Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.

    Diskussion.

    Minister Wille Valve

    Talman! En kort ”vad är det” finner man under kapitel fyra i detta förslag. Det redogörs för att det är ett tekniskt och klargörande förslag till sin karaktär vilket också framgår av strukturen på 8 § som är särskilt ägnad att öka användarvänligheten för den här lagstiftningen.

    Den som ändå vill bena något i detta kan begrunda rättelseyrkande, där finns ett tydligt ställningstagande för att det är ÅMHM som är den myndighet som tar emot rättelseyrkanden inom specialomsorgen.

    För dem som är självstyrelsenördar - det finns kanske en, två eller flera i denna församling - så kan nämnas självstyrelselagens krav på att om man riktar ett besvär till landskapsregeringens så ska det överklagas till högsta förvaltningsdomstolen. Riktar man besvär till en underlydande myndighet, vilket ÅMHM är, så gäller Ålands förvaltningsdomstol. Detta är ägnat till att stärka rättsskyddet för de fåtal ärenden som det rör sig om.

    Såsom beskrivs i lagförslagets så har ärendet föregåtts av en remissrunda och diskussioner med ÅMHM, Ålands förvaltningsdomstol och även Ålands omsorgsförbund som har meddelat landskapsregeringen att man omfattar och stöder lagförslaget som sådant. Tack för ordet.

    Talmannen

    Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till social- och miljöutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.