Andra behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion om ärendet i dess helhet. Efter det föreläggs de lagförslag som ingår i betänkandet var för sig för beslut i andra behandling. Slutligen föreläggs betänkandets motiveringar samt klämförslaget i utskottets betänkande för godkännande i enda behandling. Kan förfaringssättet godkännas? Godkänt.

    Diskussion.

    Ltl Axel Jonsson

    Tack, fru talman! Jag ska fatta mig kort. Som jag tidigare har aviserat i samband med första behandlingen så kommer jag att driva ett förslag till omröstning.  Jag hoppas att lagtinget kan ge ett tydligt uppdrag till landskapsregeringen och faktiskt ge denna nya ombudsmannamyndighet ett brett och verkligt uppdrag. Idag begränsas det av den delade behörigheten.

    Genom en överenskommelseförordning skulle vår ombudsmannamyndighet också sköta de uppgifter som idag ankommer på motsvarande riksmyndigheter, det skulle lösa den här situationen på ett ändamålsenligt sätt, anser vi i Ålands Framtid. Eftersom vi var eniga om detta i utskottet så tycker jag och vi i Ålands Framtid att det är på sin plats att lagtinget är tydliga på den här punkten och ger landskapsregeringen det uppdraget. Tack.

    Ltl Harry Jansson, replik

    Fru talman! Håller ltl Jonsson med om att inne i lag- och kulturutskottets betänkande finns i stort sett samma skrivning som ledamoten önskar som kläm och vad gäller själva syftet med klämmen?

    Ltl Axel Jonsson, replik

    I utskottets betänkande står det, om jag minns rätt, att utskottet har ingenting emot eller ser det som är lämpligt osv. Man initierar förhandlingar om en överenskommelseförordning, men man säger ingenstans att det här är någonting som borde göras, man ger inte landskapsregeringen ett tydligt uppdrag. Jag tycker att vi borde vara tydliga med det här i lagtinget och ge landskapsregeringen ett sådant uppdrag så att det här faktiskt görs, så att det inte ytterligare blir lämnat till historien i och med detta betänkande lämnar vårt bord idag.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Katrin Sjögren, replik

    Talman! Trots att det har varit väldigt mycket fokus på om det ska kallas ombud eller ombudsman så har detta varit en av de viktigaste frågorna också för liberalerna. Man ska en gång för alla kunna ha en tydlig tillgänglighet och funktionalitet på diskrimineringsmyndigheten. Vi ger vårt stöd och har varit delaktiga i den här reservationen.

    Ltl Axel Jonsson, replik

    Vi tackar för det stödet. Även om namnet har varit en principiell intressant frågeställning så är det också viktigt att vi ser till att den här myndigheten får ett verkligt innehåll och att myndigheten får ett mandat på hela diskrimineringsområdet och jobbar med frågor som är viktiga för ålänningarna. Vi hoppas att även övriga partier i den här salen kan gå med oss på den linjen och ge landskapsregeringen ett klart och tydligt uppdrag att klargöra den råddiga situation som råder idag, skulle man enkelt uttryckt kunna säga.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade. Begärs ordet?

    Ltl Barbro Sundback

    Fru talman! Det ligger väl en del i det som reservanterna tycker att man borde göra, dvs. en överenskommelseförordning så att också de privata skulle inkluderas i diskrimineringsombudsmannens ansvarsområde.

    Har man några som helst indikationer på att det privata näringslivet vill ha det så som förslagsställaren säger? För min del tror jag att det kanske inte är så självklart att man från det åländska näringslivet vill ha en sådan överenskommelseförordning. Men om förslagsställarna här kan intyga att så är fallet så då är situationen en helt annan.

    Ltl Katrin Sjögren, replik

    Talman! Inte är det riktigt så enkelt som ltl Sundback säger. Nu har vi behörigheten uppdelad på tre olika myndigheter.

    Statens arbetarskyddsbyrå övervakar arbetstagare vid landskapet och kommunerna och att inte statstjänstemän och privaträttsligt anställda diskrimineras när det gäller arbetslivet. Vår diskrimineringsombudsman har bara kommunernas och landskapets tjänstemän, så en del av landskapets arbetstagare är under arbetarskyddsmyndigheten och minoritetsombudsmannen.

    Vi tror att det skulle reda upp situationen om man skulle ha samma lösning som konsumentrådgivningen. Det skulle vara enklare och tydligare för ålänningarna.

    Ltl Barbro Sundback, replik

    Ja, det kan man säkert tycka, men har man hört dem som berörs av det här? Vi har ju flera sådana områden där behörigheten är delad. Arbetsrätten ligger ju på rikets sida och tjänste- och kommunala avtalsrätten ligger på åländsk sida. Situationen är ju redan uppdelad på många sätt. Det som jag närmast är intresserad av är vad den privata sektorn anser. Jag känner inte till det därför ställer jag frågan.

    Ltl Katrin Sjögren, replik

    Talman! Under hörandena har det kommit fram att man tycker att det inte fungerar tillfyllest idag. Man anser att man måste vända sig till tre olika myndigheter. När man har vänt sig till myndigheter har man till och med fått besked som ”det här är inte vår behörighet”, utan man måste vända sig till en annan och då riskerar luften att gå ur. Man tar ganska stort mod till sig om man ska anmäla diskriminering. Vi upplever att här är ett faktiskt problem. Liberalerna har hela tiden varit skeptiska till den här uppdelningen. Vi tycker att det inte är funktionellt. Vi tror att det här skulle vara ett steg framåt för alla ålänningar oberoende om man jobbar inom det privata näringslivet eller inom offentlig sektor.

    Ltl Barbro Sundback, replik

    Ja, fru talman, jag förstår liberalernas önskan i det här sammanhanget. Jag ställer mig fortfarande lite neutral i den här saken. Det ligger mycket i det man säger. Sist och slutligen, vem är denna ”man” som har tyckt så mycket i utskottet? Är det en representant för de statliga myndigheterna och statligt anställda eller är det en representant från de privatanställda i näringslivet? Det förblir för mig lite oklart. Eftersom det här är en lagstiftning som berör enskilda människor så vore det intressant att höra hur stor bredd och understödd det finns för det här förslaget.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Axel Jonsson, replik

    Om det är någonting som företagen ofta påpekar för oss i den här salen så är det att vi behöver bekämpa onödig byråkrati. Att ha tre olika myndigheter som sköter diskrimineringsfrågor på Åland, dels riksmyndigheter och dels åländska, är väl om någonting onödig byråkrati?

    För företag som vill diskriminera kanske det här är någonting positivt i och med att det blir svårt för individen att hitta rätt och veta vem man ska vända sig till. Men den här lagen utgår från individen och individens rättsskydd och det är detta som borde ligga i fokus och kanske inte företagens möjlighet att slinka undan och kunna fortsätta att diskriminera. Det är trots allt individens rättsskydd som vi ska fokusera på. Givetvis är det relevant vad företagen anser. Men det finns en mycket, mycket mer relevant aspekt i den här frågan; hur enkelt det blir för den enskilda ålänningen.

    Ltl Barbro Sundback, replik

    Tack, fru talman! Det bör förstås alltid vara en strävan hos lagtinget att hitta rättssäkra system. I den kampen är jag med.

    Sedan blev jag lite förvånad över att ltl Jonsson tydligen menar att det finns företag på Åland som vill diskriminera. Det visste jag inte om. Men om man säger på det viset så bör man väl närmast exemplifiera eller verifiera det på något sätt, annars är det en ganska grov anklagelse.

    Ltl Axel Jonsson, replik

    Det var inte någon anklagelse, mera en teoretisk tanke. Finns det företag idag som diskriminerar så är det klart lättare att slippa undan i och med att det är oklart och svårt för den enskilda ålänningen att veta vart man ska vända sig. Ombudsmannamyndighetens föregångare har varit otillgänglig för medborgarna. Det måste väl vara vår målsättning här i lagtinget att göra det enkelt för ålänningarna att utnyttja den här myndigheten som vi nu lagstiftar om. Mot den bakgrunden så behöver vi göra det redigt och enkelt för ålänningen.

    Ltl Barbro Sundback, replik

    Ja, det är en vällovlig ambition och det kan säkert förbättras.

    Däremot om inte de parter som berörs av det här har uttalat någon åsikt så tycker jag nog att ärendet kräver en annan beredning än att vi bara med en kläm ska göra en viljeyttring till regeringen. Jag har inte i det här skedet fått tillräckligt med fakta för att kunna ta ställning till frågan.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Först föreläggs förslaget till landskapslag om Ålands ombudsmannamyndighet i enlighet med lag- och kulturutskottets betänkande för antagande i andra behandling. Begärs ordet? Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 4 och 6 §§ landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män för antagande i andra behandling. Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 10 och 11 §§ landskapslagen om förhindrande av diskriminering i landskapet Åland för antagande i andra behandling. Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 2e § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om socialvård för antagande i andra behandling. Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 2 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om patientens ställning och rättigheter för antagande i andra behandling. Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Betänkandets motivering föreläggs för enda behandling. Diskussion? Ingen diskussion. Lagtinget har i enda behandling godkänt motiveringen.

    Begärs ytterligare ordet?

    Ltl Axel Jonsson

    Fru talman! Jag föreslår att lagtinget uppmanar landskapsregeringen att initiera förhandlingar om en överenskommelseförordning enligt vilket landskapets ombudsmannamyndighet skulle sköta de uppgifter som nu ankommer på motsvarande på riksmyndigheter.

    Ltl Katrin Sjögren

    Talman! Jag ber att få understöda ltl Jonssons förslag.

    Talmannen

    Ltl Axel Jonsson, understöd av ltl Katrin Sjögren har föreslagit att lagtinget ska godkänna en åtgärdsuppmaning av följande lydelse:” Att lagtinget uppmanar landskapsregeringen att initiera förhandlingar om en överenskommelseförordning enligt vilken landskapets ombudsmannamyndighet skulle sköta de uppgifter som nu ankommer på motsvarande riksmyndigheter.”

    Detta kallas ltl Axel Jonssons förslag. Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig. Eftersom åtgärdsuppmaningen ingår i en reservation till ett betänkande behöver förslaget inte bordläggas. Omröstning kommer därför att verkställas.

    Den som röstar för utskottets förslag röstar ja och den som röstar för att ltl Jonssons kläm ska godkännas röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Godkänd.

    Jag ber ja-röstarna resa sig. Talmannen röstar nej. Jag ber nej-röstarna resa sig. Majoritet för ja.

    Lagtinget har omfattat utskottets betänkande. Klämförslagets enda behandling är avslutad. Därmed är ärendet i dess helhet slutbehandlat.