Föredras
Hur avser landskapsregeringen att bemöta kritiken från ÅHS läkarkår gällande sekreterarfunktionen? SF 2/2024-2025
En fråga ska läsas upp av frågeställaren och efter det ger lantrådet eller en minister svar på frågan. Frågeställaren får sedan hålla högst två anföranden som också kan besvaras. Någon annan diskussion är inte tillåten. För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan övriga yttranden inte får överstiga tre minuter. Svaret kommer att ges av minister Arsim Zekaj.
Ordet ges först till lagtingsledamoten Mogens Lindén.
Ledamot Mogens Lindén Fråga | 13:02
Talman!
Minister Zekaj, ledamöter. Frågan lyder: Hur avser landskapsregeringen att bemöta kritiken från ÅHS läkarkår gällande sekreterarfunktionen?
Den 10 januari publicerades en insändare av sjuttio läkare som ifrågasatte det kloka i att närmast halvera antalet läkarsekreterare, den 24 januari delgavs ÅHS styrelse ledningsgruppens protokoll där tjugonio läkare i ett brev återigen ifrågasatte det kloka i denna åtgärd vars syfte anges vara inbesparing.
Hur avser landskapsregeringen att bemöta kritiken från ÅHS läkarkår gällande sekreterarfunktionen?Minister Arsim Zekaj Svar | 13:02
Tack till ledamot Lindén för frågan och för de synpunkter som har inkommit i denna debatt.
ÅHS har hanterat frågan med den seriositet som den förtjänar. När läkarkåren uttrycker oro, så lyssnar vi. Alla synpunkter som har kunnat beaktas har också beaktats.
Bland annat har ÅHS justerat tidsplanen utifrån de synpunkter som inkommit för att säkerställa en smidig övergång. ÅHS ordförande har också ställt sig till förfogande för läkarfackets styrelse, vilket naturligtvis är bra. Det öppnar upp för en dialog, och det uppskattar vi.
Läkarkåren, precis som all annan personal inom ÅHS, har möjlighet att göra sin röst hörd. Idag finns det tolv olika påverkanskanaler för personalen där de kan framföra sina synpunkter. Det handlar bland annat om en samarbetskommitté, klinikchefsmöten, avdelningsmöten och ledarforum, för att nämna några exempel.
Jag vill också vara tydlig i frågan om sekreterarna. Servicen försvinner inte, den förändras. All service kommer att finnas kvar, men transkriberingen är nu under upphandling.
Samtidigt vill jag betona att vi inte gör förändringar för förändringens skull, eftersom det inte finns någon poäng i det. Vi gör detta för att vi står inför en viktig modernisering av sjukvården.
När vi bygger vårt nya sjukhus ska vi inte bara flytta in i nya lokaler; vi ska också anpassa vårt arbetssätt för att matcha både nuvarande och framtida behov. Det arbetet kan inte vänta, ledamot Lindén. Att skjuta upp obekväma beslut gör bara att nästa generation, och kanske även den efter, får en ännu brantare uppförsbacke. Det tycker jag inte är schysst.
Att göra förändringar i mindre steg tror jag är en bättre väg att gå än att behöva dra i nödbromsen längre fram, för då skakar hela huset.
Vår uppfattning är att vi tar detta ansvar för att vården ska fungera. Den ska fungera idag, men den ska också fungera när vi flyttar in i vårt nya sjukhus, och därför tar vi steg i den riktningen. Tack!
Ledamot Mogens Lindén Tilläggsfråga | 13:05
Tack, minister Zekaj.
Orsaken till att 20 sekreterartjänster reduceras från tidigare 41 anges av ledningsgruppen i sitt protokoll den 16 januari: "De planerade åtgärderna är i främsta hand ekonomiska" Det beror på sparbetinget och endast detta. Man kan ställa sig frågan: Är fem myror fler än fyra elefanter?
Nu är det en enda konsult som man baserar detta på, en konsult som, mig veterligen, inte är sjukvårdsutbildad och som har varit på ÅHS i ett par dagar.
Det handlar i princip om hela läkarkåren, först 70 i en insändare och sedan har 29 skrivit till ledningsgruppen. Styrelsen har inte inbjudit facket för att höra deras åsikter. Ministern har inte varit i kontakt med läkarkåren.
Jag tror att man kan lösa detta på ett annat sätt. Det är nämligen så, vilket vi läser i dagens lokaltidning, att man planerar att köra igång detta i slutet av augusti. Då måste även de sekreterare som inte kommer att arbeta med det nya systemet skolas in i Cosmic för att övergången ska gå smidigt. De måste behärska både det gamla journalsystemet och det nya.
Man framställer det som en enkel transkribering, men det är ingen enkel transkribering. Sekreterare är en läkares oerhört viktiga samarbetspartner när det gäller att skriva sjukpensionsintyg, rehabiliteringsplaner och så vidare. Det här förslaget äventyrar implementeringen av det nya journalsystemet.
Minister Arsim Zekaj Tilläggssvar | 13:08
Tack, talman!
När det gäller den ekonomiska aspekten av detta, så är det klart att jag inte kan stå här och skämmas för att vi ska förvalta de medel som vi använder för offentlig verksamhet på bästa möjliga sätt. Vi ser framför oss att vi behöver göra den här resan för att kunna modernisera vården.
När det gäller de uppgifter som ledamoten påpekar, såsom intyg och annat, så den servicen försvinner inte. Det är delar av de administrativa uppgifterna som kommer att upphandlas externt. Detta kräver också en anpassning. Även om vi lyssnar till läkarkåren, vilket vi absolut ska göra, så måste vi också ta hänsyn till att alla våra anställda ska få göra sin röst hörd.
Det vi i det här rummet som har det ekonomiska ansvaret för Åland. Det är viktigt för ledamoten att förstå att detta hör ihop med ett större förändringsarbete som vi inte kan skjuta på. Det kan innebära utmaningar för enskilda grupper, och visst kommer det att finnas motstånd, men vi måste bemöta det respektfullt.
Jag tycker att organisationen har berett de svar som har efterfrågats. De frågor som ställts har också fått svar, och vi vill lyssna ännu mer. Jag har varit i mejlkontakt med ordföranden för läkarfackets, men jag tror att det är viktigt att denna kommunikation sker i rätt kanaler så att vi inte rubbar systemet.
Det finns många frågor, men min försäkran är att den här förändringen inte har genomförts utan noggranna konsekvensanalyser. Det är ett gediget arbete som har gjorts. Ingen har kommit hit utan att ha koll på ÅHS-verksamhet och föreslagit att vi kan ta bort dessa delar, för det vore väldigt oansvarigt. En sådan hantering vore verkligen oansvarig.
Ledamot Mogens Lindén Tilläggsfråga | 13:10
Jo, så här har det gått till. Man har inte involverat läkarkåren i detta.
Landskapsregeringen har i sitt regeringsprogram och i budgeten för 2025 talat om att personalinflytandet bör utvecklas. Så har inte skett.
Minister Zekaj räknade upp alla möjliga kanaler, men detta är en exceptionell situation. Det är en av de största förändringarna någonsin inom ÅHS. Jag har förståelse för att man måste ha driftsbudgeten i balans.
Därför har jag ett förslag. Man kan skjuta detta på framtiden och hänföra kostnaden till implementeringen av Cosmic. Om man gör det kan man lägga det på investeringsbudgeten.
Skulle landskapsregeringen och styrelsen backa i denna fråga så skulle det ge en oerhörd goodwill i det mycket krävande arbetet som förestår.
Det är mitt förslag, man kan göra om och göra rätt. Missnöjet är enormt på ÅHS just nu hos läkarkåren som jag har så gott som daglig kontakt med.
Minister Arsim Zekaj Tilläggssvar | 13:12
Tack, talman!
Jag respekterar den oro som läkarkåren uttrycker. Jag vill försäkra både denna församling och ledamoten att de synpunkter som har varit möjliga att beakta har beaktats.
När det gäller implementeringen och tidpunkten för denna förändring så har det förskjutits med två månader för att inte störa implementeringen av VIS. Det är inte så att ingen har lyssnat på läkarkåren.
Jag vill också skicka en uppmaning att utnyttja de viktiga påverkanskanaler som finns vid ÅHS, och att man använder dessa kanaler ännu mer. Påverkansmöjligheterna finns, men de måste upplevas som effektiva. Jag tror att när det sker olika typer av förändringar kan upplevelsen och möjligheten att påverka uppfattas olika beroende på yrkesroll. Vid förändringar finns det alltid en form av motstånd, det är så det fungerar. Det är en del av vår mänskliga natur att förändringar skapar oro och frågor. Det är naturligt och något som behöver hanteras.
Min uppfattning är att även om detta kanske inte löser hela situationen med missnöje, så är det viktigt att förstå att vissa kostnader. Men det tåget tror jag att har gått, och vi kan inte vrida tillbaka klockan. Det har gjorts noggranna analyser, och alla steg som har tagits har varit väl balanserade.
Vår vilja är nu att blicka framåt, mot det nya sjukhuset, ett modernt sjukhus, och samtidigt utforma verksamheten och våra arbetssätt så att det på bästa sätt kan matcha ett modernt sjukhus. Tack!