Republikens presidents framställning 2/2024-2025
R e p u b l i k e n s p r e s i d e n t s
framställning till Ålands lagting om godkännande och sättande i kraft av ramavtalet om fördjupat partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Konungariket Thailand, å andra sidan
Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestämmelse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland (1144/1991), självstyrelselagen, faller inom landskapets behörighet, träder bestämmelsen i kraft på Åland endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.
I propositionen föreslås det att riksdagen godkänner ett ramavtal om fördjupat partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Konungariket Thailand å andra sidan, och att riksdagen antar en lag för att sätta i kraft de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen. Avtalet undertecknades i Bryssel i december 2022.
Avtalet med Thailand är ett blandat avtal som innehåller både bestämmelser som hör till medlemsstaternas behörighet och bestämmelser som hör till Europeiska unionens behörighet. Avtalet syftar till att övergripande fördjupa samarbetet mellan EU och Thailand och utgör ramen för sektorsavtal och sektorsamarbete. Avtalet omfattar alla nuvarande samarbetsområden och medför möjligheter till samarbete på nya områden. I avtalet behandlas centrala politiska frågor och flera sektorspecifika samarbetsområden på rätt allmän nivå. Avtalet inbegriper utöver det politiska, ekonomiska och sektorspecifika samarbetet även samarbete för att hitta lösningar på regionala och globala utmaningar. I avtalet betonas samordningen av ståndpunkter och utbytet av information i internationella forum. Genomgående teman i avtalet är utveckling av handlingssätt som stöder sig på demokratin, rättsstatsprincipen, de mänskliga rättigheterna och andra gemensamma värdegrunder samt främjande av dessa värden.
I propositionen ingår ett förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen. Lagen avses träda i kraft samtidigt som avtalet träder i kraft, vid en tidpunkt som föreskrivs genom förordning av statsrådet.
Avtalet innehåller bestämmelser som enligt 18 § i självstyrelselagen för Åland hör till Ålands lagstiftningsbehörighet. Bestämmelser om sådana områden som hör till Ålands lagstiftningsbehörighet finns åtminstone i artikel 34 (industripolitiskt samarbete och samarbete om små och medelstora företag), artikel 40 (transport), artikel 42 (utbildning och kultur), artikel 43 (miljö och naturresurser), artikel 45 (jordbruk, djurhållning, fiske och landsbygdsutveckling), artikel 46 (hälsa), artikel 47 (sysselsättning och sociala frågor) och artikel 48 (statistik).
Eftersom avtalet innehåller bestämmelser som hör till landskapet lagstiftningsbehörighet, behöver Ålands lagtings bifall i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen inhämtas för författningen om sättande i kraft av avtalet.
Med bifogande av regeringens proposition (RP 183/2024 rd) innefattande avtalet i saken, föreslås
att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft på Åland till de delar avtalet faller inom landskapets behörighet.
Helsingfors, i statsrådet den 22 november 2024
R e p u b l i k e n s P r e s i d e n t
ALEXANDER STUBB
Kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen
VN/31294/2024