Andra behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion om ärendet i dess helhet. Efter det föreläggs de lagförslag som ingår i betänkandet var för sig för beslut i andra behandling. Slutligen föreläggs betänkandets motiveringar för godkännande i enda behandling. Kan förfaringssättet godkännas? Godkänt.

    Diskussion. Ingen diskussion.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring och temporär ändring av kommunalskattelagen för landskapet Åland för antagande i andra behandling. Begärs ordet? Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 1 § landskapslagen om kompensation för uteblivna inkomster från beskattningen av kapitalinkomst. Begärs ordet? Konstateras att utskottet har föreslagit att lagförslaget ska förkastas. Kan förslaget omfattas? Omfattat. Lagförslaget är förkastat. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om temporär ändring av landskapslagen om landskapsandelar till kommunerna för antagande i andra behandling. Begärs ordet? Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om kompensation till kommunerna för sjukdomskostnadsavdraget 2014 och 2015 för antagande i andra behandling. Begärs ordet? Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Betänkandets motivering föreläggs för enda behandling. Diskussion? Ingen diskussion. Lagtinget har i enda behandling godkänt motiveringen.

    Begärs ytterligare ordet?

    Ltl Mats Perämaa

    Fru talman! Med anledning av det vi förde fram under ärendets första behandling så förslår jag att till betänkande fogas en åtgärdsuppmaning med följande lydelse: ”Landskapsregeringen bereder under år 2015 en skatteåtgärd som efter avslutade studier vilka lett till examen, möjliggör ett avdrag av kapitaldelen i ett studielån då förmånstagaren genom arbete förvärvar skattepliktiga inkomster i en åländsk kommun.”

    Vtm Viveka Eriksson

    Fru talman! Jag ber att få understöda ltl Perämaas förslag.

    Talmannen

    Lagtingsledamoten Mats Perämaa har med understöd av vicetalman Viveka Eriksson föreslagit att följande kläm fogas till betänkandet” att till betänkandet fogas en åtgärdsuppmaning med följande lydelse: ”Landskapsregeringen bereder under år 2015 en skatteåtgärd som efter avslutade studier vilka lett till examen, möjliggör ett avdrag av kapitaldelen i ett studielån då förmånstagaren genom arbete förvärvar skattepliktiga inkomster i en åländsk kommun.” Uppmaningen framgår av reservationen till betänkandet. Är redogörelsen riktig. Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer att verkställas.

    Ltl Mats Perämaa

    Fru talman! Jag föreslår öppen omröstning.

    Ltl Torsten Sundblom

    Fru talman! Jag understöder ltl Perämaas förslag.

    Talmannen

    Ltl Mats Perämaa har med understöd av Torsten Sundblom föreslagit att en öppen omröstning ska hållas. En öppen omröstning kommer därför att hållas. Jag ber lagtingsledamöterna Petri Carlsson och Jörgen Pettersson att biträd omröstningen.

    Den som omfattar finans- och näringsutskottets betänkande röstar ja; den som omfattar ltl Mats Perämaas ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Godkänd.

    Upprop.

    Omröstningen har givit vid handen 19 ja-röster, 9 nej-röster och 2 var frånvarande. Lagtinget har godkänt utskottets betänkande.                            

    Ärendet är slutbehandlat.