Första behandling

Fiskereglering LF 13/2018-2019

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Petri Carlsson

    Fru talman! Förutom att det här lagförslaget ger en möjlighet - observera! alltså en möjlighet, för oss att införa system med individuella fiskekvoter - så föreslås att bestämmelsen om rätt till fiske på allmänt vatten ändras för att motsvara den nuvarande fiskekulturen. Det vill säga att alla oberoende av hemort ska få fiska med handredskap inom landskapets allmänna vattenområden.

    Här har vi en ledamot som har lämnat en reservation, vilket vi säkert senare får höra mer om av den ledamoten.

    Utskottets övervägande majoritet välkomnar dock ändringen eftersom den är positiv för turismen och i praktiken inte kommer att bli så stor eftersom till exempel inte nätfiske tillåts.

    Sedan har vi i samråd med landskapsregeringen gjort ett förtydligande av en delegeringsfullmakt så att den blir tydligare avgränsad. På det sättet tror vi att chanserna ökar för att få den igenom lagstiftningskontrollen, även om den kanske skulle ha gått igenom ändå. Dessutom så förbättras informationen om vad som faktiskt ska beaktas när man beslutar om prioritetsordning för fisketillstånd. Ytterligare gör vi en del språkliga och tekniska korrigeringar som framgår i betänkandet. Lite det som jag var inne på tidigare, vi behöver göra en del ändringar här också.

    Fru talman! Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet att lagtinget antar det tredje lagförslaget i oförändrad lydelse samt att lagtinget antar de övriga lagförslagen i de lydelser som framgår i betänkandet.

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Tack, fru talman! Jag har en fråga när det gäller fisket på allmänna vatten som ni tog upp i ert anförande. Nu är det personer från nordiska länder som har rätt till fisket och i Finland är det i EU-medborgare, men hur motiverar ni att alla från hela världen ska ha motsvarande rätt just på Åland?

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Fru talman! Motiveringarna till det framgår också ganska tydligt i många av de remissvar som har kommit. Det främjar turismen, det har på inget sätt någon avgörande betydelse och det är en bit ut från fasta Åland på allmänt vatten. Nätfiske tillåts inte. Det här blir en form av förbättring för turismen och man behöver inte ha dåligt samvete för att man trollar. Om vi riktigt ska gå till kärnan i den här frågan så är det trolling som det handlar om. Det här är positivt för trollingturismen och det tycker vi att är bra.

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Tack, fru talman! Ja, det stämmer som ltl Carlsson säger. Men det skulle också finnas andra möjligheter att möjliggöra samma fiske utan att rent allmänt ge den här rätten till samtliga personer i hela världen. Man kunde med enkla fiskekort eller motsvarande ge den här rätten istället.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Fru talman! Nu förstår jag inte hur den enkla lösningen skulle gå till riktigt. Jag antar att ltl Toivonen har någon form av presentation av det i sitt anförande sedan. Jag kan inte riktigt förstå det. Utgår detta ifrån att man skulle dela upp turisterna i olika grupper beroende på varifrån de kommer för att de ska få turista här på samma villkor? Hur har ledamoten tänkt? Jag förstår inte, det kanske ligger någon protektionistisk tanke bakom där som jag inte riktigt förstår.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Tack, fru talman! Jag tänker beröra lite samma sak. Den här reservationen handlar om att det bara är EU-medborgare som ska ha tillgång till allmänna vatten. Enligt det finska lagförslaget så gäller samma sak, där begränsar man sig till EU-medborgare och här öppnar man upp för hela världen. Det kan ju bli så att hela havet stormar i trolling. Vi kan se att det kommer från öststater och Ryssland, för trollingfiske har blivit en populär sport. Det kan ju betyda att det blir för trångt helt enkelt när det gäller de här vattnen. Har man haft något resonemang runt detta överhuvudtaget? Eller har man gått in helt och hållet för att öppna upp för att hela havet stormar?

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Fru talman! Återigen, detta berör en väldigt begränsad del, dvs. nätfiske tillåts inte, utan det gäller handredskapsfiske. Det är på det sättet inte omfattande mängder av fisk som man diskuterar i det här fallet. Det handlar om att verkställa praxis för att slippa ha kontroller av varenda en när turisterna fiskar här i våra allmänna vatten som är en bra bit ut. Vi ska komma ihåg att det handlar främst om trolling och lax som rör sig över stora ytor. Laxen håller sig inte på något sätt bara till de åländska vattnen, utan den rör sig över större områden. Det här är en liten begränsad del som jag inte tror att har någon större betydelse för fisken men däremot så har det betydelse i positiv bemärkelse för turismen.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Tack, fru talman! Jag känner till den här trollingperioden. Vi har kanske mellan 100 och 150 båtar idag som besöker Åland under just den här tidpunkten.

    Vad jag har förstått av de fiskare som besöker mig så är det ganska trångt vid vissa tidpunkter. Släpper man fisket okontrollerat så kan det bli ett bekymmer till slut om vem som har rätt till fiske. Det kan ju sprida sig ganska hastigt från östsidan så att det blir en hobby som kommer att bli obegränsad. Då har man egentligen ingen möjlighet att styra det här på något vis.

    Jag förstår förklaringen från ordförande. Jag hade gärna sett att det hade kunnat vara begränsat till EU-medborgare.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Fru talman! Jag tycker att det inte är att öppna upp för precis allt. Det är ju en begränsad del när vi väljer att begränsa det till att inte tillåta nätfiske. Vi väljer att begränsa det till just den här typen av handredskapsfiske, i praktiken för trollingturismen. Det är detta som det handlar om. Jag tycker inte att det liksom är att öppna upp allting ohämmat. Det där är någon retorik som inte hör hemma i det här ärendet, vad jag känner i alla fall. Vi kommer säkert att få höra mer om det i nästa anförande.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Stephan Toivonen

    Tack, fru talman! Bästa lagting. Då har vi kommit till ett kort ärende om fiskereglering. Jag har en liten reservation som jag måste presentera och motivera.

    Det är egentligen fråga om flera olika lagar och i sista stycket av sammanfattningen av landskapsregeringens förslag kan vi läsa följande: ”Dessutom föreslår landskapsregeringen att bestämmelserna om rätt till fiske på allmänt vatten i 2 § 1 mom. i landskapslagen om fiske i landskapet Åland ändras för att motsvara den nuvarande fiskekulturen”.

    Fru talman! ”Fiskekultur” talar man om. Vad är detta för fiskekultur? Att småbarnen sitter på stranden och metar, som jag gjorde när jag var liten? Att stora pojkar står på stranden och kastar efter gammelgäddan eller att gammelfar lägger ett nät i skymningen? Att husmor tar upp matfisk i viken? Nej, det är inte detta som landskapsregeringen avser med ”fiskekultur”. De avser ett fenomen att personer från andra länder far ut på våra stora vatten och ibland under tävlingsformer försöker dra upp så många fiskar som möjligt. Det är inte ens lagligt. Det har inte varit lagligt, men man har kanske inte haft resurser att stävja detta fiske, och man har tydligen inte ansträngt sig för att bygga upp ett lagligt enkelt fiske heller.

    Det har varit lagligt för personer från Norden, men inte för andra personer. I rikslagstiftningen är det tillåtet för EU-medborgare, men nu vill landskapsregeringen, enligt det här lagförslaget, göra detta lagligt med hänvisning till att det är ”den nuvarande fiskekulturen” och lagligt för alla oberoende varifrån man kommer.

    Fru talman! Vad jag har hört så förekommer det ibland att småglopar stjäl cyklar. Så har det väl kanske alltid varit. Ibland hör man att det är småglopar från andra länder som stjäl cyklar och det är ju olagligt, men man har inte alla gånger resurser att få fast dem. Man kan då fråga sig om landskapsregeringens nästa drag blir att legalisera cykelstölderna för barn från andra länder?

    Fru talman! Avsikten är alltså att legalisera fiske med handredskap inom allmänt vattenområde på Åland. Men det är ju inte fråga om något litet träsk i Sund utan det är faktiskt fråga om 30 000 hektar eller ungefär en tredjedel av Ålands vattenområden. Inte ens en triathlet som jag skulle kunna simma från ena ändan till den andra på en dag.

    Fru talman! Mot bakgrund av hur vi reglerar exempelvis rätten att förvärva fast egendom längs de åländska stränderna och hur vi reglerar fisket inne i vikarna, där det självfallet beivras om man lägger nätt i fel vik eller om man lägger ett nät för mycket, så är det mycket märkligt att man nu ska tillåta alla från hela världen att fiska på 1/3 av Ålands vattenområden.

    Naturligtvis är det inte vem som helst som kan komma ut till dessa vatten. Det krävs rejäla båtar. Men är det verkligen den socialdemokratiska ministerns syn på den åländska fiskekulturen att husfar som lägger ut nät med sin lilla eka så ska det omgärdas av strikta regler för fiske, medan den som har råd att komma hit med en större båt ska få fiska helt fritt på våra vatten?

    Fru talman! Jag anser att detta strider mot flera principer så därför valde jag att reservera mig mot den här lilla delen i det här nya lagförslaget.

    Jag föreslår följande två klämmar: För det första att den andra meningen i 2 § landskapslag om ändring av landskapslagen om fiske i landskapet Åland ska lyda ”Oberoende av hemort har samtliga EU-medborgare rätt att bedriva handredskapsfiske samt trolling.”

    Samt ytterligare att lagtinget hemställer hos landskapsregeringen att fiske för medborgare utanför EU-området regleras på ett annat sätt.

     Jag hoppas att det kan göras på ett enkelt sätt för det är inte fisket i sig som jag vill hindra, utan det att man släpper det helt fritt. 

    Tack för ordet, fru talman.  Jag avser också att ta dem till omröstning.

    Ltl John Holmberg, replik

    Tack, fru talman! Tack ltl Toivonen. Jag tycker att det är viktigt att man poängterar att laxen som trollas är ju faktiskt inte stationär, det är ingen åländsk lax. Det är en fisk som är under flyttning och passerar Åland under några veckor.

    TuristÅland har under flera år haft olika slogans t.ex. fiskeÅland, sportÅland, matÅland och familjeÅland. Just fiskeÅland är ju en väldigt viktigt turistprodukt.

    Jag tycker att det skulle vara makabert om vi skulle stoppa vissa nationaliteter för att uppleva fiskeÅland medan andra är välkomna. Det klingar illa mot att Åland ska vara en öppen och turistisk destination. 

    Jag är helt emot den här reservationen. Jag tycker att det varken finns huvud eller fötter i den här reservationen.

    När det gäller strängering av fisket så kan vi istället titta på det vanliga sportfisket som sker i våra skärgårdar och längs våra kuster. Där behövs det kanske en bättre strängering och det är på gång. Fiskelagen är ju gammal men det är också upp till våra fiskelag att ha mera skyddsområden, bevara lekområden och plantera ut fisk etc.

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Tack, fru talman! När det gäller vanliga sportfisket så berörde jag det inte i min reservation.

    När det gäller den första delen som ltl Holmberg tog upp så kanske jag betonade det för lite, men min avsikt är ju inte att stoppa fisket, utan bara stoppa att man fritt får fiska.

    Sedan finns det säkert enkla lösningar. Det kan vara fiskekort som ingår när man hyr en stuga osv. Det inte är meningen att det ska vara någon byråkratisk sak, men att man inte har fisket fritt. Om det är som ltl Eklund sade och det dyker upp problem så har vi sedan väldigt svårt att strängera det. Men om vi nu inte släpper fisket fritt utan har andra system då kan vi hålla det såsom vi vill också i framtiden.

    Ltl John Holmberg, replik

    Tack, fru talman! Ja, det blir ännu mer makabert. Ska då vissa nationaliteter betala ett fiskekort medan andra har det fritt? Vi ökar byråkratin plus att vi segmenterar och särskiljer människor beroende på vilket land de kommer ifrån.

    Huvudsaken är väl att människor vill komma till Åland och fiska. Det är nog ingen risk att det blir ett rovfiske när det gäller trolling. Det här gäller alltså inte nät utan det gäller trollingfiske. Många är glada om de får en lax per dag och någon kanske får två, men det är inte några stora volymer det handlar om.

    Jag tycker att det här går stick i stäv med det som vi försöker uppmuntra till, ett attraktivt Åland där alla är välkomna och där vi försöker bygga upp en turism. Vi sak ha färre regler och förbud, istället ska vi vara öppna och välkomnande oberoende var man kommer ifrån.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Sara Kemetter, replik

    Tack, fru talman! Jag tycker det är märkligt att Åländsk Demokrati, som hänvisar till att de är skickliga på att räkna och hålla koll på siffrorna, nu på det här sättet motarbetar en enorm business som det här de facto ändå kan ge åt Åland.

    Hållbar turism och de här möjligheterna att hålla på med fiskenäring och de aktiva fiskeguiderna så se vi en enorm potential till goda marknadsmöjligheter. Det finns kunder som betalar oerhörda summor för att fara till de ryska utmarkerna och fiska lax. Varför inte på samma sätt erbjuda den här möjligheten som landskapsregeringen nu gör för att kunna bli ett sådant här exklusivt område. För mig är det väldigt viktigt att man möjliggör att ryska kunder har möjlighet att komma till Åland, men också asiatiska kunder. Det finns så mycket pengar att vinna här för de åländska bolagen. Jag tycker att det är märkligt att man på det här sättet försöker sabotera en viktig kommande näring.

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Som jag sade i mitt anförande och i den tidigare repliken så är avsikten inte att sabotera utan att man möjliggör det på ett annat sätt och inte släpper det fritt för alla nationaliteter.

    Jag får höra från socialdemokraten Kemetter att så fort det handlar om pengar, att vi kan tjäna pengar och att de som kommer har pengar, ja, då släpper vi allting fritt och inte tittar så noga på våra regler. Det är den principen bl.a. som stör mig lite i den här frågan.

    Ltl Sara Kemetter, replik

    Tack, fru talman! När det gäller att satsa på små företag på Åland, vilket de här turistsatsningarna är, så anser nog socialdemokraterna att vi ska möjliggöra. Jag vill gärna t.ex. se amerikanska turister komma hit och fiska. Jag vet att det finns flera bolag på finska sidan som tar väldigt stora summor för att erbjuda framförallt amerikaner att fara och fiska bl.a. lax där de erbjuds en naturupplevelse. De bor i lyxiga tält som är nästan som små stugor och de får fiska upp den där ena laxen. Att vi nu i Eckerö och inom andra områden på vackra Åland kan erbjuda samma sak så då vill inte jag börja införa en reglering varifrån man kommer. Är man amerikan, ryss eller från Asien eller varifrån som helst och har möjlighet att stöda en sådan här näring så är man enligt mig välkommen.

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Tack, fru talman! Jag får väl påpeka igen att det inte är fisket som jag vill begränsa utan den generella möjligheten att man från alla länder kan komma hit och fiska. Det går garanterat att ordna det på ett smidigt sätt så att det fisket, som ltl Kemetter talade om, ändå kan existera.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Fru talman! Ltl Toivonen beskrev någon som sitter och metar, en liten pojke som metar vid en strand och fiskar upp de åländska fiskarna och han drog paralleller till hembygdsrätten. Han sade att detta medför att man öppnar upp regleringen fullt ut.

    Samtidigt så förstår jag det inte alls. Laxen rör sig fritt längre ut och laxen har inte heller hembygdsrätt. Det är faktiskt inga problem att öppna upp fisket när det gäller en begränsad del som handredskapsfiske. Jag förstår inte riktigt kopplingen till hembygdsrätten och den delen när det gäller just trollingfiske av lax långt ut på öppna allmänna vatten.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Roger Eriksson, replik

    Talman! Det mesta har sagts här redan vid föregående replikskiften. Jag konstaterar att det här rör fiske på allmänt vattenområde. Fiske på allmänt vattenområde är som allt annat synnerligen reglerat och det är inte alls fritt som reservanten vill påstå här. Det är ett reglerat område.

    Tanken från landskapsregeringen är att det ska vara öppet för alla att inom gällande regelverk idka fiske på allmänna vattenområden. Jag förstår inte den här begränsningen att det skulle gälla enbart EU-medborgare enligt reservanten. Det motarbetar fisketurismen till exempel.

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Tack, fru talman! Ja, till exempel som jag nämnde så har Finland motsvarande regler att det är EU-medborgare som har den här rätten. Vi hade ju nordiska medborgare, men när vi kom med i EU så har man från finskt håll ändrat till EU-medborgare och det borde vara rimligt att vi skulle ha samma regler här.

    Ltl Roger Eriksson, replik

    Tack, fru talman! Jag anser att landskapsregeringens förslag går ännu lägre när det gäller att liberalisera, dvs. alla medborgare - oberoende hemort – ska ha rätt att idka fiske på allmänt vatten. Man ska också beakta att även här på Åland så bor det folk som kommer utanför EU. Folk som bor på Åland kommer från Asien, Amerika och Australien och inte kan vi begränsa deras rättigheter att fiska på de här områdena. Det är faktiskt ganska absurt.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Petri Carlsson

    Fru talman! Eftersom jag inte fick möjlighet att ställa en andra replik till ltl Toivonen så tar jag ett anförande.

    Jag förstod att det fanns vissa sympatier för mig här i tidigare replikväxlingar om varför man inte går in och begränsar till bara EU-medborgare.

    Jag tycker att det är ett bekymmer. För det första så om man öppnar upp för EU-medborgare så öppnar vi upp för hela Baltikum också förstås, det är inte så mycket till som behöver öppnas upp runt östersjön åtminstone.

    Sedan har jag svårt att förstå varför vi nu skulle gå in och reglera. Nu ska vi gå in för EU-medborgare istället för nordiska medborgare. Då förstår jag inte, varför är det så att rumäner och portugiser ska få tillåtelse att fiska men inte norrmän? Varför det? Det är för mig helt obegripligt. Norrmännen är inte medlemmar i EU. De är inte EU-medborgare. De får inte fiska här på samma sätt enligt ltl Toivonens förslag. Jag kan inte förstå det.

    Vi har precis varit med finans- och näringsutskottet och besökt Sverige och Turistföreningen och fått ta del av deras siffror av statistiken av inresanden. USA ligger väldigt högt till exempel i turiststatistiken i Sverige. Jag tror att de låg tvåa faktiskt av de länder där flest turister kommer ifrån. Vi kunde ju ta del av den turistströmmen också och få hit lite mer turism, på det här lilla begränsade området som det handlar om. Jag förstår helt enkelt inte frågeställningen att vi skulle gå in och bara begränsat till EU-medborgare och då utesluta till exempel norrmän som idag har möjlighet till fiske. Det är obegripligt för mig.

    Ltl Jörgen Pettersson, replik

    Tack, talman! Äras den som äras bör. Det var bra att ltl Petri Carlsson lyfte de här frågorna. Jag tänkte egentligen bara lägga till att förutom amerikanare, som sägs är en attraktiv målgrupp för vårt turistväsende, så är den asiatiska marknaden den kanske snabbast växande som finns i världen idag. Folk söker ren luft, friskt vatten och vackra vyer vilket är precis vad vi har i Skandinavien. Så vi borde nog, för att hålla oss konkurrenskraftiga i världen, göra allt för att locka särskilt dem som inte hör till EU för de vet redan hur fint här är. Det är de andra som inte känner till det, det är dem vi skulle vilja ha och det är dem vi kan tjäna pengar på. Bra talat, ltl Carlsson!

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl John Holmberg, replik

    Tack, fru talman! Tack ltl Carlsson. Jag håller helt med ltl Pettersson. Vi måste tänka nytt och nya marknader. Precis som vi har fått veta via våra besök i finans- och näringsutskottet så är det bara att titta på våra närregioner och vilka destinationer som det är intressant att marknadsföra sig i. Det är just Asien och USA.

    Med tanke på att vi får en ännu bättre flygtrafik snart och att vi får flera exportmogna turistföretag så är det här ett steg i rätt riktning som öppnar upp en global jättemarknad. Det ger ju möjligheter.

    Vi har diskuterat tidigare här under vintern om attraktionskraft, konkurrenskraft och tillväxt. Det här är faktiskt en liten bagatellartad åtgärd men det är ändå någonting som kan betyda väldigt, väldigt mycket för speciellt den individuella turistföretagaren.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Stephan Toivonen, replik

    Tack, fru talman! För det första, en eventuell korrigering. Månne inte norrmännen tillhör Norden fortfarande och den vägen har rätt att fiska? Men det är jag inte så säker på.

    Det låter som om jag skulle ha sagt att personer utanför EU inte ska ha rätt att fiska. Vi får se i protokollen om jag faktiskt har uttryckt mig så otydligt. Det är ju inte det som det är frågan om.

    Man borde kunna ha två tankar samtidigt. Självklart ska de få komma och fiska, men det är frågan om att man ska släppa vattnen fritt för alla, även för icke EU-medborgare, och det är det som jag tycker att strider mot principerna. Sedan finns det säkert lätta sätt att göra så att de kan fiska. Fisketurismen står jag för men inte den här ändringen i lagen

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Fru talman! Enligt den reservation som ltl Toivonen själv har lämnat in så framgår det i första meningen att enligt nuvarande lagstiftning så är det endast medborgare inom de nordiska länderna som har rätt att bedriva husbehovs- och fritidsfiske inom allmänt vatten.

    Förslaget i reservationen och det som ltl Toivonen framförde var att det ska ändras till att vara EU-medborgare. Det betyder att de som inte är EU-medborgare i de nordiska länderna inte längre har rätt till fiske. Ltl Stephan Toivonen måste förklara varför t.ex. rumäner och portugisiska ska ha fördelar framom norrmän på våra allmänna vatten. Vad är orsaken till detta? Ska man sedan skriva in specifikt att det ska vara EU-medborgare och norrmän, som jag förstår att ltl Toivonen verkar vara ute efter? Men var drar man gränsen? Vilka ska uteslutas eller inte? Jag tycker att det här är jättekonstigt.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Brage Eklund

    Tack, fru talman! I repliken var jag lite betänksam till utvidgningen av fiskerätten på allmänna vatten, att hela världen i princip ska öppnas upp. I diskussioner har det framkommit att vi ska vara vänliga mot alla och ta emot dem så att det kan öka våra möjligheter att få hit flera turister och tjäna pengar på dem, det är väl ett fult ord men det är väl det som det handlar om sist och slutligen.

    Jag ifrågasatte i repliken om man tar ett för stort steg när man öppnar upp på det här viset. Vi har egentligen ingen kontroll och vetskap om hur mycket intresse det finns utanför EU och som kan tänkas komma hit. Det var lite av den orsaken som jag ställde den här frågan.

    Vi pratar om 30 000 hektar här i allmänt vatten. Vi ska veta att laxvandringen pågår på en begränsad del av dessa 30 000 hektar som det berör. Det finns egentligen ingen vandringsfisk norr på Åland som det trollas efter. Man kan egentligen säga att det är söder på - från Mariehamn till väster på Eckerö - som laxtrolling förekommer.

    Jag vet inte om någon av lagtingets ledamöter har varit ut och tittat på vatten när det är fullt med trollingbåtar här, men det är ganska tjockt redan nu. Risken är att det i förlängningen kan bli ett bekymmer om man öppnar upp alldeles hur mycket som helst.

    Jag är inte rädd för att det blir någon fiskeskövling egentligen. I och med att jag är berörd av de turister som finns i mina anläggningar så har jag sett att inte får de hur mycket fisk som helst. Det är kanske en enda och sedan kan de vara utan i flera dagar och sedan får de igen. Så det är inga mängder som det handlar om.

    Det är ju en turistisk verksamhet, jag välkomnar den och jag är inte emot den överhuvudtaget på det viset. Men jag var lite betänksam till att öppna upp för hela världen. Eftersom Norge nu råkar hamna utanför, som har varit med förut, så kan man fråga sig om förslaget till kläm, som ltl Toivonen har här, träffar rätt. Det blir ju att slå fel. Av den anledningen så tror jag, tyvärr, att jag inte kommer att stöda det här klämförslaget. Men annars ska man nog vara försiktig när man öppnar upp hur mycket som helst.

    Som jag sade, det är inom begränsade ytor som trollingen pågår, det är inte på 30 000 hektar som kanske någon tror här. Det kan vara skäl för ledamöterna att fara ut på havet någon gång här i slutet av maj och titta hur många båtar det är. Det är ganska mycket kryssande mellan varandra för att det ska fungera. Ökar detta precis hur mycket som helst så kan det nog bli bekymmer till slut när vi öppnar upp för hur mycket som helst.

    Vi vet att det förekommer kritik från laxfiskare uppe i Torneå. De är ganska kritiska till den här trollingen. De menar att vi fångar upp deras laxar som vandrar uppåt. Det finns avigsidor och det finns för fördelar, men man ska vara betänksam när man öppnar upp hur mycket som helst. Tack.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Fru talman! Jag kan ha viss förståelse för den oro som ltl Eklund framförde. Samtidigt vill jag ändå bara påminna om - vilket vi också har diskuterat i utskottet - att är det så att det här blir ett jättestort problem, ja då är det väl bara att vi ändrar lagstiftningen. Det går ju så klart att ändra den också om det skulle visa sig att det blir ett jättestort problem, vilket jag inte tror att det blir.

    Vi har beskrivit här att det här gäller ett begränsat område, det gäller inte nätfiske. Ltl Eklund konstaterade själv att det antagligen inte blir någon skövling av fisken.

    Jag tycker att det finns skäl att vi kör på det här. Vi hoppas nu att det här blir positivt för turismen, vilket jag tror att det blir, och att det här kommer att kommer att gagna alla i längden.

    Vi kör och så får vi se. Om det leder till stora problem i framtiden, ja då får vi se till att ändra.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Ja det är absolut ett sätt att göra om och göra rätt i efterhand. Det är självklart. Ett annat alternativ är att man öppnar upp i en mindre skala för EU-medborgare och sedan ökar ut i sådant fall om man inte ser att det är ett problem.

    Problemet för mig nu i varje fall är att ett land från Norden hamnar utanför enligt den här klämmen och det är inte bra. Jag kommer inte att understöda den här reservationen.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Fru talman! Det är bra det, jag förstår det.

    Samtidigt tror jag också att man ska fundera på det som också har lyfts av flera ledamöter i replikväxlingar, dvs. den turismtrend som pågår. Vi ser att USA är i princip näst störst av den turismström som kommer till Sverige och man kunde faktiskt dra nytta av den. Precis som andra ledamöter har varit inne på så berättade man också att Asien kommer starkt och är en framtidsnäring inom turism. Det är kanske bra för vår turism att vi låter den utvecklas på ett sådant här begränsat område som trollingen faktiskt är.

    Låt detta gå vidare så får vi se hur vi gör. Om det blir stora problem som får man ta tag i det då. Jag tror inte att det blir stora problem, men om det blir det så går det alltid att ändra. Jag tycker att vi ändå ska öppna upp nu på det här sättet som vi föreslår.

    Ltl Brage Eklund, replik

    När det gäller Asien och Amerika så tror jag inte att de kommer hit med några båtar. I sådant fall blir det guidade turer och då är det alltid någon lokal fiskeguide som är med i det fallet, så de kommer att kunna fiska oberoende. Så det är inget problem i och för sig. Jag tror inte att det blir några stora saker heller, men jag har varit lite betänksam till det, men jag hoppas att ni har rätt.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl John Holmberg, replik

    Tack, fru talman! Tack ltl Eklund. Först så tycker jag att det här lagförslaget är en turisthygienisk åtgärd, alltså vi ska inte särskilja på nationaliteter oberoende varför de vill komma hit.

    Sedan tycker jag inte att det är fult att säga att man ska förtjäna pengar, för det är ju det som det går ut på. Det är klart att våra turistföretag ska förtjäna så mycket pengar det bara är möjligt och då hamnar vi på frågan om tillgång och efterfrågan. Är det så att många vill komma hit och trolla, som fallet är redan idag, och vill ännu flera komma så är det bara bra för det kommer att betyda några saker. Det blir fortare fullt på våra logiställen, restaurangerna blir fortare uppbokade och våra färjor blir fortare uppbokade. Det betyder att våra turistföretagare som har en alldeles för låg omsättning idag generellt kan höja sina priser. Det är precis det som vi är för dåliga på och det som vi inte kan göra idag. Våra turistföretag kan inte ta tillräckligt mycket betalt för sina stugor och för sin service som de borde göra för att kunna ha råd att utveckla och reinvestera. Det här är faktiskt en åtgärd som kan boosta upp hela omsättningen för en turistföretagare. Det är väl bra om vi faktiskt kan höja (… taltiden slut).

    Ltl Brage Eklund, replik

    Ja, till den delen så håller jag med ltl Holmberg helt och hållet. Självklart är det på det viset.

    Trollingfisket är ändå en mycket bättre inkomstkälla jämfört med den vanliga sportfisketurismen för där är det alldeles för låga priser. Här är det sådan efterfrågan idag att inga anläggningar som har slage hamnar i Eckerö, Hammarland och i Jomala och kanske inne i Mariehamn står tomma. Alla har egentligen fullt den här perioden. Bekymret är väl kanske att få boende om fisket accelererar.

    Ltl John Holmberg, replik

    Tack, fru talman! Då pratar vi verkligen positiva problem eller utmaningar, om vi kanske får nytt boende också tack vare att det under ett antal veckor är en sådan efterfrågan.

    Jag tänker lite kort resonera kring det hållbara fisket. Jag är ganska övertygad om, utan att ha siffror på det, att fiskar vi lax via trolling så genererar det mera positiva samhällseffekter ut i hela samhället än om vi t.ex. tänker på det traditionella laxnätfisket. Jag tror också att det är mera hållbart rent volymmässigt, för jag tror inte att det tas upp lika mycket laxar via trolling som man tidigare fiskade med drivnät i Östersjön. Jag tror också att de laxar som tas upp under de här veckorna ändå är försumbara jämfört med det fiskekrig som pågår upp i Torneå vid gränsen, för där handlar det om helt andra volymer också. Jag tror ändå att vi är ganska hållbara sett ur den synvinkeln.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Ja, vi är helt överens ltl Holmberg och jag i den här frågan. Jag har ingenting mera att kommentera.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Sara Kemetter, replik

    Tack, fru talman! Man har under replikväxlingen fått ganska klara förtydliganden kring Brage Eklunds linjedragning. Det tycker jag att är jättebra. Jag ser faktiskt inte att det här är ett stort steg eller att det är ett stort bekymmer. Precis som ledamoten här i replikväxlingen själv anförde så behövs det sist och slutligen finnas fiskeguider, det måste finnas bolag som tar emot dem och det är till och med svårt att komma hit. Vi har vissa färjor, det är sant, men vår flygtrafik är inte så stor att det kan bli en explosion av människor.

    Det är frågan om en unik grupp som kommer hit och trollar och det tycker jag att är bra. Min son är väldigt aktiv och jag vet att det är många båtar ute, men det finns nog fortfarande plats för flera om man tänker att de ska sova, de ska äta och de ska göra allt som man gör när man är på semester.

    Med vårt särläge, vår holme och vår ö så tror jag inte att det kommer att vara ett stort bekymmer.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Tack, fru talman! Allt stämmer som ltl Kemetter sade, det är inte fråga om det. Min oro rörde närmast att öppna upp för hela världen. Det finns en viss oro.

    Som jag sade när det gäller begränsningen av vattenarealen så handlar det inte om 30 000 hektar. Det är mindre arealer än det som utnyttjas. Jag vet att det är ganska trångt med båtar på sjön idag. Säkert finns det rum, men ju flera båtar det kommer så ju större risk för konflikter sedan.

    Ltl Sara Kemetter, replik

    Fru talman! Man ska ändå ha en ganska stor båt om man ska orka guppa där och trolla. I sådana fall ska man ta båten med sig, då gäller det att få plats på färjan och redan det i sig kommer att möjliggöra en begränsning.

    Om man kommer från andra delar av världen - jag antar att det här är för att öppna upp för ryska turister - men om man också vill ha amerikaner och asiater så då ska de flyga hit, de ska ha en guide med sig och vi ska eventuellt hyra båtar åt dem. Så du hör att det finns väldigt stor potential nog att göra bra business på detta. Vi måste snarare se till att vi inte har för låga priser just för att vi inte heller vill ha kunder som inte har råd att verkligen också äta och dra nytta av hela den åländska naturen och de möjligheter som ändå erbjuds här.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Vi får hoppas att det är som ltl Kemetter sade, att det blir den utvecklingen som man önskar att amerikanare och asiater skulle komma hit och hyra upp fiskeguider. Då öppnar det upp ytterligare möjligheter för lokala fiskeguider att tjäna pengar. Det är inte frågan om det. Vi får hoppas att det blir en sådan utveckling.

    Sedan hoppas jag att det är som utskottsordförande sade, att den dagen när man ser att det går överstyr så måste man kanske öppna upp lagen och reglera då.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Mikael Lindholm, replik

    Tack, talman! Tack ltl Eklund. Jag ser väl att vi förstorar upp problemet. Vad jag förstod så tyckte ltl Eklund inte att det var något problem att vi skulle vidga vilka som skulle ha rätt att fiska, utan frågan gällde att det skulle vara hela världen. Som det har framkommit i tidigare replikväxlingar så det mest troliga är väl ändå att de som kommer och fiskar på egen köl, så att säga, kommer att vara från närområdet. Då är det i princip runt Östersjön om man är riktigt vid i begreppet när det gäller vilka som kommer att komma med egna båtar och fiska. I sådant fall borde man väl ha gått in för att man överhuvudtaget inte skulle ha utvidgat möjligheterna om man är rädd för att det ska bli en invasion av båtar. Jag tror inte det påverkar antalet båtar speciellt mycket om man sätter det på EU-nivå eller på världsnivå.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Jag tror att den större delen av oron och möjligheterna är belysta så jag tror inte att det är så mycket mer att kommentera. Vi får hoppas att det blir så här som ni säger.

    Jag har åtminstone lyft tanken att det finns en viss risk, den har jag belyst och jag accepterar utskottets betänkande. Jag hoppas att alla talare och de som har lyft frågan i olika repliker här har rätt.

    Ltl Mikael Lindholm, replik

    Tack, talman! För övrigt delar jag ltl Eklunds syn på saken. Vi måste se till att de som kommer och de som är här trivs och tycker att det är bra så att det inte blir kaosartat.

    Om den här lagen medför att det blir ”vilda västern” på sjön då delar jag ledamotens syn. Då måste vi se till att vi får strängering igen i lagen. Om man är orolig för att det ska bli kaos så då borde man i sådant fall ha övervägt om man överhuvudtaget skulle ha luckrat upp det. Så fort som man ändrar någonting, som jag ser det, så är det ju från närområdet som båtarna kan komma, att det blir flera. Det är ju inget bekymmer med de som fiskar med guide.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade. Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslag nr 1 och nr 2 var för sig i deras helhet, medan det lagförslag nr 3 föreläggs enligt paragraf.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om verkställighet av den gemensamma fiskeripolitiken inom den Europeiska unionen för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 1 och 4 §§ landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av bestämmelser i rikslagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om fiske i landskapet Åland för godkännande. Begärs ordet? Ingen begär ordet.

    Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.