Första behandling

Förnyat hemvårdsstöd LF 22/2014-2015

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Christian Beijar

    Talman! När ärendet remitterades till social- och miljöutskottet var det en lång diskussion kring lagförslaget, ett kort betänkande på den grund att utskottet har varit enig om och tillstyrker lagförslaget med några mindre ändringar av språklig natur. Till utskottets betänkande har det också bifogats en reservation av ltl Torsten Sundblom som han själv får redogöra för.

    Utskottet konstaterar att gällande lag om stöd för vård av barn i hemmet har varit i stort behov av modernisering och uppdatering av stödnivåer. Stödnivåerna har höjts med ca 28 procent och att man har olika stödnivåer i för de olika stöden. Det gäller grundläggande hemvårdsstöd, utökat hemvårdsstöd och hemvårdsstöd för syskon och ett partiellt hemvårdsstöd, samtidigt som lagens struktur förbättras och förenklas jämfört med gällande lag.

    I betänkande och som framgår här är att utskottet önskar i detta sammanhang förtydliga att lagförslagets 14 § om rätt till partiellt hemvårdsstöd förutsätter att vårdnadshavaren förkortar sin normala arbetstid till i medeltal högst 30 timmar per vecka med anledning av vården av barnet. Av detaljmotiveringens 4 mom. framgår att syftet med det partiella stödet är att förbättra möjligheterna att kombinera förvärvsarbete med familjeliv genom att öka vårdnadshavarnas möjligheter att gå ner i arbetstid under barnets första år samt under de två första åren barnet går i skola.

    Eftersom det rått missförstånd hur man ska tolka det ville vi klargöra i detaljmotiveringen att när det gäller rätten att få det partiella hemvårdsstödet förutsätter det att man har gått ner från heltid till deltid för att erhålla detta.

    Utskottet önskar dock framhålla att kommunerna givetvis fortsättningsvis har möjlighet att bevilja stöd och förmåner utöver de som föreslås i lagförslaget. Med dessa ord har jag representerat betänkandet och utskottet är enigt med undantag av en reservation av ltl Torsten Sundblom.

    Ltl Katrin Sjögren, replik

    Talman! Jag noterar att utskottet inte har någon diskussion kring kostnaderna för kommunerna. Vi vet att det med stor sannolikhet kommer att innebära utökade kostnader för kommunerna och vi vet att det är hårt tryck på socialvården i kommunerna, att man behöver prioritera väldigt hårt. Vad föranleder detta? Varför har man inte haft någon diskussion kringkostnaderna?

    Christian Beijar, replik

    Fru talman! Vi har fått information om kostnaderna som också framgår på sidan åtta i lagförslaget. Vi har naturligtvis fått den informationen vad de beräknade kostnaderna är för kommunerna och vi har inte funnit någon anledning att därför mera kommentera det utan ansett det ok som framgår av lagförslaget.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Torsten Sundblom

    Tack, fru talman! Utskottsordförande sade att utskottsbetänkandet var kort, reservationen är också kort. Jag omfattar lagförslaget som sådant därför att det innebär en högre summa i hemvårdsstöd. I framställningen i motiveringen står att det ska främja jämställdheten i samhället, men i utskottet fick vi inget belägg för att det faktiskt gör det. Är de faktiskt så att det kommer att innebära jämställdhet och ett bättre nyttjande av hemvårdsstödet? Man kanske borde utvärdera ett, två år vad det innebär. Vi har fått för lite försäkringar om att det ska bli ett bättre nyttjande. Jag har skrivit en reservation, ”att det lagtinget uppmanar landskapsregeringen att återkomma med ett nytt lagförslag med syfte att stärka jämställdhetsbonusen och stimulera ett jämnare uttag av hemvårdsstödet”. Utvärdera det så fort som möjligt när det träder i kraft och fortsätt jobba framåt och bered ett lagförslag där man har förstärkt morötterna för jämställdheten. Jag avser att föra klämmen till omröstning i andra behandling.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Tack, fru talman! Det var att dra det för långt att säga att man inte har fått något belägg för att det förbättrar jämställdheten. I förhållande till dagens system nästan fördubblar man månadspengen som man får om man delar det per vårdnadshavare. Förstår inte hur man kan dra den slutsatsen att man inte har något belägg för det. Förstår inte heller att ltl Sundblom vill att vi ska lägga ett klämförslag där vi ber landskapsregeringen att komma med ett förslag. Har inte liberalerna några egna idéer? Det här är inte raketforskning nu ligger faktiskt lagförslaget på vårt bord och momenten är öppna, det är bara att lägga ett förslag om man tycker att det är fel.

    Ltl Torsten Sundblom, replik

    Tack, fru talman! För att lägga ett konkret förslag bör man också ha en ordentlig beredning på det, den ska landskapsregeringens tjänstemän göra. Det är så lätt om man hugger till något att det blir fel. Det främjar inte det jämställda nyttjandet av hemvårdsstödet i någon större grad. Det är min uppfattning och vi kan ha olika uppfattningar, jag är rädd för att det här kan bli en kvinnofälla.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Tack, fru talman! Vill ändå tacka ltl Sundblom för att han ger erkänsla för att det till alla andra delar är ett riktigt bra förslag och att man är med på att förslaget antas. Förslaget som är mycket bättre än liberalernas egna förslag. Dock att man vill ha till en kläm som man inte själv verkar veta vad man vill med. Vad är det konkreta förslaget, vad vill man ändra? Vad är det landskapsregeringen ska utreda?

    Ltl Torsten Sundblom, replik

    Tack, fru talman! Vi är ute efter ett mer jämställt nyttjande av stödet.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Gun-Mari Lindholm

    Talman! Det känns jättebra att vi kommit så här långt i den här frågan. Det är ett politikområde som ligger mig väldigt nära hjärtat och glädjande ser jag att det inte är bara mitt eget parti utan hela lagtinget som står bakom ett förnyade av hemvårdsstödet. Nu kan en förälder ha olika tänkbara modeller och strukturer för barnomsorg att välja mellan. Föräldrar kan välja den omsorg som passar dem och familjen bästa just vid den tidpunkt där familjen befinner sig i livet. Familjens egen ekonomi är naturligtvis avgörande för vilken typ av omsorg man väljer, men man kan i alla fall prioritera olika och hur man än prioriterar finns det en valfrihet att välja mellan. Det som passar den ena passar inte den andra och tvärtom men nu finns det i alla fall en valmöjlighet för föräldrar och som också ger lite mera pengar i börsen än vad det gjort tidigare.

     Från vår sida välkomnar vi lagförslaget och vill uttrycka ett stort tack till utskottet som har stött lagförslaget från regeringens sida. Det finns en smärre förändring men det mera av språklig natur där man förtydligar det med partiellt hemvårdsstöd. Vi ser fram emot att detta ska kunna implementeras och komma i sin verklighet och träffa de personer som är berörda av det. Som jag uppfattar det står vi eniga bakom lagförslaget vilket gläder mig.

    Ltl Anders Eriksson

    Fru talman! Två korta kommentarer. Jag var lyrisk när framställningen remitterades och landskapsregeringen blev rent av generade så jag ska inte ta i så mycket den här gången. Det är fortsättningsvis ett bra förslag och det skapar valfrihet för familjerna. Ltl Sjögren sade i en replik, varför har inte ekonomin diskuterats mer i utskottet och varför har man inte skrivit något om det? Övriga medlemmar får rätta mig om ni tycker att jag har fel, men vi har diskuterat de här frågorna och konstaterar att den bedömning som landskapsregeringen hade är rätt relevant. Merkostnaden för reformen blir 900 000 och det är otroligt mycket pengar i det ekonomiska läget vi befinner oss i just nu, vi som i alla sammanhang har försökt hålla igen hade mycket diskussioner var vi skulle sätta ner fötterna. De flesta upplever jag att vill göra något för barnfattigdomen och då får vi tro det. Lagförslaget höjer stödnivåerna på ett genomsnitt på 28 procent och det har framkommit att det absolut förbättrar småbarnsfamiljernas ekonomi. Mot den bakgrunden har vi stått bakom förslag.

    Landskapsregeringen bedömer att kommunernas ökade kostnader för hemvårdsstödet, särskilt i de större kommunerna, till viss del kompenseras av att antalet småbarnsplatser inom barnomsorgen på sikt kan minskas. Det är förhoppningen men höranden har visat, precis det jag sa i remissen att det är en svår ekvation att få på plats. Med tanke på det som ltl Sjögren sade om ekonomin att man säkert hade kunnat skriva mer från utskottets sida men det underlag som landskapsregeringen hade den här gången var relevant.

    Ltl Katrin Sjögren, replik

    Talman! Tack för det ltl Anders Eriksson. Samtidigt vet vi att det kommer att innebära betydande merkostnader för Mariehamns stad. Skulle man ha velat göra något för barnfattigdomen, det här är en form som kostar 900 000  euro om man tar kostnaderna för landskapet och kommunerna. Vi vet att det finns ett behov när det gäller barnskyddslagstiftningen, handikappservicelagstiftningen och vi vet att vi vill ha ensamförsörjartillägget höjt, lägre avgifter för barn- och ungdomar inom ÅHS. Politik är också att prioritera, man kan ifrågasätta prioriteringarna i lagförslaget.

    Ltl Anders Eriksson, replik

    Fru talman! Det är banne mig första gången under den här mandatperioden som jag blir försvarare för landskapsregeringen så jag inte riktigt van med rollen. Det har pratats om en egen socialpolitik, märk väl pratats, men det har lagts ganska få konkreta förslag. När det gäller åtgärder mot barnfattigdomen hör jag till det parti som har försökt många olika varianter men det har alltid blivit nej. Visst, där ger jag ltl Sjögren rätt, reformen medför en stor merkostnad men vi har ändå valt efter att vi gått igenom det väldigt noga att stöda det. Sedan är det mycket annat man kan göra men det här var ett konkret och genomtänkt förslag vi fick på bordet och då valde vi att stöda det.

    Ltl Katrin Sjögren, replik

    Talman! Det är rätt och riktigt och visst, man vill stöda reformer men jag är av den åsikten att man hamnar att prioritera. Min oro är just precis det, vad finns det för reformutrymme när det gäller barnskyddslagen, handikappservicelagen, ÅHS-avgifterna, ensamförsörjartillägget man kan inte isolera delarna utan måste ta helheten, hela socialvårdspolitiken. Nu har vi satt stopplagar på vår sociala lagstiftning, jag är mycket bekymrad.

    Ltl Anders Eriksson, replik

    Det kan också jag vara många gånger och det är givetvis bra om man kan ta helheten. Visst handlar det om att prioritera, vi var förskräckta över den stora summan som reformen medför. Vi prioriterar på det sättet att det här är ett förslag som förbättrar ekonomin för småbarnsfamiljerna och då valde vi att stöda det för det är så pass viktigt. Risken är stor om man skulle ha tagit ett helhetsgrepp att det skulle ha gått som med KST att det blir ingenting överhuvudtaget. Därför valde vi att stöda förslaget.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Petri Carlsson

    Fru talman! Jag är stolt över det vi kan leverera något riktigt konkret för barnfamiljernas valfrihet och som det verkar rätt enligt lagting som står bakom framställningen. Jag har jobbat mycket för det här under många år.

    Varför jag tog till orda var när vi hör att man blir förskräckt över de stora kostnaderna, i repliker sägs det att det kommer att kosta enormt mycket. Man tar inte alls fasta på det som landskapsregeringen skriver på sidan åtta, att man kommer att kunna kompensera det genom att antalet småbarnsplatser inom barnomsorgen på sikt kan minskas. Hemvårdsstödet kostar mellan 500 – 700 euro per månad beroende på om man tar det per vårdnadshavare eller om man tar grunddelen. En småbarnsplats kostar mer än dubbelt så mycket om man tar 500 euro. Det är självklart att kostnaden för barnomsorgen inom kommunen blir lägre om fler tar ut den. Däremot hur det påverkar på intäktssidan den kalkylen är väldigt svår att göra, därför är det ingen idé att ge sig in i ett resonemang. Däremot är det självklart att kostnaderna för hemvårdsstödet kommer att öka om fler tar ut hemvårdsstöd och vi höjer beloppen. Men kostnaderna för småbarnsplats torde minska på sikt och det kanske går att snabbare att minska dem i större kommuner eftersom det är mer omsättning och mera platser. Det är logiskt och hänger ihop och man ska inte förvränga bilden av det och tala om att det är så förskräckande stora summor. Däremot är det svårbedömt, hur lång tid tar det att klara av att anpassa sig till den nya rådande situationen. Det vet vi inte riktigt och därför går landskapet in med hälften och stöder det. Tack.

    Ltl Sara Kemetter, replik

    Tack, fru talman! Ltl Petri Carlsson tar upp den ekonomiska frågan vilket bekymrar mig kommunalpolitiskt. Ledamoten säger att barnomsorgen på sikt kan minskas, på vilken forskning baserar ltl Petri Carlsson sådana påståenden? Den forskning jag har läst handlar inte om summan på hemvårdsstödet om det blir hemma med dina barn utan om familjens enskilda situation. Med det ekonomiska läget vi har idag tvingas ofta båda att jobba för att betala borta lån och andra kostnader.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Tack, fru talman! Det är ingen raketforskning det baseras på. Tar man ut hemvårdsstöd och är hemma med barnet med jämställdhetsbonusen blir det så att barnet inte går på dagis. Det betyder att det blir en småbarnsplats mindre. Om den platsen kostar dubbelt så mycket så förstår man att kostnaderna för barnomsorgen minskar.

    Ltl Sara Kemetter, replik

    Tack, fru talman! Det resonemanget för ltl Petri Carlsson hela tiden men man har ändå räknat med att lagen kommer att kosta närmare en miljon. Från den miljonen kan man räkna, åtminstone från den information vi fick i utskottet, närmare 250 000 euro bara på Mariehamns stad. Petri Carlsson är känd för att försöka spara och skära ner och då undrar hur man har tänkt sig? Varför inte vara öppen med att det här är en satsning vi vill ha och det kommer att kosta. Inte säga att vi in de facto kommer att spara för så visar sig inte situationen i Mariehamn där småbarnsplatserna bara ökar för att folk går tidigare på jobb.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Tack, fru talman! Läser man meningen ”de föreslagna nya stöden i lagförslaget innebär totalt en kostnadsökning på 324 000 euro per år sammanlagt blir kostnaderna för reformen ca 900 000 euro”. För stöden, jag sade också att kostnaderna för hemvårdsstödet kommer att öka. Men det blir säkert en minskning på kostnaden för barnomsorgen.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Torsten Sundblom, replik

    Tack, fru talman! Ltl Sara Kemetter sade att vi fick signaler från Mariehamns stad på vad det skulle kosta men dessutom utanpå den summan kommer det administration och sådan till, det finns en del frågetecken i kostnadsfrågan.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Tack, fru talman! Jag håller fullständigt med att vi fått signalerna om att kostnader för hemvårdsstödet kommer att öka. Det finns indikationer på vilka belopp det kan handla om. Samtidigt fick sig också signalen, vilket inte ltl Sundblom sade någonting om, att det är svårt att bedöma vilka kostnadsminskningarna blir på barnomsorgen. Vi vet inte exakt hur lång tid det tar att anpassa, men kostnadsminskningar kommer det självklart att bli om det bli färre som tar ut småbarnsplatser än det fallet varit om man inte ändrat det.

    Ltl Torsten Sundblom, replik

    Tack, fru talman! Sedan kan det också skilja från kommun till kommun beroende på hur stora och välfyllda daghemsenheter man har. I vissa fall kanske det inte kommer någon kostnadsinbesparing på platsen.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Tack, fru talman! Därför går landskapsregeringen in med en summa pengar och det kan sporra till samarbete mellan kommuner när man ser till att nyttja barnomsorgsplatserna mer effektivt efter den här reformen. Det ger också möjligheter till flexiblare lösningar t.ex. i skärgårdskommuner som ltl Sundblom är i ifrån.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Katrin Sjögren, replik

    Talman! Det är som ltl Petri Carlsson säger att det är svårt att göra någon totalekonomisk beräkning. Vi vet väldigt tydligt idag att de pensionärer som lever på marginalen är kvinnor, de som jobbar deltid är kvinnor. Totalekonomiskt, om man ser ur ett kommunalt perspektiv är det bättre att folk är i jobb och betalar kommunalskatt. Vill ha ett klargörande från ltl Carlssons sida hur han ser på de övriga reformbehovet som finns inom socialvården på Åland, barnskyddslagen, handikappservicelagen, ensamförsörjartillägg och avgifterna på ÅHS. Hur stort är reformutrymmet när det gäller den här lagstiftningen som skulle göra en betydande skillnad för barnfamiljer som lever på marginalen.

    Ltl Petri Carlsson, replik

    Tack, fru talman! Hinner inte svara på allt en replik. När det gäller de som har det sämst ställt så hjälper det här lagförslaget upp rejält, här finns det förbättringar för dem. Frågan om kostnaderna, att man tappar kommunalskatteintäkter att det är bättre att det är på jobb, det resonemanget är sunt och så borde det vara. När det gäller de allra minsta barnen är det befogat att man också kan umgås med dem en tid och att vi stöttar det från samhället. Arbetsuppgifterna finns fortfarande kvar och någon måste göra dem annars är det inga arbetsuppgifter som ska utföras och det kan betyda att arbetslösa får komma in för att utföra sådana uppgifter. Det kanske är det bättre att betala ut en slant i hemvårdsstöd.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om hemvårdsstöd för godkännande? Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.