
- Publicerad torsdag den 15 maj 2025 kl. 15:08
Vi gratulerar årets stipendiater
Stipendier ur jubileumsfonden 2025
Efter genomgång av ansökningarna har Ålands lagtings kanslikommission den 13 maj 2025 beslutat fördela de tillbudsstående medlen ur Ålands självstyrelses jubileumsfond till 11 mottagare, på följande sätt:
Hasan Akintug 3 000 euro
analyserar fortsättningsvis i sitt doktorsavhandlingsprojekt utvecklingen och genomförandet av ”utrikespolitik” i de tre autonoma nordiska regionerna Åland, Färöarna och Grönland ur ett jämförande perspektiv. En viktig faktor som berörs i forskningen är betydelsen av Nordiska rådet för de tre autonoma regionernas geopolitiska rörelseutrymme. Projektet utförs vid Helsingfors universitet och har potential att öka förståelsen för hur Åland kan utnyttja självstyrelsen i ett internationellt perspektiv i framtiden. Erika Boman 6 000 euro för projektet ” Undersökning av hjärnhälsan hos de allra äldsta på Åland”. Detta projekt är en del av ett större forskningsprojekt (GERDA) som jämför äldre i Finland (Österbotten), på Åland och i Sverige (Västerbotten). Hjärnhälsa undersöks i projektet som en helhet som påverkas av demens, sjukdomar men också av sociala faktorer. Projektet är av stort intresse för Åland då det har visat sig att äldre ålänningar har mycket god hälsa i äldre år i förhållande till äldre i andra regioner och dessutom låg frekvens av demens. Projektet har potential att öka vår kunskap om till exempel levnadsförhållandena på Åland på något sätt bidrar till detta.
Catharina Ekström 2 500 euro
är inte doktorand men forskningsprojektet i juridik som går under namnet ”Hemundervisning i landskapet Åland och i riket – en rättslig jämförelse” är ett så ange-läget ämne att ett undantag från regeln om att stipendier helst bör utdelas bara till doktorander eller disputerade bör frångås. Projektet är högaktuellt, då hemundervisning utgör en växande utbildningsform på Åland och även i övriga Finland. Föremål för jämförelsen mellan Åland och riket är särskilt den så kallade tillsynskedjan vid hemundervisning, som i vid bemärkelse innefattar reglering av denna undervisningsform, vårdnadshavarens och kommunens tillsynsansvar för den läropliktigas studieframsteg samt det hemundervisade barnets rättsmedel och rätts-skydd i sammanhanget.
Mattias Eriksson 2 000 euro
för sin doktorsavhandling i matematik vid Åbo Akademi om gränsvärdesformer med hjälp av tangerande plan-metoden. Åländska matematiker hör till ovanligheterna men det ligger i jubileumsfondens intresse att även stöda forskning av basforskningskaraktär på vissa ovanliga områden. Matematik är ett viktigt ämne vars status det är viktigt att upprätthålla eller höja.
Johan Flink 5 000 euro
arbetar vidare på sin doktorsavhandling i nationalekonomi vid Åbo Akademi. Den utomordentligt goda arbetsmarknadsframgången på Åland är en fråga som väckt mycket uppmärksamhet men som det finns väldigt få trovärdiga förklaringar till. Doktorsavhandlingsprojeketet söker förklaringar till bland annat detta och resultaten kommer att vara till nytta i den framtida utformningen av dels Ålands men också andra regioners arbetsmarknads- och -migrationspolitik.
Henrietta Gustavsson 3 000 euro
för sitt doktorsavhandlingsprojekt där hon studerar hur patienter som fått en del av skallbenet bortopererat efter allvarlig hjärnskada upplever väntetiden till att skallbenet opereras tillbaka. Tidigare forskning har belyst prognosen ur en medicinsk synvinkel, medan denna avhandling fyller en kunskapslucka gällande patientperspektivet, vilket är en viktig del av omvårdnadsforskning. Nu ligger fokus vid intervjuer av patienter som har erhållit intensivvård efter en allvarlig hjärnskada Detta i syfte att bättre förstå deras vårdbehov på längre sikt. På Åland finns ett litet kluster av omvårdnadsforskning, och det är viktigt att ytterliga stöda detta
Axel Hjo 3 000 euro
för fortsättningen av doktorsavhandlingsprojektet ”Förhandsgranskning av parlamentsbeslut i Norden”.Doktorsavhandlingsprojektet som utförs vid Universitetet i Bergen handlar om att jämföra de förhandsgranskningsmekanismer som används för att säkerställa den statsrättsliga förenligheten av föreslagna parlamentsbeslut i Norden, inklusive Åland. I Finland sker detta genom grundlagsutskottet. Avhandlingen är relevant för Åland bland annat eftersom det i princip är Högsta domstolen (och inte ett parlamentariskt valt organ) som granskar grundlagsenligheten för åländska lagförslag. Avhandlingsprojektet är av intresse för Ålands självstyrelse och bidrar till att öka den internationella förståelsen för Ålands juridiska särställning.
Marika Nordberg 12 500 euro
leder den s.k. Borreliagruppen på Åland och forskningen som utförs inom den gruppen är relevant för jubileumsfonden både för att den utförs på Åland och för att forskningen handlar om sjukdomar som är speciellt relevanta för Åland. Forskningen inom gruppen fortsätter och aktuellt nu är bland annat forskning om huruvida fästingbett kan vara kopplat till allergi mot rött kött. Dessutom planeras en fältstudie för sjukdomsalstrande mikroorganismer i Mariehamnsområdet på liknande sätt som tidigare gjorts på landsbygden på Åland.
Graham Robins 3 000 euro för sin förstudie angående hur demilitariseringen påverkat den åländska samhällsutvecklingen. När Bomarsunds fästning förstördes och demilitariseringen blev ett faktum försvann militären och en stor samhällsförändring skedde. Projektet syftar till att identifiera och beskriva socioekonomiska aspekter utgående från detta som har betydelse för den åländska historieskrivningen.
Andreas Sarling 3 000 euro doktorsavhandling i psykologi vid Stockholms Universitet handlar om vilka psykologiska faktorer som påverkar framgång i distansarbete. Projektet undersöker hur samspelet mellan personliga egenskaper, arbetsplatsens förutsättningar och teknologiska faktorer tillsammans formar upplevelsen av distansarbete. Projektet är såtillvida intressant för Åland eftersom distansarbete innebär en stor möjlighet för den åländska kompetensförsörjningen. Detta är alldeles extra relevant för skärgården.
Johan Sjölund 3 000 euro doktorsavhandlingsprojekt handlar om hur kontexten av ett litet ösamhälle inverkar på inflyttades attityder till entreprenörskap och affärsverksamhet. Projektet har Åland som specifikt forskningsobjekt men jämförelser kommer inom projektet att göras med andra öar. Projektet som ligger inom företagsekonomins fält är mycket relevant för Åland av flera orsaker. Den första gäller inflyttningen och är demografisk – Ålands befolkningstillväxt eller avsaknad av befolkningstillväxt beror helt och hållet på inflyttning. Det andra gäller själva entreprenörskapet. Blir inflyttare till exempel oftare egenföretagare i små insulära samhällen för att det inte finns jobb på den reguljära arbetsmarknaden.
Stipendiaterna utses på basen av ett förslag från lagtingets stipendieråd. Stipendierna kommer att delas ut på självstyrelsedagen måndagen den 9 juni 2025 i samband med lagtingets festligheter i lagtingets plenisal kl.18.45.