Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Christian Beijar

    Fru talman! Social- och miljöutskottet föreslår att lagtinget ger sitt bifall till att lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i avtalet om gemensam upphandling av en auktionsövervakare och till lagen om sättande ikraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i avtalet om upphandling av gemensamma auktionsplattformar till de delar avtalen faller inom landskapets behörighet. Det var ett långt stycke.

    Utskottet föreslår att lagtinget ger sitt bifall till de här lagarna. Vi har bland annat konstaterat att landskapsregeringen har avgett ett yttrande till lagtinget om republikens presidents framställning angående avtalen om gemensam upphandling av auktionsövervakare och en gemensam auktionsplattform för utsläppsrätter under perioden 2013-2020. I yttrandet sägs, med hänvisning till ett utlåtande från Högsta domstolen, att en uppdelning av Finlands utsläppsrätter mellan riket och landskapet inte är möjlig. Det är den nationella myndigheten som fördelar utsläppsrätter till verksamheter som omfattas av lagstiftningen om utsläppshandel. I landskapet finns för närvarande tre företag som tilldelats utsläppsrätter.

    Vi har i utskottet bl.a. hört representanter för företag som har utsläppsrätter. Utskottet konstaterar att det har varit väldigt positivt för företagen att ha dessa utsläppsrätter. Det har redan påverkat planeringen för företag som har för avsikt att begränsa utsläppen av växthusgaser. Systemet är så att om man kan spara utsläppsrätterna så blir de också värdefulla som försäljningsobjekt till andra företag. Det här har upplevts positivt och har redan fått positiva konsekvenser.

    Handeln stimulerar företagen till att planera och vidta åtgärder som minskar utsläppen från förbränning av fossila bränslen. När företag avstår från att använda sina utsläppsrätter t.ex. vid en övergång till bioenergi frigörs utsläppsrätter som kan säljas till andra företag inom eller utom landet. Det här är en väldigt positiv sak.

    Mot bakgrund av detta så förslår utskottet att lagtinget ger sitt bifall till att lagarna träder i kraft i landskapet Åland till de delar avtalen faller inom landskapets behörighet. Tack, för det.

    Ltl Torsten Sundblom

    Tack, fru talman! Utskottsordförande redogjorde förtjänstfullt för ärendet så grundligt så egentligen skulle jag inte behöva säga någonting.

    Men just den här handeln med utsläppsrätter, när man genom åtgärder kan minska på sitt utsläpp, få utsläppsrätter över och kunna sälja dem, den handeln kommer att fungera som en morot för företagen att göra sig mindre beroende av de bränslen som ger utsläpp. Det här är väldigt positivt tycker jag. Därför ville jag säga att jag tror att det här kommer att fungera som en morot.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. Lagförslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med social- och miljöutskottets betänkande. Lagförslaget är bifallet i första behandling. Ärendets första behandling är avslutad.