Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Tage Silander

    Herr talman! Finans- och näringsutskottet har behandlat landskapsregeringens lagförslag nr 8/2016-2017 gällande ”Ändring av landskapslagen om tillämpning på Åland av lagen om allmänt bostadsbidrag”.

    Herr talman! Landskapet tillämpar blankettlagstiftning när det gäller lagstiftning om allmänt bostadsbidrag. I riket har man nu ändrat sin lagstiftning, för det första så att de studerande som studerar i Finland ska omfattas av det allmänna bostadsbidraget istället för att som hittills få bostadstillägg till studiestödet, och för det andra har man, för att finansiera de extra kostnader som överföringen innebär, kombinerat med uppställda sparmål, bland annat stadgat att de maximala boendekostnaderna i beräkningen av nivån på bostadsbidraget sänks med fem procent.

    Ändringen av rikslagen kommer att träda ikraft den 1 augusti 2017, dock så att stadgandet gällande sänkningen av de maximala boendekostnaderna träder ikraft redan den 1 januari 2017.

     

    Landskapsregeringen har för sin del ansett att de studerande på Åland fortsättningsvis ska omfattas av systemet med bostadstillägg till studiestödet, och avser därför att vidta lagstiftningsåtgärder så att den i rikslagen stadgade ändringen inte träder ikraft på Åland, en ändringsåtgärd som tidsmässigt bör ske under första halvåret 2017.

    Därtill har landskapsregeringen föreslagit att nivån på de maximala boendekostnaderna inte ska sänkas. Lagförändringen har en direkt koppling till budgeten för år 2017 varför ändringen kan ske i form av en s.k. budgetlag, vilket gör att lagförändringen kan verkställas i skyndsam ordning så att lagen till den delen kan träda ikraft vid samma tidpunkt som den ändrade rikslagen, dvs. den 1 januari 2017.

    Eftersom det här förslaget till lagförändring är mycket färskt och därtill brådskande kan det i det här sammanhanget vara skäl att också betona vikten av att landskapsregeringen noggrant bevakar förändringar i rikslagstiftningen på de områden där landskapet har gått in för blankettlagstiftning. Även om just det här ärendet kunde hanteras på ett tillfredsställande sätt kan risken för misstag i berednings- och behandlingsskedet uppstå vid alltför stor brådska.

    I debatten när ärendet presenterades ställdes frågan om hur många hushåll som erhåller bostadsbidrag, och svaret på den frågan var 491 hushåll. Därtill frågades hur det antalet står sig i jämförelse med situationen i Finland.

    Enligt Folkpensionsanstaltens bostadsbidragsstatistik för år 2015 kan man bland annat utläsa följande uppgifter som kan belysa situationen något.

    – 454 åländska hushåll erhåller allmänt bostadsbidrag, och man fick i genomsnitt 326 euro i bostadsbidrag per månad. I hela landet fick 246 357 hushåll allmänt bostadsbidrag, och man fick i genomsnitt 330 euro i bostadsbidrag per månad.

    – 941 invånare hörde till de hushåll som fick allmänt bostadsbidrag, vilket innebär 4,1 procent av befolkningen, där man räknar med alla 0-64 åringar. I hela landet hörde 461 004 invånare till de hushåll som fick allmänt bostadsbidrag, vilket innebär att 10,6 procent av befolkningen erhöll bostadsbidrag.

    – På Åland utbetalades 1 732 000 euro i allmänt bostadsstöd, vilket innebär 76 euro per person utslaget på alla 0-64 åringar. I hela landet betalade man ut 917 620 000 euro i allmänt bostadsbidrag, vilket innebär 210 euro per person utslaget på alla 0-64 åringar.

    Detta för att i någon mån belysa de frågeställningar som berördes här i plenum då ärendet presenterades.

    Ett par tekniska justeringar har gjorts i utskottsbehandlingen, dels så att ordet allmänt har tillförts så att benämningen på lagen istället blir allmänt bostadsbidrag, dels så att det nya 20:e momentet i 3 § förses med ett datumtillägg så att bestämmelsen i rikslagens 10 § ska tillämpas på Åland i den lydelse den har i lagen om allmänt bostadsbidrag den 31 december 2016.

    Herr talman! Finans- och näringsutskottet föreslår att lagförslaget antas med nämnda ändringarna av teknisk natur.

    Vtm Veronica Thörnroos

    Tack, talman! I likhet med utskottets ordförande vill jag understryka landskapsregeringens ansvar vad gäller blankettlagstiftningen och att man verkligen har kontroll på vad som händer på rikssidan. Det är speciellt viktigt när det gäller sociala stöd, eftersom de sociala stöden utbetalas till dem som för tillfället är svagast här i samhället.

    Som saken här hanterades så fick vi information i lagtinget att det var via ett pressmeddelande som man noterade att det var förändringar på gång. Sedan har landskapsregeringen i brådskande ordning skrivit ihop ett lagförslag som utskottet delvis har gjort vissa justeringar i, som utskottets ordförande sade.

    Jag och centern efterlyser en långsiktig plan från landskapsregeringen vad gäller de sociala stöden. Vilken politik avser landskapsregeringen att föra de närmaste åren? Detta vill vi veta dels med beaktande av att det är ett stort lagförslag på gång på finska sidan och dels att finans- och näringsutskottet i ett annat sammanhang fått information om komplexiteten vad gäller social lagstiftning. Vi har också ett ekonomiskt läge, som landskapsregeringen brukar påtala allt som oftast, och det gör att det måste finnas en långsiktighet, speciellt vad gäller de sociala stöden så att ålänningarna ska veta vad de kan förvänta sig.

    Jag hoppas verkligen att landskapsregeringen kan ta sig den tiden och göra en långsiktig planering av vad man de facto vill när det gäller stöd till enskilda medborgare. Tack.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning av lagen om bostadsbidrag för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.