Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Harry Jansson

    Tack, talman! God dag kolleger, som framgått av betänkandet har lag- och kulturutskottet handlagt lagförslaget med det så kallade korta formuläret. Vi har inte funnit något som skulle ha föranlett oss att göra en djupare ned dykning i EU-direktivet.

    Insamling av geografisk information, geodata, lever sitt liv. Vi hittade en direkt koppling till miljöarbetet, att myndigheterna centralt, via Bryssel, vill ha grepp om alla de datamängder som på olika sätt kan bidra till ett bättre miljötänkande när man går över från ord till handling.

    Lag- och kulturutskottet tillstyrker förslaget med en liten nästan sedvanlig randanmärkning. Vi ber landskapsregeringen att än en gång titta på de språkliga aspekterna när det gäller information som matas in i systemet. Det sker i stor del i det här fallet via lantmäteriverket och det gäller svenskan vid åländska ortsnamn. Det är en gammal fråga som har varit föremål till och med för JO- granskning för några år sedan. Tack, talman.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om tillämpning på Åland av lagen om en infrastruktur för geografisk information för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.