Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.

    Diskussion.

    Minister Mats Perämaa

    Fru talman! I enlighet med EU:s planer för att digitalisera offentlig administration så har det framtagits ett parlamentsdirektiv som ålägger medlemsstaterna att implementera lagstiftning på detta område.

    Det här är frågan om att via lag göra offentliga upphandlare skyldiga att ta emot digitala/elektroniska fakturor. Enligt direktivet gäller det som försiggår över EU:s tröskelvärden, alltså större upphandlingar.

    På riksnivå har man implementerat lagstiftningen - förutom det som fakturadirektivet ålägger medlemsländerna att genomföra - så att man har valt att också tillämpa motsvarande krav på upphandlingar under EU:s tröskelvärden.

    Landskapsregeringen har för sin del följt med lagstiftning på rikshåll och föreslår att vi via blankettlagstiftningssystemet ska sätta rikslagen i kraft med motsvarande bestämmelser som också påverkar upphandling under EU:s gränsvärden, så att de upphandlande offentliga enheterna skulle bli skyldiga att ta emot elektroniska fakturor också här. Därutöver kan också de upphandlande enheterna begära - om de så önskar - att de som säljer tjänsterna ska leverera digitala fakturor.

    Utvecklingen på det här området har inte gått så fort även om det kan konstateras via remissutlåtandena, som landskapsregeringen har begärt in i samband med denna process, att det sker en utveckling men den har gått ganska långsamt. Det här beror säkert delvis på att det inte har funnits en standard för hur fakturorna ska se ut. Kopplat till det här arbetet har det framtagits en europeisk standard som torde göra saker och ting lättare för alla parter i framtiden.

    Ett genomförande av det här betyder sannolikt ett steg framåt. Ytterligare en digitalisering kommer att ske allt fortare förhoppningsvis och detta i kraft av en ny standard som gör att parterna i upphandlingssammanhang också via fakturan ska ha system som känner igen varandras produkter vad gäller själva faktureringen.

    Det här är komplicerade frågor. Som framgår av propositionen så är det frågan om landskapets behörighet och vissa delar som berör näringsidkarnas skyldigheter kommer att sättas i kraft på Åland utgående från riksbehörighet.

    Landskapsregeringen föreslår detta för att ta steg vidare. Administrationen kommer att förenklas i och med det här.

    Läser man rikspropositionen så ser man att fakturahanteringen i vissa situationer, där nyttan är störst för den part som upphandlar något, så bara fakturahanteringen i sig per faktura kan betyda administrationsminskningar beloppsmässigt på till och med tiotals euro per faktura. Det är en naturlig och bra utveckling!

    Man kan på begäran ålägga också leverantörer av tjänster att leverera en digital faktura. Det kan tyckas öka byråkratin möjligen för småföretagare och det är klart att den aspekten finns ju där. Det är säkert något som lagtinget kan fundera på i samband med att den här lagframställningen behandlas här i salen och i utskottet.

    Trots det så hoppas jag att vi kan enas om att vi ändå kommer att gå mot en digital hantering av fakturor. Så det är bra att man tar steget och kommer till den verkligheten så fort som möjligt. Tack.

    Vtm Veronica Thörnroos, replik

    Tack, talman! Det är säkerligen ett välbehövligt lagförslag som ligger på vårt bord. Men jag har två kompletterande frågor.

    Det lagförslag som är framtaget är ju en väsentlig strängering om man jämför med direktivet. Min fråga till finansministern är: Vari består strängeringen?

    Jag noterar att man återigen från landskapsregeringens sida har valt att exkludera stora delar av dem som berörs av lagförslaget. Det här är en tjänstemannaprodukt framtagen internt inom landskapsregeringen och istället har man valt att skicka det på remiss till 42 olika remissinstanser. Min fråga är: Varför har man exkluderat remissinstanserna i själva processen av framtagande av lagförslaget?

    Minister Mats Perämaa, replik                                                                              

    Fru talman! Strängering, om man nu vill kalla det så, eller ett tidigareläggande av en utveckling som torde vara positiv så det kan man också välja.  

    Fakturahanteringsdirektivet säger att det ska gälla upphandlingar över EU:s tröskelvärden och landskapsregeringen föreslår att vi ska sätta rikslagen i kraft och säger att detta ska beröra också upphandlingar under EU:s tröskelvärden. Då kommer förpliktelser gällande både offentliga upphandlare och näringsidkare också att beröras av upphandlingar med lägre belopp.

    Men ingen tror väl ändå att vi kommer att gå mot en framtid där vi kommer att hantera faktureringen via pappersfakturor?

    Vtm Veronica Thörnroos, replik

    Talman! Nej, det finns en stark samsyn kring att digitaliseringsprocessen behöver gå framåt i betydligt raskare takt än vad den har gjort.

    Men jag avvaktar ännu svaret på min andra fråga. Varför har landskapsregeringen valt att återigen exkludera stora delar av de aktörer som de facto berörs av det här förslaget? Istället har landskapsregeringen återigen valt att ha en ren tjänstemannaorganisation, den här gången med folk från finansavdelningen. Lagberedningen fick ta fram lagförslaget, och sedan först i ett senare skede väljer man via remissförfarandet att efterhöra 42 olika instanser vad de tycker om förslaget.

    Minister Mats Perämaa, replik

    Fru talman! Jag förstår inte påståendet om att vi skulle exkludera de parter som berörs av lagstiftning. Det är väl normalt att landskapsregeringen tar fram ett lagförslag. Det är väl synnerligen bra att 42 remissinstanserna har fått ge sitt utlåtande om den här framställningen. Ingen har varit överraskad om att det här är på gång.

    Det här kopplar ihop med ett EU-direktiv från 2014 där implementeringstiden är satt för vissa upphandlande instanser till ett datum under 2019 och för vissa ett datum under 2020. Alla har känt till det här. Alla vet att digitaliseringen kommer. Vi har hört 42 instanser och de allra, allra flesta är positiva till det här och har inget att säga om det här. Företagarna pekar på det här med småföretagare, vilket jag valde att lyfta upp själv här under presentationen av förslaget.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl John Holmberg, replik

    Tack, fru talman! Tack minister Perämaa. Det åländska IT-utvecklingståget puffar på lite snabbare hela tiden. Just IT-utvecklingen måste Åland hänga med på och det här är ju ett stort steg i den riktningen. Det finns ju enbart vinnare i det här lagförslaget. Vi pratar avbyråkratisering, något som är lätt att säga men svårare att förverkliga, men här är ett verkligt stort steg i avbyråkratiseringen. Vi får en effektivare förvaltning eller alla får en effektivare förvaltning var man än sitter. Det blir billigare. Det blir en snabbare hantering. Slutkunden får pengarna snabbare. Vi får dessutom en lättare arkivering, så det finns ju bara vinnare i det här.

    Precis som med allting annat så finns det givetvis en liten puckel i allt utvecklingsarbete.

    När det gäller att ta fram de rätta stukturerna med bl.a. blanketter och e-formulär så är jag övertygad om att det kommer att gå väldigt snabbt.

    Minister Mats Perämaa, replik

    Fru talman! Väl sagt. Den här landskapsregeringen strävar efter att avbyråkratisera offentlig verksamhet på alla tänkbara olika plan, på olika nivåer. Det här är ett led i det hela.

    Att fördröja en sådan här process kunde man möjligen ha gjort om man hade gått in för att det här bara skulle gälla upphandlingar över EU:s tröskelvärden. Men vi väljer istället att förslå införandet av regelverket under EU:s tröskelvärden. Det leder till att vi når den här digitaliseringen fortare.

    Som jag sade här tidigare så kan väl ingen tänka sig någonting annat än att vi ändå ska gå mot att företag som levererar tjänster, goda tjänster och goda produkter också kan leverera en faktura digitalt.

    Det är ju självklart att en organisation som landskapsregeringen och också kommunerna ska kunna ta emot motsvarande faktura digitalt.

    Ltl John Holmberg, replik

    Tack, fru talman! Det här ska i sista ändan betyda att det offentliga kan lägga krutet på andra saker. Kan vi effektivisera just den här administrationen så finns det ju saker som vi kan lägga mera krut på eller bli lite mer slimmade och mer effektiva både ekonomiskt och personellt.

    Minister Mats Perämaa, replik

    Fru talman! Jag har svårt att finna någonting att säga som skulle gå emot det som ltl Holmberg sade. Jag konstaterar bara att åtminstone vi två har en gemensam syn på detta.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till finans- och näringsutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.