Remissdebatt

  • Talmannens förslag är att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet. Diskussion.


  • Tack, talman! Lagtinget antog den 5 maj i år landskapslag om ändring och temporär ändring av landskapslagen om studiestöd. I juni förordnade republikens president att paragrafen 39a sjätte punkten i denna lag skulle förfalla. Men i övrigt kunde lagen godkännas och lagen trädde i kraft den 1 augusti i år.

    Talman! Orsaken till att paragrafen 39a sjätte punkten skulle förfalla var att Högsta domstolens utlåtande gällande sjätte punkten är för vagt formulerad och ospecificerad på ett sätt som är problematiskt för skyddet av privatlivet och personuppgifter i grundlagens 10 §.

    Högsta domstolen hänvisar till grundlagsutskottets utlåtanden, där framkommer att grundlagsutskottet konstaterar att skyddet för personuppgifter i första hand ska tillgodoses utifrån den allmänna dataskyddsförordningen och den nationella lagstiftningen på allmän nivå. Man konstaterar att allmänna personuppgifter som till sin natur är särskilt känsliga bör åtnjuta ett särskilt skydd eftersom behandlingen av uppgifterna kan innebära betydande risker för de grundläggande rättigheterna och friheterna.

    Av den anledningen bör finnas exakta och noga avgränsade bestämmelser om att det är tillåtet att behandla känsliga uppgifter bara om det är absolut nödvändigt, och att bestämmelser om behandling av känsliga uppgifter måste vara detaljerade och omfattande inom ramarna för dataskyddsförordning.

    Talman! Utifrån att AMS ska kunna handlägga studiestödsärenden på ett effektivt sätt behöver de ha tillgång till bland annat personuppgifter och uppgifter om förmåner som begränsar rätten till studiestöd och därav behöver paragrafen 39a kompletteras.

    Landskapsregeringen föreslår därmed att 39a ändras så att den blir mer specificerad genom att sjätte punkten är ändrad samt att ytterligare 3 punkter har tillkommit. Tack!


  • Diskussionen är avslutad. Kan förslaget att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet omfattas? Ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.