Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till lagutskottet. Godkännes?

    Diskussion.

    Lantrådet Viveka Eriksson

    Talman! Den här framställningen berör flera av landskapsregeringens underlydande myndigheter. Dels är det ett förtydligande av bestämmelserna när det gäller våra en persons myndigheter, diskrimineringsombudsmannen och datainspektionen, där beslutsgången tydliggörs. Dels är det också några lagar som ändras så att de blir kongruenta med andra lagar som berör underlydande myndigheter.

    De grundläggande bestämmelserna om tjänstemännen inom landskapsförvaltningen finns i tjänstemannalagen. Tjänstemannalagen kompletteras med bestämmelser om tjänstemän inom den allmänna förvaltningen också inom lagar som reglerar underlydande myndigheter.

    Man har fattat beslut om att vissa beslut bör tas på landskapsregeringens nivå för att man ska få en enhetlighet. Det handlar dels om permitteringar, det kom en lag 2005 som innebär att det är landskapsregeringen som fattar beslut om permitteringar. Dels handlar om det om förflyttningar inom landskapsregeringen och mellan olika myndigheter, den lagen kom 2006. Nu finns det behov av att också lyfta in samma bestämmelser i vissa av lagar där det har tillkommit lagar efter den här åtgärden.

    För det första berörs landskapslagen om Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet. Det är en lag som tillkom efter 2005, när beslutet om permitteringar fattades. Där går vi in och gör det kongruent med annan lagstiftning.

    Motorfordonsbyrån berörs, här är det en hänvisning till tjänstemannalagen. Här blir det inte någon ändring i beslutsgången, den följs såsom den görs idag.

    När det gäller diskrimineringsombudsmannen och datainspektionen så är det är lite speciella myndigheter genom att det är en persons myndigheter. I nuvarande lag sägs det att diskrimineringsombudsmannen är en oberoende myndighet med landskapet Åland som huvudman. Det här är rättar vi till. Det föreslås att den oberoende myndigheten administrativt underställs landskapsregeringen. Det här är också kongruent såsom det är med datainspektionen.

    I diskrimineringsombudsmannalagen införs också, förutom detta när det handlar om förflyttning och omplaceringar av diskrimineringsombudsmannen, att det är landskapsregeringen som fattar beslut. Detsamma gäller för datainspektionen, där det också införs en hänvisning till tjänstemannalagens förfarande om förflyttningar.

    Ltl Ulla-Britt Dahl

    Herr talman! Lantrådet redogjorde ganska tydligt vad de här förändringarna innebär. Några ord ändå om detta. I framställningen föreslår landskapsregeringen att landskapslagen om Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, landskapslagen om diskrimineringsombudsmannen och landskapslagen om datainspektionen ändras.

    Vi liberaler stöder förslagen till ändringar eftersom att genom ändringarna ges landskapsregeringen rätt att besluta om permittering för nämnda underlydande myndigheter, vilket också ur jämlikhetsaspekt och rättvisesynpunkt är bättre att beslut som t.ex. permitteringsbeslut tas av landskapsregeringen.

    Samtidigt skapar förslaget också en större flexibilitet för arbetsgivaren, eftersom personal, som annars kanske har sagts upp, nu kan omplaceras eller förflyttas inom hela landskapsförvaltningen.

    Motsvarande bestämmelser finns t.ex. för Högskolan på Åland, ÅHS och AMS.

    Landskapsregeringen ges samtidigt genom denna framställning utökade befogenheter vid datainspektionen i fråga om förflyttning och omplacering av anställda till och från en annan landskapsmyndighet eller inrättning.

    Tanken med att centralisera beslutsfattandet i fråga om förflyttning och omplacering till landskapsregeringen är att säkerställa landskapsanställdas anställningstrygghet.

    Precis som för övriga underlydande myndigheter och inrättningar krävs ett samtycke också av datainspektionen för att en förflyttning eller omplacering ska kunna göras.

    Nu förtydligas också beslutsbestämmelserna för tjänsterna som diskrimineringsombudsman och chef för datainspektionen, som här nämndes, så att samtliga beslut i fråga om tjänsterna i enlighet med tjänstemannalagen handläggs av landskapsregeringen.

    Till slut, genom framställningen om beslutanderätt i personalfrågor, för landskapsregeringens underlydande myndighet, får man en enhetlig reglering genom hela beslutskedjan.

    Ltl Barbro Sundback

    Herr talman! Det är både logiskt och klokt att förenhetliga lagstiftningen så att vi uppnår lika behandling av alla landskapets anställda.

    Man undrar ändå om det här också är en del av budgetarbetet. Min fråga speciellt till lantrådet gäller datainspektionen. Har landskapsregeringen planer på att förflytta datainspektören eller göra någon omorganisering så att funktionen placeras någon annanstans i förvaltningen? Jag tyckte det var mycket betoning på förflyttning och omorganisering. Det skulle vara bra att inte bara säga A utan kanske också B.

    Lantrådet Viveka Eriksson

    Talman! Det här är strikt ett lagändringsförslag som tar fasta på var beslutsfattandet ska ligga. Det är inte någon funktion som vi är ute efter, helt enkelt var beslutnivån ligger. I dag har vi både diskrimineringsombudsmannen och datainspektionen som är en persons myndigheter, som själva egentligen ska fatta beslut, både om permittering och om förflyttning. Då lyfter vi upp det på landskapsregerings nivå.

    På den konkreta frågan om man planerar att förflytta datainspektionen så finns det inte några sådana planer. Men det föreslogs nog i budgeten att man ska samlokalisera diskrimineringsombudsmannen och datainspektionen för att därmed får vissa synergieffekter.

    Ltl Barbro Sundback

    Det är säkert klokt det. På Ekonomiegatan har det stått ett tomt utrymme länge sedan patient- och klientombudsmannen placerades här i centralförvaltningen, vilket jag i och för sig tycker att var en försämring ur klienternas synvinkel. Det var betydligt mer tillgängligt när patient- och klientombudsmannen var på Ekonomiegatan. En möjlig placering på Ekonomiegatan kunde vara datainspektören. Nu står det mest tomt där. Det är några som jobbar där men för det mesta är alla utrymmen outnyttjade.

    Talmannen

    Begäres ordet? Diskussionen är avslutad. Ärendet remitteras till lagutskottet.