Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensens förslag är att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.

    Diskussion.

    Minister Carina Aaltonen

    Fru talman! Idag har jag fyra lagframställningar som ska presenteras. Tre stycken är föranledda av EU-direktiv och en framställning är ett eget åländskt initiativ för att förenkla byråkratin inom förvaltningen. Det här förslaget rör farliga ämnen i elektroniska produkter.

    Ända sedan år 2002 har Europeiska Unionen reglerat användningen av farliga ämnen i elektriska och elektroniska produkter. Genom det här nya RoHS-direktivet styr man även produktionen och konsumtionen av elektrisk och elektronisk utrustning i en mer miljövänlig riktning. Det här genomförandet ska ske stegvis fram till år 2019 och det är något som vi välkomnar.

    Det här lagförslaget bygger på tidigare genomförd lagstiftning som redan har införlivats i landskapet och har sin bakgrund i det nya RoHS-direktivet, vars syfte framförallt är att begränsa bly, kvicksilver, krom och kadmium som man inte vill släppa ut på den europeiska marknaden. Redan när man tillverkar produkterna är det viktigt att se till att inte de elektriska produkterna innehåller de här farliga ämnena. Det är också viktigt att man inte importerar eller säljer produkter som innehåller de här farliga ämnena som är skadliga för både människor och miljö.

    Det finns inte någon anledning till att vi skulle genomföra lagstiftningen på något annat sätt än genom blankettlagstiftning. De här föreslagna lagbestämmelserna innehåller reglering av rikslagstiftningsnatur och från det så finns det inte mycket möjlighet att avvika. Bestämmelserna handlar också ganska mycket om hur de berörda förvaltningsmyndigheterna ska gå tillväga för att lagen ska kunna verkställas.

    Det här sant att vi på Åland redan har valt att använda oss av blankettlagstiftningstekniken för genomförandet av det första RoHS-direktivet. Det medför att det är mest rationellt att också i fortsättningen använda sig av blankettlagstiftning inom det här området.

    Ekonomiskt har det här förslaget inte några konsekvenser för Ålands del. När det gäller de administrativa konsekvenserna så kan man konstatera att det innebär att ÅMHM får ytterligare uppgifter inom tillsyn. Det här merarbetet är svårt att uppskatta idag, men redan idag sker kontroll av produkter, att produkterna har rätt märkning som krävs enligt EU-rätten.

    För det åländska näringslivet är inte heller det här lagförslaget särskilt betungande eftersom vi inte har någon tillverkningsindustri av elektriska och elektroniska produkter på Åland. Däremot så handlar det om import, marknadsföring, försäljning och distribution av produkter som redan är tillverkade på annat håll. När produkterna förs in på Åland så bör de redan vara testade, kontrollerade och CE-märkta i vanlig ordning för att överensstämma med EU:s produktkrav.

    Det här lagförslaget innebär att Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ska vara en tillsynsmyndighet och det är en uppgift som de redan också har idag.

    När finans- och näringsutskottet börjar bereda det här lagförslaget så vill vi från regeringen be utskottet att närmare se hur den slutliga utformningen av rikslagen kommer att se ut. Rikslagen är som bäst under behandling i riksdagen. Grundlagsutskottet har lämnat synpunkter till miljöutskottet, man har bl.a. framhållit att den föreslagna lagen skulle bli tydligare om den kompletteras med förordningsbemyndigande som gör att man kan ta in detaljbestämmelser på förordningsnivå. Det finns fog för ett anta att regeringens miljöutskott kommer att lyssna på grundlagsutskottet och ta in detta i lagförslaget från riksdagen. Jag ber finans- och näringsutskottet att följa med hur det här direktivet implementeras slutgiltigt.

    Jag kan ytterligare tillägga att när man har gjort undersökningar om var de miljöfarliga produkterna finns så är det bl.a. i billiga leksaker. För något år sedan så gjorde man ett stort projekt inom EU där man kontrollerade upp cirka 400 leksaker och ungefär 100 leksaker innehöll för höga halter av bly. Speciellt när det är produkter som ska hanteras av barn så är det viktigt att de också är miljövänliga och säkra för hälsan.

    Ltl Torsten Sundblom, replik

    Tack, fru talman! Det här är en av flera framställningar idag som överför mera uppgifter på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet. Hela framställningen skulle ha vunnit på att det hade funnits någon uppskattning vilka tilläggsresurser som kommer att behövas till ÅMHM med hänvisning till de här lagförslagen som kommer.

    Minister Carina Aaltonen, replik

    Vi har sagt att vi kommer att titta över det här i samband med budgeten för 2014. Det kommer flera lagförslag som innebär en del ökade uppgifter till ÅMHM, men det är inte säkert att det i arbetsmängd sist och slutligen blir så väldigt mycket att det kräver flera inspektörer. Men det är viktigt att ha det här med oss nu under året så att vi har ett helhetsgrepp när vi kommer till budgetbehandlingen på 2014.

    När det gäller att kontrollera produkter så görs det redan idag.

    Ltl Torsten Sundblom, replik

    Tack, fru talman! Man måste tänka på kostnaderna redan när man ger lagförslaget, att man gör det före och inte efter. Nu bör ju utskottet rota i den här saken och försöka få en liten uppfattning.

    Minister Carina Aaltonen, replik

    Fru talman! Att se till att resurserna på ÅMHM räcker till är nog en fråga som regeringen får ta på sig inför budgetbehandlingen 2014.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till finans- och näringsutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.