Första behandling

Ändring av kommunallagen LF 17/2016-2017

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Harry Jansson

    Tack, talman! God dag kolleger, lag- och kulturutskottet har relativt snabbt processat landskapsregeringens förslag om ändring av kommunallagen vad gäller deltagande i möten på distans och elektroniskt beslutsfattande.

    Orsaken är att lagtinget under fjolåret, utgående från en lagmotion, diskuterade ungefär motsvarande tankegångar ganska djupgående.

    I samband med att lagtinget då förkastade lagmotionen så uttalade man en kläm och en förhoppning om att landskapsregeringen i snabb ordning skulle komma tillbaka till lagtinget med motsvarande innehåll i ett lagförslag.

    Vi konstaterar att vi kan ge landskapsregeringen beröm för att de har handlat snabbt enligt lagtingets samlade intentioner.

    Själva sakinnehållet i lagförslaget handlar om att i kommunallagen ge de grundläggande förutsättningarna för den här typen av modernt beslutsfattandet och en modern form att mötas via moderna tekniska hjälpmedel.

    Precis som tidigare tankegångar så är det förvaltningsstadgan som kommer att utgöra basen för respektive kommuns beslut om hur man vill gå vidare i praktiken. Här kan man bara hoppas att Ålands kommunförbund och andra kan vara behjälpliga när det gäller att ta fram en mer samlad bild om hur man går till väga. Som alltid när man ska beträda ny mark så kommer det att finnas vissa gråzoner hur man ska ha tillräckligt tillförlitliga system med tanke på sekretess och annat.

    Utskottet tillstyrker lagförslaget i sin helhet och hoppas att det här kommer gagna i synnerhet glesbygdskommunerna i det framtida kommunala arbetet. Tack, talman.

    Vicelantrådet Camilla Gunell, replik

    Herr talman! Jag vill rikta ett tack till ltl Harry Jansson, tillika ordförande i utskottet för att snabbt ha behandlat den här lagen. Den är efterlängtad. Särskilt som skärgårdsnämndens ordförande så vill jag framföra skärgårdskommunernas tack. I skärgården har man länge strävat efter att få detta. Nu ser man den här möjligheten som någonting som man faktisk kan använda sig av. Vi höll ett av skärgårdsnämndens möte senast på distans och det fungerade alldeles utmärkt.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av kommunallagen för landskapet Åland för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.