Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet. Diskussion.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Anförande | 14:15

    Tack, talman! Bästa lagting och åhörare. Ändring av studiestödslagen. Lagtinget antog den 5 maj 2023 en landskapslag om ändring och temporär ändring av landskapslagen om studiestöd. I lagen ingick en ändring av 39a § med bestämmelser om rätt för AMS att få vissa uppgifter av andra myndigheter som behövs då AMS beviljar studiestöd.

    Den 29 juni 2023 förordnade republikens president att 39a § 6 punkten i landskapslagen skulle förfalla med hänvisning till de grunder som Ålandsdelegationen och högsta domstolen anfört i sina utlåtanden. Enligt högsta domstolens utlåtande. Enligt Högsta domstolens utlåtande var 6 punkten för vagt formulerad och ospecificerad på ett sätt som är problematiskt för skyddet av privatlivet och personuppgifter i grundlagens 10 §.

    Landskapsregeringen föreslår att 39a § i studiestödslagen kompletteras med ytterligare bestämmelser om vilka sekretessbelagda uppgifter AMS har rätt att få och av vilka myndigheter. Bestämmelserna överensstämmer i sak med bestämmelserna i 41a § i rikets lag om studiestöd men är ännu mer specificerade och förtydligade.

    Paragrafen 39a föreslås kompletteras med punkterna 6-9. Enligt 6 punkten föreslås AMS ha rätt till uppgifter av Skatteförvaltningen om den studerades skattepliktiga förvärvs- och kapitalinkomst. Uppgifterna behövs för att AMS ska kunna verkställa inkomstprövningen i enlighet med bestämmelserna i 20 § studiestödslagen.

    Enligt 7 punkten föreslås AMS få rätt till uppgifter av Folkpensionsanstalten och pensionsbolag om förmåner som beviljats studerande. Uppgifter behövs för att AMS ska kunna kontrollera om den studerande får förmåner som begränsar rätten till studiestöd i enlighet med bestämmelserna i 22 § i studiestödslagen.

    Enligt 8 punkten föreslås AMS få rätt till uppgifter av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om den studerandes personuppgifter och spärrmarkerade uppgifter. Detta innebär uppgifter om den studerandes namn, personbeteckning, adress, tidigare stadigvarande och tillfälliga adresser, antal personer som är skrivna på samma adress, tidigare namn för studerande som fyllt 15 år, barn, barn i vårdnad, föräldrar och vårdnadshavare, intressebevakning som avses i lagen om förmyndarverksamhet, fullmakt för intressebevakning som avses i lagen om intressebevakningsfullmakt samt äktenskap eller registrerat partnerskap. Uppgifterna behövs för att AMS ska kunna fatta beslut om studiestöd. AMS får redan idag dessa uppgifter men rätten saknar konkret och tydligt lagstöd. Vad gäller användarrätten till spärrmarkerade uppgifter får endast särskilt utsedda fast anställda tjänstemän och anställda i ett arbetsförhållande rätten och antalet användarrättigheter begränsas till så få som möjligt.

    Enligt 9 punkten föreslås AMS få rätt till uppgifter av Migrationsverket om den studerades uppehållstillstånd. Uppgifterna behövs för att kunna avgöra om den studerande har rätt till studiestöd enligt 1 § 1 och 2 mom. studiestödslagen.

    Utskottet föreslår att lagtinget antar lagförslaget med några smärre ändringar av språklig och teknisk karaktär.
    39a §, Rätt att få uppgifter, punkt 2 föreslås få samma lydelse som i punkt 1, där punkt 1 lyder: "Identifikations- och individualiseringsuppgifter för dem som blivit godkända vid antagningen av studerande; av Utbildningsstyrelsen och läroanstalterna".

    I punkt 5 föreslås att texten moderniseras så att ”straffanstalterna” ersätts av "Brottspåföljdsmyndigheten" eftersom straffanstalt inte längre används som term i fängelselagen. Tack, talman!


  • Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om studiestöd för godkännande.
    Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.