Republikens presidents framställning 7/2022-2023

Lagtingsår: 2022-2023

Ladda ner Word-dokument

 

R e p u b l i k e n s  p r e s i d e n t s

framställning till Ålands lagting om lagen om godkännande och sättande i kraft av ändringar i bilagan till konventionen om underlättande av internationell sjöfart (ursprungligt avtal FördrS 27/1967)

 

            Om ett fördrag eller någon annan internationell förpliktelse som Finland ingår eller förbinder sig till innehåller en bestämmelse i en fråga som enligt självstyrelselagen för Åland (1144/1991), självstyrelselagen, faller inom landskapets behörighet, träder bestämmelsen i kraft på Åland endast om lagtinget ger sitt bifall till den författning genom vilken bestämmelsen sätts i kraft.

            Inom Internationella sjöfartsorganisationen (IMO International Maritime Organization) ingicks 1965 en konvention om underlättande av internationell sjöfart (FAL-konventionen). Finland anslöt sig till konventionen den 2 juni 1967 (FördrS 27/1967).

            Bilagan till FAL-konventionen har ändrats flera gånger tidigare. Avsikten är att bilagan till konventionen i sin helhet ska antas på nytt genom resolution FAL.14(46). Syftet med de viktigaste ändringarna i bilagan är att främja den globala digitaliseringen inom sjöfarten genom att stärka det elektroniska informationsutbytet så att givandet av information i pappersform är i bruk endast under exceptionella situationer. Ändringarna innehåller krav och rekommendationer som under Covid-19-pandemin konstaterats förbättra hälsosäkerheten och förebygga korruption. Ändringen har inga betydande direkta konsekvenser i Finland, även om de globalt sett effektiviserar förutsättningarna för handelssjöfart.

            Ändringarna träder i kraft internationellt genom ett så kallat förfarande för tyst medgivande, så att de i enlighet med artikel VII (2.b) i FAL-konventionen anses ha blivit godkända den 1 oktober 2023, om inte 1/3 av parterna i konventionen har motsatt sig ändringarna före det. Om ändringarna anses ha blivit godkända träder de i kraft internationellt den 1 januari 2024. Ändringarna hör till EU:s och dess medlemsstaters delade behörighet. Ändringarna är av teknisk natur och kräver inte riksdagens samtycke. Avsikten är således att den nya bilagan till FAL-konventionen ska sättas i kraft genom en statsrådets förordning före utgången av år 2023.

 

            Bestämmelserna i FAL-konventionen om de lokala myndigheternas skyldighet att tillhandahålla brådskande sjukvård för fartygspersonal i behov av brådskande vård hör till Ålands lagstiftningsbehörighet. Enligt 18 § 12 punkten i självstyrelselagen för Åland hör hälso- och sjukvården till landskapets lagstiftningsbehörighet. Undantag från detta utgörs av 27 § 24, 29 och 30 punkten som hör till rikets lagstiftningsbehörighet och gäller bland annat administrativa ingrepp i den personliga friheten, smittsamma sjukdomar hos människor samt behörighetsvillkoren för dem som är verksamma inom hälso- och sjukvården. Utöver ordnandet av social- och hälsovård, gäller de föreslagna ändringarna handelssjöfarten och hör till rikets lagstiftningsbehörighet i enlighet med 27 § 13 punkten i självstyrelselagen.

            Eftersom konventionen innehåller bestämmelser som delvis hör till landskapet Ålands lagstiftningsbehörighet måste Ålands lagtings godkännande i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen för Åland inhämtas för ikraftträdandeförfattningen.

 

            Med bifogande av utkastet till statsrådets förordning om  sättande i kraft av ändringarna i bilagan till konventionen om underlättande av internationell sjöfart och själva ändringsavtalet, den nya bilagan med ändringar till konventionen, föreslås

 

att Ålands lagting ger sitt bifall till att statsrådets förordning träder i kraft på Åland till de delar konventionen faller inom landskapets behörighet.

 

 

         Helsingfors, i statsrådet den 9 juni 2023

 

R e p u b l i k e n s   P r e s i d e n t

 

 

 

 

 

                                                                 SAULI NIINISTÖ

 

 

 

 

 

                                           Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet  Thomas Blomqvist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VN/14463/2023