m.m. För åländsk del kommer delegationens medlemmar särskilt att prioritera eventuella förändringar av arbetsordningen och då särskilt de självstyrande områdenas rättigheter. Delegationens medlemmar kommer därtill att verka för att Nordiska rådets möten även i fortsättningen kan äga rum i de självstyrande områdena.

     Reformerna genomförs successivt i takt med att beredningen blir klar och får politiskt godkännande. I linje med detta har sessionsupplägget redan gjorts om så att man infört remissdebatt över inkomna medlemsförslag som är politiskt intressanta. Presidiet fattar beslut om förändringar till den del det ankommer på presidiet. I övrigt kommer beslut att fattas vid Nordiska rådets sessioner. I vissa fall kan presidiet även agera plenarförsamling.

 

Ersättarnas roll i samband med Nordiska rådets sessioner

 

I anslutning till registreringen till sessionen i Oslo 2013 uppkom en fråga om tolkningen av artiklarna 47 och 48 i Helsingforsavtalet. Frågan gäller om Ålands två ersättare även kan ersätta medlemmar i den finska delegationen vid sessionen. Den aktuella frågan har behandlats både av delegationen och självstyrelsepolitiska nämnden. Nämnden har för sin del ansett att frågan om ersättarna är en nationell fråga. Nordiska rådets presidium har efter att ha fått utlåtande, se bilaga 13, från Nordiska rådets kontrollkommitté som i sin tur erhållit utlåtande av oberoende juridisk expertis, se bilaga 12, konstaterat att presidiet accepterar att den finska praxisen är förenlig med Helsingforsavtalet och därmed finns det inget hinder för detta. Arrangemanget gäller inte Danmark, Färöarna och Grönland.

 

Försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete

 

Delegationen har verkat för att säkerställa att representanter för Färöarna, Grönland och Åland ska inbjudas till rundabordskonferenserna om försvarspolitik som nu arrangerats för andra året i rad. Lagtinget inbjöds till rundabordskonferensen i Oslo och representerades där av talman Britt Lundberg den 13 oktober 2014. Se talmannens anförande vid konferensen bilaga 14.

                

Temasession i Akureyri

 

Nordiska rådet möttes för en temasession i Akureyri, Island, den 7 och 8 april. Temat var hållbar utvinning av naturresurser. En stor del av sessionen upptogs och inleddes ändå med den politiska situationen i Ukraina och Ryssland. Från Ålands delegation i Nordiska rådet deltar Ålands delegations ordförande Christian Beijar och viceordförande Anders Eriksson samt ersättaren i delegationen Jörgen Pettersson.

     I samband med temasessionen hölls utskottsmöten och partigruppsmöten. Christian Beijar deltog i välfärdsutskottets möte och i den socialdemokratiska gruppens möte. Inom välfärdsutskottet behandlades bl.a en nordisk handlingsplan för funktionshinder och frågan om gränslöst hälso- och socialt samarbete i Norden. Anders Eriksson deltog i natur- och miljöutskottets möte, gränshindergruppens möte samt i mittengruppens möten (inklusive mittengruppens styrelsemöte). Vid gränshindersgruppens möte prioriterdes bl.a. frågorna om examensbehörighet och jämställande av yrkeskvalifikationer.

     Jörgen Pettersson deltog i mittengruppens möte samt näringsutskottets möte. Vid näringsutskottets möte diskuterades arbetsmarknadspolitiken med anknytning till det faktum att den gemensamma nordiska arbetsmarknaden fyller 60 år.

     Christian Beijar höll under temasessionen anförande om medlemsförslaget om förstärkning av barnrättsperspektivet i det nordiska samarbetet. Anders Eriksson höll anförande som talesperson för mittengruppen om smarta nordiska elnätverk. Anders Eriksson var även talesperson för sitt utskott om medlemsförslaget gällande fiskodling i recirkulationsanläggningar. Jörgen Pettersson höll ett anförande om smarta nordiska elnätverk.

                                       

Nordiska rådets 66:e session

 

Nordiska rådets 66:e ordinarie session hölls i Stockholm den 27 - 30 oktober 2014. Vid sitt öppningsanförande betonade Nordiska rådets president Hans Wallmark vikten av och respekten för de öppna demokratiska processerna i de Nordiska länderna och de självstyrande områdena.

     Ett toppmöte med de nordiska statsministrarna där ”Nordiskt samarbete i utveckling” var temat, inledde sessionen.

     Bland dagordningspunkterna fanns: internationell politik, klimat- och miljöpolitik, gränshinder m.m.

     Nytt för i år var den remissdebatt som ägde rum gällande nya medlemsförslag. Det förslag som de åländska medlemmarna lagt tillsammans med kolleger från andra delar av Norden gällande initiativ till att gå vidare med tanken på en Nordisk Förbundsstat kom därigenom upp till debatt. Frågan behandlas för närvarande i Nordiska rådets presidium.

     Under sessionen hölls det årliga gemensamma mötet mellan närvarande parlamentariker och ministrar från de självstyrande områdena. På grund av nyval på Grönland så hade ingen politiker från Grönland möjlighet att delta. Mötet leddes av Färöarna.

     I samband med Nordiska rådets session i Stockholm hölls ett möte mellan talmännen från de åtta nationella parlamenten i Norden. Vid mötet diskuterade talmännen olika gemensamma frågor, bla reformprocesserna inom det Nordiska rådet, situationen i Ukraina och våra närområden, demokratifrämjande projekt i de nordiska parlamenten och Norden som varumärke. Talman Britt Lundberg betonade i sammanhanget värdet av Norden som exempel som en hållbar fredsbevarare, medlare och demokratiutvecklare. Lundberg välkomnade även reformen av arbetet inom Nordiska rådet och ställde sig positiv till att merverka i det fortsatt arbetet dock framhöll hon vikten av att de självstyrande områdena även fortsättningsvis får möjlighet att arrangera Nordiska rådets samlade utskottsmöten.

     Från lagtinget deltog talman Britt Lundberg, från delegationen deltog ordföranden Christian Beijar, viceordföranden Anders Eriksson och suppleanten Katrin Sjögren i sessionen. Från landsskapsregeringen deltog lantrådet Camilla Gunell, ministrarna Carina Aaltonen, Johan Ehn och Fredrik Karlström.

     De tal och inlägg som de åländska representanterna höll under sessionen återfinns i bilaga 15.

     De rekommendationer som antogs under sessionen ingår i förteckningen över rekommendationer, yttranden och interna beslut som Nordiska rådet antagit under 2014, se bilaga 16. För åländsk del önskar delegationen lyfta fram rekommendation nr 5/2014 som behandlar fiskodling i recirkulationsanläggningar. Rekommendationen bygger på ett medlemsförslag som medlemmarna av Nordiska rådet Wille Valve och Anders Eriksson lade tillsammans med flera andra medlemmar av det Nordiska rådet. Förslaget behandlades i miljö- och naturresursutskottet där Anders Eriksson var medlem år 2014 och en rekommendation antogs vid sessionen i Stockholm. Av rekommendationen framgår bl.a. att de nordiska ländernas regeringar rekommenderas att arbeta för att man inom EU inför ett gemensamt tak för utsläpp av näringsämnen från fiskodling i öppna kassar i Östersjön.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilagor:

 

Bilaga 1. Skriftligt spörsmål E 32/2014 om reduktionsmål antagna på HELCOMS ministermöte

Bilaga 2. Följebrev till svar på skriftligt spörsmål E 32/2014

Bilaga 3. Svar på skriftligt spörsmål E 32/2014

Bilaga 4. Förteckning över begärda remissyttranden

Bilaga 5. Medlemsförslag A 1633 om initiativ till att gå vidare med tanken på en Nordisk Förbundsstat

Bilaga 6. Medlemsförslag A 1624 om mobilitet och rättvis konkurrens

Bilaga 7. Medlemsförslag A 1619 om ökat nordiskt samarbete gällande au-pair ordningen i de olika länderna

Bilaga 8. Medlemsförslag A 1618 om ökat nordiskt samarbete för att trygga de nordiska vattenresurserna

Bilaga 9. Medlemsförslag A 1626 om att anpassa Nordiska rådets organisation till den förändrade utrikes- och säkerhetspolitiska situationen

Bilaga 10. Medlemsförslag A 1630 om implementering av EU-direktiv

Bilaga 11. Näringsutskottets betänkande över medlemsförslag om implementeringen av EU direktiv

Bilaga 12. Utlåtande till Nordiska rådets kontrollkommitté

Bilaga 13. Utlåtande från Nordiska rådets kontrollkommitté till Nordiska rådets presidium

Bilaga 14. Talmannens anförande vid rundabordskonferensen

Bilaga 15. Ett urval tal och inlägg hållna vid Nordiska rådets 66:e session i Stockholm den 27 – 30 oktober 2014

Bilaga 16. Framställningar, rekommendationer och interna beslut år 2014