Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Petri Carlsson

    Talman! Återigen har vi en lagändring som visar på känsligheten i självstyrelsesystemet där en relativt marginell åtgärd i Finland leder till ändringar av så stor omfattning för oss här på Åland att vi inte kan använda oss av vårt eget redan beslutade sätt att lösa frågor utan att i skyndsam ordning ta fram en temporär lösning för att någorlunda behålla status quo.

    Landskapsregeringen skriver i sitt förslag att man föreslår att kompensationen till kommunerna för uteblivna inkomster från beskattningen av kapitalinkomst avvecklas under en fyraårsperiod och att orsaken till förslaget är att de statistikuppgifter som legat till grund för beräkningen av kompensationen inte längre finns att tillgå.

    Därför föreslås att den nu gällande landskapslagen om kompensation för uteblivna inkomster från beskattningen av kapitalinkomst ska ersättas med en temporär lag.

    För år 2018 är kompensationsbeloppet 850 000 euro vilket är samma belopp som återfinns i landskapets budget för det här året. Utskottet föreslår för tydlighetens skull att beloppet skrivs in i lagparagrafen istället för att hänvisa till budgeten. Hänvisningar finns ändå i detaljmotiveringarna. Samtidigt görs ett par justeringar av språklig karaktär.

    Sedan när det kommer till finansåren 2019–2021 är förslaget att det årliga kompensationsbeloppet ska vara 820 816 euro. Det här är ett genomsnitt för hur mycket som har betalats ut till kommunerna årligen under de fem senaste åren. Landskapsregeringen och kommunerna har kommit överens om att det här är okej, även om det alltid kan finnas synpunkter på hur medel sedan fördelas mellan kommunerna. Också här föreslår utskottet att beloppet skrivs in i lagparagrafen för tydlighetens skull eftersom beloppet är känt och det som ligger till grund för underlaget inte kommer att ändra framöver.

    För den nyfikne kan jag berätta att utskottet har fått ta del av kompensationer som betalats ut för de femton senaste åren. Man kan konstatera att beloppen har varierat från allt mellan drygt 46 000 euro till nästan två miljoner euro. Man kan också konstatera att det här förslaget med fem års medeltal är fördelaktigare för kommunerna än om man skulle ha använt ett genomsnitt med fler år tillbaka i tiden. Dessutom ger det här förslaget mer stabilitet i intäktsprognostiseringen för kommunerna nu när man vet exakt hur mycket man kommer att få i dessa kompensationer de närmsta åren.

    Avslutningsvis vill vi i utskottet påpeka vikten av att en ersättande kompensationsmodell bör tas fram i god tid inför finansåret 2022 eftersom det här lagförslaget endast är temporärt. Tack för ordet.

    Ltl Harry Jansson, replik

    Tack, talman! Tack till finansutskottets nya ordförande för presentationen.

    Jag kan medge att när jag först läste utskottets resonemang så reagerade jag lite, som utskottsordförande antydde, att det har varierat så oerhört. Spännvidden har varit så enorm vad gäller kompensationen volymmässigt till kommunerna.

    Men ändå tilltalas jag av att man bestämmer sig just för att trygga dels finansieringen av kommunerna till den här delen och också att man har en vetskap om att det nu är, antagligen enligt lagtingets kommande beslut, den här basen som ligger till grund. Jag välkomnar utskottets linjedragningar också till den delen.

    Talmannen

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.