Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Tage Silander

    Herr talman! Finans- och näringsutskottet ha behandlat landskapsregeringens lagförslag nr 6/2016-2017 gällande ändrade avgiftsgrunder i vården.

    Herr talman! Målsättningen med lagförslaget är att öka självfinansieringen inom Ålands hälso- och sjukvård, samtidigt som hänsyn tas till de ekonomiskt mest utsatta patientgrupperna.

    I praktiken handlar förslaget om några förändringar och preciseringar gällande de avgiftsfria tjänsterna, där avgifter för besök inom den psykiatriska öppenvården inte längre ingår i förteckningen över avgiftsfria tjänster, samt förändringar av högkostnadsskyddet, dels gällande nivåerna, dels gällande vad som ska ingå i högkostnadsskyddet och vad som därmed lämnas utanför.

    I förslaget anges att högkostnadsskyddet ska uppgå till 475 euro per kalenderår, dock så att högkostnadsskyddet uppgår till 125 euro för de personer som under kalenderåret fyller minst 75 år samt för de personer som har beskattningsbara inkomster under 14 000 euro, därtill så att högkostnadsskyddet är 250 euro för de personer som har beviljats sjukpension eller invalidpension på heltid, samt för de personer som har beskattningsbara inkomster på minst 14 000 euro men under 16 000 euro.

    Härutöver, herr talman, stadgas att högkostnadsskyddet kommer att uppgå till högst 100 euro för barn och ungdomar till och med det kalenderår de fyller 20 år. En möjligen förbisedd konsekvens av stadgandet är att de ungdomar som fyller 20 år precis i början av ett kalenderår i praktiken kommer att få åtnjuta det lägre högkostnadsskyddet ändra tills man nästan 21 år, medan de ungdomar som fyller 20 år i slutet av ett kalenderår förstås inte har samma möjlighet. Lösningen på det här problemet kunde vara att utgå från faktiskt födelsedatum som avgränsning, vilket om man så önskar kan beaktas i kommande ändringar av lagstiftningen.

    Herr talman! Utskottet föreslår en teknisk förändring av lagförslaget där ett nytt 4:e moment införs i 4 §, vilket möjliggör för landskapsregeringen att besluta att de avgifter som uppräknas i 1 mom. kan ingå i högkostnadsskyddet.

    Herr talman! Så sent som för en månad sedan, den 17 november 2016, utfärdades en landskapslag om ändring av 4 § landskapslagen om grunderna för avgifter till Ålands hälso- och sjukvård, en lagförändring som var avsedd att träda i kraft 1.1.2017. De smärre ändringar, eller rättare sagt kompletteringar, som då företogs hängde samman med landskapsregeringens lagförslag om förändring av arbetspensionssystemet för landskapsanställda. De ändringar som föreslås i det nu aktuella lagförslaget gällande just 4 § gör att de tidigare beslutade ändringarna därmed överhuvudtaget inte kommer att hinna träda ikraft innan de nu ändras på nytt.

    Herr talman! Eftersom det i ingressen till den nya lagen hänvisas till den lagstiftning som föregick den nu senast gjorda ändringen bör som teknisk justering av lagtexten den angivna laghänvisningen 2011/82 ändras till 2016/82.

    Herr talman! Finans- och näringsutskottet föreslår att lagförslaget antas med nämnda ändringarna av teknisk natur.

    Talmannen

    Den anförda tekniska korrigeringen antecknas.

    Vtm Veronica Thörnroos

    Talman! Jag vill börja med att tacka ledamöterna i finans- och näringsutskottet. Jag tycker att vi har haft givande och väldigt intressanta diskussioner. I utskottsarbetet är det ofta så att en sak som ter sig väldigt enkel inledningsvis har en tendens att bli ganska krånglig innan man har kommit till slutet.

    Det oaktat så är det fyra saker som jag vill diskutera lite vidare kring här tillsammans med er i Ålands lagting.

    Inledningsvis tycker vi att det är bra att landskapsregeringen värnar de allra svagaste i samhället så att de inte får så höga kostnader som inte kan hanteras, dvs. att man inte kan söka läkare. Den delen tycker vi att är bra och den stöder vi.

    Däremot är vi förvånade över det sätt som landskapsregeringen har valt att göra det på, dvs. man ökar på administrationsbördan hos Ålands hälso- och sjukvård. Genom att man lägger ett nytt avgiftstak så betyder det också att det blir ökade administrationskostnader, det bli ökad administration och det verifieras också via höranden i finans- och näringsutskottet.

    Vidare är vi lite fundersamma kring att psykiatrisk öppenvård inte längre ska vara kostnadsfri. Å andra sidan säger inte landskapsregeringen heller att den ska påföras kostnader, utan som en form av kompromiss, troligtvis mellan regeringspartierna, så säger man ingenting. Man säger att den kan komma att kosta, men man är inte säker på om den kommer att kosta, åtminstone inte år 2017. Här hade vi önskat en större tydlighet från regeringspartiernas sida.

    Vad gäller högkostnadsskyddet har vi fört ett resonemang kring huruvida det är rättvist. Om exempelvis ltl Runar Karlsson fyller år den 1 januari 2016 och jag fyller år den 31 december 2016 så betyder det att det inte är vår biologiska ålder längre som är avgörande för huruvida vi får en ersättningsförmån eller inte, vilket annars alltid är fallet vid t.ex. barnbidrag och andra sociala förmåner som är kopplade till den biologiska åldern. Nu är det istället kopplat till året man är född. Det är mig veterligen första gången man har valt ett sådant lösningsalternativ. Det betyder att jag som är född den 31 december kommer att få exakt samma förmåner som exempelvis Runar Karlsson om han skulle vara född den 1 januari. Jag är tveksam till om det är lagenligt. Jag har också anfört det i utskottsdiskussionerna men inte vunnit speciellt mycket gehör. Jag vill ändå lyfta upp det här i lagtinget.

    Utskottet har en skrivning som också stöder det som landskapsregeringen har sagt, dvs. att ”sjukvårdskostnader för den enskilde får inte bli avgörande för om man söker vård eller inte”. Det är väldigt viktigt och där gör vi en koppling till 4 § som vi i utskottet också lite har stuvat om i ordningsföljden, men den delen kan vi lämna.

    4 § tar upp sådant som inte ska ingå i högkostnadsskyddet såvida inte landskapsregeringens beslutar annat. Där finns till exempel avgifter för uteblivna besök. Det är väl ganska logiskt, har man slarvat med tiden så får man själv stå sitt kast. Det är samma sak om man behöver olika intyg och utlåtanden, är man i behov av dessa så är det knappast frågan om sjukvård och då får man också bekosta det själv.

    Det som vi är lite förvånande över är avgifter för tandvården. Landskapsregeringen har vid ett flertal tillfällen poängterat det stora behovet av förebyggande vård och förebyggande hälso- och sjukvård. De investeringar som man gör i förebyggande hälso- och sjukvård är de investeringar som samhället i stort och även den enskilda individen får skörda frukterna av i ett senare framskridet skede. Det är ingenting som man från kredit för här och nu, utan det kommer senare. Jag tänker till exempel på livsstilssjukdomar; fetma, högt kolesterol och annat. Kan man stävja dessa i ett tidigt skede så är det en vinst för den enskilda och för samhället.

    Vad då gäller avgifter för tandvård så hade vi kanske trott att landskapsregeringen också nu skulle möjliggöra att vissa av dessa kostnader, eller åtminstone någon kostnad, skulle kunna ingå i högkostnadsskyddet. Vi är förvånade över att det totalt saknas ett resonemang kring tandvården eftersom alla vet hur pass dyrt det är att gå till tandläkaren. Man vet också att de förebyggande besöken som borde göras en gång per år ger effekter på lång sikt. Där saknar vi ett resonemang från landskapsregeringens sida.

    För övrigt vill jag avsluta med det som jag sade tidigare, det är bra att man värnar de svaga. Det är bra att barn och unga kostnadsfritt kan uppsöka läkare. Men vi hyser, som sagt, vissa tvivel kring hur pass rättvist det nya systemet är.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslag om grunderna för avgifter till Ålands hälso- och sjukvård för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.