Republikens presidents framställning 6/2022-2023

Lagtingsår: 2022-2023

Ladda ner Word-dokument

 

 

R e p u b l i k e n s   p r e s i d e n t s

framställning till Ålands lagting om lagen om godkännande och sättande i kraft av överenskommelsen mellan Republiken Finlands regering och Konungariket Sveriges regering om internationell taxitrafik

på väg samt överenskommelsen mellan Finland och Sverige om ändring av överenskommelsen

om internationell taxitrafik på väg

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestämmelse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland (1144/1991), självstyrelselagen, faller inom landskapets behörighet, träder bestämmelsen i kraft på Åland endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

            Syftet med överenskommelsen mellan Finland och Sverige om internationell taxitrafik på väg är att utveckla det nordliga gränsområdet mellan Finland och Sverige, undanröja gränshinder och utveckla företagandet, sysselsättningen och befolkningens välfärd i gränsområdet genom att legitimera den internationella taxitrafiken i området. Syftet med ändringen av överenskommelsen är att bringa överenskommelsen i överensstämmelse med parternas gällande lagstiftning.

            Den ursprungliga överenskommelsen mellan Finland och Sverige om taxitrafik (FördrS 10/2014 och 11/2014) undertecknades den 29 augusti 2011. Avtalet om taxitrafik ändrades genom ett avtal som undertecknades den 11 mars 2022. Ändringarna i avtalet är av teknisk natur och inga ändringar har gjorts i avtalets territoriella tillämpningsområde.

            Avtalsparterna har haft som avsikt att överenskommelsen mellan länderna ska tillämpas endast på sådan taxitrafik på väg som överskrider Finlands och Sveriges gemensamma nordliga gräns. Därför har Ålands landskapsregering inte informerats om avtalsförhandlingarna om den ursprungliga överenskommelsen och ärendet har inte tidigare hänskjutits till Ålands lagting för behandling. I bestämmelsen om tillämpningsområde i artikel 1 i överenskommelsen definieras det dock inte särskilt att avtalet ska tillämpas endast på väg. Således har tillämpningsområdet de facto inte begränsats endast till trafik över den nordliga landgränsen mellan Finland och Sverige. Kommunikationsministeriet har begärt ett utlåtande av Ålandsdelegationen (Nr 22/23) som bekräftar att landskapet Åland enligt 18 § 21 punkten i självstyrelselagen har lagstiftningsbehörighet i fråga om vägar. Det ankommer således på landskapet att bedriva taxitrafik. Enligt 18 § 22 punkten hör näringsverksamheten också till landskapet med vissa undantag. Landskapets geografiska område hör till landskapets lagstiftningsbehörighet. Inhämtande av lagtingets bifall till de berörda överenskommelserna om internationell taxitrafik, ändrar inte på den fördelning av behörighet mellan landskapet och riket, som föreskrivs i självstyrelselagen.

            Eftersom överenskommelsen innehåller bestämmelser som hör till landskapet Ålands lagstiftningsbehörighet ska Ålands lagtings bifall inhämtas i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen för att ikraftträdandeförfattningarna ska träda i kraft på Åland.

 

            Med bifogande av lagarna 559/2012 och 343/2022 samt regeringens propositioner (RP 53/2012 rd och RP 262/2022 rd), som innefattar överenskommelserna i saken, föreslås

 

att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagarna träder i kraft på Åland till de delar överenskommelserna faller inom landskapets behörighet.

 

Helsingfors, i statsrådet den 12 maj 2023

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

                                                                 SAULI NIINISTÖ

 

 

 

 

 

                                            Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist

 

 

VN/30821/2022