
- Publicerad tisdag den 18 februari 2025 kl. 8:00
Sveriges generalkonsul på lagtingsbesök
Generalkonsul Helena Pilsas, till vänster, från det svenska generalkonsulatet i Mariehamn var igår på officiellt introduktionsbesök till Ålands lagting och talman Jörgen Pettersson som tog emot tillsammans med byråsekreterare Victoria Lindblom. Helena Pilsas har tills nyligen varit huvudsekreterare i kommittén ”Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan under åren 2001-2021 (UD 2022:02)”. Hon har varit ambassadör i Lissabon, Stockholmsbaserat sändebud till Bulgarien och tjänstgjort på ambassaden i Tallinn och bland annat varit ansvarig för Utrikesdepartementets diplomatprogram.
Den svenska representationen på Åland har sedan 1955 stått på Norragatan 44 i Mariehamn. Sverige har alltsedan 1918 haft ett konsulat på Åland, något som upphöjdes till generalkonsulat år 2005, alltså för tjugo år sedan i år.
– Det är en utomordentligt betydelsefull position för hela Åland och självstyrelsens fortsatta utveckling, säger talman Jörgen Pettersson.
I samband med besöket till Ålands lagting diskuterade talman Pettersson och generalkonsul Pilsas aktuella frågor på axeln Sverige-Åland och hur detta samarbete ska fortsätta utvecklas, alla till nytta. Bland frågorna som berördes finns skattegränsen, beredskapsarbete, framtida energifrågor, sjöfart, högskoleprovet, det åländska och finländska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet och mycket mer. Inte minst lyftes betydelsen av diplomati i en skakig värld.
– Åland är resultatet av gediget diplomatiskt grundarbete i en situation där förhållandet mellan Sverige och Finland var extremt spänt, på gränsen till krig. Självstyrelsen som tillkom i Nationernas förbund och trädde i kraft 1922 visar att samtal alltid är lösningen, oavsett vilka kriser det handlar om. Jag är glad över att Sverige, igen, tillsätter en generalkonsul med utomordentliga och praktiska insikter i diplomatins sköna konst. Detta behöver världen nu, mer än kanske någonsin, säger Pettersson.
För åländskt vidkommande lyfter talman Pettersson Ålandsexemplet som en väg mot fredliga lösningar på militära konflikter. En välskött självstyrelse gör det möjligt för befolkningar att leva sida vid sida i försoning och med allas bästa för ögonen.
– Åland och Finland har, med stöd av bland andra Sverige, utvecklat en självstyrelse som är ett exempel hållbara långsiktiga internationella avtal kring demilitarisering och neutralisering. Vi är gärna en förebild för andra, understryker Pettersson.