Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.

    Diskussion.

    Minister Wille Valve

    Talman! Landskapsregeringen lägger idag lagförslaget om förkortad sjukhusvistelse för färdigt behandlade patienter.

    Detta lagförslag har sitt ursprung i ÅHS-styrelsens avgiftsgrupps betänkande som antogs av ÅHS-styrelsen den 30 juni 2016. I betänkandet beskrivs väl de övergripande målsättningarna för landskapsregeringens avgiftspolitik: Nödvändigheten att långsiktigt höja ÅHS’ självfinansieringsgrad till 10 procent, vikten av att stödja utsatta grupper och insatser för att sänka tröskeln för barn och ungdomar att söka vård.

    Många åtgärder som berörs i avgiftsgruppens sammanfattande rapport har genomförts, dock inte de två åtgärder som beskrivs på sida 7 i rapporten: ”Arbetsgruppen föreslår även att landskapsregeringen ser över regelverket kring patienter som utan medicinsk orsak ligger kvar på vårdavdelning och där ÅHS har rätt att ta ut en avgift som motsvarar kostnaden från kommunen, s.k. klinikfärdiga. Idag innebär regelverket att ÅHS tar ut fullkostnadsersättning två veckor efter att patienten bedömts färdigbehandlad och kommun informerats om detta. Lämpligen kan handläggningen snabbas upp, kravet på vilken information kommunen ska ha ses över och eventuellt kan ersättningssystemet vara i form av ett trappsteg där avgiften ökar efter att viss tid gått.”

    Det förstnämnda av arbetsgruppens förslag handlar om klinikfärdiga patienter, dvs. patienter som konstaterats vara färdigt behandlade. Ofta handlar det om patienter som därefter, i enlighet med en individuellt uppgjord plan, får rehabilitering och kommunal omsorg. Ett av problemen idag är att ordet ”informerat” i ÅHS-lagen av hävd tolkats extensivt utgående från 54 § i förvaltningslagen, vilket i klartext innebär att ÅHS delger per post och att mottagaren anses ha fått del av ärendet den sjunde dagen efter att brevet avsändes, vilket i praktiken innebär att det kan gå två veckor från att patienten konstaterats vara klar för utskrivning tills kommunen får ersättningsansvaret. Talman, detta är inte acceptabelt.

    Det är inte samhällsekonomiskt försvarbart att färdigt behandlade patienter ligger två veckor till på ÅHS efter att man blivit färdigt behandlat. Det handlar om mycket dyra vårddygn, ibland om de mest kostandskrävande. Det är inte heller acceptabelt med tanke på patienten, människan. Två veckor i en sjukhusmiljö är inte bra. ”Sjukhusmiljön ät inte den mest gynnsamma när det gäller allmänt välbefinnande och tillfrisknande när den behandling som kräver sjukhusvård är avslutad” står det i lagförslaget. Risken för infektioner ökar. Det är också en rättighetsfråga.

    Du ska ha rätt som patient att förvänta dig att få rehabilitering och stöd. Du har rätt att förvänta dig att ÅHS och kommun ska samarbeta för ditt bästa och, talman, du har rätt att förvänta dig att myndigheterna i god tid för en dialog med varandra om hur vård och socialvård kan flätas samman på bästa möjliga sätt.

    Vi lyfter också i lagförslaget fram barnets rätt. Barnets rätt till föräldern är central och därför är det viktigt att en anhörig inte tillbringar längre tid än nödvändigt i sjukhusmiljö.

    Talman! Det är inte heller acceptabelt att enbart sända delgivningar per vanlig post, vi lever ju trots allt i år 2017. Därför föreslår vi att blanketten kan sändas via en säker elektronisk överföring. Den säkra elektroniska överföringen bör dock vara krypterad, dels överföringen, dels säkerställs det att mottagaren verkligen är mottagaren.

    På ÅHS’ budgetseminarium nyligen meddelades att den krypterade förbindelsen nu är verklighet mellan ÅHS och kommunerna. En liten digital revolution i det tysta. Vad som förstås kan väcka en viss munterhet är att landskapsregeringen öppnar upp också för att faxa blanketten. Detta är en fråga som vi har funderat en del kring – men tro det eller inte – faxen lever! Den uppfyller per definition de krav som ställs för en säker kommunikation och också med tanke på framtiden kan det vara bra att uttryckligen nämna denna kommunikationsmöjlighet i lagens motiveringar. Om den först nämnda kommunikationen av en eller annan orsak inte fungerar så gör den andra det.

    Det kan vara skäl att understyrka att normal e-post inte uppfyller de stränga krav på dataskydd som råder inom vår bransch. Normal e-post är den elektroniska motsvarigheten till att sända ett vykort från ÅHS till kommunen om att patienten är klinikfärdig. Det måste vara en säker elektronisk överföring.

    Talman! 14 dagar, vilket de facto är tidsgränsen idag, är inte en acceptabel ram. Landskapsregeringen föreslår därför att kommunen alltid ges minst tre vardagar innan betalningsansvaret övergår till kommunen. Dessa tre vardagar ska föregås av dialog mellan ÅHS och kommun om klientens kommande behov. Denna dialog på förhand är något som landskapsregeringen också kommer att prioritera också i kommande lagstiftning.

    Lagförslaget har varit på remiss. Till den delen lagförslaget har välkomnats så har det framförallt handlat om att kommunerna välkomnar en tydlig gränsdragning, till skillnad från dagens något tolknings- och töjbara definitioner. En annan positiv omständighet är att förslaget förstärker principen om rätt vård på rätt nivå.

    Det har också uttryckts en oro från framförallt skärgårdskommunernas sida, att ett försenat mottagande av patienter till hemkommunen kan bero på omständigheter bortom kommunens kontroll, t.ex. skärgårdstrafiken. Landskapsregeringen håller med till denna del och har därför infört ett force majeure-klausul under paragraf 18a.

    En annan oro som har uttryckts är att tre dagar är för kort och att det borde vara 5 vardagar, dvs. en vecka. Landskapsregeringen delar inte den uppfattningen. Tre vardagar är vad patienten har rätt att förvänta sig efter avslutad vård. Landskapsregeringen understryker här att dialogen måste ha kommit igång redan innan dessa tre dagar, eller för att citera Lumparlands remissvar: ”Det är viktigt att i framtiden ha en öppen kommunikation över enhetsgränserna för att kunna utveckla patientens eftervård med tanke på en kvalitativ och kostnadseffektiv vårdprocess samt mångprofessionellt samarbete mellan social- och hälsovårdsenheter”.

    Tre dagar är samma gräns som man i Sverige föreslagit att ska gälla för färdigt behandlade patienter. Det är den nivån på nordisk välfärd som också vi på Åland bör klara.

    Talman! Detta lagförslag innehåller både äppel och päron. Förutom den ovan beskrivna förändringen finns också ett förslag som stöder mera flexibel prissättning på varor och tjänster som ÅHS’ säljer. Också detta är något som uppmärksammats av en enig avgiftsgrupp: ” Vid översyn av lagstiftningen bör möjligheten till flexibel och affärsmässig prissättning utredas då LL om hälso- och sjukvård stadgar att styrelsen beslutar om andra avgifter och ersättningar för de varor och tjänster som Ålands hälso- och sjukvård säljer eller producerar. Det innebär en tröghet i prissättningen och i praktiken kan lagstiftningen inte följas full ut. Förslagsvis kan principerna för prissättning beslutas av styrelsen men att verksamhetsansvariga tjänstemän beslutar om aktuell prissättning.”

    Talman! Detta är en enkel men viktig åtgärd som både stöder det landskapsregeringens övergripande mål att nå en självfinansieringsgrad på 10 procent och som konkret kommer att underlätta det dagliga arbetet i ÅHS, vid t.ex. ordnandet av fortbildningar. Tack för ordet.

    Ltl Harry Jansson, replik

    Tack, talman! Tack ministern för en utförlig presentation.

    Min fråga är mera av praktisk art. Tar lagförslaget hänsyn, enligt ministern, i tillräcklig utsträckning t till det faktum att 13 kommuner, via kommunalförbund, nuvarande Oasen, är kopplade på ett avgörande sätt vad gäller äldreomsorgen just till förbundets lokaler? Tar lagen hänsyn till att det här är en omväg som förutsätter en viss tid i och med att det är kommunerna, socialchefen och socialsekreterarna, som tar hand om den första kontakten? Bedömer ministern att det går att ordna en tillräcklig smidig dialog mellan kommunerna och ÅHS för att det här ska fungera även i praktiken även med den kortare tiden för betalningsansvaret?

    Minister Wille Valve, replik

    Helhetsbedömningen är ja och det hänger också samman med den krypterade förbindelse som ÅHS nu har tagit i bruk med kommunerna och som också har testats. Det möjliggör en mycket snabb dialog mellan ÅHS och kommunerna.

    Vi förutsätter att dialogen ska äga rum tidigare. Det kommer också mera förslag i den riktningen och detta är normalt i nordiska välfärdssammanhang.

    Ltl Harry Jansson, replik

    Ja, ministern sade det avgörande som jag ser det, dvs. att man fortlöpande har en dialog. Man kan utgå ifrån att det på ÅHS olika avdelningar kan finnas en framförhållning så att man hela tiden har en dialog med kommunerna och i det här fallet kommer det att bli helt avgörande om det här ska fungera i praktiken. Det måste finnas en fortlöpande dialog så att kommunerna ges en rimlig chans att ordna sitt eget vårdansvar inom utsatt tid. I praktiken kommer nog ett stort ansvar att ligga på ÅHS och den interna kommunikationen vidare till kommunerna som betalningsansvariga.

    Minister Wille Valve, replik

    Så är det, ltl Jansson. Det krävs två för att dansa tango.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Britt Lundberg

    Herr talman! Jag önskar endast föreslå en bordläggning av det här ärendet till nästa plenum eftersom vårt gruppanförande är på sjukledigt idag. Vi önskar hålla gruppanförandet på onsdag istället.

    Ltl Pernilla Söderlund

    Tack, talman! Tack minister Valve för informativ presentation av lagförslaget.

    Den som är frisk har många önskningar, men den som är sjuk har bara en önskan; att bli frisk! Så säger ett gammalt ordspråk som ni säkert har hört. Man kan säkert lägga till att man även önskar att få komma hem, hem till sin trygga miljö så snart som det är möjligt.

    Nu ska lagförslaget manglas i social- och miljöutskottet och det finns några saker som utskottet gärna får se närmare på.

    I lagförslaget kan vi läsa om en säker elektronisk överföring som ska användas för ändamålet. Kan vi vara säkra på att den är säker? Kan vi vara säkra på att det finns en mottagare, och att det är rätt mottagare, som läser det här samt att det kanske ska kvitteras på något vis?

    Sedan har vi tystnadsplikten som vi inte får tumma på, så då blir frågan; krävs det något medgivande från patienten i form av någon blankett eller hur är överflyttningsproceduren kring det?

    Sedan tycker jag det är bra att man tagit in ett barnperspektiv i lagförslaget. Men barn kan även de vara patienter och det saknar en skrivning om.

    Jämställdhetsperspektivet tas upp i lagförslaget, men kanske lite för lite. Det finns flera skillnader i vården som beror på om patienten är kvinna eller man, men det är kanske ingenting som vi kan göra något åt i det här lagförslaget. Tack, talman.

    Ltl Göte Winé

    Tack, talman! Från den socialdemokratiska gruppen vill jag säga att det är bra att man ser över att äldre får rätt vård på rätt nivå.

    Mitt anförande idag kommer att innehålla mina personliga reflektioner från en mindre kommuns perspektiv, men jag ser det också ur ett klientfokus.

    I landskapsregeringens förslag skriver man att det behövs ekonomiska incitament för att åstadkomma kortare väntetider för patienter som behöver insatser för kommunernas socialservice och därför föreslår man att antalet fridagar blir färre.

    Är det verkligen så att landskapsregeringen menar att kommunerna avsiktligt har kvar patienter inom ÅHS av lättja och att det minskar om man här ändrar antalet dagar? Minister Valve nämnde i sitt anförande två veckor. Är det faktiskt så illa idag? Hur stort problem är det här? Det här hoppas jag utskottet tar sig tid att titta på.

    Jag tror nog att de flesta kommuner klarar att ta hem klienterna. Men ska man sedan t.ex. också ordna en plats på Oasen så kan ju det ta någon extra dag, som ltl Harry Jansson var inne på. Inte kommer det att gå snabbare om man minskar på dagar i denna lag. Vi har fortsättningsvis våra strukturer.

    Så meddelar man kommunen att klienten är färdigbehandlad så kanske kommunen måste se vilken vård de kan erbjuda. Jag tror inte det är så lätt att man inte har boenden att erbjuda, utan man måste ju kunna ge rätt vård också. Jag tror ingen av kommunerna idag har luft i planeringen för hemservice eller vad man ska erbjuda.

    Talman! Jag satt själv tidigare som omsorgsnämndens ordförande i Sund. Jag bromsade länge till att anställa personal med sjukvårdsbehörighet för vi i kommunerna ska inte behöva anställa personal med sjukvårdsbehörigheter. Vi ska klara av att erbjuda äldreomsorg och den vård den kommunala äldreomsorgen så kräver. Men, jag hade fel. Vi behövde ha sjukvårdskunskaper, framförallt för att diskutera utskrivning eller så kallade vårdplaneringssamtal så att det blir rätt från kommunens sida.

    Efter vårdplaneringsmötet måste man diskutera hemma i kommunen vilken vård person behöver på hemmaplan. Efter att vi anställde personal med sjukvårdskunskaper så blev vi mera aktiva i våra vårdplaneringsmöten.

    Vårdplaneringsmöten sker i dialog. Man planerar gemensamt, kommunen och ÅHS, om när patienten är färdigbehandlad och vilka vård man ska erbjuda. Ingen vill vara på sjukhus längre än vad man måste. Trots bra vård på ÅHS så vill man nog ändå tillbaka till sitt hem eller boende.

    Minister Valve nämnde att vårdplanering och hur man löser det säkert kommer att upp i ett kommande lagprogram. Jag ser fram emot att det därigenom förtydligas.

    Jag inte så insatt i vårdplaneringssamtal och vad det är annat än att kommunerna blir meddelade om färdigbehandlade patienter. Ett vårdplaneringssamtal styr en dialog mellan vårdande myndigheter, det sker en samverkan och det är bättre än att man i lag styr det med ett beslut genom elektronisk överföring eller fax. Är förresten fax tillräckligt rättssäkert och identitetskyddande?

    Minister Valve nämnde i sitt anförande att vi ska ställa krav på kommunerna. Kanske vi då också borde ställa större krav än att man ska meddela per fax för integritetens skull åtminstone? Var har man faxen? Jag blir lite fundersam. Jag förstår att minister Valve vill frångå vanlig post. Men hur rättssäker är faxen?

    Jag tycker att en dialog mellan myndigheterna och en samverkan för klienterna är att föredra före man börjar minska antal fridagar i en sådan lag.

    På sidan 4 skriver landskapsregeringen att det behövs ekonomiska incitament för att åstadkomma kortare väntetider och att det åtgärdar man med att minska fridagar. Har landskapsregeringen haft en dialog där med kommunerna? I vilka fall har det tagit längre och vad var orsaken?

    Jag har lite svårt med texten på sidan 4 där man hänvisar att patienten som är färdigbehandlad vårdas då ur ett samhällsperspektiv på den mest kostsamma vårdnivån. Ja, men kanske man också måste se vad som är bäst för klienten och att den får den vår den behöver.

    Ska klienten t.ex. till Oasen så kan det behövs lite planering där också. Som ltl Harry Jansson nämnde så är det 13 kommuner som är med kommunförbundet Osen. Det kan behövas ännu en diskussion innan man hittar den rätta nivån och får den färdiga bäddplatsen.

    Så jag ber att utskottet gärna hör med de kommuner som är med i Oasen. Jag tror att det tar lite längre tid innan man kanske hittar rätta nivån på platsen.

    Talman! Givetvis ska klinkfärdiga patienter som vårdas tas till hemkommunens omsorg när de är färdigbehandlade. Men om det är problem idag så funkar det med den här lagändringen? Eller är det mer dagens kommun- och organisationsstruktur som är problemet? Många kommuner har ett institutionsboende i ett kommunförbund och då kan det ta en eller två dagar extra.

    Det får inte bli så att man tar hem en färdigbehandlad klient, tar hem den till kommunens serviceboende för att vänta att man hinner få allt klart för att sedan flyttas till Oasen. Här måste man se klientens behov i första hand.

    Det viktiga för mig är att vi ser klintens behov hellre än ur en samhällelig kostnadsnivå.

     Vi behöver se personen och personens behov av vård. Vi kan inte styra allt med euro och cent. Det är nog inte ur ett kostnadsperspektiv som någon varit längre inom ÅHS, utan kanske för att ge den bästa möjliga vården.

    När man i utskottet ser på detta lagförslag så hoppas jag man ser på vad som är optimalt för klintens bästa.

    Talman! Detta var lite funderingar som jag har. Jag tror att de flesta kommuner har möjlighet ta hem dem i tid och att det inte blir så stort. Jag ville ändå lyfta upp den här diskussionen och funderingarna kring den.

    Jag tror inte heller kommunerna fördröjer att ta hem sina äldre, utan att det är andra orsaker som spelar in i så fall.

    Till sist, minister Valve, det behövs två för att dansa tango men det behövs tre för att dansa ringdans. Tyvärr blir det ibland lite mera ringdans än tango i den här frågan. Tack.

    Ltl Roger Nordlund

    Herr talman! Jag begärde ordet bara för att understöda ltl Britt Lundbergs förslag om bordläggning till nästa plenum inkommande onsdag.

    Men samtidigt när jag har ordet så vill ändå passa på att ställa en fråga eftersom jag ser att minister Valvet har nästa taltur här.

     Jag vill först säga att jag tycker att ltl Göte Winé hade ett väldigt fint anförande som lyfte fram en hel del frågeställningar som är värda att fundera på fram till onsdagen och i utskottsbehandlingen.

    Minister Valve sade att det finns en säker kommunikation. Det viktigaste är att det finns en mottagare så att man är säker på att meddelandet är mottaget. Det skulle vara intressant att höra på vilket sätt man kan säkra det i det här sammanhanget. Hur säkert det är skickat så om det inte mottaget på rätt sätt så kan det ändå uppstå en viss tidsskillnad där som kan bli lite besvärande i slutändan. Detta skulle vara lite intressant att veta eftersom minister Valve ändå ska ha nästa taltur.

    Talmannen

    Ärendet kommer att bordläggas eftersom ltl Britt Lundberg, understödd av ltl Roger Nordlund, har föreslagit att ärendet ska bordläggas till plenum den 6 september. Önskar någon uttala sig om bordläggningstiden?

    Ärendet bordläggs till plenum den 6 september.

    De som finns kvar på talarlistan kommer nu beredas möjlighet att uttala sig.

    Minister Wille Valve

    Tack bästa kollegor för en god debatt så här långt. Det kom flera frågor. En fråga som redan lyftes av ltl Söderlund var frågan om säkert elektroniskt mottagande. Kan vi vara säkra på att det är säkert? Det är ingen metafysisk fråga, det är en högst befogad fråga och den har ställts.

    Det som gäller för en krypterad förbindelse, som nu har tagits i bruk inom ÅHS, är att det hänger på mottagarens e-postadress. Säkerheten är garanterad i så hög utsträckning att mottagaren, den socialarbetaren, verkligen har den e-postadressen.

    I enlighet med de lagförslag som redan har behandlats, om elektronisk förvaltning inom den kommunala sektorn, så förutsätts att det sänds ett kvitto. Det är två saker som ska uppfyllas för kryptering, lite som ltl Nordlund var inne på; det ena är att själva förbindelsen är krypterad, det andra är att mottagaren verkligen är den som den är.

    Vad gäller det andra så går det ytterligare att uppnå en högre säkerhetsgrad än den som ÅHS har nu, men landskapsregeringen bedömer att den är tillräckligt säker, dvs. att det finns en e-postadress som hör ihop med en specifik person.

    Frågan har även lyfts att patienter kan ligga kvar på exempelvis medicinska avdelningen upp till två veckor. Låt mig säga så här mycket, det kan inte rimligtvis ha varit lagstiftarens ursprungliga avsikt att den här bestämmelsen skulle tolkas i ljuset av 54 § i förvaltningslagen, de facto att ÅHS har patienter som ligger kvar upp till två veckor. Detta har också påtalats av kommunerna själva. Det har lyfts upp i remissrundan. Jag nämnde i förbifarten att vi har haft en remissrunda. Vi har haft en dialog med kommunerna och de välkomnade särskilt tydligheten, dvs. att man inte behöver tolka ÅHS-lagen i ljuset av 54 § i förvaltningslagen och vad det kan innebära eller inte innebära.

    Avslutningsvis, eftersom frågan lyftes, om kommunernas möjligheter att klara av det. Det är lite intressant om man börjar jämföra nyckeltal och hur de ser ut inom socialvård och hälsovård, t.ex. i Finland är det 0,5-0,6 vårdare per patient eller klient och på Åland har vi 0,7-0,8. Vi har flera händer per patient på Åland.

    Får vi inte det här att fungera så är det nog inte vården som det är fel på, utan det beror i sådana fall på något som gäller hur vi organiserar det kommunala arbetet på Åland. Jag tror att jag inte utvecklar resonemanget så mycket längre än så. Tack.

    Ltl Pernilla Söderlund, replik

    Tack, talman! Utskottet får se mera på en säker överföring. Jag undrar lite när minister Valve sade att det är kopplat till mottagarens e-postadress, för när mottagaren är på semester så kan det gå många veckor.

    Minister Wille Valve, replik

    Det är en fråga som utskottet med fördel kan fördjupa sig i. Den graden av detaljkännedom har jag inte, huruvida ÅHS idag kommunicerar med en specifikt namngiven socialarbetare eller alternativet att det finns en uppsamlings e-postadress för alla socialarbetare i en enskild kommunerna eller institution. Jag föreslår att utskottet fördjupar sig i detta.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Tony Wikström, replik

    Tack, herr talman! Det här lagförslaget är vid en första anblick bra och logiskt. Det har framkommit ganska bra här från regeringspartierna att vi behöver vara lyhörda och ganska flexibla med att applicera just det här lagförslaget. Det handlar om frågan om rätt vård på rätt nivå.

    Jag undrar om ministern och avgiftsgruppen har diskuterat att ha en dörr in? Till exempel ett telefonsamtal med en resurs som kan ha en helhetsbild över hur det ser ut på Åland t.ex. om klienten samtycker till att ha en plats i en annan kommun än hemkommunen och därmed kunna hushålla med våra resurser lite bättre.

    Minister Wille Valve, replik

    Ja, visst har det förekommit ett resonemang i den riktningen. Ett forum där den typen av resonemang har förts är i landskapsregeringens projekt, äldres psykiska ohälsa. Man har diskuterat hur man kan förstärka vård och socialvård runt patienten och fördela resurserna på ett ändamålsenligt sätt. Så jo, den diskussionen finns och den kommer att komma ännu tydligare.

    Ltl Tony Wikström, replik

    Tack, herr talman! Jag tänker till exempel på Mariehamns stad som har varit i den här knepiga situationen för några år sedan då man hade dåligt med platser. Nu har vi gott om platser och kan gott tänka oss att kanske någon från kranskommun gärna får ta en plats också.

    Den här diskussionen är väldigt bra. De som berörs av vårdplaneringssamtalen tycker att det är en självklarhet att man har en helhetsbild. Har ministern en god förhoppning att man kan ha den här lyhördheten, flexibiliteten och helhetsgreppet kring den här frågan?

    Minister Wille Valve, replik

    Nu uppfattade jag inte riktigt frågeställarens avsikt i slutet? Ryggmärgssvaret är nog ja, absolut. Det behövs dialog i precis den riktningen.

    Vårt eviga dilemma med 16 kommuner och 16 socialvårdsområden, även om vi i viss mån har samordnat flera av områdena och också delar av äldreomsorgen så är det här ett problem. Vi kan inte bortse ifrån att framtidens moderna socialvård och framtidens moderna äldreomsorg förutsätter att vi har en annan struktur än den vi har idag.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Roger Eriksson, replik

    Tack, herr talman! Jag vill tacka ministern för en bra presentation av lagförslaget.

    Jag har en kort kommentar. I presentationens nämndes olika tidsfrister, hur de ska beräknas och vilken lag. Man kan säga att förvaltningslagen är en allmän lag som gäller generellt och landskapslagen, ÅHS-lagen är en speciallag. Om det finns en konflikt mellan en allmän lag och en speciallag så har speciallagen alltid företräde. Det är den juridiska doktrinen som man diskuterar så här.

    Minister Wille Valve, replik

    Precis så är det. Den bristen som har funnits är att ÅHS-lagen, i det här fallet speciallagen, har upplevts som otydlig. Därför har det funnits ett behov av att tolka. Landskapsregeringens fromma förhoppning är att undanröja denna otydlighet för den är inte till gagn för Åland.

    Ltl Roger Eriksson, replik

    Tack för det, ministern. Jag är säker på att ni reder upp de här eventuella oklarheterna i lagstiftningen när det gäller ÅHS-lagen. Det heter Lex Generalis, Lex Specialis och där går Specialis före. Det är bra att ni reder ut situationen.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Göte Winé, replik

    Tack, talman! Tack minister Valve för lite klargöranden. Jag håller med minister Valve, vi har en bra äldreomsorg på Åland. Vi har kommuner som verkligen satsar och vill ge våra äldre en bra äldreomsorg. Jag håller också med om att det här handlar mycket om kommunernas struktur när det gäller äldreomsorgen. Flera kommuner har ett kommunalförbund där man samarbetar kring institutionsboenden för att man är för liten att handha det själv. Jag har själv suttit med i min kommun och utrett om vi skulle ha varit med i dåvarande De Gamlas Hem eller om vi skulle ha ett eget institutionsboende som till exempel Saltvik. Men vi ansåg att vi var för små, vi klarade inte av det. Då blir det så att de kan ta lite längre och därför lyfte jag upp detta i mitt anförande.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ärendet bordläggs till plenum den 6 september.