Enda behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Diskussionen i ärendet förklarades avslutad vid plenum 18.12.2009.

    Detaljbehandlingen vidtar. I detaljbehandlingen föreläggs först utgifterna jämte detaljmotiveringar enligt huvudtitlar, därefter inkomsterna jämte detaljmotiveringar enligt avdelningar, betänkandets allmänna motivering och slutligen betänkandets klämmar. Kan förfaringssättet godkännas? Godkänt.

    Först föreläggs utgifterna enligt huvudtitel jämte detaljmotiveringar.

    Föreläggs 41 Ht Lagtinget, enligt kapitel.

    Kapitel 01. Godkänt.

    Kapitel 05. Godkänt.

    Kapitel 10. Lagtingets övriga utgifter. Begäres ordet?

    Ltl Fredrik Karlström

    Herr talman! Jag föreslår att anslaget under moment 41.10.06 Till lagtingsgruppernas disposition för kansliändamål sänks till 223 200 euro.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Talman! Jag ber att få understöda ltl Karlströms förslag.

    Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Fredrik Karlström, understödd av vtm Gun-Mari Lindholm föreslagit att anslaget under moment 41.10.06 Till lagtingsgruppernas disposition för kansliändamål sänks till 223 200 euro. Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer att verkställas. (Ringsignal) De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Fredrik Karlströms ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Omröstningspropositionen godkänd.

    Jag ber ja-röstarna resa sig. Talmannen röstar ja. Jag ber nej-röstarna resa sig. Majoritet för ja. Lagtinget har omfattat förslaget enligt finansutskottets betänkande.

    Begäres ytterligare ordet? Därmed är kapitlet godkänt.

     

    Föreläggs Kapitel 20. Godkänt.

     

    Föreläggs 42 Ht Landskapsregeringen, i dess helhet. Godkänd.

    Föreläggs enligt kapitel 43 Ht Kansliavdelningens förvaltningsområde:

    Kapitel 01. Godkänt.

    Kapitel 03. Godkänt.

    Kapitel 04. Godkänt.

    Kapitel 05. Godkänt.

    Kapitel 10. Godkänt.

    Kapitel 15. Godkänd.

    Kapitel 20. Godkänt.

    Kapitel 25.  Godkänt.

    Kapitel 27. Godkänt.

    Kapitel 30. Godkänt.

    Kapitel 32 . Godkänt.

     

    Kapitel 40 Fastighetsförvaltning. 

    Ltl Fredrik Karlström

    Herr talman! Jag föreslår att motiveringen under moment 43.40.74 ges följande tillägg i enlighet med min reservation till finansutskottets betänkande: "Landskapsregeringen kommer under året att genomföra mindre renoveringar i Självstyrelsegården inklusive renoveringar av caféet och ventilationen men innan en större totalrenovering genomförs kommer landskapsregeringen att utföra en helhetsplan där framtida personalresurser och dess behov av utrymmen beaktas samt även undersöka möjligheten att flytta landskapsarkivet utanför stadsgränsen. Landskapsregeringen kommer även att fullfölja planeringen av en fjärde våning och återkomma med närmare information och förslag i senare budget".

    Ltl Johan Ehn

    Herr talman! Jag ber att få understöda Fredrik Karlströms lagda förslag.

    Begäres ordet? Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Fredrik Karlströms, understödd av lagtingsledamoten Johan Ehn föreslagit att motiveringen under moment 43.40.74 ges ett tillägg enlighet med hans reservation till finansutskottets betänkande. Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig. Omröstning kommer att verkställas.

     

    Omröstning kommer att verkställas.

    De som röstar med finansutskottet röstar ja, de som röstar med ltl Fredrik Karlströms ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas?

    Ltl Mika Nordberg

    Jag föreslår öppen omröstning.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Talman! Jag understöder förslaget om öppen omröstning.

    Öppen omröstning är begärd och understödd och kommer därför att verkställas. Omröstning verkställs. Jag ber ltl ledamöterna Ulla-Britt Dahl och Carina Aaltonen att biträda.

    De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Karlströms ändringsförslag röstar nej.

    Upprop. Omröstningen har givit vid handen: 19 ja-röster, 10 nej-röster, 1 avstod.

    Majoritet för finansutskottets betänkande.

    Begäres ytterligare ordet? Därmed är kapitlet godkänt.

     

    Kapitel 60. Godkänt.

    Kapitel 95. Godkänt.

     

    Föreläggs enligt kapitel 44 Ht Finansavdelningens förvaltningsområde.

    Kapitel 01. Allmän förvaltning

    Begäres ordet?

    Ltl Jörgen Strand

    Herr talman! Jag föreslår i enlighet med finansmotion nr 17/2009-2010 att motiveringen under moment 44.01.01 Finansavdelningens allmänna förvaltning får följande lydelse: "Anslag för personal har beaktats enligt bilaga 5 i budgetförslaget. Anslaget avser inte avlönande av semestervikarier."

    Ltl Johan Ehn

    Herr talman! Jag ber att få stöda det av ltl Strand framlagda ändringsförslaget.

    Begäres ytterligare ordet? Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Jörgen Strand, understödd av lagtingsledamoten Johan Ehn föreslagit att motiveringen under moment 44.01.01 Finansavdelningens allmänna förvaltning får följande lydelse i enlighet med finansmotion nr 17/2009-2010: "Anslag för personal har beaktats enligt bilaga 5 i budgetförslaget. Anslaget avser inte avlönande av semestervikarier." Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer att verkställas. (Ringsignal) De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Jörgen Strands ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Omröstningspropositionen godkänd.

    Jag ber ja-röstarna resa sig. Talmannen röstar ja. Jag ber nej-röstarna resa sig. Majoritet för ja. Lagtinget har omfattat förslaget enligt finansutskottets betänkande.

     

    Kapitel 05. Allmänna stöd till kommunerna. Begäres ordet?

    Ltl Fredrik Karlström

    Herr talman! Jag föreslår att sista stycket i motiveringen under moment 44.05.30 får följande lydelse: ”Av anslaget skall 166 000 euro under moment 44.05.30 användas för att kompensera de kommuner Jomala, Saltvik och Brändö som förlorat motsvarande intäkter på grund av felaktig fördelning av samfundsskatter.

    Ltl Jörgen Strand

    Herr talman! Jag ber att få understöda ltl Karlströms förslag.

    Begäres ytterligare ordet? Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Fredrik Karlström, understödd av lagtingsledamoten Jörgen Strand föreslagit en ändring av motiveringen under moment 44.05.30 i enlighet med sin till finansutskottets betänkande fogade reservation. Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer att verkställas. (Ringsignal) De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Fredrik Karlströms ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Omröstningspropositionen godkänd.

    Ltl Jörgen Strand

    Talman! Jag föreslår öppen omröstning.

    Ltl Carina Aaltonen

    Herr talman! Jag ber att få understöda ltl Strands förslag om öppen omröstning.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Herr talman! Det är redan understött. Det var också mitt förslag.

    Öppen omröstning har blivit föreslagen av ltl Strand och understödd av ltl Aaltonen och vtm Lindholm och kommer därför att verkställas. Jag ber ledamöterna Folke Sjölund och Camilla Gunell att biträda.

    Ja för finansutskottets förslag, nej för ltl Fredrik Karlströms ändringsförslag .

    Upprop. Röstningen gav vid handen: 13 ja röster, 17 nej.

    Majoritet för ltl Karlströms ändringsförslag.

    Begäres ytterligare ordet?

    Ltl Fredrik Karlström

    Herr talman! Jag föreslår också att anslaget under moment 44.05.36 Kompensation för förlust av skatteintäkter som orsakas av avdrag (F), höjs med 3 150 000 euro så att det allmänna skatteavdraget inte upphör utan att flitpengen i sin helhet återbetalas till medborgarna .

    Ltl Anders Eriksson

    Jag ber att få understöda förslaget.

    Begäres ytterligare ordet? Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Fredrik Karlström, understödd av lagtingsledamoten Anders Eriksson, föreslagit att anslaget under moment 44.05.36 Kompensation för förlust av skatteintäkter som orsakas av avdrag (F), höjs med 3 150 000 euro så att det allmänna skatteavdraget inte upphör utan att flitpengen i sin helhet återbetalas till medborgarna. Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer att verkställas. (Ringsignal) De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Karlströms ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Omröstningspropositionen godkänd.

    Ltl Fredrik Karlström

    Herr talman! Jag föreslår öppen omröstning.

    Ltl Anders Eriksson

    Understödes.

    Öppen omröstning är begärd och kommer att verkställas. Jag ber ledamöterna Barbro Sundback och Gun Carlsson att biträda.

    Ja, för finansutskottets förslag. Nej, för ltl Karlströms ändringsförslag.

    Upprop. Omröstningen har givit vid handen: 23 ja-röster, 16 nej-röster, 1 avstod.

    Majoritet för finansutskottet.

    Begäres ytterligare ordet? Därmed är kapitlet godkänt.

     

    Kapitel 10. Godkänt.

    Kapitel 20. Godkänt.

    Kapitel 90. Godkänt.

    Kapitel 95. Godkänt.

     

    Föreläggs enligt kapitel 45 Ht Social- och hälsovårdsavdelningens förvaltningsområde.

    Kapitel 01. Godkänt.

    Kapitel 10. Godkänt.

    Kapitel 15. Godkänt.

    Kapitel 20. Godkänt.

    Kapitel 25. Godkänt.

    Kapitel 30. Godkänt.

    Kapitel 35. Godkänt.

    Kapitel 50. Godkänt.

    Kapitel 52. Godkänt.

    Kapitel 54. Vattenförsörjning och vattenvård.

    Ltl Roger Jansson

    Herr talman! Jag föreslår i enlighet med finansmotion nr 19/2009-2010 att motiveringen under 45.54 Vattenförsörjning och vattenvård får följande lydelse: "Den målsättning för minskningen av fiskodlingens fosforbelastning på Östersjöns miljö som lagtinget fastslagit skall stå fast och genomföras i samarbete med fiskodlingsnäringen."

    Ltl Johan Ehn

    Herr talman! Jag ber att få understöda det av ltl Roger Janssons lagda förslaget.

    Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Roger Jansson, understödd av lagtingsledamoten Johan Ehn föreslagit att motiveringen under 45.54 Vattenförsörjning och vattenvård får följande lydelse: "Den målsättning för minskningen av fiskodlingens fosforbelastning på Östersjöns miljö som lagtinget fastslagit skall stå fast och genomföras i samarbete med fiskodlingsnäringen." Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer att verkställas. (Ringsignal) De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Roger Janssons ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Omröstningspropositionen godkänd.

    Ltl Roger Jansson

    Herr talman! Jag förslår öppen omröstning.

    Ltl Johan Ehn

    Jag ber att få understöda förslaget om öppen omröstning.

    Öppen omröstning har blivit föreslagen understödd och kommer därför att verkställas. Jag ber ledamöterna Anders Englund och Jörgen Strand att biträda.

    Ja, för finansutskottets förslag. Nej, för ltl Roger Janssons ändringsförslag.

    Upprop. Omröstningen har givit vid handen: 17 ja-röster, 10 nej-röster, 10 avstod.

    Majoritet för finansutskottet betänkande.

    Begäres ytterligare ordet? Därmed är kapitlet godkänt.

     

    Kapitel 56. Godkänt.

    Kapitel 60. Godkänt.

    Kapitel 70. Ålands hälso- och sjukvård. Begäres ordet?

    Ltl Fredrik Karlström

    Herr talman! I enlighet med min reservation föreslår jag att anslaget under moment 45.70.20 Ålands hälso- och sjukvård – verksamhetsutgifter (VR) höjs med 600 000 euro för att säkerställa att verksamheten på Övergårds kan fortgå tills det att det nya psykiatribygget och Trobergshemmet i Mariehamn står klar.

    Ltl Camilla Gunell

    Jag ber av det innerligaste understöda ltl Fredrik Karlströms förslag.

    Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Fredrik Karlström, understödd av lagtingsledamoten Camilla Gunell, föreslagit att anslaget under moment 45.70.20 Ålands hälso- och sjukvård – verksamhetsutgifter (VR) höjs med 600 000 euro för att säkerställa att verksamheten på Övergårds kan fortgå tills det att det nya psykiatribygget och Trobergshemmet i Mariehamn står klara. Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer att verkställas. (Ringsignal) De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Fredrik Karlströms ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Omröstningspropositionen godkänd.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Talman! Jag önskar öppen omröstning i det här ärendet.

    Ltl Camilla Gunell

    Jag ber att få stöda öppen omröstning.

    Öppen omröstning har blivit föreslagen och understödd och kommer därför att verkställas. Jag ber ledamöterna Åke Mattsson och Roger Jansson att biträda.

    Ja, för finansutskottet. Nej, för ltl Fredrik Karlströms ändringsförslag.

    Upprop. Omröstningen har givit vid handen: 19 ja-röster, 10 nej-röster, 1 avstod.

    Majoritet för finansutskottets betänkande.

    Begäres ytterligare ordet? Därmed är kapitlet godkänt.

     

    Föreläggs 46 Ht Utbildnings- och kulturavdelningens förvaltningsområde i sin helhet. Godkänd!

    Föreläggs enligt kapitel 47 Ht Näringsavdelningens förvaltningsområde:

    Kapitel 01. Godkänt.

    Kapitel 03. Näringslivets främjande. Begäres ordet?

    Ltl Fredrik Karlström

    Herr talman! Jag föreslår att motiveringen under momentet 47.03.42 Landskapsunderstöd för kurs-, utbildnings- och rådgivningsverksamhet får följande tillägg: ”Landskapsregeringen fullföljer de ingångna resultatavtalen med Ålands Handelskammare r.f., och Ålands Företagareförening r.f.”

    Ltl Camilla Gunell

    Jag ber att få understöda ltl Karlströms förslag.

    Begäres ytterligare ordet? Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Fredrik Karlström, understödd av lagtingsledamoten Camilla Gunell föreslagit att motiveringen under momentet 47.03.42 Landskapsunderstöd för kurs-, utbildnings- och rådgivningsverksamhet får följande tillägg: ”Landskapsregeringen fullföljer de ingångna resultatavtalen med Ålands Handelskammare r.f., och Ålands Företagareförening r.f.” Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer att verkställas. (Ringsignal) De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Fredrik Karlströms ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Omröstningspropositionen godkänd.

    Jag ber ja-röstarna resa sig. Talmannen röstar ja. Jag ber nej-röstarna resa sig. Majoritet för ja. Lagtinget har omfattat förslaget enligt finansutskottets betänkande. Begäres ytterligare ordet? Därmed är kapitlet godkänt.

     

    Kapitel 05. Godkänt.

    Kapitel 15. Godkänt.

    Kapitel 17. Godkänt.

    Kapitel 21. Godkänt.

    Kapitel 22. Godkänt.

    Kapitel 24. Godkänt.

    Kapitel 26. Godkänt.

    Kapitel 30. Godkänt.

    Kapitel 44. Godkänt.

    Kapitel 46. Godkänt.

    Kapitel 55. Godkänt.

    Kapitel 58. Godkänt.

     

    Föreläggs enligt kapitel 48 Ht Trafikavdelningens förvaltningsområde:

     

    Kapitel 01. Godkänt.

    Kapitel 10. Godkänt.

    Kapitel 20  Godkänt.

    Kapitel 30. Kostnader för väghållning. Begäres ordet?

    Ltl Fredrik Karlström

    Herr talman! I enlighet med min reservation föreslår jag att anslaget under moment 48.30.78 kvarstår i enlighet med landskapsregeringens förslag samt att motiveringen under moment 48.30.78 ges följande tillägg: ”Av de upptagna medlen reserveras 800 000 euro. Innan medlen kan användas bör landskapsregeringen dock under året återkomma till lagtinget med en redogörelse för en helhetsplan för skärgårdstrafiken utgående ifrån ett helt nytt trafiksystem innefattande kortrutt samt trafik med kombikatamaraner. Dessutom bör alla markavtal och tillstånd vara i skick.”

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Talman! Jag ber att få understöda ltl Fredrik Karlströms förslag.

    Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Fredrik Karlström, understödd av lagtingsledamoten vtm Gun-Mari Lindholm, föreslagit att anslaget under moment 48.30.78 kvarstår i enlighet med landskapsregeringens förslag samt det till motiveringen under moment 48.30.78 fogas ett tillägg i enlighet med ledamot Karlströms till betänkandet fogade reservation. Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig. Kan förfaringssättet godkännas? Godkänt.

    Omröstning kommer att verkställas. (Ringsignal) De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Fredrik Karlströms ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Omröstningspropositionen godkänd.

    Ltl Mika Nordberg

    Herr talman! Jag föreslår öppen omröstning.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Talman! Jag stöder förslaget om öppen omröstning.

    Öppen omröstning har blivit föreslagen och understödd och kommer därför att verkställas. Jag ber vtm Gunnar Jansson och ltl Johan Ehn Åke Mattsson att biträda.

    Ja, för finansutskottet. Nej för lagtingsledamoten Karlströms ändringsförslag.

    Upprop. Omröstningen har givit vid handen: 24 ja-röster, 5 nej röster, 1 avstod.

    Lagtinget har omfattat förslaget enligt finansutskottets betänkande. Begäres ytterligare ordet? Därmed är kapitlet godkänt.

     

    Kapitel 31. Godkänt.

    Kapitel 32. Godkänt.

    Kapitel 70. Godkänt.

     

    Föreläggs 49 Ht Skatter och avgifter av skattenatur i sin helhet. Godkänd.

    Därmed är utgifterna behandlade.

    Föreläggs inkomsterna enligt avdelningar.

    Avd. 31. Godkänd i sin helhet. Godkänd.

    Avd. 32. Godkänd i sin helhet. Godkänd.

    Avd. 33. Begäres ordet? Ingen begär ordet. Därmed är avdelning 33 godkänd i sin helhet.

    Avd. 34. Godkänd.

    Avd. 35 Godkänd.

    Avd. 36. Godkänd

    Avd. 37. Godkänd

    Avd. 38. Godkänd

    Avd. 39. Godkänd

    Därmed är inkomsterna behandlade.

     

    Föreläggs de till betänkandet fogade klämförslagen var för sig.

    Föreläggs det första klämförslaget. Godkänt.

    Föreläggs det andra klämförslaget. Godkänt.

    Därmed är klämmarna behandlade.

     

    Föreläggs slutligen betänkandets allmänna motivering.

    Talmannen föreslår att den allmänna motiveringen föredras enligt mellanrubrikerna i betänkandet och att ändringsförslagen framläggs under respektive rubrik. Kan förfaringssättet godkännas? Godkänt.

    Ekonomisk översikt Godkänd

    Landskapets budgetekonomi

    Begäres ordet?

    Ltl Camilla Gunell

    Herr talman! Jag föreslår att en text fogas till betänkandets allmänna motivering under rubriken Ekonomisk politik i enlighet med min till betänkandet fogade reservation.

     Ltl Carina Aaltonen

    Herr talman! Jag ber att få understöda ltl Gunells förslag.

    Begäres ytterligare ordet? Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Camilla Gunell, understödd av lagtingsledamoten Carina Aaltonen, föreslagit att en text fogas till betänkandets allmänna motivering under rubriken Ekonomisk politik i enlighet med hennes till betänkandet fogade reservation. Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer att verkställas. (Ringsignal) De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Camilla Gunells ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Omröstningspropositionen godkänd.

    Jag ber ja-röstarna resa sig. Talmannen röstar ja. Jag ber nej-röstarna resa sig. Majoritet för ja. Lagtinget har omfattat förslaget enligt finansutskottets betänkande.

    Begäres ytterligare ordet?

    Ltl Johan Ehn

    Herr talman! Jag föreslår att det i enlighet med finansmotion nr 11/2009-2010 till den allmänna motiveringen fogas följande text: "Nödvändiga strukturförändringar bör leda till ett nollresultat år 2012 och det ackumulerade underskottet för perioden 2009-2012 skall begränsas till 50 miljoner euro.

    Ltl Roger Jansson

    Herr talman! Jag ber att få understöda ltl Ehns förslag.

    Begäres ytterligare ordet? Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Johan Ehn understödd av lagtingsledamoten Roger Jansson, föreslagit att det i enlighet med finansmotion nr 11/2009-2010  till den allmänna motiveringen fogas följande text: "Nödvändiga strukturförändringar bör leda till ett nollresultat år 2012 och det ackumulerade underskottet för perioden 2009-2012 skall begränsas till 50 miljoner euro. Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer att verkställas. (Ringsignal) De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Johan Ehns ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Omröstningspropositionen godkänd.

    Jag ber ja-röstarna resa sig. Talmannen röstar ja. Jag ber nej-röstarna resa sig. Majoritet för ja. Lagtinget har omfattat förslaget enligt finansutskottets betänkande.

    Begäres ytterligare ordet? Därmed är rubriken godkänd.

     

    Självstyrelseutveckling Godkänd

    Landskapet och kommunerna

    Begäres ordet?

    Ltl Jörgen Strand

    Herr talman! Jag föreslår i enlighet med finansmotion nr 12/2009-2010 att det till den allmänna motiveringen under landskapet och kommunerna fogas följande text: "För att Åland även i fortsättningen skall vara en attraktiv bostadsort med bibehållen välfärdsservice och ett moderat skattetryck kommer landskapsregeringen under 2010 i samarbete med kommunförbundet att inleda ett arbete med en reformering av kommunstrukturerna. "

    Ltl Camilla Gunell

    Jag ber att få understöda förslaget.

    Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Jörgen Strand, understödd av lagtingsledamoten Camilla Gunell, föreslagit att det till den allmänna motiveringen under landskapet och kommunerna fogas följande text: "För att Åland även i fortsättningen skall vara en attraktiv bostadsort med bibehållen välfärdsservice och ett moderat skattetryck kommer landskapsregeringen under 2010 i samarbete med kommunförbundet att inleda ett arbete med en reformering av kommunstrukturerna." Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer att verkställas. (Ringsignal) De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Strands ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Omröstningspropositionen godkänd.

    Ltl Jörgen Strand

    Herr talman! Jag önskar öppen omröstning.

    Ltl Camilla Gunell

    Jag ber att få understöda öppen omröstning.

    Öppen omröstning har begärts och understötts och kommer därför att verkställas. Jag ber ledamöterna Olof Erland och Karlström att biträda.

    Upprop. Omröstningen har givit vid handen: 19 ja-röster, 10 nej-röster, 1 avstod.

    Lagtinget har omfattat förslaget enligt finansutskottets betänkande. Därmed är rubriken godkänd.

     

    Då återgår vi till rubrikerna:

    Socialvård och äldreomsorg Godkänd

    Hälso- och sjukvård Godkänd

    Näringsliv och arbetsmarknad Godkänd

    Trafik Godkänd

    Fördelningen av penningautomatmedel och budgeten Godkänd

     

    Budgeten och avlöningsutgifterna Begäres ordet?

    Ltl Fredrik Karlström

    Herr talman! Jag föreslår i enlighet med min reservation att följande läggs till de allmänna motiveringarna under rubriken Budgeten och avlöningsutgifterna: ”Det generella permitteringshotet upphör och istället uppmuntras avdelningarna till att hitta frivilliga lösningar där motsvarande inbesparingar kan genomföras. Landskapregeringen kommer under året att utreda vilka personalresurser landskapet inte klarar sig utan och med beaktande av de stora kommande pensionsavgångarna intensifiera arbetat med personalförsörjningsplanen och få ner antalet tjänster genom omplaceringar och fortbildningar.”  

    Ltl Johan Ehn

    Herr talman! Jag ber att få understöda det av ltl Fredrik Karlströms framlagda förslaget.  

    Begäres ytterligare ordet? Under detaljbehandlingen har lagtingsledamoten Fredrik Karlström, understödd av lagtingsledamoten Johan Ehn föreslagit att en text läggs till de allmänna motiveringarna under rubriken Budgeten och avlöningsutgifterna i enlighet med hans till betänkandet fogade reservation. Är redogörelsen riktig? Redogörelsen är riktig.

    Omröstning kommer att verkställas. (Ringsignal) De som röstar med finansutskottets förslag röstar ja, de som röstar med lagtingsledamoten Fredrik Karlströms ändringsförslag röstar nej. Kan omröstningspropositionen godkännas? Omröstningspropositionen godkänd.

    Ltl Johan Ehn

    Herr talman! Jag föreslår öppen omröstning.

    Ltl John Hilander

    Herr talman! Jag understöder förslaget om öppen omröstning.

    Öppen omröstning har begärts och understötts och kommer därför att verkställas. Jag ber ledamoten Eliasson och vtm Lindholm att biträda.

    Upprop. Omröstningen har givit vid handen: 19 ja-röster, 10 nej-röster, 1 avstod

    Majoritet för finansutskottets betänkande. Den allmänna motiveringen är därmed behandlad.

    Eftersom lagtinget inte oförändrat godkänt finansutskottets förslag, remitteras ärendet på nytt till finansutskottet. Ärendets enda behandling avbryts i avvaktan på utskottets förnyade betänkande.

    Plenum avbryts här och återupptas om 10 minuter. Talmanskonferensen sammanträder omedelbart för diskussion om lagtingets tidtabell.

    Talmannen

    Plenum fortsätter. Talmanskonferensen föreslår att nästa plenum blir kl. 13.00 idag för att ge finansutskottet tid att komma med ett betänkande.