Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till lagutskottet. Godkänns?

    Diskussion.

    Ltl Roger Jansson

    Herr talman! Det är alltid med ett särskilt intresse som man mottar dessa överenskommelser som gäller andra självstyrande områden runt om i Europa och i världen. Vi har haft en del sådana, men inte så många ändå som gäller europeiska områden. Här har vi ett som gäller den lilla enklaven Gibraltar som Spanien och Storbritannien strider om och som så småningom uppenbarligen ska överföras till Spanien. Vad dess status blir inom ramen för Spanien känner vi inte till, men vi vet att Spanien har blivit väldigt regionaliserat från tidigare men också under senare år. Det kommer säkert i fortsättningen att vara någon form av långtgående självstyrelse. Nu är det ett samväldesterritorium som har en begränsad självstyrelse.

    Vi ser nu återigen ett område runtom i Europa och i världen som underställs den här typen av internationella avtal på grund av deras betydligt större självstyrelse inom en väsentlig sektor än vad Åland har. Det bör ge signaler både i Helsingfors och här på Åland, om att vi på något sätt har halkat efter i utvecklingen och borde mera studera områdena runtom internationellt. Det är ett kort som är värdefullt när vi ska föra behörighetsdiskussioner med riket och den utveckling som nu snabbt sker i riket med den förfinskning som är allt mera accelererande. Det faktum att medlemskapet i Europeiska unionen innebar att vi plötsligt skulle ha mycket mera från självstyrelsens sida att göra med Helsingfors myndigheter och med det finskspråkiga Finland, gör att vi har orsak att studera allting som kan ha en viss betydelse för vår egen utveckling.

    Det vore därför bra om lagutskottet i samband med behandlingen av detta ärende, lite mera kunde sätta sig in i Gibraltars system och se huruvida vi där har någonting att hämta när det gäller motiveringarna för våra egna strävanden gentemot Finland, för att långsiktigt möjliggöra för att vi ska kunna fortsätta vara en del av Finland. Enda förutsättningen för att vi ska kunna vara det är att Finlands tvåspråkighet fungerar, men också att kontaktytan mellan Helsingfors och Mariehamn, mellan självstyrelsen och staten minimeras kontinuerligt så att vi blir så lite beroende som möjligt av det enspråkigt finska. Det är en av de grundläggande självstyrelsepolitiska frågorna. Jag hör till dem som absolut inte tror att vi kan fortsätta så länge som vi annars skulle kunna göra som en del av Finland, om vi inte klarar av att minska dessa kontaktytor. Jag har varit inne på det många år och det är det viktigaste.

    Beskattningsområdet är ett av det allra mest avgörande politikområdet. Där bör man särskilt anstränga sig att få fram hållbara argument gentemot Helsingfors. De flesta känner till ställningstagandena i den här frågan i Helsingfors och det huvudmotiv som man numera har skaffat sig mot varje form av åländsk utökad beskattningsbehörighet och det är skatteparadisfunderingen.

    Nå, här gör Finland själv ett avtal med Gibraltar och med andra områden inom Europa som har kallats skatteparadis. Den här typen av avtal gör att kritiken mot det måste minska eftersom de går in i ett internationellt samarbete på skatteområdet. Det kan hända att mitt minne sviker mig och att lagutskottet tidigare har redogjort för underlagsmaterialet när det gäller Gibraltar, men såvida man inte har gjort det är det ett önskemål från min sida.

    Ltl Harry Jansson, replik

    Herr talman! Det är en intressant frågeställning som ltl Roger Jansson tar upp och personligen har jag ingenting emot att lagutskottet skulle tränga djupare in i modellavtalen. Ltl Roger Janssons sammanfattning är bra, dels nyttan av att den här typen av avtal också skall hanteras i Helsingfors och dels nyttan för oss själva för att se hur andra autonoma områden har det. Det kanske är så att lagutskottet inte riktigt har de ambitionerna när det gäller avtalet, att gå in mer på djupet, vad som ligger bakom, beskattningskultur och sådant. Personligen tycker jag att självstyrelsepolitiska nämnden med fördel kunde titta på de modellavtal som finns och speciellt titta på en del områden vars skattebehörighet har gjort att de har blivit aktuella i de här sammanhangen.

    Ltl Roger Jansson, replik

    Herr talman! Tack för de synpunkterna. Ltl Harry Jansson som är ordinarie ledamot, jag är bara suppleant, har en något större förhoppning om lagutskottets intressen och den här typen av väsentliga frågor. En annan sak som också är värdefull att diskutera här i lagtinget är huruvida vi ändå borde vara en del av det internationella avtalssamfundet i dessa skattefrågor, eftersom vi har en fjärdedel av den finska skattebehörigheten överförd till oss. En fjärdedel i praktiken alltså, inte lagvolymmässigt, men i den praktiska hanteringen i och med att vi har lagstiftningar om kommunalskatt och diverse andra småskatter. Det kunde kanske vara intressant att diskutera det för lagutskottet.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Olof Erland

    Herr talman! Jag måste säga att när det gäller lagtingets uppgift att hålla sig till ärenden går det här alldeles för långt. Det handlar om informationsutbyte med olika områden. Det här är en rad i ett fyrtiotal, det finns också andra europeiska områden, Isle of Man, Jersey, Guernsey osv. Det handlar alltså om informationsutbyte för kapitalplaceringar å ena sidan och å andra sidan om undvikande av dubbelbeskattning. När det gäller Gibraltars skattestatus har det att göra med behörigheten i beskattningen. Gibraltar har den behörighet de har, det finns två eller tre intressanta mål i EU-domstolen som pågår och där vi på Åland har haft en liknande process, som dock inte har kommit till domstolen, det gäller Captivelagstiftningen. I det sammanhanget är det här relevant. Det är också relevant att diskutera Gibraltars status när det gäller det skattemedel som förväntas komma, men när det gäller modellavtalen har vi gång på gång gått igenom dem, sett vad de betyder och konstaterat att här pågår en internationell process, som inskränker på dessa områdens möjlighet att utnyttja sin skattebehörighet.

    Herr talman! Jag är mycket förvånad av detta inlägg från ltl Roger Jansson.

    Ltl Anders Eriksson, replik

    Herr talman! Jag blev väldigt förvånad över lagutskottets ordförande i det här anförande när han säger att det här går för långt. Jag har en helt annan åsikt. Det var mycket påpassligt av ltl Roger Jansson att igen peka på de tillkortakommanden vi har inom det åländska självstyrelsesystemet. Vi förde ett precis likartat resonemang när det gällde dubbelbeskattningsavtalet. Där såg vi att Färöarna var med på ett helt annat sätt än vad Åland överhuvudtaget har möjlighet att vara med. Varför skulle det gå för långt att lyfta upp dessa frågor? Det förstår jag inte, vad är det som irriterar ltl Olof Erland? Det här förstår jag inte?

    Ltl Olof Erland, replik

    Herr talman! Det är så enkelt att i ett parlament har man en ärendelista, man har olika ärende, till det har man underlag. Om vi fortsätter med den här stilen att man i varje fråga diskuterar precis vad som helst tror jag att parlamentet tappar väldigt mycket i status.

    Ltl Anders Eriksson, replik

    Herr talman! Jag delar inte den uppfattningen. Jag tyckte att det var en synnerligen relevant koppling. Det är ett beskattningsärende. Jag förstår faktiskt inte ltl Olof Erland den här gången. Jag brukar förstå honom ibland, men den här gången förstår jag inte.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Roger Jansson, replik

    Herr talman! Varthän det nu bär att replikera på ett sådant här magsurt inlägg vet jag inte, men det är dock lagtingets lagutskotts ordförande som står i talarstolen och då kunde man förvänta sig en lite större värdighet än i andra sammanhang. Lagutskottets ordförande angav ett väsentligt skäl till att det här ur åländsk synpunkt är intressant och specifikt eftersom det precis, som jag var inne på, innebär en inskränkning i rätten att fritt hantera över skatteinstrumentet genom dubbelbeskattningsavtalsdelen och code of conduct-delen i det. Det gör att det i förhållande till vår argumentation i behörighetsfrågan när det gäller skatter i förhållande till Helsingfors är ett intressant ärende. Det är klart att självstyrelsepolitiska nämnden med intresse ska behandla den här typen av frågor, men jag tycker också att lagutskottet skulle orka.

    Ltl Olof Erland, replik

    Herr talman! Jag skulle vilja lägga till listan ifrågasättandet av vad lagutskottet orkar med, påståendet om brist på värdighet och magsurt för lagtingets notering av hur debatten numera går. Det var ändå inte anklagelse om lögn, så det var ett framsteg.

    Talmannen

    Replikskiftet därmed avslutat. Begäres ordet? Diskussionen är avslutad. Ärendet remitteras till lagutskottet.