Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Harry Jansson

    Tack, fru talman! Bästa kollegor, utskottet har behandlat en mastodont förändring av det finländska pensionssystemet med dess konsekvenser för Åland. Tack och lov tillämpar vi, inom ramen för pensionslagstiftningen, systemet med blankettlagstiftning. Trots att hela åtta lagtingslagar påverkas av reformarbetet så har det ändå varit hanterbart för utskottet och därmed förmodligen också för landskapsregeringen att ta sig an hela paketet.

    Jag tror att inte så många av er vill diskutera detaljerna i reformpaketet i det här skedet. Det är viktigt att konstatera att det här ingår i det långsiktiga arbetet med att få utökad ekonomisk hållbarhet i allt offentligt fögderi. I det här fallet förändrar man pensionsåldrarna men samtidigt behåller man flexibiliteten i ålderspensionen. Det är ju bra för den enskilda som vill jobba längre och även ha en fortsatt intjäning.

    Nu blir det en enda pensionslag som gäller för hela den offentliga sektorn. Det är till fördel också för överskådlighet en av pensionssystemet, även om blankettlagstiftningen ändå blir lite mer oöverskådligt för åländsk del.

    Som ni har observerat på sidan 4 i betänkandet har utskottet dristat sig till att föreslå en ändring i framställningen från landskapsregeringen. Det beror helt enkelt på att i riksdagen i detta nu behandlar en förändring i lagen om klientsamarbete inom rehabilitering. Vi tycker att vi ska vara så pass modiga att vi redan här gör motsvarande ändring i vår egen lagstiftning.

    Utskottet tackar landskapsregeringen för en bra beredning och ett intressant hörande. Vi kan notera att i motsats till det omtalade konkurrenskraftiga kollektivavtalet för Finland så har tydligen den här processen med att skapa en mer hållbar pensionssektor gått över förväntan. Samtliga inblandade tre parter har varit ense om att detta är ett grepp som behöver tas med tanke på de utmaningar som offentlig sektor står inför. Tack, fru talman.

    Talmannen

    Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar.

    I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar om pension för den offentliga sektorn för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 1 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar om pension för arbetstagare för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 1 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av arbetstidslagen för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 30 och 41 §§ tjänstemannalagen för landskapet Åland för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 40 §§ grundskolelagen för landskapet Åland för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 4 § landskapslagen om grunderna för avgifter till Ålands hälso- och sjukvård för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 22 § landskapslagen om studiestöd för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.