Spörsmål 5/2002-2003

Tillhör ärendet: Energipolitiken
Lagtingsår: 2002-2003
Typ av dokument: Spörsmål

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

SPÖRSMÅL nr 5/2002-2003

Lagtingsledamot

Datum

 

Danne Sundman m.fl.

2003-04-28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Energipolitiken

 

Den av landskapsstyrelsen förda, eller rättare skrivet; icke förda, energipolitiken lämnar många frågetecken och olösta frågor i kölvattnet. Som exempel på ärenden som borde få en lösning kan nämnas:

 

- Åtgärder för att minska elenergi- och effektförbrukningen: Stöd för införande av fjärravläsning och införandet av timmätare för att på kort sikt möjliggöra ett tariffsystem som uppmuntrar konsumenter till återhållsamhet avseende elförbrukning. På lång sikt borde teknik testas och införas som möjliggör styrning och bortkoppling av oviktig (frånkopplingsbar) last vid en höglast- eller reservkraftsituation. Samtidigt borde möjligheter för hushåll med direkt elvärme att konvertera till vattendistribuerad värme undersökas för att minska den stora andelen direktuppvärmda hushåll på Åland.

 

- Vindkraften: Vindkraftaktörer har inte fått svar på anhållan om arrende av mark för vindkraftverk Lilla och Stora Båtskär. För att kunna gå vidare i tillståndsprocessen och ansökningsprocessen för EU-stöd måste man nu få ett besked. Frågan om markarrende har dock inte tagits upp i lagtinget. Satsningen på en vindkraftpark kan genomföras utan landskapsstöd.

 

- Elpriset: Problemet med en oskälig regionnätsavgift i Vattenfalls lokalnät kvarstår fortfarande trots att avgiften uttryckligen strider mot EU-rätten med hänvisning till att Åland är ett eget elland.

 

- Elcertifikathandel: Frågan om hur elcertifikathandeln skall fungera internt på Åland och externt utanför Åland för åländska elkonsumenter och producenter borde få en lösning. Initialt kunde ett samarbete med Sverige inledas för att kunna samköra med det svenska systemet och således vidga marknaden för åländska producenter och konsumenter.

 

- Bioenergi och avfallsförbränning: en utredning över förutsättningarna att bygga ett kraftvärmeverk på Åland som skulle drivas av biobränsle och brännbart avfall kombinerat borde göras snarast. Att producera el i så liten skala som 2 MW är inte lönsamt utan anläggningen skall enbart producera värme.

 

Förutom dessa exempel saknas överlag en övergripande energipolitik. Många beslut i energifrågor har uteblivit med hänvisning till energiplanen, statusen på denna plan är dock oklar; landskapsstyrelsen har antecknat den till kännedom men inte lämnat den till lagtinget. Energibranschen är starkt kritiska till den uteblivna energipolitiken. Detta bör rättas till.

 

 


 

Med hänvisning till ovanstående och med stöd av 48 § 1 mom. lagtingsordningen ställer vi till landskapsstyrelsen följande spörsmål:

 

Vilka omedelbara och långsiktiga åtgärder avser landskapsstyrelsen vidta för att avgöra dessa och andra viktiga frågor inom energipolitiken?

 

Mariehamn den 28 april 2003

 

 

Danne Sundman

Gun-Mari Lindholm

 

 

Fredrik Lindqvist

 

 

Jörgen Strand

 

 

Dennis Jansson

 

 

Lasse Wiklöf

 

 

Anne-Helena Sjöblom

Barbro Sundback